Reklama

Oprátka za osm mrtvých - Olga Hepnarová

D (So, 13. 12. 2014 - 21:12)

No, já to nechci nějak...Takze sdeleni (dilem explicitne formulovane, dilem opatrne naznacovane) Strougalovi ze strany resortu vnitra bylo podle vas zhruba takove:Budete-li dale otalet ze zamitnutim zadosti o milost pro OH, dotycna bude mit pouze o to vice casu na sve stale horsi a horsi blaznive ulety, ktere muze nekdo v budoucnu interpretovat tak, ze OH opravdu trpela psychozou. Bojime se tedy, ze pokud bude OH popravena az za radu dalsich tydnu ci dokonce mesicu, nekdo na nas muze v budoucnu vytahnout, ze jsme dopustili popravu dusevne nemocne osoby. Proto laskave zamitnete zadost o milost pro OH co nejdrive, at mame jeji popravu co nejrychleji z krku, aby se riziko budouciho popotahovani nekterych z nas omezilo na minimum.Rozumim tomu uz lepe?

pantharei (So, 13. 12. 2014 - 20:12)

Jo, a taky se domnivam, ze...No, já to nechci nějak hlouběji rozebírat tady na diskuzi. Každopádně těch prohlídek bylo daleko více, některé z nich ani neobsahovaly nějakou závěrečnou zprávu, jen popisovaly momentální stav. Jak jsem již napsal, z těchto, ale i z jiných dokumentů je naprosto petrné, že bylo L.Š. vcelku jasně naznačováno, aby se jeho rozhodování opravdu co možná nejvíce urychlilo. Já jsem samozřejmě do "Finále" vybral jen něco z toho, co uveřejnit alespoň v této podobě lze. Ale jak říkám, zde to nějak blíže rozpitvávat nebudu. Mimochodem - jeden z dalších lékařů, kteří ji tehdy také prohlíželi byl ten, který byl posléze u popravy.

D (So, 13. 12. 2014 - 19:12)

Po MUDr. Hluché proběhlo...Jo, a taky se domnivam, ze vase soucasna interpretace vyvoje stavu veci, kdy se ministerstvo spravedlnosti melo pokouset primet Strougala k co nejrychlejsimu zamitnuti zadosti o milost z duvodu rapidniho zhorsovani udajne psychozy Olgy Hepnarove, ze tato vase interpretace neodpovida ani vasim vlastnim informacim, ktere jste dosud zverejnil na webove strance http://tinyurl.com/njdbjslv ramci vasi website pantharei.estranky.czNikdo z relevantnich osob (krome Topice ci samotne Hepnarove - viz jeji psana slova "sch, to vy ale poznate" z ledna 1975) netvrdil na prelomu let 1974-75, ze OH trpi psychozou. Ze smyslu vasich vlastnich slov na http://tinyurl.com/njdbjsl mi tez nijak nevyplyva, ze by si na ministerstvu spravedlnosti tehdy mysleli, ze OH trpi psychozou. Spise poslali v lednu 1975 za OH internistu a psychiatra proto, aby zadneho z cinovniku resortu spravedlnosti nikdo nemohl v budoucnu narknout, ze v OH dopustil popravu osoby, jez nebyla k pravoplatnemu podstoupeni popravy z jakychkoli duvodu zdravotne kompetentni.

D (Pá, 12. 12. 2014 - 23:12)

Po MUDr. Hluché proběhlo...Dobre - minimalne vysetreni Studentem a zaznam z nej je k dispozici i v Cilkove "Opratce za osm mrtvych". V tomto vysetreni dokonce Student s Hepnarovou o Hluche kratce explicitne diskutuji.Vy ovsem nyni v podstate tvrdite (aspon pokud vam tedy spravne rozumim), ze se OH v poslednich mesicich sveho zivota chovala natolik nenormalne, ze jeji udajna psychoza byla zrejma i kazdemu laikovi.Tato jeji udajna psychoza, pokud vas spravne chapu, se mela tez rychle zhorsovat, a resort spravedlnosti proto usiloval, aby mohla byt OH popravena co nejdrive, jelikoz poprava psychoticke osoby s relativne mene rozvinutou psychozou se tam mela tehdy vnimat jako prijatelnejsi nez poprava osoby s velmi tezkou psychozou.Vyse uvedenym zpusobem situaci hodnotici a vyse uvedenym zpusobem motivovani vysoce postaveni cinovnici z resortu spravedlnosti se proto meli snazit presvedcit Strougala, aby zamitl zadost o milost pro OH co mozna nejdrive, aby mohla byt OH popravena v jeste co nejmene progresivnim stadiu sve udajne psychozy.Aby mohli co nejvice vystupnovat natlak na Strougala, nechali zmineni cinovnici z resortu spravedlnosti zvat na Pankrac stale znovu a znovu psychiatry k novym a novym vysetrenim Hepnarove, jez mela Strougalovi dokumentovat rychly progres jeji udajne psychozy, a s tim spojenou potrebu co nejrychleji zamitnout zadost o milost pro OH, a umoznit tak co nejrychleji i jeji popravu.Chapu vas spravne?

