Reklama

Zápach z úst

Michal (St, 6. 6. 2007 - 13:06)

Je to opravdu moc hezke pocteni,tak ho sem vkladam:

V závěru minulého článku jsem vám milí čtenáři slíbil, že si příště (a to je právě teď) povíme, jak halitosis neboli zápach z úst souvisí s jídlem, kouřením, pitím alkoholu a s nemocemi našeho těla. Nejprve však musím důrazně připomenout, že zapáchající dech vzniká z devadesáti procent přímo v dutině ústní a mnohem méně častou příčinou chronického zápachu z úst jsou různě závažná onemocnění dýchacích cest, žaludku či jiných vnitřních orgánů.

Proto v případě, že vás někdo omráčí svým dechem, nepředbíhejte událostem a než dotyčnému necháte vytisknout parte, jemně ho upozorněte na soubor úkonů souhrnně označovaných jako "ústní hygiena". Zápach z úst totiž především způsobují bakterie, které mají schopnost rozkládat mikroskopické zbytky jídla usazené v ústní dutině v podobě tzv. plaku, přičemž vzniká celá řada těkavých a nepříliš vonných látek, jakou je kupříkladu sirovodík. Pokud se onen halitosista bude bránit prohlášením, že ovládá a dodržuje správnou ústní hygienu, protože si dvakrát denně strčí do úst zubní kartáček a minutu ho cumlá, doveďte ho prosím k nejbližšímu zubnímu lékaři či ještě lépe ik dentální hygienistce, která dotyčného velmi rychle vyvede z omylu. Zkrátka a dobře - základním receptem proti úpornému zápachu z úst je důsledná ústní hygiena s využitím dentální nitě či mezizubních kartáčků a kvalitní životospráva. Co se skrývá ve slovním spojení "kvalitní životospráva" už zde rozebírat nebudu - o tom pojednává skoro tolik článků, kolik je lidí, kteří je ignorují a vesele zapalují jednu od druhé, pravidelně zavlažují nikotin alkoholem a ještě k tomu nedodržují optimální pitný režim!

Suchá huba - holé neštěstí!

Snad vás parafráze lidového rčení v nadpisu tohoto odstavce příliš nepohoršila - přesně totiž vystihuje jednu ze základních příčin zápachu z úst, kterou je nedostatek slin potažmo nedostatek "zdravých" slin. Ptáte se, kdy je slina zdravá? No přece když ve správném poměru obsahuje všechno co obsahovat má (tip redakce - máte skvělou záminku pro rande s nejbližším biochemikem libovolného pohlaví - za intimního osvětlení vám on či ona jistě vzrušeně pošeptá podrobné chemické složení sliny). Taková zdravá slina totiž v našich ústech působí jako přirozený dezinfekční roztok - to znamená, že úspěšně ztenčuje řady zlých mikroskopických breberek, které nezodpovědným konáním vytvářejí v našich ústech zápach a jiné nepřístojnosti. Upozorňuji, že na přemnožené zhoubné bakterie, které se v temných zákoutích zanedbaného ústního teritoria dosud nepotýkaly s žádným nástrojem ústní hygieny, však nestačí ani slina v té největší kondici.
Aby náš organismus mohl produkovat dostatečné množství správně namixovaných slin, potřebuje pravidelný a dostatečný přísun vody. (Poznámka - nejlépe doplníme vodu tak, že ji pijeme. Pozor! - pojem voda nezahrnuje podivné roztoky cukru a chemikálií, které jsou nám často nabízeny v TV reklamách.) Je tedy nanejvýš logické, že cokoliv vysušuje naše ústa a zbavuje náš organismus vody, napomáhá zároveň k množení nepříznivých mikroorganismů v našich ústech a tím podporuje halitosis.
Velmi účinnými "vysoušedly" jsou samozřejmě nechvalně proslulé škodliviny tabák a alkohol. Nikotin obsažený v tabáku dlouhodobě narušuje přirozené složení slin, které chrání zuby a dásně před vnějšími vlivy a výrazně se podílejí na trávení potravy. V důsledku narušení slin pak vznikají poruchy trávení a různá onemocnění úst, která jsou často doprovázena zapáchajícím dechem (o pachu tabáku nemluvě). Domníváte-li se, že alkoholem vhodně dezinfikujete ústní dutinu podle hesla čím více tím lépe, pak vás musím bohužel zklamat - alkohol negativně ovlivňuje bakteriální rovnováhu a vysušuje prostředí našich úst. Při odbourávání většího množství požitého alkoholu je navíc naše tělo nuceno vyloučit velké množství vody. Trpíte-li zápachem z úst, raději se ho tudíž nepokoušejte zbavovat ústní vodou s obsahem alkoholu, ani kloktáním slivovice.

