Reklama

NOHA V SÁDŘE

dr. Galén (Pá, 14. 10. 2016 - 18:10)

Vůbec se v tom...To jsem s tou instrukční kartičkou jen tak nadhodil. Ty už se dnes pacientům nedávají. Vše se vylepšuje k horšímu, neboť se ruší i věci, které měly smysl. S tím sluníčkem to byl jen jakýsi chvilkový záblesk a už zase bude jen šero a deštivo.

Karolína (Pá, 14. 10. 2016 - 17:10)

Tak se jedná o zlomeninu...Vůbec se v tom nevyznám,každému říkám že mám zlomenou nohu:-)Možná by bylo lepší kdyby mi to spadlo na ten ohnutý malíček,jednak by se třeba narovnal a taky by nebyla třeba sádra,ale asi by to spadlo jak na malíček tak na část nohy.Ale ten malíček mám na druhé noze než která je v sádře.Musím přiznat že hýbání s prsty mi teda vůbec nejde:-(Nene,žádnou kartičku s radama jsem nedostala,jen mi sestra na sádrovně ukázala jak bych měla vytáčet nohu při chůzi a jak se zvedat než sádra zaschne.Tak to jste šťastný člověk že vidíte sluníčko,já ho neviděla ani nepamatuju a obloha je tady těžce šedivá a určitě tady nehrozí že by sluníčko bylo:-(

dr. Galén (Pá, 14. 10. 2016 - 15:10)

Mám zlomenou nějakou...Tak se jedná o zlomeninu nějaké tarzální kosti. Jak jsem napsal minule, tak jste v podstatě při té smůle měla štěstí, že nedošlo k rozdrcení prstů a bedna vám spadla na nárt. Asi paní smůla nebyla doma, aby vám ukázala jak funguje zákon schválnosti a bedýnka vám opět nespadla na ten v minulosti již pochroumaný malíček. To je však jedině dobře. S těmi prsty se hýbe kvůli prokrvování prstů a udržování jejich hybnosti. Předpokládám, že nějakou instrukční kartičku vám po přiložení obvazu nedali. To už by bylo jak za starých časů. Dnes se od toho už bohužel upustilo. Jak teď dopisuji tento příspěvek, tak se nám z mraků prodralo sluníčko.

Karolína (Pá, 14. 10. 2016 - 14:10)

To hýbání prstů jsem...Mám zlomenou nějakou záprstní kůstku a jedna je nějaká naštíplá,spadla mi v práci bedna na nohu,hlavně mi na tu nohu dopadla hranou.Doktorka mi prorokovala dobu 6-8týdnů takže těch 7týdnů je asi normál,počítala jsem s tím že budu mít nohu v sádře do konce listopadu takže já jsem spokojená.To hýbání prstů jaksi nemám v hlavě,snad na to nebudu zapomínat:-)

dr. Galén (Pá, 14. 10. 2016 - 13:10)

Dobré odpoledne,dopadla jsem...To hýbání prstů jsem zcela zapomněl zdůraznit, ale řešili jsme trošku jiné věci. To vám tedy naordinovali docela dlouhou dobu imobilizace. To je 51 dnů. Tedy přes 7 týdnů. Je to totiž až na samé horní hranici. Ono se to v podstatě nedá takhle na dálku posuzovat. Rozhodující je druh poranění a především posouzení ošetřujícího lékaře. Vzhledem k celkové péči, která byla věnována zhotovení obvazu, bych soudil, že ani v tomto směru není nic podceněno. Myslím, že můžete v podstatě hovořit o štěstí, že vaše zranění umožňovalo přiložení chodící sádry. A co se vám vlastně přihodilo?

Karolína (Pá, 14. 10. 2016 - 13:10)

Dobré odpoledne,dopadla jsem dobře:-)Sádru mi sundají 30.listopadu jak jsem čekala a spokojenost panovala jak se sádrou tak i pevností podpatku:-)Mám prý hýbat prstama,prý mi to říkala sestra při sádrování ale asi jsem to nějak přeslechla.Bylo tam dnes spousta lidí a tak jsem tam čekala skoro dvě hodiny a pak se ještě stavila v práci a vzala si dom ty korkové dřeváky,teda jen jeden,pak si jej zas vezmu do práce:-)Tady je opět zima,nějakých 9stp.a hodně fouká,jsem ráda že už jsem doma v teple.

dr. Galén (Pá, 14. 10. 2016 - 11:10)

Já se také...Jak jste dopadla? Já také musel dnes na polikliniku. Venku je docela příjemně, ale na těch 15? to asi nevypadá i když teď je už 13,7?.

