Reklama

NOHA V SÁDŘE

dr. Galén (St, 1. 8. 2018 - 05:08)

Dobrý den
Mam nohu v sadre...Nejspíše obvaz byl přiložen dříve, než odezněl otok. Nejlepší bude vyhledat zdravotnické pracoviště, kde byl přiložen, protože mohou nastat komplikace s prokrvením končetiny a s následnou nekrózou.

Oksana (Út, 31. 7. 2018 - 17:07)

Dobrý den
Mam nohu v sadre
Dnes mi daly plastovou sadru a moc me to tlačí a páli ta noha
Ma to takhle být a co mam dělat ?

Lusi (Út, 25. 4. 2017 - 11:04)

Také mám přeložený malíček znám to. Japak je na tom dcera?

dr. Galén (So, 21. 7. 2018 - 10:07)

Dobrý den, ano gumovou...Tak to jsem vám neřekl s tím návlekem nic nového. To nejde brát, jak budete vypadat, ale účel světí prostředky, jak se říká. Já jsem například nedávno podstoupil operaci šedého zákalu a operované oko jsem měl překryté průhlednou mušlí, protože na druhé oko vidím velice špatně, tak nešlo použít jako obvykle krycí gázu. A jelikož to dělají ambulantně, tak jsem druhý den musel na kontrolu. Tak jsem také měl s tou mušlí podobné pocity, o kterých píšete, ale ono je to všem okolo vlastně jedno. Prostě si to tak člověk nemůže a nesmí brát. Ať si to v Chorvatsku užijete.

Petra K. (So, 21. 7. 2018 - 09:07)

A nenapadlo vás si pořídit...Dobrý den, ano gumovou botičku ze které je potřeba vysát vzduch samozřejmě mám půjčenou. Budu sice vypadat jako debil, ale sádru před dovolenou bohužel nedám dolů. Ortézu bych musela mít pořád, ale chodit bych nemohla. Už mi nožička pěkně smrdí a sádra se brzy začne lepit to bude zase něco.

dr. Galén (Pá, 20. 7. 2018 - 15:07)

Dobré ráno, za 14 dní mě...A nenapadlo vás si pořídit návlek na sádru? Ono jet k moři a nesmočit se je poněkud neobvyklé. https://www.heureka.cz/?h%5Bfraze%5D=n%C3%A1vlek+na+s%C3%A1dru

Petra K. (Pá, 20. 7. 2018 - 07:07)

Dobré ráno, za 14 dní mě čeká dovolená v Chorvatsku. Vzdávat se jí nehodlám. Sice nevím jak moc zvládnu tam a zpátky cestu autobusem. Mám 25. den levou nohu v sádře už naštěstí s podpatek před 4 dny byla vyměněna za novou. Kamarádka měla nohu v sádře taky a byla při adventním víkendu v Berlíně a zvládla to. V autobuse se případně domluvím, aby mohla mít nataženou nohu v uličce. Určitě nebudu mít žádné moře a výlety si taky moc neužiju. Volno, ale chci. Nohu naštěstí nemám zlomenou jen nárt je poraněný a do ortézy jsem to nechtěla. Potřebuji chodit bez berlí což teď jde.

Eliška (Čt, 19. 7. 2018 - 15:07)

Dobrý den, tak mám od úterý pravou nohu v sádře vidím to tak, že tři týdny budu mít úžasné francky a pak snad podpatek. Jsem ráda za to, že je teď aspoň teplo a mohu chodit ve volném oblečení. Už se nožička pěkně potí a smrdí v posteli s 2 kily navíc nic moc, ale zatím to dávám vlastně musím nic jiného mi nezbývá. Jinak klasika děti se ptají co to mám na noze, ale to znám.

dr. Galén (Čt, 19. 7. 2018 - 07:07)

Na sádrovou dlahu kterou...Jsem rád, že to vše berete jako normální věc. Pokud byste měla časem ještě nějaký dotaz nebo potřebovala něco konzultovat či si jen popovídat, tak klidně sem napište. Budu to průběžně sledovat. Jinak vám přeji, abyste to přečkala a vrátila se opět do životního normálu.

