Reklama

Vzpomínky na totáč :-))

Lenine, vrať se (Po, 10. 1. 2011 - 09:01)

No tak si jich cestou na...Co bych dělal na pracáku, já nepracuju.

Lenine, vrať se (Po, 10. 1. 2011 - 09:01)

No tak si jich cestou na...Co bych dělal na pracáku, já nepracuju.

KAREL (Po, 10. 1. 2011 - 07:01)

V dnešní době je hodně možností. když ti něco nesedí, tak můžeš jinam- stěhovat se, měnit práci, studovat prakticky v každém věku, jet do zahraničí, nebo nedělat nic. Dřív to záviselo na tom, kdes sehnal místo- neboj, taky se shánělo a všude měli plný stav. TAM UŽ ČLOVĚK ZKEJSL AŽ DO DŮCHODU- DÁT VÝPOVĚĎ- TO BYL FLUKTUANT. ZNÁM TOLIK NEŠŤASTNÝCH LIDÍ, KTEŘÍ NEMOHLI DĚLAT TO, CO CHTĚLI, NEMOHLI ZMĚNIT ŠKOLU, PRÁCI, NEMOHLI HLEDAT SVOJI REALIZACI... DNES UŽ JSOU STAŘÍ, ALE MLUVÍ O TOM BOLESTNĚ.

sam (Po, 10. 1. 2011 - 07:01)

Sáro, technický pokrok a vývoj nezastaviš. Tak to prostě je a bylo by pošetilé, myslet si, že třeba za 1. republiky to bylo LEPŠÍ. Bylo to tehdy i za totáče JINÉ. A ty se s tím neumíš vyrovnat a hlavně máš ze všeho strach. Dělnickou profesi ti nikdo nesebere ani to, co umíš, jestli teda opravdu vůbec něco pořádného umíš.

sára (Ne, 9. 1. 2011 - 22:01)

Fuj,že se nestydíte ! Jsem...hlavně všichni museli chodit do práce, jinak byli příživníci. Když jsi nepřišel jednou do práce, přišel pro tebe mistr, příště už policajt a zavřeli tě. Nebyly zastavárny s otvírací dobou 24 hodin, plné nakradeného zboží. Byl pořádek ve zdravotní péči, prevenci se u nás učil celý svět, podívej se, jak těžko zavádějí zdravotní reformu v USA. A že si režim lidi hlídal, jsi naivní, když myslíš, že dneska to není. Je a ještě víc a podstatně podrobnější data, podívej se, kolik je kde kamer, jak pustíš mobil, ví se, kde jsi a s kým mluvíš, to samý pc, tam lze zjistit, na jaký stránky koukáš, jak máš platební kartu k účtu - kolik,kdy a odkud a ti chodí peníze, za co a kde je utrácíš, co si půjčuješ v knihovně, kudy jezdíš na opencard, mám pokračovat? Když poletíš letadlem, tak na sebe udáš tolik údajů, ještě vyberou odpadkový koš s tím, co jsi vyhodil, ví se, co jsi jedl na palubě letadla a tak....... My jsme byli vždycky dělníci, nebyli jsme politicky angažovaný a měli jsme klid.

sam (Ne, 9. 1. 2011 - 19:01)

naprostý souhlas. žije se mnohem líp, je všeho dostatek a kdo chce, tak je spokojený.

aradka (Ne, 9. 1. 2011 - 19:01)

Nemůžete vyjít s penězi? A my koupili za 500vše? To snad není pravda. Maminky mají kočárky na hydrauliku za 30tisíc, děcko za půl roku v něm nechce být, oblečky mají jak z módního domu, děcku je to ale jedno, pamprsky kupují, ale prát a žehlit plíny to ne- a bylo to levnější a dřív se naučí na nočník...to jen námátkou. Do práce se běžně jezdí autem, to za nás byl výsměch, děcka vozí rodiče, to neexistovalo, chodili jsme 5 km do vedlejší vesnice, uměla jsem šít, háčkovat a plést, teď se vyhazují nové věci. Neumíte holky a ženy hospodařit a jdete po pomíjivosti světa, pak vám nezůstávají peníze. Vaše chyba.je mnohem víc věcí a možností, ale chce to rozum do hrsti.

Sory (Ne, 9. 1. 2011 - 19:01)

ujelo mi to bez podpisu,Jana-lékaři se nemuseli platit, zubař byl hodný na své pacienty a vrtaný a opravený zub mám do dnes.Jo,holt né vše se každému líbí stejně,třeba naši-nikdy nejezdili do ciziny na dovolenou.
Co nás doma neučili,to jsme nepotřebovali.

Já jsem (Ne, 9. 1. 2011 - 19:01)

Tak se s toho nepo.....:=((ročník 1951-když jsem vyrůstala prd jsem se starala o vládu a zákony-jako dítě jsem měla vše-bylo pár let po válce,ale ve školách zadarmo sešity,pastelky a knížky-na vesnici kde jsme bydleli,dojížděla pojízdná prodejna atd.
Jako dětem nám nic nechybělo. Později,to bylo o něčem jiném,ale když člověk neví-že mu něco schází-nějaké věci, jako magneťák,apod. tak mu to ani nepříjde divné.Za každého režimu,byl a je třídní rozdíl-tak proč se tady hádáš-myslím toho anonyma s )))

Blanka (Ne, 9. 1. 2011 - 17:01)

Tak se s toho nepo.....:=((

:-(( (Ne, 9. 1. 2011 - 17:01)

Fuj,že se nestydíte ! Jsem ročník 1950 a moc dobře si pamatuji,jak krásně se nám zilo..Hnus, tohle co píšete,jasou kecy. 500 záloha a dvě děti na krku, platit byt..Jděte do háje.Melí by vám udělat sklanzen aby jste si to nanynky pořádně připoměly..Rzkrádali komouši, dělali nám potíže všem, co jsme je na rozdíl od vás odmítali chodit volit.Na káči vašeho ražení nikdo nevzdechnul a proto jste měly klidek.