Karolína (Čt, 13. 10. 2016 - 21:10)

Když je vše uděláno tak,...Já se také snažila:-)Zítra by mi měla doktorka jen zkontrolovat sádru a říct kdy mi ji sundají,jsem zvědavá.V 15stp.nevěřím a budu ráda když nebude konečně pršet.Já noční svědění dohnala přes den a dospala to,ale budu ráda když mě pata nebude svědit.Doufám že už bude počasí bez deště a budu moct chodit ven bez obav.Děkuju moc a hezký zbytek večera:-)

dr. Galén (Čt, 13. 10. 2016 - 20:10)

Dobrý večer,tak jsem...Když je vše uděláno tak, jak má být, tak by chůze neměla dělat problémy. Předpokládám, že zítra to bude v podstatě jen formalita. Před chvíli v TV říkali, že snad má být místy až 15?, což asi proti dnešku bude podstatné oteplení. Doufejme, že budete mít noc bez svědění a budete moci vyrazit na procházku.

Karolína (Čt, 13. 10. 2016 - 20:10)

Ty kousky sádrového...Dobrý večer,tak jsem nakonec na chvilku odpoledne vyšla ven a byl to super pocit,sice teda zima ale po těch dnech doma to bylo fajn.Zašla jsem jen do obchodu a jsem ráda že mi chůze nedělá žádné potíže a hlavně zjištění že podpatek drží festově a ani se nehne.Zítra jdu na kontrolu tak snad bude trošku slušně,teda hlavně aby nelilo zase.Přes prsty mám nataženou ponožku a zima mi na ně není:-)

dr. Galén (Čt, 13. 10. 2016 - 19:10)

Asi to dělají jak mají a...Ty kousky sádrového obinadla nebo i krátká dlaha se dává kvůli vyrovnání chodidla před přiložením podpatku, aby nebyl vychýlen na stranu, čímž by se podstatně stěžovala chůze. Se správně zkonstruovaným obvazem by neměla chůze činit problém. Zítra by mohlo být slušnější počasí a tak předpokládám, že to také ozkoušíte venku. Již máte vymyšleno krytí prstů, aby vám na ně nebyla zima?

Karolína (Čt, 13. 10. 2016 - 14:10)

Asi to dělají jak mají a že jde o sochařské dílo jsem si sama při tom sádrování říkala,docela si dala záležet i při přidělávání podpatku,pořád tam dávala nějaké kousky sádrových obvazů pod ten podpatek aby to bylo pořádně a pak i vyhlazování sádry dohladka,myslím že to udělaly obě skvěle.Co se mého malíčku týký tak ten sice nijak nebolí ale vzhledově vypadá hrozně,já tedy nemám ani ten druhý malíček nějak rovný ale ten po té zlomenině je úplně ohnutý směrem dovnitř,mám na něm trošku jiné nehtové lůžko a bříško toho malíčku se zdeformovalo jakoby do špičky a je velmi tvrdé,to je asi z té uzavřené obuvi,stalo se to už před řadou let takže to je asi následek.No to máte kliku že u vás skoro neprší protože tady pršelo sice slabě ale neustále,teď zrovna ne a tak možná až vyschnou codníky bych jen tak na chvilku ven vyšla.Doma ale chození zvládám velmi dobře,jsem sama překvapená jak jsem se s tou sádrou velmi rychle sžila a nedělá mi žádné potíže.

dr. Galén (Čt, 13. 10. 2016 - 09:10)

