400 g slanečků,

1 cibule,

200 g sterilované zeleniny,

1 malý kelímek majolky,

troška octa a

mletého pepře na dochucení.

 

Slanečky očistíme a vymáčíme několik hodin ve vodě. Po okapání je pokrájíme na menší dílky, smícháme se zeleninou včetně nadrobno nakrájené cibule, dochutíme octem, pepřem a dobře promícháme. Nakonec opatrně vmícháme majolku a necháme asi hodinu v chladu uležet. Podáváme s tmavým chlebem.

Omyté listy 2-3 salátů roztrháme na kousky nebo pokrájíme. Přidáme asi 2 strouhaná jablka. 1 lžíci slunečnicového oleje, mořskou sůl, citrónovou šťávu, vše promísíme se salátem a posypeme na hrubo strouhaným sýrem (Ementál, Eidam, Mozzarella).

2 hrsti fazolek pokrájíme na proužky a uvaříme ve slané vodě, do které jsme přidali lžičku solčanky a špetku saturejky. Scedíme a necháme okapat. Přidáme 3 lžíce bílého jogurtu, lžíci citrónové šťávy, lžíci majonézy a malou lžičku medu. Vše promícháme s fazolkami. Podáváme chlazené, sypané strouhanou Mozzarellou.

Vydlabaná dýně očištěná od zrníček se pokrájí na kostičky a lehce povaří ve vodě s 1 lžící sójové omáčky. Na malé proužky nakrájíme čerstvou kapii a spojíme s ocezenou dýní. Zálivku použijeme sladkokyselou a okořeníme mírně pálivou paprikou. Podáváme s kousky Klasa.

Dáme naklíčit na 3-4 dny čočku, kterou několikrát za den propereme, aby nezatuchla. Na hrubém struhadle nastrouháme očištěné a oloupané kedlubny, hlávkový salát a sterilovanou okurku ve sladkokyselém nálevu. Jemně osolíme, můžeme přidat nasekané vlašské ořechy. Část salátu lze umixovat s trochou vody na získání hladké zálivky. Chutná též s Klasem, sójovou majonézou nebo bílým jogurtem.

Čínské zelí na drobno nakrájíme, přidáme nastrouhanou mrkev, nakrájenou sterilovanou okurku, nasekanou cibuli, petrželku a kopr. Vše spojíme 1 dl minerálky, do které jsme rozmíchali 3 lžíce sójové majonézy nebo bílého jogurtu.

Asi 4 červené řepy uvaříme do měkka. Potom je oloupáme a pokrájíme na malé kostičky, posolíme a pokapeme citrónovou šťávou. Asi 2 sterilované okurky nasekáme a smícháme s nakrájeným jablkem. Můžeme mírně dosladit. Vše přelijeme kysanou smetanou. Zdobíme kolečky Klasa.

2 středně velké bulvy červené řepy

1 stroužek česneku

1 lžíce sekaných vlašských ořechů

1 bílý jogurt a l lžíce tatarské omáčky

sůl

bílý pepř

Řepu uvaříme doměkka, oloupeme a nastrouháme na nudličky. Ještě horkou osolíme a opepříme a necháme vychladnout. Pak přidáme prolisovaný česnek a nasekané vlašské ořechy. Vmícháme jogurt s tatarkou.

Hodí se k masu, ale i jen k pečivu.( pro jednu osobu).

4 čekankové puky, 2 cibule, 3 Lž klíčené čočky šťáva z 1/2 citronu, 4 Lž kečupu, 1 dl vody, 2 Lž olivového nebo sójového oleje, 3 Lž sekané pažitky, špetka soli.


Čekankové puky lehce povaříme v osolené vodě, nakrájíme na kousky, přidáme kečup, citrónovou šťávu, olej, sůl, klíčenou čočku, nakrájenou cibuli a usekanou pažitku. Podáváme s celozrnným pečivem.

Reklama

Reklama