Reklama

Pocení - hrudní sympatektomie

Petra (Po, 7. 12. 2009 - 21:12)

Pro A.: a jakým způsobem tu stravu upravit? co jíst/nejíst? díky.

A. (Po, 7. 12. 2009 - 19:12)

Pro Berta.Ano, Vaše potíže souvisí se sympatektomií.Pokud někdo podstoupí tento zákrok, musí počítat se zhoršením zdravotního stavu, protože byly přerušeny očistné cesty organismu, které se předtím projevovaly pocením.Někdy to může mít nepříjemné následky.pro snížení pocení je třeba radikálně upravit stravu.

novinky (Po, 7. 12. 2009 - 18:12)

na novinkach se obevil i clanek k tematu: http://www.novinky.cz/zena/zdravi/186064-jak-na-zpocene-ruce-a-skvrny-v-podpazi.html

hana (Po, 7. 12. 2009 - 17:12)

ahoj chtěla jsem se zeptat jak to vlastně provádejí??potí se mi šíleně podpaží i ruce i v zimě je mi vždycky uplně trapně. Dricolor sem použivala ale je to jen vždycky tak na 3 dny kdy mi pocení přejde a potom znova...diky za radu

Bert (Ne, 29. 11. 2009 - 18:11)

Ahoj Sušinky,
byl jsem na hrudní sympatektomii už více než před rokem.
Od té doby se mi už asi třikrát stalo, že mi brněly ruce. Před operací se mi to nikdy nestalo, a proto si to dávám do spojitosti se sympatktomií.
Na tomto fóru jsem četl, že i někteří další zažili bezprostředně po operaci brnění či dokonce ztrátu čití v prstech, konkrétně se to týkalo 4. a 5. prstu a malíkové hrany.
Poprvé se mi to stalo taky několik dní po operaci. Tehdy trvalo několik týdnů než to postupně vymizelo.
Podruhé a potřetí se mi to stalo vždy ve spojitosti s nějakou nemocí, vždy když se moje tělo chtělo nebo potřebovalo potit a na rukách mu to jaksi nešlo. V obou případech trvalo cca týden až čtrnáct dní než to postupně vymizelo.
Nevím čím to je, nerozumím tomu mechanismu, ale mám pocit, že se sympatektomií to souvisí.
Máte někdo podobné zkušenosti?
Díky
Bert

Bert (Ne, 29. 11. 2009 - 08:11)

Berte odkud jsi?Jsem z Prahy. Proč?

Ivu (So, 28. 11. 2009 - 21:11)

Ještě jednu věc k...Berte odkud jsi?

Niky (Čt, 26. 11. 2009 - 16:11)

Pročitala jsem si diskuzi. A mohu rict,ze ja jsem teda zadne problemy po operaci nemela. maximalne dva dny-tri jsem se citila zlamana jak pri chripce:-) a trosku jsem citila tlak na hrudniku,ale rozhodne to nebylo nic strasného. Nejhorsí je den na JIP po operaci,to mate dreny po operaci a to je neprijemne,protoze se cely den nemuze hnout a musite byt v jedné pozici,ale dá se to.Zalezí jak je kdo citlivy:-) ,ale ja to citim rozhodně pozitivne.CHapu ,ze kazdy pripad je asi jiny.držím palce

Niky (Čt, 26. 11. 2009 - 15:11)

Pro Niky:
V Brne mi taky...Ahoj.prave jsem se objednala.. vím ,ze je to risk. Ta predesla operace byla taky risk. Muj doktor videl jak mi teče z nohou,tak jsem se rozhodla i pro bederni.. uz chci s tim pocením skoncovat:-)kdyz napřiklad tancuju a nekdy i na boso, tak je to pro me hrozne neprijemny. O otevřených botách v léte snad ani nemluvim:-)I kdyz mi rikal,ze to bude slozitejsi a bude s tim mít víc práce:)) tak jsem se rozhodla ,ze do toho pujdu. Trošku me stvou ty jizvicky na brichu,ale to se neda nic delat:-)Operoval me i minule... tak mu veřím a doufam,ze se vse povede,pak dám vedět.Mejte se hezky N.