pantharei (Pá, 12. 12. 2014 - 20:12)

Znam vase argumenty a postoje...Po MUDr. Hluché proběhlo ještě několik lékařských prohlídek právě na popud MS, které tak chtělo získat argumenty právě pro své naléhání na Štrougala. Není to nějaký můj dojem, čerpám ze spisových materiálů.

D (Čt, 11. 12. 2014 - 20:12)

No tak dá se říci, že se...Znam vase argumenty a postoje k otazce dusevniho zdravi OH obecne, a v poslednich mesicich jejiho zivota zvlaste. Respektuji je, a nehodlam s vami o nich zde polemizovat.Jste si vsak primerene jisty, ze takove tlaky na Strougala ze strany MS opravdu existovaly, a ze byly motivovany prave takovymi obavami, jak tvrdite?Vzdyt psychiatri Hlucha i Student jiste az do posledni chvile shodne tvrdili, ze sve ulety Olga jen simuluje (patrne aby se vyhnula poprave na zaklade nove diagnostikovane, ale fakticky jen predstirane, psychozy). Opravdu verite tomu, ze nektera ze zainteresovanych, vysoce postavenych urednich ci politickych osob v resortu spravedlnosti si o takovemto hodnoceni stavu veci pripoustela nejake vazne pochybnosti?

pantharei (Čt, 11. 12. 2014 - 19:12)

Dekuji vam za upresneni....No tak dá se říci, že se nacházela po většinu času již ve stavu, který dvakrát popsal JUDr. Topič jako "stav akutní psychózy". Proto byly ze strany ministerstva spravedlnosti vyvíjeny enormní tlaky na Lubomíra Štrougala, aby co nejdříve uzavřel otázku udělení či neudělení milosti. Panovaly velké obavy, že bude do místností VTS odvedena prakticky už osoba, která není schopna vnímat dění kolem sebe. Mám k dispozici knihu mimořádných událostí, kde zvláště zápisy od prosince 1974 už jsou opravdu šokující. Něco z toho zmiňuji na stránkách, zbytek bych snad ani, s ohledem na etiku, nezveřejňoval.

D (Čt, 11. 12. 2014 - 18:12)

To Nona: Tak to je divné,...Pokud vim, komunisticky tisk tehdy strucne informoval o zahajeni procesu s OH, a par dni pozdeji i o vyneseni rozsudku smrti nad ni. Zadnou hojnosti informaci o danem pripadu vsak jinak komunisticka media sve obcany nezahrnovala.

D (Čt, 11. 12. 2014 - 18:12)

Dobrý den. Pro pana Dana -...Dekuji vam za upresneni. Mate pravdu - o legraci jste se v souvislosti s pouzivanim jmena "Winiferova" Olgou Hepnarovou nikdy nezminil. To, ze si tak rikala z legrace, bylo jen mou domnenkou - pokud nejaka mlada zena, ktera se jmenuje Hepnarova, (jeste zatim)nezije v bludu, ze ji zplodil nejaky tajemny Winifer, a ani nedosahla sveho uredniho prejmenovani na Winiferovou, prijde mi divne, ze by si i tak rikala Winiferova smrtelne vazne. Existuji sice umelecka pseudonyma, podvodne identity, trampske prezdivky ci treba noms de guerre, ale nic z toho mi na uzivani jmena Winiferova Olgou Hepnarovou v dobe pred jejim najetim prilis nesedi. Proto jsem usoudil, ze to byla jen jeji hra, ze to z jeji strany tehdy nebylo mineno prilis vazne. Omlouvam se proto, pokud jsem vam snad nemile podsunul neco, co jste ani nenapsal, ani implicitne neminil.Byl bych Vam rovnez vdecny, pokud byste zde snad chtel trosku vice rozvinout tu posledni myslenku. Jak dalece byla podle vas v poslednich mesicich zivota mimo realitu, a co u ni bylo na poradu dne misto Sandy Winiferove?

pantharei (Čt, 11. 12. 2014 - 16:12)

Dobrý den. Pro pana Dana - nevzpomínám si, že bych někdy napsal, že O.H. používala jména Winiferová v legraci. Co z dokumentů vyplývá, používala toto jméno už někdy v době, kdy se seznámila s Miroslavem Davidem,ten se o tom zmiňuje nejen ve svém elaborátu, který zaslal vyšetřovateli, ale i ve svých svědeckých výpovědích. V posledních měsících svého života pak O.H. už byla tak zcela mimo realitu, že Sandy Winiferová u ní nebyla už tak zcela na pořadu dne.

