Reklama

Vzpomínky na totáč :-))

honza (St, 24. 12. 2008 - 01:12)

Proc zmetky? Napr. poradna kosmetika se jinde koupit nedala, i ten posranej old spice deodorat byl jedine v tuzexu.

Návštěvník (St, 24. 12. 2008 - 00:12)

A na černém trhu s bony,marky ,dolary a jinou měnou všeho druhu.Špatný kurs a zmetky za ně koupili jsme V TUZEXU'

ml (Út, 23. 12. 2008 - 18:12)

Vzpomínáte na ty dlouhé tenké párky,jež byly k dostání(ne vždy) v ESU??'

Karel (Út, 23. 12. 2008 - 17:12)

Docela mě zaráží, že nemalá část lidí si myslí, že dnešní stav společnosti byl nějak nalinkován. Až mě děsí taková hloupost. Vše mělo svůj přirozený vývoj. Neudržitelnost sovětského hospodářství v důsledku zbrojení - následné zvolení Gorbačova - uvolnění napětí v soc. satelitech - pád režimů - nedokonalý nástup demokracie - včleňování do evropských struktur . Vše je celkem logické. Nechápu, proč lidé věří těm nesmyslům o nějakých konspiracích. Asi je to důsledek myšlení, které nám natlačili do hlavy komunisté.'

jak to (Po, 22. 12. 2008 - 23:12)

drahoslavo, jak to myslíš, že již dávno to takto bylo nalinkováno?'

Drahoslava (Po, 22. 12. 2008 - 22:12)

Krásné Vánoce všem spřízněným a věřte,že brzy to nebudou jen vzpomínky,nýbrž-znovunastolená realita.
Kdybyste dělali cokoliv,věřte,že již dávno to takto bylo nalinkováno..'

Návštěvník (Po, 22. 12. 2008 - 15:12)

Krásné Vánoce chci Vám přát, aby měl člověk člověka rád, aby jeden druhému víc štěstí přál, aby i ten nový rok za to stál.'

Majka (Po, 22. 12. 2008 - 14:12)

Souhlasím s jihočeškou. Taky mám relativně dobrý život, bez strádání, ale i tak se bojím budoucnosti. Stále nevíme, co nám vláda uzákoní, jestli se nebude platit nakonec i daň z toho, že dýcháme. Tato nejistota mi vadí nejvíc, pořád samé změny, většinou k horšímu. Už v důchodu jsem, nemám ani průměrný důchod, ale to je můj problém. Měla jsem být jasnovidka a vědět v mládí, že nastane změna, že nám znehodnotí vláda úspory, že moje zdraví bude v háji, atd. Nastavení nových pravidel na stará kolena, tak bych nazvala to, čeho se bojím. Kdyby aspon uzákonili eutanazii, abych měla jistotu důstojného odchodu. Třeba jako můj pes.'

jihočeška (Po, 22. 12. 2008 - 14:12)

přečetla jsem příspěvky od SČ,býv.SČ a VČ a musím říci,že ve všech je něco,s čím souhlasím.Také zde nevyjadřuji své názory a emoce proto,že bych na tom byla nějak špatně.Oba s manželem máme zatím práci a plat umožňující nám slušné,spíš skromnější žití.Naštěstí nám to tak vyhovuje.Bydlíme v paneláku,nemáme žádný luxus,auto jedno,levné,ale stačí nám.Mohli bychom být spokojeni,děti máme zaopatřené a také nepatří mezi soc.případy :=))
Přesto mám neustále strach z budoucnosti.Opravdu stačí,že jeden o práci přijde a úroveň i celkem nenáročného života jde rapidně dolů.Mé obavy zřejmě souvisí i s tím,že jsme v předdůchodovém věku.
Mnohem depresivnější pocity mám,však, z chování lidí.Nechci sem zanášet negativní náladu,obzvlášť teď před Vánocemi.Nakonec, každý vnímavější člověk vidí sám ,co se kolem něho děje.To mě děsí úplně nejvíc,protože mnoho lidí si po sametové revoluci prostě myslí,že si může dělat co chce a naše vláda,zákony,soudy,policie jim v tom naprosto jednoznačně nahrává,ať už výší trestů,korupcí,příkladem atd.'

východočeška (Po, 22. 12. 2008 - 11:12)

Myslím, že nic není ideální.

Za komunistů se děla i velká zvěrstva, všichni víme, padesátá léta - hnus - nebyla jsem na světě, ale dost o tom četla atd. Ten komunistický režim byl v lecčem podle mého názoru až zrůdný. Cítila jsem to a vnímala i jako mladá holka - nesvobodu, totalitu, snahu komančů nám nahlížet málem do hrnců a řídit naše životy ... takže nikdy více.