Dobré a opět deštivé...Jen jste potvrdila můj předpoklad, že se provedení obvazu kolem prstů věnují vaše sestřičky jak to správně má být. Finální provedení obvazu je téměř sochařská práce, než všelijaké příšernosti co může člověk dnes občas vidět. Honem, honem, aby to již bylo hotové. Jak jste popsala ošetření toho malíčku, tak to pro změnu ošetřující zvolil ten nejjednodušší způsob tj. přifixovat jej k sousednímu prstu. Správně by se měla použít nejméně třívrstvá křížná bandáž. Vzhledem asi k jeho velikosti si to takto ulehčil. Věřím, že sundání muselo být bolestivé. Je to v podstatě jen nouzové řešení. Nemáte s tím malíčkem do teď problémy. Hlavně v uzavřené obuvi. Dnes to opravdu na nějaké vyjasnění nevypadá, ale neprší. Ostatně u nás neprší skoro vůbec.

Karolína (Čt, 13. 10. 2016 - 08:10)

Dobré a opět deštivé ráno,vypadá to že pršet už nepřestane:-(.V noci jsem si poprvé zažila svědění pod sádrou a samozřejmě na místě kam se dostat nedá(pata).Máte pravdu,sádře kolem prstů a i pod prstama sestra věnovala docela péči,jak ta první co dělala dlahu tak ta druhá co to dokončovala,mě ani nenapadlo že by mi nějak vadilo kdybych měla malíček schovaný v sádře asi bych si na to vzpomněla při zastřihávání nehtů.To jste mi také připomněl že mám jít v pondělí na pedikúru a musim ji zrušit:-).Mně sádra pod prsty dole kopíruje konce všech prstů,je to trošku sešikmené od největšího palce až po malý malíček,vypadá to i esteticky dobře a jsem ráda že nemám nějakou bakuly.Tak mám před sebou další den kdy budu muset být doma,je to už docela na hlavu jak je tady furt hnusně a prší a tím nemyslím jen to že mám nohu v sádře,to se mi daří zvládat kupodivu dobře.Ten malíček jsem tenkrát měla zlomený opravdu blbě a vlastně dodnes je vidět že je takový ohnutý,měla jsem ho jen přilepený leukoplastí k druhému prstu a vím jak bolelo když mi po několika týdnech tu náplast sundávala doktorka dolů,tak nebolela snad ani ta zlomenina.Děkuju za další rady a informace a přeju hezký den:-)

dr. Galén (Čt, 13. 10. 2016 - 06:10)

..a o kopnutí do prstů vím...Já bych to vyhodnotil jen konstatováním, že prostě u vás mají na sádrovně zavedený ten správný přístup ke zhotovování obvazů. Záleží přitom na různých detailech. Jedním z nich je přiložení plantární dlahy, která většinou má přesahovat koncové články prstů i když ve zcela výjimečných případech může končit již u základních kloubů, ale v takovém případě nemají prsty patřičnou ochranu, jak jsem psal minule, ale ani potřebnou oporu při chůzi. Vymodelování okna pro prsty je kvůli zajištění patřičné volnosti dostatečnou péči, aby pak ztuhlá sádra netlačila právě na malíček, což je nejen nepříjemné pro pacienta, ale především nežádoucí. Často se však stane, že sádrující nesprávně určí délku dorzální dlahy, která se musí zhotovit asi o 10 % delší, než je původně naměřená hodnota, protože při namočení se sádrová longeta zkrátí. Když se teto fakt opomene, tak pak obvaz nepřesahuje prsty nebo končí třeba v polovině prstů. V každém případě to chce mít jisté zkušenosti a při modelování otvoru pro prsty i potřebnou řemeslnou zručnost. Pokud se původní dorzální dlaha špatně přiloží, tak je rozhodně lepší ji rovnou vyměnit, než se přistoupí k dotočení obvazu. Zlomeniny prstů jsou dosti bolestivé. Předpokládám, že se to u vás tenkrát řešilo jen náplasťovou fixací zlomeného malíčku, neboť v takových případech se ani sádrové obvazy nepřikládají.

Karolína (St, 12. 10. 2016 - 22:10)

To jsem předpokládal, že.....a o kopnutí do prstů vím své.Jako studentka střední školy jsem si takhle o roh ošklivě zlomila malíček na noze.