Re: (St, 10. 12. 2014 - 20:12)

To Nona: Tak to je divné, mně bylo řečeno, že se o tom zmínili snad i v televizi. Přesně si na to prý pamatuje (aspoň na tisk), zatajování informací mi vyvrátil. Nemyslím si, že by to měl takhle zafixované v paměti, kdyby o tom napsali jednou, ale třeba ano.

Re: (St, 10. 12. 2014 - 20:12)

To D: Spíš jsem měla na mysli takové ty její manýry, kdy dokázala stát a nic neříkat x minut v práci u vedoucího, a vůbec celkově její pohled na svět, který se neměnil. Asi bych přišla i na něco dalšího, ale teď mě opravdu nic nenapadá. Důsledností bych to však nenazývala, spíš tvrdohlavostí, a tvrdohlavou bezesporu byla.

D (St, 10. 12. 2014 - 19:12)

S tou důsledností asi máte...> Když si však něco umanula, tak za tím pevně stála, alespoň tak mi to připadá.Jistou duslednost projevila pri priprave a realizaci sveho najeti. Kamaradce na ubytovne predtim opakovane vnikala pres okenni rimsu do jejiho pokoje, aby ji presvedcila, ze neni zadnou kriminalnici. Jinak si zadny priklad nejake extra duslednosti z jejiho zivota moc nevybavuji. Pomuzete mi?

Re: (St, 10. 12. 2014 - 19:12)

S tou důsledností asi máte pravdu, zrovna v těchto záležitostech moc dlouho nevydržela, ale možná to bylo hlavně tím, že jí to bylo víceméně jedno. Když si však něco umanula, tak za tím pevně stála, alespoň tak mi to připadá.>Vylouceno dokonce neni ani to, ze to predem konzultovala se svym advokatem Topicem, pravnikem a psychologem v jedne osobe.To je zajímavé, ale nešla de facto celou tu dobu proti němu? Vždyť s ním vůbec nespolupracovala, i když se jí snažil pomoct, seč mohl. Že by si to nakonec rozmyslela?Jinak vaše domněnky vidím jako celkem reálné. Trochu mě štve, že se o všem můžeme jen dohadovat. :-)

Re: (St, 10. 12. 2014 - 19:12)

No, já zase slyšela od dědy, že se to tehdy v médiích relativně dost řešilo, alespoň tedy v tisku. Rozhodně neměl pocit, že by věc byla zatajována, i když je to pravděpodobné.

D (St, 10. 12. 2014 - 18:12)

Pane D, nevím, kolik vám...Ve skolce mi byla OH davana za spatny priklad. Prave tam mi tez bylo receno, ze dostane trest smrti. Marne jsem pak cekal na informaci o poprave v mediich, a nikde jsem se od nikoho nic blizsiho nedozvidal. Neprimou zminku o hepnarovskem najeti jsem nasel az nekdy v devadesatych letech v Kohoutove "Katyni", a zbytek jsem si nasel az teprve v relativne nedavnych letech na internetu pres vyhledavace.OH se mi tak asociuje predevsim s nasilnym utajovanim informaci ze strany rodicu, ucitelu, jinych dospelych i celeho komunistickeho rezimu, jemuz jsem celil v detstvi a mladi.

Re: (St, 10. 12. 2014 - 18:12)

Pane D, nevím, kolik vám bylo let v době hepnarovského najetí (miluji váš termín :-), ale pokud si na něj pamatujete, jak na vás vše působilo? Změnil se váš pohled na věc v průběhu let?