Jídelníček pro halitosistu

Pro někoho, kdo zjistil, že svým dechem občas poráží vzrostlé stromy a převrací tramvaje, je dobré vědět, že některé potraviny podporují zápach z úst. Žádné jídlo samo o sobě však není příčinou chronicky špatného dechu - pokud samozřejmě nesnídáme, neobědváme a nevečeříme paličku česneku bez přílohy. Zdravá trávicí soustava, která mimochodem začíná již v ústech, si rychle poradí i se silným aroma mnohých oblíbených jídel. Delikatesně česneková svačinka je z někoho silně cítit ještě další den a z jiného slabě vyprchává jen pár desítek minut. V zásadě lze říci, že v případě chronicky špatného dechu je dobré omezit či vynechat konzumaci potravin, které obsahují přírodní sloučeniny síry, velké množství cukru, bílkovin a kyselinotvorných látek.
Zdrojem nemalého množství přírodních sloučenin síry (alespoň z hlediska svěžesti dechu) je například již zmíněný česnek, dále cibuloviny, kapustová zelenina (zelí apod.) a vajíčka.
Cukr je přímo raketovým palivem pro anaerobní bakterie, které v našich ústech vytvářejí zapáchající plyny. Překrývat nevalný dech bonbóny či žvýkačkami s obsahem cukru je tedy stejně pošetilé, jako vyhánět čerta ďáblem - po rychlém odeznění cukrátkového aroma je náš dech pochvíli ještě horší.
Výživou pro zápachutvorné bakterie jsou také bílkoviny, které navíc při trávení vydávají své osobité nepříliš úžasné aroma. Proto je někdy lepší, dát si ve společnosti jídlo bohaté na zeleninu, než třeba steak se sýrovou omáčkou a zmrzlinovým dezertem - pokud tohle menu ještě spláchneme pivem, může to být zvlášť odporné.
Zvláštní pozornost bychom měli věnovat kyselým, či spíše kyselinotvorným potravinám. Zvýšení kyselosti v ústech nad pH 6,5 totiž ústní bakterie z nějakého důvodu nesmírně vzrušuje a začnou se tudíž mnohem rychleji množit. Kyselé prostředí vytvářejí například koncentrované ovocné šťávy, zejména citrusové (a také tomatové) džusy, zvláště když jsou přislazené cukrem. Vůbec nejoblíbenějším bakteriálním afrodiziakem je bezesporu káva - nekontrolovanou konzumací kávy (zvláště na lačný žaludek) si můžete snadno vysloužit přezdívku "kávový dech". Potřebujete-li kofeinovou vzpruhu, vyzkoušejte raději čaj - je mnohem méně kyselinotvorný než tradiční černý mok. Světe div se, ale i v této souvislosti se potvrdilo, že nejlepším nápojem pro boj se zapáchajícím dechem je čistá voda, jelikož je neutrální a zamezuje vysoušení úst.

Uvidíme, co nadýcháte'

Michal (St, 6. 6. 2007 - 13:06)

Pro vsechny kdo jsou zde novi,jsem nasel velmi hezky,jednoduchy a vse zahrnujici clanek na ZUBY.CZ pod ustni hygiena,prispevek halitosa-aneb zavan z pekla.

Michal (St, 6. 6. 2007 - 12:06)

