Reklama

Léčivá vína

Léčivá vína připravujeme jako nálevy, odvary nebo maceráty. Obvykle se tyto výluhy podávají chladné.

Odvary a nálevy jsou určeny k okamžité spotřebě, macerát v plné láhvi vydrží v chladničce až 3 měsíce. V otevřené láhvi jej lze skladovat maximálně měsíc, a to ještě za předpokladu, že jej nalijeme do několika menších láhví, takže ta otevřená se vždy brzy spotřebuje. Na přípravu užíváme bud tvrdší bílé víno, např. odrůdy ryzlink, případně nepřislazované víno červené.

Výhodou léčivých vín je jejich razantní účinek, s rychlým nástupem. Obvyklou jednotlivou dávkou je 65 ml = 1/16 litru, 2-3x denně, případně i 125 ml = 1/8 litru l-2x denně.

Typickým příkladem tu může být víno rozmarýnové, připravené desetidenní macerací 75 g sušeného listu rozmarýny v 1 litru ryzlinku. Podává se při potížích z nízkého krevního tlaku, např. při závratích - ženám obvykle postačí 20-25 ml, mužům 50-65 ml jednorázově.

Zdroj: Jos. A. Zentrich ? Encyklopedie moderního bylinkářství, nakladatelství Fontána

Reklama

Reklama

Komentáře

Reklama