Reklama

Crohnova choroba

Marek (Út, 20. 6. 2006 - 20:06)

Jo tak to Ti věřím, víš, taky sem chtěl udělat něco, co by člověk neměl nikdy udělat, je to pro mě těžké, to vše kolem teď, nezvládám to, sem úplně vysílenej a zesláblej, čekám, kdy se z toho sesypu, tak tvrdej ještě nejsem. Ty si dobrá, že si to tak zvládla, si silná. V tom sem slaboch, i když sem kluk. Trochu se i za to stydím, víš, hodně mi pomáhá, že si o tom můžu s někým popovídat, dřív tu byla Zuzanka, moc mi pomohla, ale teď když je člověk sám, tak nějak je mi z toho divně, vše to dusím v sobě, jak ses Ty s tím vyrovnávala??Jak si to vše dělala???

Monča (Út, 20. 6. 2006 - 19:06)

Silnou vůli mám,tohle mě to naučilo,ale ty bys ji měl taky,není jiná možnost...Taky jsem už jednou držela žiletku v ruce,měla jsem hrozné bolesti u té píštěle a nevěděla,co dělat,ale není to řešení..navíc,když jsou k tomu jiné problémy,jako máš ted ty,je to těžké..Byla jsem asi rok celkem v pohodě,ale ted se objevily zase problémy,díky Imuranu,který beru už 3 roky jsem často nemocná(potlačuje imunitní reakci) a i Chron se mi zhoršil,proto zase beru kortikoidy.Snad to bude lepší.Taky mám kvůli tomu problémy ve škole s docházkou,chodím na gympl,máme to dost přísné,takže se to snažíme s doktorem nějak vyřešit.

Marek (Út, 20. 6. 2006 - 18:06)

Ahojky, tak to chudák taťka teda. Já to vím rok a půl, mě letos bude 21 no a chtěl bych právě na autobus, no. Tak to já neměl tak těžký začátek, to sem moc rád, tak to sis teda prošla peklem, tak to máš hodně silnou vůli, nevím, jak bych to snesl já. Jo, ted sem na tom psychcky blbě a je mi pořád zle, bolesti, depka a všechno se to smíchá dohromady a nejradši by člověk skočil z mostu a měl to zasebou. Já sem z Jihlavy, to si ode mě hodně daleko teda. A teď se máš jak, je to už lepší??? Přeji Ti, aby Ti bylo dobře, je to hodně nepříjemné.

Monča (Út, 20. 6. 2006 - 17:06)

Ahoj Marku,je mi líto,že se tak trápíš,v tom ti bohužel rozumím,taky nejsem na tom nejlépe,už víc než rok,kvůli někomu,náhodou se jmenuje taky Marek.A psychika dělá hrozně moc...Mě na Chrona přišli před necelými 5ti lety(letos mi bude 19),ale trvalo to docela dlouho,2 měsíce jsem ležela v nemocnici a nemohli přijít na to,co mi je.Můj tatka má taky Chrona(trvalý umělý vývod),to ale brali jako poslední možnost..No,pak už to jelo-píštěl,problémy s klouby atd..Nakonec jsem skončila v HK (jsem z KArviné) u docenta Pozlera,tam mě dali aspon trochu dohromady díky Remicade.To bylo asi tak před 2roky.A jak dlouho to víš ty?

Marek (Po, 19. 6. 2006 - 21:06)

Ahoj Moní, já bral jen Pentasu, Prednison, Helicid, měl sem bromlémy i se srážlivostí krve, ale nevím, jestli to bylo nemocí, nebo něčím jiným, pořád my tekla krev z nosu, kolikrát to nešlo zastavit, tak sem bral Ascorutin. S Entocortem nemám žádnou zkušenost. Jo, mě se taky nechtělo brát, nebral sem, k tomu špatná psychika, víš rožešla se se mnou holka, kterou moc miluju a nemůžu se z toho vzpamatovat, pořád mám depku, večer brečím a nemám na nic chuť, víš pořád si vše vyčítám, mám na sebe zlost nenávidím se za to co sem udělal, nevím jak se s tím vyrovnat, ale to vybočuji. Jak dlou už víš že si nemocná.

