Vláknina je prevencí divertikulózy střev
Podobně jako další problémy zažívacího traktu je i divertikulóza běžnější na Západě než v méně industrializovaných částech světa. Divertikulóza byla v Americe téměř neznámá až do té doby, než lidé začali jíst rafinovanou mouku a cukr. S postupující denaturací stravy se výrazně zvýšil i výskyt divertikulózy. Dnes se odhaduje, že více než polovina Američanů trpí v různé míře tímto příznakem.
Nejlepší prevencí je strava bohatá na vlákninu. Vláknina umožňuje formování objemnější stolice a tlusté střevo tak není při vyměšování nuceno k extrémním stahům. Extrémní stahy jsou při divertikulóze jedním z příčinných faktorů.
Jakmile se divertikulóza objeví, zůstává natrvalo. Vláknina však stále hraje výraznou roli při prevenci vzniku zánětů a možného protržení střeva.
Když dojde k zánětu, je to často proto, že se v některé z vychlípenin zachytil zbytek nestráveného jídla.
Zánět je často signalizován náhlým krvácením z konečníku. V mnoha případech je nutný chirurgický zásah. Mnohem lepší je tedy jíst dostatek vlákniny a vyhnout se rafinovaným, zácpu způsobujícím potravinám.
Zdroj: Deepak Chopra - Perfektní zdraví, nakladatelství Pragma
Komentáře