Reklama

tělocvik naboso

jarda (Út, 6. 4. 2010 - 12:04)

Pavle, o té zaujatosti až...ja kdyz sem byl na ucnaku coz uz je nejakych 20let tak si pamatuju jak jeden kantor (delal i zastupce reditele) napomenul jednoho spoluucne ze nema ponozky a musel si je vzit (doslova mu zek, nechod tady takhle kdo se ma na to koukat!!!). Bylo to na horach na lizarskem vyvniku. Nel jen panofle naboso. Do dneska my to vrta hlavou co se tomu kantorovy honilo hlavou

Pavel (Po, 5. 4. 2010 - 23:04)

Jojo Pavle, s tím...Tohle co myslím,bylo nedávno,řádově měsíce,ale nikdy jsem to neprohlížel z blízka,jenom z tramvaje,tak ani nevím,na co to měla být reklama,ale bosý nohy na dlažkované podlaze byly zřetelný.

Pochybovač (Po, 5. 4. 2010 - 20:04)

Jojo Pavle, s tím přístřeškem zastávek MHD jsi mi připomněl jeden takový plakát (nevím, zda mluvíme o stejném) - je to asi 2 nebo 3 roky (jaro-léto), muž a žena (dívka) s nataženýma nohama čelně k divákovi, obrovská zvětšenina, v pozadí jen jejich obličeje, prostředí si vůbec nevybavuju. Tam to bylo účelové - text u toho byl nějak "nestydatě pohodlné (nebo výhodné)" - reklama na nějakou službu, bankovní nebo obchodní...

Pavel (Po, 5. 4. 2010 - 17:04)

Pavle, o té zaujatosti až...Jinak s tou skrytou nohou a tabu mě to také dávno napadlo a něco podobného jsem po diskuzích už psal,ale k tomu hledám ještě jiné souvislosti.

Pavel (Po, 5. 4. 2010 - 16:04)

Pavle, o té zaujatosti až...No zase z trochu pozitivní stránky jsem si všiml jedné věci.Tady v Praze na některých zastávkách MHD dávají reklamy do takového osvětleného prostoru na bok té čekárny.Viděl jsem tam jednou vyfocené bosé lidi a skoro jsem myslel,že je to z nějaké kavárny,pak jsem přišel na to,že je to z domácnocti,ale dobrý,nohy nikdo nezakryl.

Pochybovač (Po, 5. 4. 2010 - 16:04)

Oprava: o tréninkovém prostředí, kurzech a kroužcích psali Filip s. a PK. Omlouvám se

Pochybovač (Po, 5. 4. 2010 - 16:04)

Pavle, o té zaujatosti až sexuální by možná šlo už něco poskládat právě z tohoto anonymního internetového prostředí, díky nejrůznějším názorům a různému úhlu pohledu. Když odfoukneme fetišistický nános a vulgární plevel, něco racionálního přece jenom vykoukne. Píšeš třeba o možném vlivu chemie z potravin. Já bych třeba souhlasil s tím, co jsem četl asi na dvou nebo třech diskusních fórech tady na Doktorce (dohledat autory a přesné znění by bylo pracné). Jak píšeš, dříve bylo daleko běžnější být bos. Čím je to vzácnější, tím víc je z toho tabu, a stává se z toho zakrývaná část těla; z toho se logicky vyvine stud. Nemusí v tom být rovnou erotika. Není to (zatím?) obecné (že se neukazuje holý zadek, vědí všichni). Dostane-li se takový člověk do stejně smýšlející skupiny (viz tvůj postřeh z tréninků), zábrany padají (zadek - nudapláž), jinde se už stydí. Zmínil ses o filmech - totéž. Dříve nejenom z tělocvičen (Metráček), nejenom z venkovského prostředí (Divá Bára), ale i jinde: Májové hvězdy (Jana Brejchová 1959), ...a Bůh stvořil ženu (Brigitte Bardotová 1957), Nesnadná láska (Itálie 1964) a další. Teď - máš pravdu - nic (Kachyňova Kráva je historizující snímek). Časopisy a reklamy - totéž. Všimni si: kde by bylo náhodou vidět chodidlo, dáme cenovku nebo rovnou fotku seřízneme. Prsty na ruce by si fotograf nedovolil zakrýt, ale u nohy - no to se nehodí! (Dokonce i ty erotické nahaté krásky se milují v lodičkách nebo jim nohy nejsou vidět celé - ale to jen tak na okraj.) Plíživým výsledkem všeho je, že chlapi vytrvale čučí dívkám na nohy, když mají třeba žabky naboso, a těm zas postupně dochází, že je to asi něco jako "nahoře bez", abych citoval jednoho autora tady. Přirozeně to neplatí bezezbytku, ale z těch poskládaných postřehů (citoval jsem jen nepřesně) mi vyplývají jakési spojené nádoby a možné vysvětlení diskutovaného jevu.