Už jsem ale psala, že ani dnes se necítím dobře, tedy vadí mi spousta věcí. Chápu, že daňové zatížení, byť neůměrné výši mezd, je víceméně nutné. Když to ale vezmete tak, že budet mluvit o tom, že pořád od státu něco čekám ... nečekám od něj vůbec nic. Myslím, že platím za všechno. Prodala jsem byt - a odvedla státu daň za to, že jsem tuto transakci provedla. Koupila jsem nemovitost - a do smrti budu odvádět státu daň za to, že ji mám. Jinou pronajmu a budu státu za to, že ji pronajímám platit - prostě pokud si za svou práci vydělám peníze, za které si pořídím cokoli, musím platit státu za to, že tak činím. Ceny všeho poměrně rychle stoupají, energie, potraviny, vše, co potřebujeme k životu půjde cenově nahoru, zlevní možná nadstandartní zboží. Platy v příštích třech letech obecně moc neporostou, tam, kde porostou, pokryje to sotva inflaci. Vychováváme státu nové daňové poplatníky, ale myslím, že stát toho zas až tak moc pro rodiny s dětmi nedělá. Mohla bych pokračovat, ale nemá to cenu. Myslím si, že např. ze mně a mého muže ( on za dvacet let pracovního procesu nevyhledal lékařské ošetření, jednou ho doktor dokopal na preventivní prohlídku, zato na zdravotním pojištění odvedl statisíce - pochopitelně jsme oba rádi, že ty doktory nepotřebuje, se mnou je to obdobné )stát vytěží dost. A ptám se, co za to mám od státu já ?

Na druhou stranu musím říct, že znám dost podnikatelů, živnostníků, kteří naopak umí elegantně a docela bez skrupulí s prominutím očurávat stát a činí tak léta a jsou v pohodě ...

Takže tím chci říct, že ideální není nic. Nechci zpět komunisty, ale že bych byla zrovna optimista z dění v této zemi a z představ o budoucnosti, se říct nedá ... takže - hlavně ať jsme zdraví, pak se to snad nějak vše zvládne ...'

Severočeška (Po, 22. 12. 2008 - 10:12)

pro bývalého SČ: mám jako každá ženská spoustu práce, tak jen stručně, ale díky za názor.
Musím souhlasit s tím, že, kdyby lidi práci za daných podmínek odmítli, musel by leckterý zaměstnavatel slevit ze svých požadavků. Jenže vždy se najde někdo, kdo to prostě vezme a je za to rád. Jak říkáš, začarovaný kruh.
K tomu majetku: to, že mají někteří doma slušně zařízeno a 1-2 auta může být proto, že dřeli jak blázni, odříkali si, zadlužili se a spláceli. To, že se náhle z jakéhokoliv důvodu (nemoc, ztráta zaměstnání) mohou dostat do složité životní situace, a nezvládají PO URČITOU DOBU finančně obhospodařovat domácnost a základní potřeby jejich členů, by nemělo dávat státu právo odepřít jim soc. příspěvek s poukázáním na jejich movitý a nemovitý majetek s doporučením, že ho mohou prodat, aby vyžili.Mluvím zde o lidech, kteří mají v úmyslu situaci řešit, ne se válet doma stále a nemyslím to všeobecně.

K tomu pohřebnému mám jen jedno. Když může vláda SOLIDÁRNĚ uvolňovat (mimo jiné) nemalé finanční prostředky např. na obnovu válkou zničených zemí (kdopak je zničil? Kdo tam dodával zbraně?),co takhle trocha SOLIDARITY s vlastním občanem, za vše co ve svém životě udělal pro svou malou zemičku?
Takže promiň, ale s tím posledním v tvém příspěvku nemůžu opravdu souhlasit.'

Byvaly severoce (Po, 22. 12. 2008 - 01:12)

SC, chapu tvou frustraci a je bez debaty, ze se toto deje. Na druhou stranu, proc lide tu praci za techto podminek prijimaji?
Ja vim, uslysim obvykle argumenty - prace neni a clovek je rad, kdyz najde vydelek. Rozumim. Zrovna tak ale vim, ze kdyby jim vsichni proste rekli "dekuji, ale za techto podminek ne" a zamestnavatel by nikoho nesehnal, tak by proste podle zakonu nabidky a poptavku byl nucen nabidnout praci za podminek, pri kterych by sehnal potrebne zamestnance, nebot bez nich nemuze fungovat.

Lide si stezuji, ze pracuji za almuznu, ale pritom za ni pracuji. Chapes? Je to zacarovany kruh.