Karolína (St, 12. 10. 2016 - 22:10)

No budu muset trošku tu váhu hlídat,ale bude to boj,ráda jím ale jsem zvyklá být v pohybu který mi teď schází.Já myslela že bych ten dřevák nosila jen doma,ven to určitě v tomhle počasí není,je to ten jednopáskový a je škoda že není léto protože bych k tomu mohla nosit tříčtvrteční legíny a byl by klid,takhle budu muset sádru soukat do legín dlouhých,dnes jsem to poprvé zkusila a celkem to jde.S tou podprstní dlahou myslím sestra věděla co dělá,já ji měla už když jsem měla jen dlahu a to mi dělala jiná sestra,tahle jen dotáčela sádru a přidělávala podpatek a pak tu dlahu pod prstama několikrát obtočila sádrovým obvazem,musela jsem nadzvednou prsty aby to pod prstama omotala a taky musela trošku zápasit s malíčkem,však jsem měla pěkně oblemcané prsty od sádry.Tak to jsem teda ráda že jsem měla štěstí na dobré sestry že mi sádru udělali jak se sluší a patří,netušila jsem jak jsou některé zdánlivé detaily důležité:-)

dr. Galén (St, 12. 10. 2016 - 21:10)

No tak to jste mě s tou...To jsem předpokládal, že vás s tou váhou nepotěším, ale je zbytečné si něco namlouvat a pak být v šoku. S tím dřevákem uvidíte sama, jestli to bude aspoň na doma pro vás lepší. Navíc budete mít důvod se projít a vyzkoušet si chůzi v terénu. Jak jste říkala, že vám sestra přimodelovala podprstní dlahu, tak to máte jistou výhodu, že nemusíte až tak být opatrná na různé vyvýšeniny jako jsou schody a chodníky. V opačném případě je docela dost bolestivé se každou chvíli kopnout do prstů. Je to takový nešvar některých zdravotníků, že si na úkor pacientů zjednodušují práci. Jak jsem zatím vyrozuměl, tak vy jste v tomto směru měla štěstí na sestru, která vám ji dělala. Ať vám zítra neprší a v pohodě to zvládnete.

Karolína (St, 12. 10. 2016 - 20:10)

Rozhodně mi práci...No tak to jste mě s tou váhou nepotěšil,to jsem teda skoro 4kilča nahoru za pár dnů:-(.Budu se muset fakt hlídat.No já jsem ráda že mám takový bytelný podpatek,aspoň vydrží tu mou váhu.Tak mě napadlo že bych si z práce domů mohla vzít korkový dřevák které normálně nosím v práci,doma jsem zvyklá chodit naboso nebo ponožkách a tak by mi to mohlo pomoct při chození doma.Ven budu nosit asi nějaké kozačky nebo nějaké sportovní boty,budu muset chodit v legínách nebo teplákách protože žádné široké kalhoty přes které bych sádru dostala do nohavice jsem doma nenašla.Taky se těším že už snad dnes nebudu muset spát na zádech s podloženou nohou,ne že bych nespala ale přeci jen když se můžu převalit jak potřebuju je to milejší:-).Tak díky za další skvělé rady,je super že takhle pomáháte:-)

dr. Galénl (St, 12. 10. 2016 - 19:10)

Jsem vysoká 172cm a vážím...Rozhodně mi práci nepřiděláváte. Omlouvat se nemusíte. Kdyby mi to bylo na obtíž, tak vůbec nereaguji. Jen mě trošku mrzí, že vás musím vyvézt z omylu. Tři kila ta vaše sádra rozhodně nemá (i když teď po třech dnech není ještě úplně vyschlá, a proto i těžší). bude mít dvě kila a možná o něco méně. Pár jsem jich v ruce měl a tak vím o čem mluvím. Sestra vám říkala pravdu, že tyto bytelnější podpatky vydrží více, a proto jsou docela oblíbené. Sice jsou vyšší, ale když se nosí bota na vyšším podpatku nebo na platformě, tak se ta výška eliminuje a chůze pak nečiní žádné problémy. Naopak při nižším podpatku se mohou namáhat některé svaly na zdravé noze.

Reklama

Přidat komentář