Šárka (St, 18. 7. 2018 - 08:07)

No šlo mi o to, jestli tu...Na sádrovou dlahu kterou jsem měla zespodu od prstů po koleno sestřička po odstranění starého obvazu namotávala sádrové obvazy a vystužila ten otvor pro prsty,jinak dlaha jako taková zůstala.S tou sádrou pod prsty a nehybností prstů je to myslím jedno protože já těma prstama moc nehýbu ani u zdravé nohy a nesouvisí to se sádrou.Svědění je myslím normální a v létě asi bude kvůli pocení častější,zatím jsem to řešila jen jednou na té patě.Jinak ještě k tomu hýbání prstů,já si samozřejmě na ty prsty dosáhnu a občas si je jako promnu nebo je nadzvednu prstama ruky, ale jak mě nic nenutí s nima hýbat a prsty mě nebolí ani neotékají tak to moc neřeším.Nemám to prostě v hlavě a třeba abych někoho požádala aby mi ty smradlavé prsty rozhýbával to si jako nedokážu ani představit.Je pravdu že v pondělí na kontrole jsem tam viděla dívku co měla nohu v sádře a ta těma prstama co ji koukaly ze sádry mrskala pořád,nevím jestli jen tak nebo byla tak svědomitá.Zatím nemám problémy a to je pro mě důležité:-)Děkuju vám a přeju pěkný den:-)

dr. Galén (Út, 17. 7. 2018 - 10:07)

Mě ale třeba svědí...No šlo mi o to, jestli tu dlahu znova použila při dotáčení obvazu nebo jestli jí dělala znovu. Protože v ní už musel být nějaký pot, ale při té vaši délce znehybnění, je to v podstatě jedno. Na tu nutnou výměnu obvazu jsem upozorňoval již hned napoprvé. To je zcela správné. To hýbání jsme už rozebírali, ale to přijde na řadu až později po návštěvě podiatrie. V dané chvíli s tím nic neuděláte. Nevím jaké jsou vaše možnosti, ale pokud se k nim nedostanete sama a nepomůžete jim rukama, tak vám asi nezbude nic jiného, než o to někoho požádat, aby vám s nimi občas zahýbal, když vám to anatomie vaší nohy nedovoluje. Ono to samo o sobě v sádrovém obvazu je jistý problém. Zejména když je obvaz s podprstní dlahou. Tam kde si do sádrař zjednoduší a nechá prsty zcela volné je to o něčem jiném. Ovšem to má zase nevýhodu třeba v podobě nechtěného zavadění o chodník či schod. Samozřejmě, že kůže svědí i normálně, ale to se člověk může podrbat, ale když se k tomu místu nemůže kvůli sádře dostat, tak to je docela něco jiného. Normálně vrchní část pokožky odumírá a odpadává, ale v té sádře zůstává na místě a stále pod starou vrstvou dorůstá nová a tím nejspíše dochází k onomu nepříjemnému svědění.

Šárka (Po, 16. 7. 2018 - 22:07)

Tak to svědění přišlo...Mě ale třeba svědí chodidla i když nemám sádru,považuju to za normální.Jednou mě tak svědilo chodidlo že jsem musela s autem zastavit a podrbat se:-)Nerozumím co myslíte tím úplně novým obvazem??Mně sestřička při dosádrování sundala obvaz z té sádrové dlahy a pak na tu sádrovou dlahu začala domotávat čerstvý sádrový obvaz a přidělávat ten podpatek.Proč by si to měla zjednodušovat nebo to odfláknout?Už poprvé když mi dávala nohu do dlahy tak mi řekla že mi pak sádru jen dodělá.Jinak na kontrolu jdu 20.srpna ale prý to ještě na úplné sundání nebude ale spíš na novou sádru.Jinak doktorka i sestřička byly spokojené jak sádra vypadá a i podpatek pořádně drží a nijak se nekýve.Jen nebyla moc spokojená s tím že se mi nedaří hýbat prstama.