Pro Moniku: (Čt, 26. 11. 2009 - 07:11)

Mám dotaz, už asi rok se...Moniko,
asi to neuslyšíš ráda, ale pocení v podpaždí je normální a zdravé.
Organismus se tímto způsobem brání proti přehřátí - buď se bude potit v podpaždí nebo se bude potit jinde. Věř mi, že ze všech míst, která máš na těle, je podpaždí to nejpříjemnější pro pocení. Věř mi, že je to mnohem lepší než kdyby se ti potily ruce nebo nohy nebo zadek.
Mimochodem, jedním z vedlejších efektů hrudní sympatektomie je, že redukuje pocení v podpaždí na cca 10% původní intenzity.
Pokud se skutečně chceš zbavit pocení v podpaždí, je možné použít iontoforézu. Opět doporučuji přístroj od společnosti Hidrex. Vím, že prodávají nástavec, který se dává do podpaždí. Sám ho nemáme, ale je k vidění na jejich webových stránkách. Pokud je to tak účinné jako v případě nohou, pak máš vyřešeno.
Ale pozor, jestliže potlačíš pocení na jedné části svého těla, v tomto případě v podpaždí, během cca 1 měsíce si to organismus vykompenzuje jinde, jinými slovy, začne se ti potit třeba více zade, prsa, obličej, u každého je to jinak. Ale vždy to tak funguje. Kompenzační pocení nelze žádným způsobem obelstít. Tělo se prostě potřebuje chladit, s tím nic nenaděláš. Jediné, co si můžeš do určité míry vybrat, je kde se bude potit.

Monika (St, 25. 11. 2009 - 19:11)

Mám dotaz, už asi rok se potím v podpaží. Je mi 17 let nevim jestli je to pubertou nebo to budu mít na pořád! Ale velice, mě to obtěžuje. Je mi to trapné, jsem z toho nervozní, protože nemůžu zvednout ruku nic. Kolikrát mám mokrou i mikinu. Nevim si s tím rady, prosim nemůžete mi někdo pomoci! Je to strašné!!! Moc prosim, děkuji! Kdyby někdo věděl, jak pomoci, tak tady je mejl, děkuji př[email protected] je to pro mě moc důležitý!

Bert (Ne, 22. 11. 2009 - 08:11)

Ahoj Berte.Prvně strašně moc...Pro Liliah:
Ahoj Liliah.
Pokud tě zajímá konkrétně přístroj od firmy HIDREX, pak objednávku můžeš provést na tomto e-mailu:
[email protected]
Společnost Hidrex nepřijímá objednávky prostřednictvím webu, ale pouze prostřednctvím e-mailu, faxu nebo telefonu.
Přístroj od firmy HIDREX mám doma - jsem s ním opravdu spokojen a mohu jej doporučit každému.
Přeji Ti hodně štěstí.

Liliah (Čt, 19. 11. 2009 - 19:11)

Ahoj Berte.Prvně strašně moc díky za ty informace ohledně iontoforézy.Vypadá to jako skvělá šance jak se zbavit pocení rukou a přitom nejít na operaci.Já jsem totiž hrozný posera a všechno co se týká nemocnice a doktorů mě nahání hrůzu.Bylo by to nepopsatelné štěstí,kdyby iontoforéza opravdu zabrala.Zrovna studuju ty stránky,na které jsi odkázal.Mohl by jsi prosím napsat,ze které stránky jsi to kupoval? Na téhle stránce vidím,že to stojí 629,00 € (http://iontophoresis-device.com/sweating/excessive-sweating-solution.html) Mě se potí ruce taky strašlivě,ale v mém případě je to především otázka stresu.Kdekoliv mezi lidmi se mi potí strašlivě,ale když jsem doma a v pohodě tak mám ruce úplně suché.Ale jak říkám,kdekoliv "venku" je to příšerné,z rukou mě kape.Potí se mi i nohy.Proto by to bylo požehnání,kdyby tohle fungovalo.Předem děkuju za odpověď a kdokoliv kdo s tím má zkušenosti,kdyby napsal názor by bylo taky skvělé.Mějte se a držte se "potílci"

Tana (Po, 9. 11. 2009 - 16:11)