Take si uvedom pozici zamestnavatele. Firma neexistuje proto, aby umoznila lidem stastne a spokojene zivobyti. Firma existuje proto, aby pro majitele nebo majitele jejich akcii vudelal co nejvice penez. Nemelo by to samozrejme byt za kazdou cenu, ale na druhou stranu proc by zamestnavatel lidem platil 15 000, kdyz jsou ochotni pracovat za 9 000.
To by byl blazen a sam proti sobe. Kdyby nikoho za tech 9 000 nesehnal, musel by platit 10, 11 nebo treba i tech 15 tisic, aby zkratka zamestnance mel.

Na jednu stranu z lidi delas chudaky a pritom pises, jak kazdy ma auto, spis dve, pocitac a nejake to "drazsi vybaveni", coz je siroky pojem. Bud si ziji nad pomery a nemeli si kupovat drazsi vybaveni a dve auta, nebo na tom mozna zas nejsou az tak spatne.

A vubec, proc by nam stat mel prispivat na pohreb? Je snad povinnost statu nas pohrbit, kdyz umreme? Uz jen tenhle nazor ukazuje nesmirne zkreslene mysleni mnoha lidi, kteri porad ocekavaji a vyzaduji od "statu" (coz neni nic jineho, nez jen penize nas danovych poplatniku, stat jako takovy zadne penize nevydelala) peci od kolebky do hrobu.

Tot me myslenky k veci. Jsem opravdu stastny, ze se cinkalo klicema a mame dnes, co mame. Se vsemi chybami, nedostatky a skandaly se mame nejlepe, co jsme se kdy meli a mnoho lidi si to vubec neuvedomuje.

Severočeška (Ne, 21. 12. 2008 - 23:12)

Pro jihočešku: začala bych těmi zaměstnavateli. Je to opravdu alarmující, jak nestydatě si diktují podmínky přijetí uchazeče o práci. Těch praktik je několik: A)buď vezmou člověka z ÚP, inkasují za něho peníze, povinnou dobu ho drží ve firmě a poté ho z objektivních důvodů šikovně vyrazí, B)opravdu mu oficiálně platí jen zákl. min. mzdu a zbytek na ruku jak říkáš, a pak je ouvej, když člověk onemocní či firma krachne apd.C) mnoho firem vehementně trvá na tom, aby uchazeč měl ŽL, důvody jsou jasné, D) často se také dělá za základ + provize (ale kde je provizím konec, když si se šéfem nepadnete do oka)E) no a pak se taky dělá úplně načerno a to snad bez komentáře.Ve všech těchto případech je stresující chodit do práce, protože čekáte, kdy to přijde, odkud přijde překvápko a pokud skončíte, z čeho budete žít. Vzhledem k výše psanému, tak podpora asi nebude nic moc, sehnat práci vzhledem k současné krizi bude spíše zázrak a spolehat na soc. dávky, když máte doma auto (většinou každý už dvě), PC, nějaké to dražší vybavení a na účtě i pro jistotu skromnou hotovost na zpopelnění (protože stát se jaksi dost distancoval od toho, aby vám na to přispěl) na ty prostě spolehat nemůžeme. Takže co zbývá? Že by žebrat? Nikoliv, brát co je, tzn. i podřadné práce nebo dojíždět do velkých měst, i když se obávám, že ani ta už nás v blízké době nijak nespasí. jsem ze všeho taky rozčarovaná a přestože se nám zatím ještě nedaří úplně špatně, mám obavy, co bude dál. Jsou tu děti, vnoučata, stará maminka, která žije sama daleko ode mě. A my s manželem taky už nejsme nejmladší, nedokážeme jet pořád na plný plyn jako dosud.
Přesto chci věřit, že chamtivost a egoismus nezatemní lidem mozky natolik, aby dělali jen samá špatná rozhodnutí a alespoň občas jim dojde o čem ten život doopravdy je a v čem spočívají jeho pravé hodnoty.

Všem slušným a hodným lidem přeji hezké prožití svátků a mnoho dobrého a pozitivního v r. 2009. Především pak pevné zdraví!'

seniorka (Ne, 21. 12. 2008 - 21:12)

Je to tak. Nebyl by internet, nebyl by růžový toiletní papír, nebylo by - moc věcí zkrátka. Co myslíte - bylo by tunelování v miliardách?
Někdo říká, že ne. Nevím. Mně se tu na světě strašně moc líbí, jsem stará, nemocná, mám internet, děti vystudované, manžela super, psa s věrnýma očima.... mám toho tolik, že bych štěstí mohla rozdávat.'

Karel (Ne, 21. 12. 2008 - 20:12)

UZ : Jako vtip je to dobré, ale Američani na mě nějak zapomněli. Od zaměstnavatele nebo za prodej ovcí dostanu maximálně nějakého toho Smetanu.
Jinak jsem rád, že mě někteří řadí na první místo žebříčku. Alespoň někdo čte to, co napíši. Píši i na jiné diskuse. Bylo by nezodpovědné nechat zahálet mozkové závity dalších diskutujících.'