Pavel (Po, 5. 4. 2010 - 13:04)

Pro Pavla: uvedený případ...pro Pochybovače.
Díky.....Myslím si,že tehdy tenhle výsměch byl docela vzácností,protože jsem viděl v TV nějaké filmy z těch dob,kde byly záběry z tělocvičny a bosí tam byli také.Zato takový film ze současnosti snad nikdo nenatočil,nebo alespoň o tom nevím.
A jinak,co takhle lidi říkají,tak se dříve cvičilo a chodilo bosky po venku daleko více.

Martina (Po, 5. 4. 2010 - 12:04)

Já takhle taky občas cvičívala,bylo to rozhodně příjemnější než mít na nohou ty šílený jarmilky:-)

Pochybovač (Po, 5. 4. 2010 - 12:04)

Pro Pavla: uvedený případ se stal ještě za minulého režimu, bylo to v dost malém městě a onen spolužák dojížděl (nebo docházel?) z blízké vesnice. Učitel tělocviku (tv + profesor češtiny) byl velmi sympatický, tolerantní a tyhle věci nikdy neřešil.

Pavel (Po, 5. 4. 2010 - 12:04)

Jinak nevím,jestli je na této diskuzi vhodné se zmiňovat o bosých nohách a sexualitě,protože nikdo nevíme,kdo to čte a může to být jeden z důvodů pro případné puritány ve funkcích proč vytvářet zákazy cvičit bosky.
Prý jsou zákazy na některých školách z důvodu hygieny a případného úrazu.Jenomže za těmito zákazy se někde v pozadí také může skrývat společensky nevhodné a sexualita,což nikdo natvrdo nenapíše.

Stejně nechápu,co se dneska s lidmi děje,totiž z minulosti,kdy bylo skoro běžné a častější lítat bosky,tak nemám pocit,že by vůči chodidlům byli lidi nějak sexuálně zaujatí.
Když to vezmem logicky,tak zjistíme,že máme na trhu čím dál tim více chemicky konzervované potravy a co když tato potrava právě v organismu něco spouští?Moje osobní pozorování vykazuje,že hodně lidí,co trpí nepřiměřeným studem,nadměrně konzumují limonády s kofejnem či různá kafe apod.Málokdo uvědomuje,jaký vliv může mít strava na naší psychiku.Alkohol ovlivňuje chování znatelně,tak proč né i něco jiného(třeba kofejn) a jinak(stud,pocit stresu...)?

Pavel (Po, 5. 4. 2010 - 11:04)

Díky PK za hodnotný...Chtěl jsem se zeptat Pochybovače,jak píše o tom spolužákovi co si zul boty a všichni se mu smáli,v jaké to bylo době,jestli ještě za komunistů a nebo už po revoluci a jestli se jednalo o školu na vesnici,maloměstě, velkoměstě?

Mirek (Čt, 1. 4. 2010 - 07:04)

chodím sem dlouho a váhal...Filipe, byli jste v tom tělocviku v ponožkách, nebo úplně bosí?

filip s. (St, 31. 3. 2010 - 09:03)

Otázka stydlivosti za bosé...chodím sem dlouho a váhal jsem jestli mám svůj přístup sdílet. Díky za předchozí příspěvek, který mne vyprovokoval. Patřím asi do té skupiny. Před šesti lety jsem byl v šesté třídě a při tělocviku venku začlo pršet. Protože někdo neměl suché čisté boty do tělocvičny řekla učitelka, že budou všichno bosí. Měl jsem z toho zážitek. Zaujalo mne, když jsme tam stáli všichni vedle sebe bosi, taky mě to trochu vzrušilo. Do další hodiny nastoupil můj kamarád bos úplně dobrovolně a ptal se, jestli do toho nepůjdu s ním. Váhal jsem, ale vyhrála stydlivost. Od té doby jsem nikdy bos necvičil, ale představoval jsem si, že by se mi to líbilo a vždycky jsem záviděl těm co si přezutí zapomenuli a bosi být museli. Ani teď bych do hodiny bos nešel ale chodím na karate kde jsou bosi všichnia a je mi to příjemný. Souhlasím, že kdyby byl tělocvik naboso povinný neměl bych s tím problémy.

PK (Út, 30. 3. 2010 - 23:03)

