Reklama

NOHA V SÁDŘE

dr. Galén (Po, 9. 7. 2018 - 12:07)

Děkuju za upřímnost.Na...Tak vám držím palce, aby to s tím podpatkem dopadlo. A doufám, že vám udělají dobře okno pro prsty, protože když se tomu nevěnuje potřebná pozornost,tak může obvaz někde právě kolem malíčku tlačit. Snad to nebude váš případ. Ta snížená hybnost prstů je normální. Právě proto je vhodné s nimi průběžně přes den několikrát zahýbat. Důležité je hlavně sledovat, jestli obvaz někde netlačí, ale případný otok nártu by už měl být ve středu splasklý. Vlastně kvůli tomu se také přikládá nejprve dlaha a pak se obvaz dotáčí cirkulárními túrami.

Šárka (Po, 9. 7. 2018 - 09:07)

až ti ta noha začne...Tak to je myslím přirozené když se noha nedá umýt a potí se tak že bude smrdět:-)

Šárka (Po, 9. 7. 2018 - 09:07)

To se nedá předem vyloučit...Děkuju za upřímnost.Na dnešek jsem moc nespala protože mě neuvěřitelně začala svědit pata a není čím ani jak se do takového místa dostat a podrbat se :-(.Další věc kterou od začátku řeším a nijak se to nelepší je že mám prý hýbat prsty co koukají ze sádry ale krom mírného nadzvednutí palce jsou ostatní prsty totálně nepohyblivé.Přitom před sádrováním jsem ještě na sádrovně prsty mírně hýbala když mě o to sestřička požádala a i po udělání sádrové dlahy mi to trošku šlo.Prsty jinak nebolí ani na omak,jenom malíček se mi zdá lehce oteklý.Ve středu jdu na kontrolu a snad bude vše na dobré cestě a dostanu ten podpatek.Jinak se zblázním :-((

dr. Galén (Ne, 8. 7. 2018 - 20:07)

Nikdy jsem nic v sádře...To se nedá předem vyloučit z již řečené neznalosti přesného typu vaší zlomeniny a přesného poškození kostí nohy a případných měkkých tkání. V každém případě i když se to dobře zhojí, tak se dá s dost velkou pravděpodobností počítat, že už ta noha nebude taková jako před úrazem. Nějaké ty následky si nejspíše ponesete i do budoucna. V každém případě je nutné absolvovat případnou rehabilitaci, aby se pokud možno následky omezily na minimum. Předem vás chci upozornit, že docela dost dlouho trvá po tak dlouhém znehybnění opět nohu rozhýbat, ale to je zcela běžné. Chce to jen trpělivost a věřit, že se to časem srovná.

Radka (Pá, 7. 4. 2017 - 21:04)

Dejte, prosím, vědět,...Dám určitě vědět.Bude to záviset na tom jak bude podpatek vypadat dál,jsem zvědava sama jestli dali podpatek už ochozený a dcerka jej jen "dodělala" nebo ho ošmajdala tak sama.Momentálně řeší že doma prý pořád prší a nemůže ven...

dr. Galén (Pá, 7. 4. 2017 - 14:04)

Ano,taky si myslím že to...Dejte, prosím, vědět, jestli ho kvůli tomu nadměrnému ošoupání vyměnili. Docela by mě to zajímalo, jak se k tomu postaví.

Počkej.. (Ne, 8. 7. 2018 - 10:07)

Nikdy jsem nic v sádře...až ti ta noha začne smrdět,kor v tom létě je to hrozný.

Radka (Čt, 6. 4. 2017 - 22:04)

Je docela možné, že jí...Ano,taky si myslím že to bude tím že otvor je malý a její prstíky jak jsou baculaté se tam nechtějí srovnat.Naštěstí si dcerka na to že by jí sádra kolem prstíků tlačila nestěžovala a ten mozol na palečku je pravděpodobně tím šoupáním palečku o sádru.Sice se zvětšil že je po celém bříšku a po vnější straně jde až k nehtu ale netlačí a nebolí.Snad se nic nestane a uvidíme jak bude vypadat ten podpatek.

