24 ks zelených ořechů rozkrájíme, přidáme 15 g sko­řice, 8 g hřebíčku, 4 g muškátového květu, l litr žitné kořalky. Necháme 14 dní stát, občas protřeseme. Potom přecedíme. Svaříme 1/2 kg cukru s trochou vody, vy­chladíme, promísíme, uložíme na 6 neděl.

30 ks zelených ořechů

50 g skořice

l citrón

3 g nového koření

50 g hřebíčku

3 g muškátového květu

8 zrnek jalovce

2 ks puškvorce

l litr 60% lihu

0,5 l slivovice

0,5 kg cukru

3 litry bezinkových kuliček, 6 litrů vody, 5 hře­bíčků, 2 cm celé skořice, kousek zázvoru. Vše povaříme asi 15 minut, pak scedíme a na 4 litry scezené šťávy přidáme 1,5 kg cukru, kávovou lžičku vanilkového cukru a do zchladí šťávy při­dáme l dkg pekařského droždí. Po 24 hodinách' bujného kvašení zazátkujeme s kvasnou rourkou a necháme dokvasit asi 2 měsíce.

Na 2,5 kg opraného a rozmačkaného rybízu na­lijeme 2 litry studené vody a přidáme 4 dkg ky­seliny citrónové. Necháme 24 hodiny uležet. Dru­hý den překapeme šťávu přes plátno. Na 2 lit­ry překapané šťávy přidáme 1,8 kg cukru a jeden balíček Petolu. Se šťávou mícháme do rozpuště­ní cukru (alespoň 2 hodiny), necháme ustát a vytvořenou pěnu sebereme. Čistou šťávu stáčíme do lahví a uzavíráme.

Potřebujeme 2 litry pampeliškových květů, 4,5 litru studniční vody, 1,5 kg cukru, 1 citrón, 15 g kvasnic, kousek černého chleba, kousek zázvoru.

 

Je výborný a velmi účinný při počátečních příznacích nachlazení. Ohřejeme 200 ml mléka, přidáme panáka rumu a 2 lžíce medu. Stačí vypít 2 sklenice za večer a ráno se cítíte jak rybička.

Šťávu ze 2 citronu smícháme ve vysoké sklenici s 2 lžícemi třtinového cukru a zalijeme teplou vodou. Přidat můžeme i šťávu z jednoho pomeranče. Pijeme každé ráno před snídaní během celého zimního období.

Do 200 ml vroucí vody dáme na 5 minut vařit 2 nadrobno nakrájené cibule. Necháme 10 minut vyluhovat, scedíme a osladíme medem. Pijeme několikrát denně.

Nakrájíme 3 cibule na kolečka. Postupně je vrstvíme do nádoby a prosypáváme cukrem (nejlépe třtinovým). Nakonec přikryjeme a necháme odstát. Za několik hodin pustí cibule šťávu, kterou slijeme do skleničky. Sirup podáváme při kašli několikrát denně po lžičkách.

10g čerstvého strouhaného zázvoru vaříme 5 minut v 1 litru vody. Poté ho přes cedník vymačkáme. Do vzniklého čaje se přidáme šťáva z jednoho citrónu či pomeranče, osladíme a pijeme horké.

Bolest při polknutí, pálení a škrabání v krku. Nejlépe zažene tento jednoduchý recept. Uvaříme 250 ml černého čaje, přidáme polévkovou lžíci medu a polévkovou lžíci másla. Dobře promícháme a ihned vypijeme.

Stránky

Reklama

Reklama