Díky PK za hodnotný...Otázka stydlivosti za bosé nohy je velmi významná. Moje zkušenost je, že v průměrné skupině 20 žáků je asi tak třetina, které cvičení naboso vyhovuje resp. vyhovovalo by. Příjemné pocity, které z toho pro jedince vyplývají, nemají jednotný zdroj. Někdo se tak cítí prostě pohodlně, jiný oceňuje lehkost a volnost pohybu, dalšímu jsou příjemné taktilní podněty, jiný to vyhodnocuje racionálně z hlediska zdravotního a bývá v tom nepochybně zapojena i lidská sexualita. Pokud se jedinec ke cvičení naboso odhodlá, objeví zpravidla i jiné pozitivní efekty a dopady, které převáží nad negativy, a jsou-li proto nastaveny příznivě okolnosti, k botám se nevrací. Proč by tak měl dělat? Ovšem ona stydlivost, resp. pocit, že budu vypadat exoticky, hloupě, jako socka, či dokonce úchylně, je problém a ani příklad jednoho či dvou otrlejších spolužáků bariéru obvykle neprolomí. Teprve až když se vytvoří akceptující prostředí, přidává se těch dalších 30 - 40 % vnitřně naboso laděných. Moje hypotéza je, že toto vnitřní "bosé" ladění má nějaké ne zcela prozkoumané genetické pozadí (které se projevuje v našem životě i v řadě jiných postojů). Téměř permanentně nošené boty jsou pevnou součástí života našich rodokmenů většinou jen posledních pár století. A tak proti tlaku na obouvání souvisejícímu s ekonomickými zájmy obuvnických firem, vystupují nenápadné individuální snahy poukázat, že být bos má svoji cenu. Tento racionální pohled ovšem bariéru stydlivosti automaticky neláme. Věnujíc tomuto tématu pozornost, narazil jsem na síti na několik relativně podobných výpovědí. Do určitého věku je člověk k otázce obutí netečný anebo chození naboso vyhodnocuje jako fyzicky nepohodlné a nemá jej rád. V čase dospívání se setká s nějakým výraznějším podnětem, který výrazně změní jeho názor. Může to být opravdu hodina tréninku bojového sportu, nějaké obrázky či filmy, táborové rozcvičky naboso a mladému člověku secvakne, že dolní část nohy není jen vycpávka do bot, ale orgán, který je jeden z důležitých vstupů do našeho vědomí a bytí. Leč sociokulturní normy jsou překážkou něčemu zcela přirozenému - vyzout se a být bos všude tam, kde je to jedinci opravdu příjemné. Ventilací vnitřní potřeby pak je právě nalezení nějakého prostoru, kde být bos je legitimní, normální či vyžadované. Plná pětina dětí ve věku 12 - 15 let odpovídá na otázku, zda by uvítala, kdyby cvičení naboso bylo povinné pro všechny - ano! To je dost, ale zároveň málo na to, aby to obhájilo legitimitu takovéhoto požadavku na žáky ze strany učitele - který v historii TV rovněž nacházíme. Řešením schizofrenie může být prostě boty nechat doma či je cestou do školy zahodit - nejlépe v zimě, kdy jsou venku nošené boty v tělocvičně zcela nepřijatelné a nepřehlédnutelné (nabídka těm, co sem chodí a hledají radu, jak překonat stydlivost a blbé poznámky druhých - zavřete si jinou možnost). Jak se ukazuje, stránky s tímto tématem jsou vyhledávané a čtené z velké míry v důsledku sexuálních potřeb, obtížná je na nich cesta k racionálním diskusím. Má význam se o ni ale pokoušet.

Pochybovač (Po, 29. 3. 2010 - 22:03)

Díky PK za hodnotný příspěvek (12.března). Jen jsem se trochu pozastavil u věty "...je mnoho jedinců, kteří kroužky a kurzy (...) navštěvují částečně i z toho důvodu, že je zde cvičení naboso samozřejmé..." - nevím, zda je možné to přesně takhle tvrdit. Ano, Peťa z předchozího příspěvku (11.3.) udělal příjemnou zkušenost, ale současně poukázal na propastný rozdíl v běžné hodině tělocviku. "Mnoho" bude spíše těch druhých, zvláště u kluků. Pamatuju jednoho spolužáka, který uprostřed hodiny tělesné výchovy nastoupil k dalšímu cvičení (švédská lavička) bos. Dodneška slyším ten smích (my ostatní jsme byli ve cvičební obuvi) a hlasité poznámky typu "Hele, Honza si vodskočil z kravína" a podobně. Styděl se a víckrát to neudělal. I jedna dívka se tady na Doktorce přiznala, že když k jednomu cvičení (gymnastika) musela nastoupit s ostatními bosá, myslela, že "to nepřežije".

Mirek (Čt, 25. 3. 2010 - 23:03)

já bych chtěl poradit....Ahoj Péťo, máš moje sympatie. Choď klidně ve škole v ponožkách, ale radši si nejdřív doma umyj nohy a vem si čisté ponožky. Ale je to fajn chodit v ponožkách. Moc s tebou sympatizuju.

Pavel (Út, 16. 3. 2010 - 21:03)

pro hloupouckeho...Ono takové názory jako slušný člověk mohou mít také agresivní extrémisté,kteří nesnesou nikoho,kdo se nějak liší a ani kluky s dlouhýma vlasama.

jarda (Po, 15. 3. 2010 - 08:03)

A pokud by někoho nenapadlo...pro pavla
Omyl, naopak at to hloupoucky "slušný člověk" rika oni mu to vysvetli rucne, a treba nebude prudit

jarda (Po, 15. 3. 2010 - 08:03)

pro hloupouckeho "slušný člověk".
Vubec nejsi slusny clovek ba snad ani chytry, ale omezeny a netolerantni.
Pokud ti dela dobre se celej den parit v botech tak to rozhodne neni normalni.
Taky ve mestech necodim bos ale v prirode a doma se zuju rad, hned jak se otepli tak nasadim zabky (samozrejhme naboso) nebo jine sandaly a budu tak chodit az do uplneho podzimu.
A ty, ty se nad sebou zamysli co placas, pac me tvoje nazory pripadaj jak od nejakejch opilcu nekde v hospode.

Reklama

Přidat komentář