dr. Galén (Po, 16. 7. 2018 - 06:07)

Svědění jsem už zažila...Tak to svědění přišlo docela brzy i když to zase není nic neobvyklého, protože dny od přiložení sádry utíkají. A udělala vám sestřička úplně nový obvaz nebo použila tu původní dlahu a obvaz jen dotočila? Podle vašich různých sdělení bych předpokládal, že udělala kompletně nový a nic si nezjednodušovala či neodflákla.

Šárka (Ne, 15. 7. 2018 - 14:07)

To rád slyším, že jste se...Svědění jsem už zažila jednou v noci na patě a asi dvě hodiny jsem nemohla vůbec spát jak to svědilo.No vzhledem k tomu jak mám sádru nahoře u kolene i dole u prstů docela napevno tak mi nezbývá nic jiného než to přečkat než to samo odezní.Jsem také v pohodě s tím že počítám že tu nohu v sádře budu mít spíš 12týdnů než 10 a kratší doba sundání pak bude bonus.Pokud ne tak se nedá nic dělat a beru to jako fakt že doktorka ví proč to dělá.

dr. Galén (Ne, 15. 7. 2018 - 10:07)

Včera jsem trošku víc...To rád slyším, že jste se dostala do pohody a zvládate to sama bez problémů. Ono to určitě dopadne vše dobře. Jen se připrate ještě na to až začne kůže pod sádrou svědit a nebude jak se tam podrbat. Na to snad ani není žádná rada co s tím.

Šárka (Ne, 15. 7. 2018 - 08:07)

S tím co na sebe vám...Včera jsem trošku víc vyzkoušela chůzi se sádrou a jsem spokojená jak se stavem sádry,podpatku tak i sama se sebou:-)Myslím že mi ta chůze šla dobře a už jsem i trošku ve větší psychické pohodě než jsem byla.Taky jsem včera našla jedny kalhoty které přetáhnu přes sádru a dokonce i dlouhé legíny se mi podařilo roztáhnout tak že jsem je přes sádru natáhla takže to je úplně super:-)Jinak koupání řeším tak že tu levou zasádrovanou nohu položím na hranu vany,u mamky i u sebe doma je docela široká ta hrana takže bez problému si ji tam položím.Včera jsem se taky od mamky vrátila k sobě takže jsem zvládla i schody do druhého patra protože se předělává nový výtah.Očistu podpatku řeším tak že mám starý triko které namočím a podpatek otřu abych doma nechodila se špinavým a hlavně když jde do postele.Na dnešek jsem taky po dlouhé době šla spát aniž bych si podložila nohu ale v noci jsem si ji podložila protože jsem trošku cítila tlak v prstech.Musím ještě nějak vyřešit to hýbání prstů protože prostě nemyslím na to že bych s nima měla hýbat a asi to bude potřeba.Zítra jdu na kontrolu tak potom napíšu jak jsem dopadla.Hezký den :-)

Kamil (Pá, 13. 7. 2018 - 16:07)

Zdravim,ja mam tez nohu v sadre s podpatkem...chodim na tom hned druhy den.je to ale vyssi trochu

dr. Galén (Pá, 13. 7. 2018 - 15:07)

Tak chůze doma mi šla...S tím co na sebe vám neporadím, ale pokud byste měla mít obvaz těch avizovaných 10 týdnů, tak je to dost dlouhá doba, že by se počasí mohlo průběžně měnit a pořád to nebude, že každou chvíli má začít pršet. Na víkend se má udělat pěkně, ale na začátek srpna jsou opět hlášeny deště. Ještě abych nezapomněl. Na vyšším podpatku se se sádrou chodí lépe. Doma je to jedno, ale venku, kde je větší prostor to může být výhodou zvláště, jestli je podpatek vyšší, tak se eliminuje výškový rozdíl. Ještě jsem si vzpomněl, když byla řeč o tom koupání, že existují návleky a ty mohly být dostupné ve zdravotnických potřebách. Vím, že jste říkala, že to řešíte přendáním nohy přes okraj vany, ale upozorňuji na to jen pro případ kdybyste měla potřebu normálního komfortu. V pondělí po kontrole dejte vědět, jestli bude něco nového.

