Jablka pro zdraví
V létě už dozrávají první letní jablka a celý barevný podzim zrají jablka červená, žlutá i nazelenalá. Trháme je do košíků a dobře uskladňujeme na zimu, kdy nás pak potěší svou šťavnatou chutí a ozdobí náš vánoční stůl. Jablíčka jsou v našem podnebí snad nejzdravějším domácím ovocem, které můžeme jíst po celý rok a prospívá našemu zdraví na rozdíl od jiných cizokrajných ovocných druhů. Podle anglického přísloví: „Jedno jablko denně a nepotřebuješ doktora.“ Podle faráře Kneippa z r. 1886: Krajíc suchého chleba a jablko je pokrm velmi krvi prospěšný.“
CO OBSAHUJE A JAK PŮSOBÍ
JABLKA obsahují pektiny, které příznivě ovlivňují hladinu cholesterolu v krvi, dále cenné minerální látky: draslík, hořčík, fosfor, vápník, železo, síru a mangan. Obsahují také celulózu a enzymy podporující trávení, dále vitamín C, provitamin A a vitamíny skupiny B. Harmonizujístolici, při zácpě projíma- jí a při průjmu staví. Jsou vhodná při dietách, chorobách krevního oběhu, revmatismu a ne- mocech ledvin. Jablečná dieta pomáhá při chorobách srdce, ledvin, při vysokém krevním tlaku a otylosti, doporučuje se 1x týdně zařadit jablečný den a sníst pouze 10-12 kusů jablek. Nápoj z jablečného octa a medu s vodou pomáhá při únavě, bolestech svalů a kloubů, vysokém krevním tlaku, srdečních a ledvinových potížích, při obezitě a pro ochlazení v horkém počasí. Jablečný ocet se používá i zevně ke koupelím pro zdravou pleť a vlasy a po slunění.
PRO ZDRAVÍ TĚLA
Při přípravě moučníků z domácích jablek nikdy nevyhazujeme slupky, ale nasušíme je na topení na zimu do čajů. Osvědčené čajové směsi:
- 1. Čaj proti nadýmání a bolení bříška u dětí i dospělých: 2 díly jablečných slupek + 1 lžička semínek kmínu, vaříme 7 minut a scedíme.
- 2. Čaj lesní na běžné pití pro děti: 2 díly jablečných slupek + po jednom dílu listů z lesního maliní- ku, ostružiníku a jahodníku. Zalijeme vroucí vodou a louhujeme 15 minut a scedíme.
- 3. Čaj zimní zahřívací pro maminky: 1 čerstvé pokrájené jablko i s jadřincem + kousek skořice + 3 hřebíčky, vaříme 7 minut a scedíme. Místo jablka můžeme použít jablečný džus zředěný 1:1 vodou.
- 4. Čaj zahřívací a potící pro nachlazené maminky: 1 čerstvé pokrájené jablko i s jadřincem + 1-2 cm čerstvého kořene zázvoru nastrouhaného najemno na struhadle, vaříme 7 minut a scedíme, pijeme horké v posteli a brzy se zpotíme. Těhotným a kojícím maminkám se zázvor nedoporučuje.
- 5. Čaj jablečno-cibulový na zmírnění kašle u dětí: 1 čerstvé pokrájené jablko i s jadřincem + 1 pokrájená cibule + 1/2 lžičky semínek fenyklu (anýzu)
- 6. Jablečný ocet: Výborný je do salátů nebo jako léčivý nápoj a na vnější použití pro oplachování vlasů a pokožky. Domácí příprava: Do 5litrové skleněné lahve dáme jablka, omytá a nastrouhaná na plátky i s jadřincem, v množství asi do 2/3 lahve. Zalijeme převařenou vodou vychladlou na 30 °C tak, aby byla jablka ponořená, ale zároveň zůstalo místo pod okrajem sklenice. Zakryjeme čistým látkovým ubrouskem (kapesníkem) s gumičkou. Další dny musíme obsah 3x denně promíchat čistou dřevěnou vařečkou. Sklenice by měla stát v kuchyni při pokojové teplotě a obsah postupně vykvasí asi za 3 týdny. Podle alkoholové vůně poznáme správný průběh kvašení - jak kvašení slábne, vůně je více octová, až je ocet hotový. Nakonec přecedíme a nalijeme do skleněných lahví uzavřených nejlépe vyvařenou korkovou zátkou. Z 5litrové lahve tak získáme asi 2 litry kvalitního domácího jablečného octa, kal usazený na dně není na závadu. Používáme ho k léčení, pití, do salátů nebo ke koupelím.
- 7. Léčivý nápoj při únavě, bolestech svalů a kloubů, vysokém krevním tlaku, srdečních a ledvinových potížích, při obezitě a pro ochlazení v horkém počasí: 2 čajové lžičky pravého jablečného octa smícháme s 1 lžičkou medu ve sklenici pramenité vody a vypijeme.
8. Pro lesklé zdravé vlasy a na chladivé obklady pro pokožku spálenou sluncem: 1-2 lžíce jablečného octa nalijeme do umyvadla s vodou k oplachování vlasů po umytí nebo pokožky spálené od slunce.
Zdroj: Magdaléna Staňková - Krohnová - Bylinky pro děti a maminky, nakladatelství Grada
Komentáře