D (St, 10. 12. 2014 - 18:12)

To mám radost, že to tady...> Stála tedy o smrt, nebo to byla jen póza? Bylo opravdu všechno její jednání po najetí jen pózou? Nebo se snad všechno změnilo časem?Duslednost a konzistence nebyla prave Olzinou silnou strankou. Tak jako v zamestnanich obvykle dlouho nevydrzela nebo si nebyla schopna udelat vecerne maturitu, tak si po svem najeti ani nebyla schopna udrzet konzistentni postoj ke sve blizici se poprave.Po vyneseni rozsudku smrti Mestskym soudem v Praze sice prohlasila, ze se proti nemu neodvolava a nebude odvolavat, nicmene nakonec souhlasila s odvolanim sve matky, a o neco pozdeji pravdepodobne i s zadosti o presidentskou milost.Z tohoto duvodu povazuji za nejpravdepodobnejsi, ze kdyz se Olga zacala vazne prohlasovat za Sandy Winiferovou, rozmanite ve vezeni hystericit, popirat otcovstvi sveho otce Antonina Hepnara, a nakonec i fakt, ze byla jako OH jiz odsouzena k smrti, snazila se timto zpusobem simulovat vazebni psychozu - aby tak oddalila, nebo v idealnim pripade uplne odvratila, svoji popravu.Pokud jde o uplne odvraceni popravy, dobre vedela, ze ma malou sanci, nicmene se to presto rozhodla vyzkouset. A oddaleni se ji mozna i podarilo - jeji ulety a vystupy dost mozna prodlouzily strougalovske otaleni nad zadosti o presidentskou milost.Olga se ve vezeni jiste nudila, a jako autodidakt pritom vedela o existenci vazebni psychozy, takze jiz tim byly dany skvele predpoklady pro to, aby se rozhodla pred prislusnymi organy zahrat trochu divadelka. Vylouceno dokonce neni ani to, ze to predem konzultovala se svym advokatem Topicem, pravnikem a psychologem v jedne osobe.Podobne veci si Hepnarova mohla dovolit i proto, ze byla zena. Od muzu se podobne kapriciozni hry neocekavaly. Byl-li odsouzen k smrti muz, musel dustojne cekat na popravu bez nejakych scenek - pokusil-li se o ne, psychiatr s nim byl rychle hotov, a on sam pak jeste na prilepsenou jiste dostal ponizujici narez od bacharu.

D (St, 10. 12. 2014 - 17:12)

To mám radost, že to tady...Tu informaci o tom, ze OH zertovne ci nevazne uzivala jmeno "Winiferova" jeste pred svym najetim, mam od autora stranek pantharei.estranky.cz. Zminil to kdysi na tamni - jiz davno zrusene a vymazane - anonymni diskusi.

Re: (Út, 9. 12. 2014 - 21:12)

To mám radost, že to tady zase trochu žije. :-)>Jo - a v zertovnem smyslu se pry OH nekdy oznacovala za Winiferovou jeste i v casech pred svym najetim.To je zajímavé, kde jste to slyšel/četl? Nemám pocit, že bych na to někde narazila...Podle mě téma SW stojí k většímu zamyšlení z více důvodů. OH tímto způsobem naprosto vypadla ze své pracně vybojované role, ale proč?Nemyslím si, že by hraní psychózy udělala kvůli zmírnění trestu, na to už bylo stejně pozdě. Opravdová psychóza je jednou z možností, ale nechtěla se třeba úmyslně postavit do role jiné?Když si srovnáte, jak se OH chovala před činem, a vlastně celý život, je to trochu zvláštní, protože snad nikdy v ničem nepolevila.Podle mě je jednou z možností i to, že OH prostě byla slabá a zranitelná, a svým drsným chováním tak chtěla zamaskovat svou pravou podstatu - nebyla ani tak člověkem, který byl nelítostný a mstil se z principu, ale spíš někým, koho život ubil, a on z posledních sil zařval "Tady jsem!". (Nebo snad byla obojím?)I tak ji ale málokdo nevnímá jako chladnokrevnou bestii. Svým činem chtěla ukázat hlavně sobě, že "na to má" (nejen na samotný čin, ale spíš na cokoliv), že se nemusí spoléhat na ostatní a že má (nejen svůj) život pevně ve svých rukou, chtěla tak naposledy obrátit role a stát se tou, která má poslední slovo. Možná se tak trochu chtěla postavit do role osudu, který ji celou dobu trestal.A právě věc SW mi nesedí do role drsné Olgy, která se nepodělala z toho, když byl vyřčen její ortel. Stála tedy o smrt, nebo to byla jen póza? Bylo opravdu všechno její jednání po najetí jen pózou? Nebo se snad všechno změnilo časem?Nejspíš neříkám nic nového, ale třeba to někoho inspiruje k dalšímu hloubání.

Reklama

Přidat komentář