Šárka (So, 7. 7. 2018 - 17:07)

To je zcela logické, že...Nikdy jsem nic v sádře neměla takže jsem nevěděla jestli můžu mít nějakou ortézu nebo noha musí do sádry.Pevně doufám že mi dají sádru s podpatkem protože už mám toho skákání o berlích po jedné noze plné zuby.Navíc jsem musela k mámě protože v domě kde bydlím dělají nový výtah a hotov má být až někdy na začátku srpna takže bych nerada dále vegetila u mámy ačkoli se o mě stará jak o malou.Myslíte že i když se noha dobře zahojí že budu mít problémy v budoucnu?

dr. Galén (Pá, 6. 7. 2018 - 18:07)

Děkuju za...To je zcela logické, že ortéza n tomto případě nepřichází v úvahu, protože je přece jen volnější, než znehybnění sádrovým obvazem. Přeji vám, aby kontrola dopadla dobře a dostala jste chodící sádru, protože už to je úleva pro pohyb.Vždy záleží na typu zlomeniny a nějaké časová určení jsou jen orientační. Lékař podle RTG pozná typ zlomeniny a ví jak která se dlouho léčí a zda mohou nastat komplikace apod. V každém případě nemá cenu něco uspěchat, protože si to jednou zlomená kost už pamatuje a následky mohou být pociťovány ještě řadu let po úrazu.

Šárka (Pá, 6. 7. 2018 - 14:07)

Ano je to dost dlouhá doba,...Děkuju za odpověď.Nevyznám se v tom ,ale mám zlomené dvě záprstní kůstky a doktorka u které jsem byla mi po RTG sdělila že se to hojí dlouho a abych počítala se sádrou na 10 až 12 týdnů.Ptala jsem se na možnost ortézy, ale tu vyloučila a řekla mi, abych byla ráda že po týdnu sádrové dlahy bych mohla dostat sádru s podpatkem.Na kontrolu jdu ve středu a když prý to bude dobré tak by mi dotočili sádru a dali prý rovnou i ten podpatek.Mluvila jsem včera s kolegyní z práce a ta mi říkala že před lety měla kvůli prasklému kloubu kotníku nohu v sádře přes 4 měsíce....To jsem teda na tom relativně ještě dobře.

dr. Galén (St, 5. 4. 2017 - 15:04)

Trošku jsem se poptávala a...Je docela možné, že jí udělali okno pro prsty malé a ty pak mají problém se tam srovnat. Kdyby jí z tohoto důvodu sádra v místech prstů tlačila či se udělal nějaký otok, tak by se s ní mělo zajít k lékaři, aby obvaz upravili. Doufejme, že to bude v pořádku.

dr. Galén (Čt, 5. 7. 2018 - 16:07)

Chtěla bych se zeptat jestli...Ano je to dost dlouhá doba, ale takhle na dálku bez znalosti poranění a řádného klinického vyšetření se to nedá vůbec posoudit. V každém případě je to záležitost ošetřujícího lékaře, který musí stanovit způsob léčby a nutnou délku imobilizace. Obvyklé je tak 6 až 7 týdnů, ale možná specifikace vašeho poranění si vyžaduje delší dobu znehybnění v sádrovém obvazu. V případech takto dlouhého znehybnění by vám měl být obvaz asi po 6 týdnech vyměněn, protože znehybnění dochází k úbytku svalové hmoty a obvaz se uvolní a ne zcela pak plnit svoji znehybňující funkci. To je tak asi vše co vám k tomu mohu říct.

Šárka (Čt, 5. 7. 2018 - 15:07)

Chtěla bych se zeptat jestli je normální mít nohu v sádře 10-12 týdnů kvůli zlomeným záprstním kůstkám?Přijde mi to hrozně dlouhá doba...

Radka (St, 5. 4. 2017 - 08:04)

K těm prstům jsem se...Trošku jsem se poptávala a uvidíme jak bude ty prstíky mít až ji sádru sundají.Je možné že to je tím jak otvor není příliš velký a dcerka má ty baculaté prstíky tak se tam jakoby po pohnutí nechtějí srovnat.Na zdravé nožce žádný problém a vlastně to neměla ani na té zasádrované dokud ji nedostala do sádry a ani při sádrové dlaze.Když ji prstíky narovnám tak ji zůstanou správně ale jakmile dcerka prstíkama pohne nahoru nebo jde tak se ty prstíky přeloží.Není to že by šly vyloženě přes celý prstík,jen poslední článek ukazováčku přes paleček a malíček tak nějak z půlky přes prsteníček,u malíčku je to ovšem ovlivněné asi tím že malíčky má dcerka na nožkách takové "bambulovité".To má od narození,nejedná se o žádný defekt z bot nebo úrazu.

dr. Galén (St, 5. 4. 2017 - 05:04)

Děkuju za Váš...K těm prstům jsem se zapomněl vyjádřit. Podle vašich informací bych odhadoval, že to bude nějaký problém pro specialistu ortopéda. Sádrovým obvazem to není. Jen to teď jím bylo více zvýrazněno. Doporučoval bych tedy po vyléčení jejího úrazu návštěvu specialisty.