Ahoj Agatho,jsem rad,ze jsem te tady na netu potkal,protoze me to nejvice posunulo kupredu.JA mam stejne potize jako ty.Uz davno jsem s tim byl na gastru,rekli mi,ze jsem v poradku a pro to sem tomu nevenoval pozornost.Ale jak si mi to napsala,tak sem to hodne prostudoval a mam pocit,ze sem nasel pricinu.To je sice fantasticke,ale s nejvetsi pravdepodobnosti-velmi tezko odstranitelnou a tim jsou ZAZIVACI POTIZE.
Nejhorsi je zjistit PROC se nam to vraci.A zajimave je to ze citime tu vuni toho jidla a i nekolik hodin po te.To me jednou tak starsne udivilo.Ja si rekl,mam tu topinku jeste furt v zaludku(nejde zde o cesnek)
Pokud potrava dlouho zustava v zaludku a vraci se pak je na snade ZACPA,ucpani organismu.Je li popelnice plna a necisti se tak pachne.ASi nejjednodussi odpoved.Tech problemu muze byt plno,moc kyselin,meli by se jsit polovicni porce nez obvykle,nesedet shrbene,sportovat,protahnout streva a provodnit je,psyllium je velice levne a ucinne.A take sem prisel na to,ze nejjednodussi je kloktat vodu.Protoze doda vlahu ustem,odplavi zbytky jidla,nahromadene kyseliny a odpadni produkty bakterii,ktere se tam pod pusobenim kyselin mohou vesele rozkladat.On je to komplexni problem.Neni to hleny a vyreseno.Dech je jakymsi indikatorem zdravotniho stavu.
Caste paleni zahy zpusobuje:popaleni sliznic(dostane-li se az do krku,ale i jicnu a vede k rakovine jicnu) a to vede k castym infekcim.Pruvodci onemocneni jsou:pach.dech(ne u kazdeho),chronicky kasel,psychicke problemy-celkovy pokles,bolest v usich atd.Vycetl jsem to z lekarskych stranek.Navic,exisuje souvislost mezi zapachem z ust a chronickym kaslem,tvorbou hrudek v krku a hleny a nedostatkem vlahy v ustech.Takze celkove uz do toho vice vidim.

pokud si nejsi jista vyrobkem,snaz se hledat na netu:nejlepe v anglictine najdes fakt uplne vse co potrebujes.Hodnoceni,popis vyrobku,slozeni,komentare,zkusenosti. zatim Michal

Agatha (Út, 5. 6. 2007 - 17:06)

Fando, díky za příspěvek! Už kdysi se tu o koloidním stříbře někdo zmiňoval; je fakt, že tohle jsem ještě nezkoušela. Mohl bys nám ještě prosím napsat, jak asi dlouho vám to trvalo, než jste se problému zbavili? Za pokus by to ale určitě stálo...
Michale: já právě z toho, jak se pořád přes den zkoumám, mám dojem, že u mě je to z těch hlenů. Když totiž tak nějak zvláštně "vnitřně" dýchnu, cítím jen vůni jídla a pokud jsem chvíli předtím nejedla, tak necítím nic. Ale v puse mám pořád divně, proto se hodně snažím pít a je fakt, že když se delší dobu nenapiju, je ten pocit horší. problém je, že absolutně nedokážu identifikovat ten zápach, jestli je kyselý, hnilobný nebo jiný... ale u mě ty hrudky po odstranění mandlí už nejsou, takže to vidím na ty bakterie a hleny-když jsem totiž dřív bývala hodně zahleněná a po ránu ty hleny vykašlala, tak se mi zdálo, že páchnou. Naprosto tě chápu v tom, že jsi ochotný někomu zaplatit za pomoc, mě už to stálo tolik peněz, že na to radši ani nemyslím :-(( Zlepšení je sice hodně znát, ale problém zatím nezmizel úplně. Máš ty konkrétně Michale nějakou zkušenost s tím kol. stříbrem??'

Fanda z Plzně (Út, 5. 6. 2007 - 09:06)

zápach úst jsme oba řešili s manželkou dlouho, přes vëškeré čištění zubů, ústní dutiny atd. nic, pořád "tajfůn z mamutí řitě"- kdo si na ten krásný italský film vzpomene?:-)film. Už jsme se přestali i líbat a máme to přitom rádi oba rádi. Prostě síla. Různé žvýkačky a jiné sračičky to sice přehlušily, ale stejně to bylo cítit..fuj.Náš dobrý snámý nám řekl, že je to bakteriemi a jejich metabolity a věnoval námlahev s tekutinou, kterou nazýval koloidní stříbro, kterou si doma sám vyrábí jakýmsi přístrojem. Pilně jsme kloktali, pravda, má to takovou nahořklou chuť¨, zbytek po předchozí aplikaci anacitu lze po conejdelším kloktáhí spolkonout a vyčistit si žaludek a střeva. Výsledkem je žádný zápach a můžeme se líbat i poránu po probuzení. Toxicita je nulová, ostatne viz :
http://kolumber.com/Ag.php a spoustu jiných pramenů.