Severočeško, (Ne, 21. 12. 2008 - 19:12)

SSV- ve škole jsme se učili že to je severoseverovýchod ,tak se příště nediv a doplň si vzdělání.'

jihočeška (Ne, 21. 12. 2008 - 13:12)

Severočeško,jsi má "krevní skupina".Vždy ,když si přečtu názor od slušného a navíc i rozumného člověka/Tak se ptám,východočešky,atd/,hned mám lepší náladu :=)).Je určitě mnoho takových,kteří dokáží vnímat realitu.Jsem přesvědčena,že mnohem inteligentnější lidé chápou současnost stejně jako my,bez toho,že by obhajovali komunismus.
Není divu,že jednodušší člověk se nechá balamutit,stačí mu ke štěstí plná šrajtofle a za odměnu bude do omrzení obhajovat neobhajitelné.
Sama nevím,zda se mám smát,či být v depresi,když čtu,že dle nové sociální reformy se musí mít pracující člověk lépe,než ten co nepracuje,přitom stačí onemocnět a pokud je sám,pak nebude mít ani na nájem,nebo ,že je nutné si hledat práci,jinak není nárok na soc.příspěvky.Jenom jaksi nevím,kde práci hledat,když podniky krachují jeden za druhým a ze soukromníků se stávají novodobí otrokáři,jejichž mzdy jsou jen o málo větší,než soc.příspěvky,část mzdy chtějí platit na ruku,čímž zaměstnance také poškozují ap.
Pokud se zde rozepisuji k sociální politice,nemám na mysli národnostní menšinu.
Tito lidé profitují za každého režimu a k tomu se nyní nemám chuť vyjadřovat.Mám na mysli ostatní lidi,ochotné pracovat,dokonce i na nižší úrovni,než je jejich vzdělání,ale za lidských podmínek,které jim umožňují věnovat se své rodině,koníčkům,prostě žít,bez nadsazených nároků,bez dovolených v zahraničí,luxusu apod.

Všem slušným,poctivým a spravedlivým lidem přeji hezké a klidné Vánoce.'

Severočeška (Ne, 21. 12. 2008 - 10:12)

Tak se ptám: Děkuji za perfektní názor po dlouhé době. Plně s ním souhlasím.'

Severočeška (Ne, 21. 12. 2008 - 10:12)

Severoseverovýchodočeška (zajímavý zeměpisný popis ?!?): trefila jsi to přesně, ano když vy spíte, tak já tvořím, a to doslova. A víš proč? Protože přes den poctivě a s plným nasazením pracuji, aby jsme vůbec přežili a tím tvořením po nocích rodině zvyšuji standart, aby jsme si mohli dovolit i něco navíc. Občas si pro odreagování odskočím přečíst názory či problémy svých spoluobčanů a protože mi nejsou lhostejné, reaguji na ně. Vím co tě štve ...,že sprostě nenadávám, neurážím, že chci po tobě konkrétní odpovědi, ... Nejsem pro tebe dost dobrý parťák na toto fórum že? Rozčiluje tě, že mluvím spisovně a nedělám, tedy alespoň se snažím nedělat, chyby při psaní, že se bavím věcně o konkrétních problémech, atd. Za to všechno jsi mě pasovala na brouka Pytlíka. Co na to říct? Snad jen, že je mi tě líto. Nemohu za to, že nejsi schopná normálně se zapojit do diskuze, probrat bez emocí věci dobré i špatné, hodnotit objektivně pozitiva i negativa obou režimů, hájit slušně své názory a podložit je třeba konkrétními příklady, zavzpomínat, třeba i s humorem, na některé hrůzy z dob totáče, ... Vždyť o tom to tady celé je.'

Tak se ptám (Ne, 21. 12. 2008 - 09:12)

Vzpomínejte,neurážejte.Jedniná pravda ve Vašem životě je ta,kterou za svůj život prožijete na vlastní kůži.To,co jste neprožili,je pravda zprostředkovaná lidmi,kteří si jí upraví podle momentální výhodnosti pro ně samotné.Tak jak byl po válce každý partyzán,je dnes každý skalní kapitalista obhajující bezohlednost.Bylo zde za socialismu 2500000 členů KSČ,kteří by padli za ideály socialismu.Proč je třeba dneska hledat lupou tyto lidi,tehdy hájící své ideály,svědčí o české nátuře ve stylu-kam vítr,tam kabát.Moji úctu dávám těm lidem,kteří i dneska tyto svoje ideje zastávají.'

Reklama

Přidat komentář