Radka (Út, 4. 4. 2017 - 21:04)

Co se týče podpatku, tak je...Děkuju za Váš příspěvek.Vy jste lékař?
Ten podpatek případně vyřešíme až se opět vrátím na Velikonoce,pokud by byl už k nepoužití tak jsem rozhodnuta k výměně a klidně zaplatím celou novou sádru.Ten mozol na palečku necháme být,dcerce nijak nevadí a ani nechce paleček zalepit náplastí.Jen si trošku nevíme rady proč ji ty prstíky v tom otvoru lezou pořád jeden přes druhý,pokaždé když prstíky nadzvedne nebo s nimi zahýbe tak se,i když ji je před tím srovnám,vrátí do stavu že jdou přes sebe:-(.Smrádek jsem s dcerkou ani neřešila,je teda nožka cítit docela dost ale asi je to nevyhnutelné.

dr. Galén (Út, 4. 4. 2017 - 16:04)

Děkuju za odpověď a...Co se týče podpatku, tak je docela běžné, že se často používají již použité. Také na to má vliv jak příslušné zdravotnické zařízení je momentálně vybaveno podpatky či si musí různě vypomáhat již použitými. Podpatek je většinou zhotoven z dost kvalitní pryže, která se zase tak rychle neochodí. Rozhodně vydrží dvě použití. Dá se předpokládat, že při enormním vytáčení nohy dochází k jeho většímu opotřebení. Osobně si nejsem jistý jak by se vaše zdravotnické zařízení či lékař postavili k výměně obvazu z pouhé argumentace, že podpatek je ochozený. V případě, kdyby byl nějak nesprávně přisádrován (podpatek by měl být v ose bérce)a uhýbal na stranu, tak je oprávněné požadovat jeho výměnu. Zejména u mladého jedince, jehož tělo je stále ještě ve vývoji a nesprávná chůze může mít vliv na jeho páteř atd.
Úprava již přiloženého obvazu je svým způsboem poněkud procnější pokud nemá být porušena jeho homogenita, ale předpokládám, že by si s tím měli na každé sádrovně umět poradit.
Co se týká zápachu, tak to je průvodní jev každé zasádrované končetiny. Lze samozřejmě aplikovat tůzné zásypy, aby se snížila potivost, ale v podstatě se to musí nějak přetrpět.
Zrohovatělou kůži bych také neřešil.

Radka (Út, 4. 4. 2017 - 08:04)

Je škoda že nevíte jestli...Děkuju za odpověď a rady.Možná jsem zbytečně starostlivá ale když má jediná dcerka zlomenou nožku a já jsem zrovna většinu času služebně v zahraničí tak si prostě dělám ještě větší starosti než normálně.Tím spíš že je v pubertě a vše je pro ni "OUKEJ":-)

Jana (Po, 3. 4. 2017 - 18:04)

Ráda bych se zde optala na...Je škoda že nevíte jestli dcerka dostala podpatek nový nebo už použitý protože u toho použitého by se to dalo asi úspěšně "vyreklamovat" a výměna by neměla být problém,ona asi teda nebude ani teď ale je pravděpodobné že budou chtít novou sádru včetně podpatku uhradit.Otázkou je jak moc je ošmajdaný a ochozený.
Ty přeložené prstíky opravdu můžou být tím malým otvorem v sádře a tím jak dcerka s nimi hýbe.
Mozol či otlak na palečku bych asi neřešila pokud tam není bolest nebo tlak na kůži.Co se zápachu týká tak bych to asi nechala být,jednak nevím jestli si na něj stěžovala dcerka nebo je to váš subjektivní pocit.Raději bych ale do sádry nic nevpravovala a ať je i opatrná při drbání se nějakým předmětem(jehlice na pletení,pravítko,drátek či jiné).

Reklama

Přidat komentář