'

Johana (Út, 5. 6. 2007 - 08:06)

to je příspěvků, to je paráda Michale, díky'

Michal (Po, 4. 6. 2007 - 23:06)

Anezko,klidne muzes byt chytra.Jestli ti nepachne z ust tak nevis co to je.Hlavne dlouhodobe.To fakt nekdy uvazujes o sebevrazde.Nakonec si reknes to je prece blbost,kazdemu nekdy smrdi z pusy,hlavne rano.Dokazes napr. toto lekarsky vysvetlit,proc hlavne rano,cim to je?Ja sem to uz psal,vycetl sem to na netu.Maji na to lekari jiny nazor?
Ja dam kazdemu,kdo me zbavi pach. dechu 25 00Kc jsem ochotny jit az do 50 000Kc bylo by to hodne tezke zjistit.Co takhle nejake bezne priciny,jako caste paleni zahy,nebo caste nvraty jidla zpusobene nejspise zazivacimi potizemi?
Muzou kyseliny popalit hrdlo a zpusobit tak caste infekce,protoze je telo min odolne infekcim?Druhotny efekt hlen,zapach z ust?Da se zjistit pritomnost kyselin v ustech pH papirkem?Muzes mi pomoc nejake veci prodiskutovat?Cetla sis vsechnyprispevky?Nejvice si zde lide stezuji na pachnouci hrudky v krku a hleny.Vsichni sme byli u lekare,zubare,mame vsechna vysetreni na klas. nemoci ale zadne vysledky ci nemoc.Co ty na to jako lekarka.Co bys rekla sbe dceri kdyby mela takove problemy?
Pokud v tomhle hledas byznys,mohla bys mi provest nejake rozbory,diskusi.Rad zaplatim pokud to k necemu povede.Anebo jestli to sledujes a zjistime,co to je,sama jako lekarka muzes nabizet lidem pomoc i treba za fin odmenu a zalozit si kliniku jako maji v USA.Budes zkusenejsi.Co tak vysetrit vsecjni tyto lidi a zjistit,co maji spolecneho,proc nam pachne z ust i kdyz si cisti zuby 5 krat denne,pouzivam ustni vodu,dentalni nit,ustni vody.jedine co sem objevil ja,je ten jazyk a pachnouci hrudky v hrdle.Vracejici se kyseliny a hleny nemuzu primo oznacit za pricinu,protoze si tim nejsem jisty. Dekuji za odpoved Michal

Michal (Po, 4. 6. 2007 - 23:06)

Ahoj Agatho,vis ze jsi mi udelala strasnou radost.Ja kdyz to nekdy sdeluju doktorce tak me uz povazuje za blazna,ale ja to mam take takove.Presne jak jsi napsala ze se nekdy citis divne,jak se ti vrati nekdy jidlo,naprosto presne!!!Ja se snazim dostat na kloub tomu CO MAME SPOLECNEHO.Tam je nejvetsi sance na objeveni priciny.
Protoze jsme podnikli vsechna vysetreni,neni to asi nejakou klasickou nemoci,jak popsala Anezka.Je to spise neco co souvisi napr. s osobnosti nebo anatomii.Ja se docetl ze chronicke paleni zahy zpusobilo stale pach. dech jen urcite casti muzu,podle vyzkumu v Brazilii.Navic mam jmena vsech ustnich bakterii,ktere produkuji sirne slouceniny a zpusobuji tak zapach.Aspon se teorie Dr.Katze potvrdila,cerpal sem z lek. stranek.Ne reklamnich.Ted otazka ,proc ta pasta nezabira,jak by mela.Budu ho kontaktovat,uz mi jednou odpovedel,trvalo to 14 dni.
Ja svuj dech take muzu citit nekdy,vetsinou pres dlane,ne pri mluveni.V tom vidim dalsi velkou sanci.A uz drive sem to spojoval s jazykem a mezizubnim prostorem.Konec ma vetsinou jinou barvu nez ruzovou,jsou videt otisky zubu.Muze to byt i vracenim jidla.
Navic me napdlo jestli ty kyseliny nemuzou popalit hrdlo a zpusobit tak tvoreni hlenu a infekce.Mam pristi tyden diskusi s doktorkou,snad se pohnu kupredu.Jak napr zjistit mam-li kyselo v puse-pH?Vraceni kyselin je bezne pro dnesni dobu a casto s tim doktori nic neudelaji jako s tim dechem.Reknou ze je to bud nervama,nebo kazdy ma jiny zaludek,objem kyselin atd.Daji ti neco a pak ti reknou,ze se treba s tebou znovu uvidi,protoze uz maji zkusenosti,ze se za nimi lide vraci.Napsale mi jedna kamaradka ze se to hodne zlepsilo upravou jidla a kdyz je klidnejsi.
Uz sem rikal ze pracuji v domove a mame tam jednu pani,ktera jen lezi a vraci se ji potrava ci kyseliny dost casto.A ta ma zapach z ust.ne hnilobny ale takovy mdly.Ale jednou sem byl u ni,dali jsme ji vykloktat ustni vodu,kloktala to jenom trosku a v predu a pak kdyz promluvila tak byla citit ta ustni voda.

