1 králík, 100 g slaniny, 50 g másla, sůl, 4 stroužky česneku, l lžíce petrželky, 2 dl bílého vína, 4 žampiony, l malý rajčatový protlak, lžička hladké mouky

Králíka naporcujeme, osolíme, prošpikujeme slaninou a na másle opečeme po všech stranách. Pak ho podlije­me a pečeme téměř doměkka. Pak přidáme do vypeku prolisovaný česnek, bílé víno, pokrájené žampiony a rajčatový protlak a vrátíme do trouby asi na 10 minut. Podáváme s bramborami.

l králík, 400 g sušených švestek, 100 g slaniny, 10 malých cibulek, 500 g nadrobno nakrájené mrkve, 50 g tuku, 0,5 l červeného vína, sůl, pepř

Švestky na 30 minut namočíme do vody. Na tuku osmažíme cibulku, slaninu a mrkev, vložíme na porce na­krájeného králíka a dorůžova ho osmažíme. Potom při­dáme červené víno, sůl, pepř a nakonec švestky. Všechno ještě 40 minut podusíme a podáváme.

l králík, l cibule, 100 g másla, 11,2 dl bílého vína, vývar, l lžíce kari koření, l lžíce hladké mouky, l žloutek, 150 g kořenové zeleniny, 2 lžíce šlehačky, petrželka, pepř, sůl

8 kousků králičího masa, sůl, 80 g slaniny, po snítce oregana, saturejky, tymiánu, máty, meduňky a estragonu (nebo přiměřené množství sušeného koření), asi 100 ml bílého vína, 4 cibule, 400 g míchaných hub nebo žampionů, 600 g malých oloupaných brambor, petrželka

l králík, 100 g slaniny, talířek čerstvých jedlých hub (i žampionů), l cibule, sůl, lžička grilovacího koření a lžička koření Divočina, olej

králičí hřbet a běhy, 80 g anglické slaniny, l svazek mladých cibulí, l dl černého piva, chlebová kůrka, 3 zrnka celého pepře, 2 zrnka nového koření, bobkový list, tymián, sůl

Jemně nasekanou cibuli osmahneme na slanině. Vložíme na porce rozdělaného králíka, osolíme, přidá­me koření a maso ze všech stran osmahneme. Pak je podlijeme horkou vodou, obložíme mladými cibulkami a dusíme. Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme strouhanou chlebovou kůrkou rozmíchanou v pivě a povaříme. Podáváme s brambory.

hřbet a kýty z králíka, citrónová šťáva, celý pepř, tymián, 1,4 l bílého vína, 2 lžíce oleje, 2 cibule, 2 středně velké mrkve, kousek celeru, l kořen petržele, sůl, l lžíce mouky, 2 dl smetany

1 králík, 2 cibule, 150 g sádla nebo oleje, sůl,

2 bobkové listy, 250 m] bílého vína (kyselejší), mletý

pepř, 70 g hladké mouky

Králíka rozkrájíme asi na 8-10 kousků a v kastrole na tuku dozlatova upečeme. Potom maso vyndáme a na zbylém tuku osmahneme jemně nakrájenou cibuli. Přidáme mouku, opět osmahneme, maso vrátíme do kastrolu, přidáme sůl, pepř, bobkový list, víno, zalijeme trochou vody na řidší stavu a povaříme za občasného zamíchání. Omáčku necedíme, můžeme ji zjemnit kouskem másla. Podáváme s knedlíky.

l králík, sůl, pepř, 1,2 kelímku hořčice, 2 lžíce másla nebo rostlinného tuku, 1,2 l vývaru z bujónové kostky, sklenka koňaku

Očištěného králíka nakrájíme na porce, osolíme, opep­říme, potřeme hořčicí, krátce ho necháme odležet a pak na rozehřátém másle opečeme. Dbáme, aby se máslo nepřepalovalo. Pak podlijeme bujónem a v troubě upe­čeme doměkka. Ke konci pečení přidáme koňak a ještě krátce povaříme. Podáváme s rýží a salátem.

l králík, 100 g slaniny, sůl, pepř, 2 lžíce másla, l cibule, 3 bobkové listy, lžička celého pepře, lžička nového koření, l lžíce hladké mouky na zahuštění, trochu vína

Stránky

Reklama

Reklama