Blanka (Ne, 9. 1. 2011 - 17:01)

Dano,to co popisuješ se dělo tak možná v 50.letech.Jinak máš pravdu jen s těmi sociálními jistotami.Stejné platy ani bydlení nebyly.Byla jen trochu větší spravedlnost a méně rozkrádaček,takže zbylo ještě po "revoluci"na ty,co museli držet hubu a pak se chopili vesla.Ti,puštěni "ze řetězů", využívajíce nové situace,obdarováni "nevšedním"charakterem,ukázali celému světu své,dosud potlačované schopnosti.

Dana (Ne, 9. 1. 2011 - 17:01)

Sáro,naprostý souhlas.Za...Vždycky je něco za něco: za socializmu každý musel držet hubu a nestarat se o politiku a ani nepípnout proti straně a vládě, jinak byl krutě potrestaný. Vždycky byl po ruce nějaký paragraf pro nepřátele socialistického zřízení. Za poslušnost poskytla stranovláda národu tzv.sociální jistoty, stejné platy, stejné bydlení, stejné zboží.

Blanka (Ne, 9. 1. 2011 - 14:01)

Sáro,naprostý souhlas.Za 500 dřív, se nakoupilo asi tolik,jako teď z celého platu.Děkuji za to,že jsem mohla polovinu života prožít v socialismu.

sára (Ne, 9. 1. 2011 - 13:01)

Co tady prudíte? Jsou mnohem...tak si vzpomeň, co se za 500 dalo všechno koupit. A jak píšeš, dnes nic nechybí - můžeš si koupit vajíčka s dioxinem, křehčené maso kdoví odkud, které kuchyňskou úpravou ztrácí 2/3 hmotnosti, chleba připravný ze směsi, nedopečený, aby vypadal déle čerstvý, co je křupavý rohlík naše děti nevědí.
Byla jsem na mateřské se třema dětma, vyžili jsme v pohodě s mateřskou a dělnickým platem. Byla novomanželská půjčka, 30 tisíc, zařídili jsme z toho celý byt. Za každé dítě odepsali část dluhu. Pochybuju, že dneska vyžije rodina se třema dětma s mateřskou a dělnickým platem, platí si svoje bydlení, má auto a nemá pocit, že jim něco chybí.

Stará (Ne, 9. 1. 2011 - 13:01)

Co tady prudíte? Jsou mnohem vyšší platy, za totáče jsme měla zálohu 500Kč a to jsem byla kantorka. Nebyl pracák, ale polovina zaměstnanců vyseděla pracovní dobu a ani prstem nehla, z těch by část jistě už tenkrát chodila na pracák pro podporu. Na jídlo si můžete koupit všechny základní potraviny, ovoce , zeleninu- NIC nechybí. Nevozte si zadnice v autě a ušetříte za benzín, nejezděte na dovolenou do Egypta a můžetet chodit na turistiku tady, necpěte prachy mladým, oni se o sebe postarají.

Lenin (Ne, 9. 1. 2011 - 09:01)

Také si občas s chutí...No tak si jich cestou na pracák můžeš pár koupit!

Daniel (Ne, 9. 1. 2011 - 07:01)

Také si občas s chutí zanadávám na současnou drahotu a obávám se, že letos budeme mít k takovému nadávání důvodů habaděj. Ale z toho, na co jsem ve čtvrtek narazil v jistém hypermarketu jsem si opravdu málem sedl na zadek. Obrovská hromada mandarinek za 9,90/kg. A ne nějaké namrzlé chudinky, ale takové ty pěkné, velké, nafouklé. Tak to za komančů opravdu nebyly.

Šrámku Vladimír (Ne, 9. 1. 2011 - 07:01)

za komunismu byly školy,do jaké jsi chodil Ty? Více za školu,že?
I když člověk do komunismu nevrtal,tak byl sledovaný-např.uličním výborem,domovníkem, apod.
Banány a pomeranče-no,koupit si je může každý-nechlastej a nehul,ženě dávej více peněz a ona koupí vše co potřebujete.
Mladí jsou vznětlivá stvoření a když se najdou šikovní našeptávači(škola apod.)tak půjdou třeba znovu cinkat klíči.
Nebo jako za komunismu, do SSM!

Šrámek Vladimír (Ne, 9. 1. 2011 - 07:01)

Já sem se měl líp za Komunystu jak ted Pořád ríkáte že nabyly pomeranče a banány jenom na vánoce ano to je pravda ale mohly jsme si je včichni koupit .Dneska jsou plné regaly ale kdo si to múže dovolit. Nechte komunysty na pokoji a když mladym vykládáte jak se žilo tak aspoň pravu.Když vy jste do nich nevrtaly tak si vás ani nevšimli

Reklama

Přidat komentář