Anežka (Po, 4. 6. 2007 - 21:06)

Nechci být chytrá a tak vám napíšu něco ze svých poznámek ze školy.
Foetor ex ore = zápachh z úst, jehož příčiny jsou přímo v ústech nebo v oblasti, která ji ohraničuje. 90% všech příčin zápachu z úst je přímo v ústech!!!!
Příčiny:
špatná hygiena dutiny ústní(zbytky potravy, produkty plaku = sirovodík, čpavek...),
kazy - destruované korunky zubů se zbytky potravy,
parodontitida=parodontóza, která vytvoří mezi zuby a dásní kapsu, ve které jsou zbytky potravy, sražená krev, hnis, odumřelé buňky a produkty plaku
zánětlivé a hnisavé procesy na mandlích
zápach, který vzniká po dobu zánětlivého onemocnění sliznic a dásně (ulcerózni gingivitis, herpetická stomatitis)
nekrotická tkáň po chirurgickém zákroku, při nádorových onemocněních
odontogenní cysty s fistulemi

Halitosis (halitóza) = zápach z úst jehož příčiny jsou v jiných orgánech (plíce, žaludek...)
některé typické zápachy nás můžou informovat o zdravotním stavu pacienta
hnilobný = plicný abces, bronchiektázie
kyselý až hnilobný=choroby jícnua žaludku
močový = urémie
myší= fenylketonurie
acetonový = diabetes melitus (cukrovka)
slakokyselý = akutní revmatická horečka
zápach sražené krve =cirhóza jater
kouření
zápach po požití aromatických potravin - metabolity potravin - česnek, cibule,alkohol

Asi bych nejdříve doporučila, zjistit si stav své dutiny ústní, čistit kromě jazyka i mezizubní prostory mezizubním kartáček, čistit protézy i dásně,čistit superflosem pod můstkama a vyplachovat Listerinem (ten se mi zdá nejvýhodnější a doporučuji ho i pacientům v ordinaci jako dentální hygienistka), většinou to pomáhá.

Tak se zatím mějte, snad sem taky něčím přispěla.'

Agatha (Po, 4. 6. 2007 - 21:06)

Michale, je super, že se nám všem snažíš takhle pomoci. Vážně je nejhorší přijít na to, kde se problém bere a potom už podle mě nemůže být tak těžké se toho zbavit. Já sama dodnes nevím, jestli je to těmi hleny nebo ze žaludku, ale nezdá se mi, že by to po jídle bylo nějak horší, spíš mám v puse jako v polepšovně, pořád mě to tak nějak vede k těm hlenům... Rozbor jsem si nechala na doporučení z ORL udělat, našli mi streptotoka, týden jsem brala antibiotika a nevím, jestli tam pořád je nebo není. Taky netuším, jestli on může způsobovat zápach, protože ho má spousta lidí a nepáchnou. Mě samotné se zdá, že pokud hodně piju, je to u mě lepší, já to cítím méně, ale okolí to vnímá pořád. Po ránu je to většinou nejhorší, ale jak jsem psala - pokud mám v krku hleny, zápach je horší, pokud mám ráno krk skoro čistý, necítím se někdy vůbec. Navíc si třeba nepřipadám úplně ok, najím se, napiju, pořád mám takový divný pocit a najednou se mi po nějaké době jakoby vrátí jídlo zpátky, nebo prostě jen jakoby "krknutí", prostě vzduch ze žaludku, pak cítím vůni jídla, které jsem předtím snědla - vůni, ne zápach! Nedokážu říct, kdy je to horší, jestli v zimě nebo v létě, já v tom pořád vidím souvislost s těmi hleny a ty jsem měla pořád, bez ohledu na roční období. Teď se tak o 70 procent zahlenění zmírnilo a i ten zápach je mnohem míň znát, aspoň pro mě. Takže já tady souvislost vidím, ale jak se toho zbavím, to netuším :-( Ještě se mi nepodařilo vypozorovat, jaké jídlo mi to zhorší. Někdy jím celý den jen zeleninu, piju vodu a bylinky a ráno jsem zahleněná, jindy se neomezuju v jídle, jím mléčné výrobky atd. a ráno je to v pohodě. Tak nevím, čím to je. Snažím se vyhýbat sladkostem, prý ty bakterie žijí z cukrů, tak proč si je ještě vykrmovat ;-) O použití peroxidu už jsem taky četla, chci to zkusit. Teď používám Listerine od Pfizeru, mám po ní celkem dobrý pocit, ale zvláštní je, že si jí musím naředit tak 1:5 s vodou a i tak mám problém jí v puse udržet, strašně to pálí. A to se správně ředit nemá, ale to já nevydržím. Jinak to řeším už tak 15 let a zdá se, že je to každodenní. stresem trpím jen kvůli tomu, jinak mi všechno proti tomu připadá jako maličkosti, prostě to ovlivňuje celý můj život :-((( Mandle mi kvůli čepům vytrhli před cca 8 lety, žaludek ok, zuby taky (jeden mě teda zlobí a taky trochu podporuje můj dech, ale ten zase nezlobí tak dlouho, takže to není ta hlavní příčina a hlavně zubařka to nějak nedokáže pochopit). Zánět dutin nemám, jsou naprosto čisté, takže nechápu, odkud se ty hleny pořád berou:-('

