Jednoduchý půst s ovocnými a zeleninovými šťávami
- Zaplavit organizmus velkým množstvím tekutin.
- Poskytnout „odpočinek“ trávicím orgánům. Ovocné a zeleninové šťávy obsahují jen malé množství bílkovin, takže si tělo může oddechnout od mnohých a komplexních procesů spojených s trávením potravy. Cukry jsou zde většinou v jednoduché formě, tudíž není třeba žádného trávení. Také fakt, že ve většině ovoce a zeleniny není tuk či olej, nebo je ho jen nepatrně, vylučuje nezbytnost tohoto druhu trávicích procesů.
- Dodat tělu potravu s nízkým obsahem kyselinotvorných látek. Bílkoviny (proteiny) a tuky jsou přesně tímto typem potravy.
- Omezit procesy zahnívání. Bílkoviny snadno hnijí, takže jestliže držíme tento druh půstu, sníží se výrazně možnost tvorby purinu a kyseliny močové.
- Snížit možnost vzniku kvasných procesů (fermentace). Cukry a škroby jsou těmi složkami potravy, které kvasí. Výskyt složitých cukrů a velké množství škrobu vždy způsobí kvašení, čímž se tvoří plyny v žaludku a v oněch 7 metrech tenkého střeva. Ve šťávách je nepatrný podíl škrobů a cukry v nich obsažené mají většinou jednoduchou stavbu. Nevyžadují trávení, nezdržují se tedy příliš dlouho v žaludku, aby tam začaly kvasit, nýbrž se přímo vstřebávají do krve.
- Dodat ty složky potravy, jež udržují zásaditou povahu tkání. Stavy, které se vyskytují především v zelenině a některých druzích ovoce, bohaté na minerály jako sodík, draslík, vápník a hořčík, udrží a vyrovnají potřebu zásaditého prostředí. Je ovšem třeba si uvědomit, že nejbohatší zdroj uvedených minerálů se nachází těsně pod slupkou. Jakmile oloupete brambory, řepu nebo jablka, největší část drahocenných minerálů je vniveč. Pokud máte kvalitní odšťavovač, využije se ovoce nebo zelenina v maximální míře a nedojde k jejich ztrátě. Kuchyňský odšťavovač je pro tuto příležitost dobrým pomocníkem, vybírejte si v nabídce pokud možno z těch nejkvalitnějších, je to investice do zdraví, která se vám bohatě vyplatí.
Zdroj: Detoxikace podle ročních období, nakladatelství Fontána
Reklama
Komentáře