Monča (Ne, 18. 6. 2006 - 20:06)

Ahoj Marku,musím se přiznat,že jsem jednu dobu byla taky taková,když mi bylo lépe,tak jsem na to kašlala,nechtělo se mi brát 13 tablet denně..Tak jsem na to doplatila a ted už to nechci riskovat.Můžu se zeptat,bral jsi někdy Entocort?Jestli ano,měl jsi z toho problémy?Prednison znám,to mi dělalo hrozně špatně,ale tohle by mělo být prý trochu lepší,nemám s tímto lékem zkušenosti,beru ho teprve 4 dny.Ahojky

Marek (Ne, 18. 6. 2006 - 18:06)

Ahoj Mončo, já teď právě delší dobu prášky nejedl, kašlal sem na to, nešel sem včas ani na kontrolu a začalo mě to zase zlobit. Naštěstí to není zlé, ale byl sem hloupej, že sem je nebral. Alespoň sem se ponaučil pro příště. Teď už je brát budu raději, nestojí to pak za ty potíže. A mého snu se určitě nevzdám. Ahojky

Monča (Ne, 18. 6. 2006 - 16:06)

Ahoj Marku,určitě máš pravdu,nesmíš se vzdát svého snu,to po tobě nikdo nechce a mnohdy nás drží právě tohle nad vodou,jen jsem ti chtěla nějak domluvit,abys na ty léky fakt nekašlal,takhle bys na to opravdu brzo dojel..Budu ti moc držet palce,abys mohl nastoupit tam,kam chceš.

Marek (So, 17. 6. 2006 - 21:06)

Ahojky Pajo, máš pravdu, já, když se dozvěděl co mám, co to obnáší, že asi nebudu moc dělat co chci, jen samé omezování, přestal mě bavit život, jediné co mě drželo nad vodou, byla, dnes už bohužel ne, moje přítelkyně Zuzka. Ta mi dávala chuť do života a hodně se mnou skusila, vařila mi samé dobroty, které mi nedělali špatně. Na začátku sem vše dodržoval, ale časem se na to vykašlal. Teď se mi to zase vrátilo, naštěstí jen mírně, můžu si za to sám, nebral sem prášky, a jak sem po roce nemocenské začal chodit do práce, kde mě to nebaví, do práce jezdím s velkým odporem a těším se, až budu moc jít jezdit s autobusem. To je můj sen a nehodlám se ho vzdát. Říkám si, žiju jen jednou a má se žít tak, aby člověka ten život bavil a ne naopak. Moc těžce nesu rozchod a teď zase se to vrátilo, mám strach, že nebudu moc nastoupit k Doprav.podniku jak to mám v plánu a sem z toho v háji, nevím jak se z toho vyhrabat, buď myslím na lásku, nebo na nemoc a co mě čeká. Doufám, že časem se to spraví a bude vše jak dřív. Když člověk pořád myslí na nemoc, tak ji opravdu dostane, ale pokud je psychicky v pohodě, tak má větší šanci se uzdravit, má na to sílu. Doufám, že budu moc dělat co chci a žít tak, aby to za to stálo to žít, všem držím palce ať tomu nepodlehnou. Jsou i horší věci, ne. Ahojky

Paja (So, 17. 6. 2006 - 20:06)

Ahojky, v tom, co tady v poslednich prispevcich pisete, je podle me velkej kus pravdy.
Ja osobne jsem se zpocatku tyhle nasi potvurce, Crohnovi, podrizovala az moc. Setrila jsem se, jedla jsem podle doporuceni, krmila jsem se vsema tema lekama, travila jsem hodiny na internetu, kde jsem sledovala, co je novyho ohledne Crohna, proste jsem tim zila. Aby taky ne, zivot s touhle mrskou obcas opravdu neni jednoduchej. Kdyz se ted ale na to podivam zpetne, hodne jsem se litovala, aniz bych si to dokazala priznat. Namlouvala jsem si, co vsechno vlastne nemuzu, protoze Crohn. Nastesti mi doslo, ze takhle to dal nejde. Zkusila jsem min myslet na svoje vlastni trapeni a vic zit. A nemyslim tim zrovna jezdeni po svete nebo tak neco, zkratka jenom delam co se mi chce a raduju se ze zivota. Trapeni sice uplne nezmizelo, protoze se nemoc vylecit neda, ale je mi dneska o moc lip. Zivot je moc kratkej na to, aby si ho clovek nechal zkazit touhle potvorou.
Jednou mi nekdo znamej rekl, ze na cloveka je toho v zivote nalozeno jenom tolik, kolik je mu dano zvladnout. Kdyz se na to clovek podiva takhle, tak my, co mame Crohna, asi zvladnem hodne.

aja (So, 17. 6. 2006 - 00:06)

Ahojky,mému synovy po pěti letech trápení a různých vyšetřeních konečně zjistili příčinu jeho letitých potíží a bohužel je to Crohnova nemoc.Podstoupil operaci píštělí a nyní se konečně dostal k mladému lékaři se který je spokojen.Synovy je 30 let a je to velký cestovatel nechtěl se smířit s tím,že už nebude moct cestovat.A právě tento mladý lékař mu řekl,že se s nemocí musí naučit žít a né se jí podřizovat.A tak letos si splní velký sen a letí i s Crohnem na Aljašku.Proto Marku nevzdavejte se svého snu.Ahojky a přeji všem pokud možno co nejvíc lepších období střídalo ty špatné.