Michal (Ne, 3. 6. 2007 - 23:06)

Je to fakt spousta informaci a spousta pricin kter muzou zpusobit spatny nebo pachnouci dech.Urcite bych to konzultoval s lekarem,pokud nepomuzou hledame sami.A vzhledem k poslednim informacim,myslim ze bych na to jednou mohl prijit a kdyz ne pro sebe tak pro ostatni take.
Vas vsechny,kteri trpite timto problemem prosim o jedno:Vydrzte,nevzdavejte se a zustante se mnou v kontaktu.Budu se snazi t zjistit co mame spolecneho,jake jine problemy mate vy,nemoci,zazivaci potize,sucho v ustech,nedostatek slin,paleni zahy atd.Doufam ze nam to bude k pomoci,a ze se dopatrame k nejakym vysledkum nebo k zlepseni.Ja navic chci provest bakterialni rozbory ve svych ustech.

MUZETE MI PROSIM NA MUJ MAIL michalbatek"seznam.cz napsat co nejvice o svych problemech,co si sami myslite ze by to mohlo zpusobit,neco co vas dech ovlinuje-zima,leto.nemoci-jake,jidla-i mene nebo moc jidla;sladkosti,mlecne vyrobky.Meli ste to stale nebo od nejake udalosti,mate to cely den,je to horsi rano a treba i neco o sobe.Trpite stresem,ste vyrovnani,spechate,cpete se neustale vsim moznym atdkolik je vam let.Jake mate zkusenosti s mandlovymi kameny?Jaky maji charakter.Myslite si ze tohle je jedina pricina protoze jsem byl/a u doktora prosla vyseterni,vyzkousela vse a nic nepomohlo?
Muze to pomoci Vam,me ,ostatnim a verim ze jednou to objevime. Michal

Michal (Ne, 3. 6. 2007 - 22:06)

doktorka mi dale poradila levny zpusob a to peroxid vodiku-3% zredit 1ku1 a pouzivat jako ustni vodu,pry dobra na anaeroby take.Takze pry nejlevnejsi a asi nejucinnejsi ustni voda pro pokrocile.Nerikam ze vam zrusi problem a mandlove kameny.
K dotazu jak sem to myslel s tim 'dychanim'
Tak jak sem to tam napsal:Proste par lidi mi ukazalo,ze dokazou nejak specialne,nebo jinak jako by 'dychnout' a ucitite zapach i kdyz ste nikdy pred tim od teto osoby zapach neciteli.Jako by vedou vychazejici vzduch jinudy.Satlo se mi to opravdu mockrat a vede me to k myslence ze to me byt tim jak clovek mluvi.Ale nemyslim ze je to rimo nas pripad.Asi jako kdyz ti nekdo rekne dejchni na me aby citil jestlis pila pivo,protoze vidis ze je ozraly,ale primo necitis zapach kdyz mluvi.To je take problem pri libani.Normalne mluvis a nic.Pri libani se najednou holka odtrhne a nabidne ti zvykacku-asi vi proc.

