Reklama

Roztroušená skleróza

Návštěvník (Čt, 6. 4. 2006 - 13:04)

při první atace jsem to měla všechno jak ty,ale ty psych.potíže byly jiné,mi zjistili neurogení tetanii,dali mi tablety magnesia, rivotvil a řekli čau.
Až při té druhé,to mě obvodačka poslala do práce,že prý si na to musím zvyknout a já skončila ve špitále s diagnozou RS.
A jak sem si ted v rychlosti přečetla o té neuritidě,tam o slabosti končetin a brnění nic není...ale to by ti lépe poradil Šarik.

Andrea (Čt, 6. 4. 2006 - 13:04)

Me pri tech prvnich zavratich odvezli do nemocnice, to jsem nemohla ani stat.
Ktere priznaky z tech vsech mas na mysli, Megi?

Tenhle mesic jeste na vysetreni nemuzu, jsem na neschopence (chodim do stacionare kvuli te emocni labilite), ale potom na vsechna vysetreni zajdu.

Myslite, ze ta emocni labilita muze byt zpusobena RS, uz takhle brzy?

megi (Čt, 6. 4. 2006 - 13:04)

jo,jo,já ty příznaky měla taky,přesně takové. Až jsem na tu neurologii nedošla..sotva jsem se dovlekla a domů už mě nepustili,hned mě dali na lůžkové.
Čím dřív se to léčí,tím lépe.
Andreo,mazej tam.

Andrea (Čt, 6. 4. 2006 - 13:04)

dekuji vsem za odpoved.
V nemocnici mi dali nakonec diagnozu "vestibulatni neuritida". Podle toho, co o te nemoci vim, tak jsem se s tim spokojila. To, ze by mohlo jit i RS, mi rekla az neurolozka, ktera mi ukoncovala neschopenku.
Jolano, a ktere priznaky jsi mela pri te prvni atace?

Jolana (Čt, 6. 4. 2006 - 11:04)

Nechci tě strašit,ale spoustu podobných příznaků jsem měla při první atace RS.

zuza (Čt, 6. 4. 2006 - 08:04)

Andreo, popsalas tady takové množství obtíží, že to je až hrůza. A pak místo abys vyzkoušela alespoň nějakou léčbu, ( abys vyzkoušela jestli něco trochu zabere ) tak jdeš na revers domů. Takhle jsi nikomu nedala příležitost, aby vyšetřením cokoli zjistil. Ereska má tolik různých podob, že se snad nenajdou dva roskaři, kteří budou mít naprosto stejné příznaky. Něco se bude shodovat a spousta příznaků zase ne. Ale určitě s tím něco udělej. Tady si můžeš popovídat a říct svoje problémy, ale diagnozu Ti tady asi nikdo neřekne. Tak s tím neotálej!!!

glogo (Čt, 6. 4. 2006 - 08:04)

Anreo. Děláš si legraci? Tak to teda legrační není. V případě takových obtíží spěchej na neurologii, nebo pohotovost, je hloupost odmítat léčbu, v dnešní době kdy krachuje zdr, systém. jak to zaměškáš, nic nenajdou jen trvalé změny ....

Andrea (Čt, 6. 4. 2006 - 08:04)

Diky za odpoved.
Myslite, ze by se takhle mohla projevovat RS?
Uz sjem totiz premyslela, jestli i ty me zachvaty place (vetsinou prichazeji z niceho nic, nepomaha ani pocitat do deseti, slzy se mu kouleji po tvari samy)nemuzou mit nejakou organickou pricinu, spis nez psychickou.

šarik (Čt, 6. 4. 2006 - 07:04)

To MR rozhodně a podle výsledků pak můžeš zvážit i LP.

Andrea (St, 5. 4. 2006 - 23:04)

Oni mi rekli, ze je to od toho 8. nervu, pravdepodobne. Leky mi nedali zadne (sla jsem na revers domu, jakmile se mi udelalo lepe, prestoze mi chteli dat nejake leky na ten nystagmus a poslat me na MRI a LP - ja vim, moje hloupost).
Neurolozka me upozornovala, ze mam prijit v pripade nejakych obtizi, jako je brneni atd. Brni me skoro porad ta polovina obliceje + obcas mi pripada, ze na stejne strane mam trosku slabsi ruku nebo nohu. Teplo vyvolava hlavne unavu a taky mi obcas malicko blbnou oci, jako kdyby nejak preskakovaly, ale vzdycky jednou za chvili, zadny opakovany pohyb. Co si tak jeste vybavuju, tak pri menstruaci a pred ni mivam trosku zavrate, ale jen takove lehci, takovy divny pocit v hlave, a kdyz je tma a mam zavrene oci a nekde treba prasknou dvere, tak mam jiskricky pred ocima.
Z leku beru dlouhodobe antidepresiva (zoloft) a leky na stabilizaci nalady (rivotril), kvuli emocni nestabilite - mivam zachvaty place.

Na vic potizi si nevzpominam...jeste mozna krec v noze, kterou jsem mela pred vice nez rokem a obcas se vraci, bylo to, jako kdyby mi neco vystrelovalo v noze, od kycle az dolu, po zadni strane. Mela jsaem kvuli tomu par dni potize s chozenim, ted se to objevuje jen ojedinele.