Ahoj , ja jsem byla v 17 na...Pro Niky:
V Brne mi taky rekli, ze ty nohy nedoporucuji, protoze je potreba radiolog a jen tak mezi nama, je tam dost organu, pri jejichz poraneni by to bylo doooost kruty. Mam po hrudni sympatekomii a muzu rict, ze ruce mam totalne suche(az si nekdy s litosti vzpomenu na ty svoje "zpocenaky" :-))no a zada mokra(co uz), ale nohy jsou taky perfektni, max. se lehce orosi, ale to kazdymu, ne tak jako driv, potoky a potoky. Jako po tech 2mesicich uz vim, kde byl muj problem se sebevedomim- primarni poceni se stalo sekundarnim :-) nepotila jsem se, ze bych mela nervy, ale ze jsme mela nervy, ze se budu potit a jak se mi potily ruce, potily se i nohy a ted uz se nepoti ani jedno. Ze uz mas po te jedne operaci, tak chapu, ze o tom uvazujes, ale poradne si rozmysli, jestli je to zivotne nutny, mit suchy nohy... A ti co by chteli jit na oboje varuju- prvne zkuste jedno a uvidite...

Bert (Po, 9. 11. 2009 - 10:11)

Ahoj Michale, ostatní,
snad...Ještě jednu věc k iontoforéze:
Iontoforéza nikoho nezbaví kompenzačního pocení. Zažil jsem to doslova na vlastní "kůži".
Když jsem poprvé poněkud přehnaně aplikoval iontoforézu, tak se mi cca na 3 měsíce úplně přestaly potit nohy. Zezačátku to bylo fajn, myslel jsem si, jak je život krásný.
Jenže cca po 6 týdnech se mi začaly děsně potit záda a zadek. A to tak, že jsem si až myslel, že jsem nemocný. Ale nebyla to žádná nemoc. Prostě si jen tělo našlo jinou cestu, jak se ochladit.
Tím chci říci jednu věc:
Je jedno jakým způsobem zabráníte svým rukám či nohám aby se potily, ať už použijete jakýkoli účinný způsob (peroxid, sympatektomii, iontoforézu), vždy dojde ke kompenzačnímu pocení.
Tělo se prostě potřebuje chladit, tak se chladí jinde. Způsob který vedl k potlačení pocení na některé jeho části je irelevantní.
Nicméně přesto iontoforéza má několik zásadních výhod:
V okamžiku, kdy zjistíte, že kompenzační pocení vám nevyhovujete, můžete iontoforézu přerušit. Je to prostě vratný proces, což se o sympatektomii rozhodně říci nedá.

Bert (Po, 9. 11. 2009 - 09:11)

hoj te vsichni,
docela by me...Ahoj Michale, ostatní,
snad Vás nepřekvapí, že přístroje na iontoforézu proti pocení rukou a nohou se v ČR nevyrábějí a neprodávají.
Lékaři je téměř neznají a když jsem byl u svého kožního, tak velmi zaujatě poslouchal mé zkušenosti s tímto přístrojem – protože to pro něj byla naprostá novinka.
Kožní lékaři v naší zemi proti pocení znají obvykle pouze octan vinno-hlinitý (Solutio Aluminii aceto-tartarici).
Když už lékaři znají iontoforézu, tak obvykle pouze ve zcela jiné spojitosti – iontoforéza se totiž také používá pro vpravování některých účinných látek některých léků do podkožních vrstev. K tomu se ale používá jiný přístroj a trochu odlišné fyzikální principy.
Nicméně na západ od našich hranic, ale také na jiných kontinentech se tyto přístroje vyrábí a komerčně prodávají už více než 10 let.
Zde je několik odkazů na různé výrobce:
http://www.hidrex.com/
http://www.rafischer.com/
http://www.idromed.de/
http://www.davita-shop.co.uk/iontophoresis.html
http://www.i2m-labs.com/p_gb/index.htm
http://www.drionic.com/index.htm
Někteří výrobci tento přístroj prodávají jen na lékařský předpis, jiní volně. Naprostá většina je v zemi svého původu homologovaná a určená pro zdravotní účely.
Přístroje se od sebe značně liší, a to nejen v ceně. Všechny jsou proti pocení, nejsou však stejné. Nabízejí různý komfort, různé dodací podmínky, některé mají přepínání na střídavý proud (pulsed current) – to vřele doporučuji – je to mnohem šetrnější, mají různé příslušenství, atd.
Dobře vše prostudujte.
Z vlastní zkušenosti mohu doporučit HIDREX PS 500. Je to drahá věc, ale funguje naprosto skvěle. (Nejpozději po 4 aplikacích se nohy nebo ruce – podle toho, nač to aplikujete přestávají zcela potit a tento účinek přetrvává déle než měsíc, v některých případech i výrazně déle než měsíc).
Naopak ze zkušeností na zahraničních, zejména amerických diskusních fórech příliš nedoporučuji DRIONIC.
Snad vám to pomůže.
Bert