Šárka (Pá, 13. 7. 2018 - 14:07)

Tak chůze doma mi šla vcelku dobře a ven jsem zatím nešla protože se jaksi opět zatáhlo a chvíli i pršelo.Myslím že bych to mohla zvládnout bez větších problémů,teď ještě co na to noha.K těm zaběleným prstům,ty jsem měla po dosádrování od sestřičky umyté houbičkou takže k jejich postupnému zabělení došlo potom,proto jsem psala jestli to může být tím odpařováním vody a sádry.S nějakými potížemi kolem chůze se sádrou počítám,ted mě třeba bolí to lýtko na zddravé noze a trošku i prsty protože jsem většinou skákala po špičce.Ty bílé prsty mi ale nijak nevadí ,zatím jsem na prsty po dosádrování nesáhla ale klidně to nechám být.Doufám že deštivého počasí bude co nejméně a nebudu to muset stále řešit.Pršet by mohlo občas v noci a bylo by to nejlepší.Štvě mě že je ted zase venku zataženo a bojim se vyjít abych někde hned napoprvé nezmokla a sádra čerstvě daná by byla na odpis.Musím říct že chůze se sádrou a skákání po jedné je nebe a dudy,už si můžu hrnek s kávou či čajem donést sama a plný aniž bych se bála že ho vybryndám.Musím teď ještě trošku pořešit co na nohy když bude chladněji a nebude to na šortky či sukni.Nechce se mi v teplákách chodit někam do společnosti.

dr. Galén (Pá, 13. 7. 2018 - 09:07)

Zatím ještě hopsám o...Podle mého ty prsty jsou bílé, že se zamazaly při sádrování. Rozhodně to nemůže být tím odpařováním, ale spíš tím, že sádra už kolem prstů uschla a začíná prášit, ale po několika dnech otírání třeba s oděvem či ložním prádlem získá svou patinu a její povrch se vlastně vyleští a už zase by neměla tolik prášit ne-li vůbec. Pro změnu se z ní pak budou odlupovat drobečky, což je hlavně v bytě trošku nepříjemné, ale to spraví vysavač. K té chůzi. Při první vycházce se rozhodně nepouštějte na nějakou velkou pěší túru, protože ta asi týdenní nečinnost se projevila na svalech nohy a s velkou pravděpodobností vás budou bolet nějaké svaly, o kterých ani člověk netuší, že je má. Z osobní zkušenosti vím, že mě třeba bolela druhá noha jak člověk přenáší váhu na tu zdravou. A na spodku bříšek prstů může dojít dotykem s tvrdou sádrou k uvolnění horní části pokožky nohy a mezi další vrstvou kůže vzniknout malý otok. To se však během několika dní ztratí. Není to klasický puchýř, ale je to docela nepříjemné. Tak aby vás to nezaskočilo. Dá se s tím vzhledem k vámi udaného popisu vyztužení podprstní dlahy počítat s naprostou jistotou. Je dobré, že sestřička vycházela z vlastní zkušenosti a sama věděla co je dobré a jak na to. Tak to je docela příjemná informace. Věřím, že ty bílé prsty nevadí, ale není na škodu je přejet něčím vlhkým. To musíte znát, když v létě chodíte na bosu, že jsou nohy také zaprášené, tak nějak podobně je to se sádrou. Ještě bych vás chtěl upozornit, abyste se vyvarovala chůze venku za deštivého počasí, protože to se nikdy nedá zabránit, aby sádra nezvlhla. Stane se pak měkou a může se nějak poškodit.

Reklama

Přidat komentář