Michal (Ne, 3. 6. 2007 - 22:06)

Jak na to teda?Hledam informace.Cistic si jazyk.Snazit se tyto hrudky odstranovat i jinak-mechanicky,prstem,vatovou tycinkou,lzickou-pozor,tato mista jsou velmi citliva a jejich stale poskozeni muze zhorsit problem.
Pouzivat specialni sadu od DR.Katze a to kapky,ustni sprej s prodlouzenym koncem.Toto je drahe,upozornuji,ze to neni tak drahe v USA jako po dovozu do evropy.
Kloktani.Dale zkusit ustni vody,bezne-hlavne kloktam konec jazyka.Zkousim bakterialni ustni vody.Dale byl jsem na krcnim a bavil sem se o svych problemech a dechu.Doktrorka naznacila ze takove pripady zaznamenaly a provede vysetrni ale casto se na pricinu neprijde i kdyz je nalez.I angina se preleci,dech se nezmeni.Ja se rozhodl bojovat dale.
dale sem ted vydel neco jako natlakovanou vodu,ktera k tomo to slouzi,prodava se v USA.Zkuste zkousky v angl.

Michal (Ne, 3. 6. 2007 - 22:06)

A jako nejzajimavejsi co sem objevil mi pripada tohle.Jak souvisi sucho v ustech se zapachem a nejlepsi i s mandlovymi kameny?To se podrzte.
Nejcastejsi problem kazdeho cloveka je hlavne zapach po ranu,nebo neprijemny pocit v ustech.Co to je???
Bomba:Ranni dech zpusobuji travici pochody-vracejici se kyseliny a jine.Ale hlavne ty kyseliny.Ja se byl jednou totiz zeptat doktorky ze mam v noci strasny pocit v ustech.Musim si jit odplivnout,napit se a nekdy je to fakt hrozne.Zaroven mivam ztuhle bricho coz je asi zpusobeno zacpou.Byl sem na vysetreni sterv a nic nenasli,jen prodlouzene stervo,coz je normalni a ma to spousta lidi.Vede to k zacpe a melo by se hodne pit,sportovat a jist mensi porce a lepe casto.Jen tak mimochodem,mam matka to ma take a z ust ji nikdy nepachlo. Doktorka odpovedela,ze ten pocit v ustech zpusobuji vracejici se kyseliny,a to nemusite mit pocit paleni zahy,ani je citit jako nekdy bezne po jidle.Dala mi na to nejake prasky.Timto muzete trpet i napr pri stresu,nervozite,pretizeni,prekyseleni atd strasne moc problemu,i zacpe. No a jak to zpusobi pachnouci dech?Jednoduse.Kyseliny odvadi vodu a zmeni charakter slin.Celkove sucho v ustech zhorsuje dech a zpusobuje zapach-proto i kuraci-ale to je jiny zapach.
Ale nema te li spravny odtok z ust,kmuze se hromadit produkty bakterii,jejich odumrela tela a to souvisi s produkci mandlovych kamenu.Samotne sliny jsou posany jako pricina spatneho dechu.Jedna holka psala v prispevku,ze kdyz se libala s partnerem,ten ji rekl,ze ma kyslel sliny.Sama si to neuvedomovala a mela spatny dech.Nepachl primo jako kyseliny.Ale ty samotne v ustech zmeni procesy v ustech a prispivaji k suchu a tvorbe techto kamenu nebo hrudek.

Michal (Ne, 3. 6. 2007 - 22:06)

Co sem dale objevil a je hodne zajimave,ZE NEMUSI ZPUSOBOVAT STALY PACHNOUCI DECH.Jeste o tomto shromazduji informace.

Naopak.Nasel sem na netu otazku.:Mam stale kasel a sem stale zahleneny.Mam take pachnouci dech coz strasne vadi me manzelce.Byl sem u doktora toho muj pachnouci dech ani tak nezajimal.poradte mi co mam delat. Odpoved: Zahleneni,anginy a jine infekce byly prokazany jako souvisejici s pachnoucim dechem.Hlavne pokud se jedna o caste nebo chronicka onemocneni.Napr.Caste anginy maji vliv na tvar a zahyby v mandlich.Zde se muze hromadit tento odpadni material a rozkladat se nebo byt pod pusobenim bakyterii coz problem zhorsuje.Lekar by se mel timto zabyvat,provest vysetreni a snzit se pomoci.