Marek (Pá, 16. 6. 2006 - 09:06)

Ahoj Mončo, já sem ten kamarád Zuzky, co chce dělat řidiče. Nehodlám se toho vzdát jen kvůli nemoci, fajn, mám ji, ale nenechám ji, aby mě dostala a zničila mi radost ze života. Moc je mi líto, že ses tam nedostala na medicínu. Můj sen je jezdit a splním si ho za každou cenu. Už teď mi hodně věcí zničila a nenechám aby mi vše skončilo. To bych asi nepřekousl

Monča (Čt, 15. 6. 2006 - 18:06)

Ahoj Zuzko,já mám Chrona už 5 let,bude mi 19, chtěla jsem jít studovat na medicínu a taky kvůli tomu nemůžu.Ale zdraví je nade vše!Dost jsem toho prožila,a jestli na to bude tak kašlat,opravdu na to dojede..Zkus na něj nějak zatlačit,přece by pak nechtěl skončit s umělým vývodem,nebo jezdit po operacích..Fakt to není sranda a jestli už jednou tu nemoc má,v kartě to prostě mít bude,je to chronická nevyléčitelná nemoc,musí se s tím smířit,jako my všichni ostatní a nevyplatí si zahrávat.Držím palce,hlavně at neblbne.Ahoj

Zuzka (Čt, 15. 6. 2006 - 13:06)

Ahoj. on prášky bere, taky Pentasu a Prednison, jenomže když je mu pár dní dobře tak se na prášky prostě vykašle a myslí si že to bude dobrý. Jenže není. Já mu domlouvám jak se dá, jenže s tím prostě nechce nic dělat, má strach, že kdyby se nechal pořádně vyšetřit tak mu to napíšou do zdravotní karty a on nebude moct dělat povolání které chce (řidič). Ale děkuju moc za radu ahoj

kieti (St, 14. 6. 2006 - 13:06)

ahoj, všechny zdravím. já sice nejsem pacient s crohnem, ale moje kamarádka je teď v nemocnici, protože na něj mají podezření. nasadili jí tam pentázu a já bych se chtěla zeptat, co je to vlastně za lék. co to dělá nebo jak to účinkuje. zkoušela jsem to hledat na netu, ale jsem nějaká neúspěšná.díky moc za informace.

Peťula (Út, 13. 6. 2006 - 16:06)

Ahojky Zando, já beru Pentasu, Imuran, Sorbifer durules, entocort, gasec, a ještě nějaký vitamíny a chodim na remicade. naštěstí už aspoň nemam ten prednison. No ale celkem teď beru 15 prášků denně takže sme na tom všichni tak ňák stejně koukám.
A neboj, určitě se to zase začne lepšit, taky mívám takový blbý období.

pavka (Út, 13. 6. 2006 - 13:06)

Ahoj zuzko,tvuj kamarad by měl navštivit lekaře,a ten mu napiše leky,ktere mu určitě pomužou a bude to čim dal lepši.Čim dřiv pujde tim dřiv se bude uzdravovat.Ja mam 14let.syna a v unoru jsme zjistili že ma crohna bylo to pro nas ze začatku dost těžke ale člověk se s postupem času s tim musi naučit ži,neda se nic dělat,jak to tak vezmeš jsou horši nemoci,ikdyž crohn neni taky žadna sranda,ale je opravdu třeba pravidelně navštěvovat lekaře a pod jeho dohledem se do zvladne,předepiše par druhu tabletek syn bere pentasu,prednison,imuran a dalši ,ale pomalu se davkovani snižuje.Měj se hezky a kamaradovi bys měla domluvit.Zdravim všechny ahoj.

Zuzka (Út, 13. 6. 2006 - 11:06)

Ahojky můj kamarád má Crohnovu chorobu ale bohužel s tím nechce nic dělat ale já bych mu chtěla pomoct. Může mi někdo poradit třeba jestli má jít na operaci nebo co jste vy s touto nemocí dělali? děkuji všem ahoj

zanda (Po, 12. 6. 2006 - 17:06)

ahoj Petule,kdyby to bylo obcas,tak by to bylo v pohode,ale je to kazdy den.Uz jsem zhubla skoro 10kg.beru asacol,prednison,imuran a nejake mineraly,denne 16 tabletek,hruza a stejne to nezabira.jaky beres ty leky?

pavka (So, 10. 6. 2006 - 21:06)

zdravim všechny,chtěla jsem se zeptat mamsyny 14leteho a ma crohna,posledni dobou ma nějaky vytok z konečniku,ma s tim někdo taky takovy problem.mějte se hezky,dik za odpoved

Reklama

Přidat komentář