michal (Ne, 8. 11. 2009 - 17:11)

hoj te vsichni,
docela by me zajimal ten pristroj, zkousel jsem hledat(na internetu), ale nic jsem nenasel, pokazde to naslo tuto stranku a nebo jine diskuze, ale nikdo tam nic o tom nenapsal, tak poku mate nekdo nejake blizsi informace, tak budu rad, kdyz je sem napisete, ja mam domluveny termin operace az za 3 mesice, takze do te doby budu zkouset cokoliv, abych na to nemusel, preci jen se bojim toho kompenzacniho poceni, protoze si myslim, ze je lepsi se potit na rukach, nez treba na obliceji

Milan: (Ne, 25. 10. 2009 - 18:10)

Bert: a potil si sa na rukach...Ahoj Milane,
ruce a taky nohy se mi potily extrémně už na základní škole. Dodnes mám vzpomínky na to, jak jsem při psaní do sešitu měl vždy mokrý piják (savý papír, nevím jestli se to ještě dnes používá). A taky na to, jak jsem se kdykoli až do operace ostýchal kohokoli jen dotknout. Často jsem měl rýmy z nachlazení - je těžké být zdravý, když máte neustále mokré a tedy u studené ruce a nohy.
Mé ruce byly mokré vždy od okamžiku, kdy jsem se probudil do okamžiku, kdy jsem šel spát. Ale to většina z vás zná.
Víte, bojoval jsem s tím hodně let, hodně jsem o tom přemýšlel a hodně jsem zkusil.
Iontoforéza funguje. Nefunguje po první aplikaci, ale 100% funguje cca až po 4 aplikaci. Pak se ruce i nohy přestávají potit docela. Účinek trvá cca 4-6 týdnů.
Mám pro vás ještě jeden tip, také z osobní zkušenosti, z doby než jsem šel na operaci.
Vyzkoušejte peroxid vodíku. 30% technický. To není vtip. Používal jsem to 10 let.
Bolí to cca 30-40 minut jako čert. Zbělá a odumře povrchová buněčná vrstva. Cca za hodinu získají ruce normální barvu. Je nutné to aplikovat na zcela suché ruce (tedy večer před spaním když převažuje parasympatikus). Přibližně 4 týdny se vám ruce nebudou potit.
Nelze to aplikovat na nohy - tam se bolest nedá vydržet.
Radil jsem se o tom s doktory. Byli udivení, ale uznali, že je to bez rizika.
Dělal jsem to pravidelně 10 let, cca 1 x za měsíc.

Milan (Ne, 25. 10. 2009 - 08:10)

Ahoj všichni.
Před rokem...Bert: a potil si sa na rukach extremne? Ja sa nemozem ubranit pocitu ze kopa ludi ide na operaciu s mierne zvysenym potenim. Poznam aj pripady kde iontoforeza nezabrala.

Bert (So, 24. 10. 2009 - 22:10)

Ahoj všichni.
Před rokem jsem byl na operaci a vše dopadlo dobře. Až na jednu věc, začaly se mi více potit nohy (kompenzační pocení je realita, s níž se setká 100% pacientů - studoval jsem mnoho studií na zahraničích serverech na toto téma).
Proto jsem si pořídil iontoforézní přístroj a ten vyřešil problém s pocením nohou.
Teď když mám osobní zkušenosti s iontoforézní léčbou pocení, tak někdy lituji toho, že jsem to v případě rukou řešil chirurgicky.
Iontoforéza má 100% účinek, tedy alespoň na nohy. Věřím, že s rukama je to stejné.
Trochu mě překvapuje, že celá tahle diskuse je opomíjí iontoforézu.
Lidi, já neříkám, že hrudní sympatektomie je dobrá nebo špatná. Já jen říkám, že je tu jiný způsob.
Ano, iontoforézní přístroj stojí kolem 20 tis. Kč a nehradí to pojišťovna, ale není to nevratný zásah do organismu.
Toto je osobní rada vám všem, kteří se bojíte operace: Zkuste iontoforézu. Funguje.
P.S. Osobně mám přístroj od společnosti Hidrex. Koho to zajímá, te si jistě bude schopen dohledat více o tomto přístroji.

Reklama

Přidat komentář