Michal (Ne, 3. 6. 2007 - 22:06)

Zaprve.Doktori si s pachnoucim dechem nevi az zas tak rady.Stava se dost casto ze provedou vsechna mozna vysetreni a at neco najdou nebo ne zapach zustava.A to me samotneho hodne rozcililo protoze logicky vzato-pachne-li mi z ust pak tam musi neco pachnout a co to tedy je???Hrudky sem tam nasel jiz hodne davno,ale nevedel sem co to je.Skoro pripomina vuni stolice a spojoval sem to ze zacpou a vracejimi se kyselinami.Az pred rokem sem objevil clanky THERA BREATH a spravne vysvetleni od DR.Katze.Sami doktori presne nevi co to je.Nekteri rikaji ze jsou to zbytky jidla a to nejsou sami o sobe.Co to tedy presne je hodne vysvetluji stranky v anglictine a jsou tam i fotky.Je to jaka si smes kumulujici se v krku,nejspise kolem mandli,proto se jim rika mandlove kameny(i kdyz nejsou tvrde)Muzou mit ruznou velikost tvar a barvu.Maji svuj charakteristicky zapach,ktery nijak nesouvisi s jidlem-napr.nepachnou po cesneku meli-li ste cesnekovou polevku.Zpravy se ruzni ale je to smes produktu bakterii,mozna i nejake castecku rozmnelneho jidla.Vsichni se shoduji na tom ze se tvori z materialu,ktery se tvori hlavne na konci jazyku.Steka do krku a zde se vytvari nejprve mailnke hrudecky.Spojovanim techto malych hrudecek vznikaji vetsi.Vetsinou cim dele tam zustavaji tim je tmavsi barva a snad i vetsi zapach.

Michal (Ne, 3. 6. 2007 - 22:06)

Dekuji Vam ze jste se ozvali.Mam spoustu noveho a jeste pribude.Medicina zaziva v posledni dobe obrovsky boom a verim tomu ze i pachnoucimu dechu jednou prijdeme na kloub.Mam hodne rychly internet a hledal jsem v zahranici.Pokud umite anglicky zadejte BAD BREATH na google anebo tonsil stones.JE toho opravdu hodne.Rozwepisu to do vice casti

Hanka (Ne, 3. 6. 2007 - 17:06)

Ahoj Agatho, odhlenění dobře řeší tradiční čínská medicína. Pokud máš zájem o konzultační dotazník, napiš mi na jin_jang"volny.cz - po jeho vyplnění Ti zdarma vypracuji diagnostiku a doporučím vhodné bylinné směsi. Je to čistě přírodní léčba, žádná chemie. Ahoj, Hanka.'

Agatha (Ne, 3. 6. 2007 - 16:06)

Michale, to bylo opravdu vyčeprávající. Musím se přiznat, že jsem nepochopila to, jak popisuješ své známé, že mluví a nevoní a najednou je po zápachu...??? Také trvám na tom, že u mě je to těmi hleny, ve kterých se drží bakterie. Protože dříve jsem byla hodně zahleněmá a každé ráno se strašně moc cítila. Po vykašlání hlenů jsem si připadalo ok, ale okolí to vnímalo jinak. Teď se mi nějak podařilo zahlenění hodně zlepšit, už jen občas se mi v krku něco objeví a jsou dny, kdy ráno ať dělám co dělám, tak se vůbec necítím. Proto si myslím, že je to tím - snížila se produkce hlenu = zmenšil se zápach. Ale je tam pořád, občas se trochu cítím i já sama a už jsem zoufalá a nevím, jak se toho zbavit úplně. Netuším, co z té spousty věcí, které jsem vyzkoušela, mi pomohlo, abych se k tomu mohla vrátit a dotáhnout to do konce:-( Proto uvažuju, že teď by mi ten Therabreath taky mohl pomoci, když už toho ve mě tolik není. Dřív jsem totiž taky mívala ty hrudky, o kterých píšeš, ale mandle mi kvůli tomu vytrhli a problém zůstal :-( Můžeš mi napsat, co konkrétně z těch produktů používáš?'

Eva (Ne, 3. 6. 2007 - 09:06)

Michale,mam uplne stejnou zkusenost!Jak s tema hrudkama,tak se zapachem v krku(taky jsem to zkusela prstem:().Taky uzivam therabreath,taky jsem zkousela na prst pastu-tvůj prispevek je jako kdybych ho psala ja!:)To ale neznamena,ze jsem se toho zbavila.Je to sice lepsi nez pred tim,ale za cenu neunosnych plateb za produkty a stejne je to porad hodne spatne:('

Reklama

Přidat komentář