Uvazuju o tom, zda vsechna ta vysetreni vubec podstoupit, nebo jestli je to zbytecne...vzhledem k situaci ve zdravotnictvi (pacientum jsou odmitany leky atd :(

šarik (St, 5. 4. 2006 - 22:04)

Závratě doprovázené zvracením mohou být příznakem dráždění sluchového nervu, teda mimo jiné. Nepíšeš nic co ti dali za léky a jestli ti pomohly. Je prokázáno, že teplo zhoršuje zejména motorické příznaky u RS, ale to co popisuješ je zatím málo na úvahu o této diagnóze.

Andrea (St, 5. 4. 2006 - 21:04)

Ahoj,
chtela bych se zeptat, jestli se nekdo setkal s podobnymi obtizemi. Pred nekolika mesici jsem jsem mela dva dny potize s rovnovahou a pocit, ze mi plave mozek v hlave, treti den jsem se vzbudila s takovymi zavratemi, ze jsem nemohla vubec zustavat s otevrenyma ocima (kvuli nystagmu), nemohla jsem se ani postavit, kdyz prijela sanitka, tak jsem lezla po ctyrech a zvracela. V nemocnici mi rekli, ze to bude s nejvetsi pravdepodobnosti zanet nervu vedouciho ke sluchorovnovaznemu ustroji, ale kdyz jsem si sla na kontrolu k neurolozce, rekla mi, ze je urcite riziko, ze mam RS (ma ji i moje teta). Pred par tydny se zavrate opakovaly, i se zvracenim, ale behem par hodin presly, cely den jsem prospala a byla hodne zeslabla. Z poslednich tydnech me brni polovina obliceje (je to takove slabe mravenceni a zaroven i svedeni), ne v kuse, ale kazdy den alespon nekolik hodin. Jsem taky hodne unavena, nejvetsi krizi mivam odpoledne kolem druhe-treti hodiny. Unava nastupuje i v prehratych mistnostech. Zpetne si vybavuju, ze uz pred nekolika lety jsem mela problemy se vstavanim, pokud jsem spala v pretopene mistnosti a cely den jsem se citila divne.
Mohly by tohle byt priznaky RS? Pro informaci jeste dodam, ze mi je 29 let.

šarik (St, 5. 4. 2006 - 20:04)

Pokud si dobře rozumíme, tak spondylóza by měly být degenerační změny obratlů. A tam není důvod k nálezu v likvoru. Takže jestli je tam výše uvedený nález, jedná se o souvislost s jiným onemocněním. Pokud je nález strukturálního poškození CNS, nemusí to být nutně autoimunitního původu-zpravidla bývají přítomny oligoklonální pruhy. Může to svědčit i o zánětu, případně demyelinizaci nezpůsobené RS. Pokud nález odpovídá strukturálnímu poškození, měla by se udělat MR pro upřesnění místa poškození a případné rozpoznání příčiny.

dotaz pro šarik (St, 5. 4. 2006 - 19:04)

Prosím spolupacienta zkušeného a ostříleného, zda neví jestli u spondylósy může nález v likvoru odpovídat srukturálním lézím cns, nebo to odpovídá rs, kterou mám vyloučenou, resp. nepotvrzenou. Děkuji za Váš případný zájem odpovědět. Pokud se Může ještě někdo vyjádřit k mému problému, moc děkuji. pacientka

jitka (St, 5. 4. 2006 - 11:04)

ahoj vsichni,
chtela bych vas poprosit o radu.asi dva roky mam potize.obcas zavrete,bolest hlavy.pridala se k tomu bolest oci, prave nohy, hlavne v oblasti lytka a pod kolenm, je to ostra bolest.nekdy i bolesti stehenniho svalu.nekkdy me boli i prava ruka.ted me hodne svedi oblicej, ruce i trup.MR, lumbalka, evokovane potencialy v poradku.co si o tom mam myslet?dekuji

gloglo (Út, 4. 4. 2006 - 17:04)

Ahoj Zuzy dobré články a poradna je na tomtu webu, tam najdeš, třeba pomoc: http://www.pacienti.cz/clanek.php?id=32

Jolana (Út, 4. 4. 2006 - 15:04)

Jo,už jsem o tom četla v novinách,díky za připomenutí.Jinak už Věrko chápu tvou chuť utéct před domácností do pensionu.Já už se těším,až budu moct jet do lázní a věnovat se sobě.Celé dny se točím kolem domácnosti a dvou dětí,malá začíná chodit,stále za ní běhat,mezitím,prát,vařit,uklízet,jsem totálně vyčerpaná a nemám kdy ani sil sednout si na rotoped nebo zacvičit si.Dnes mám ze všeho depku.Tak se nezlobte,že vás obtěžuju,ale vy mě aspoň pochopíte.Zná to každý z nás.Se známýma se o tom už ani nebavím.

věra (Út, 4. 4. 2006 - 15:04)

Jolano, kdybys,chtěla opravdu vědět, co za vit. a minerály potřebuješ, koukni se na www.finclub.cz na diagnostika. Zjišťuje se to z vlasů.

Jolana (Út, 4. 4. 2006 - 14:04)

Věrko,děkuji.Jsem totiž zmatená z těch vitamínů,nevím, co vlastně brát,na trhu je spousta přípravků a lékař mi poradil ovoce a zeleninu.Což se snažím,ale nedikážu to jíst stále a vtakovém množstvní,abych pokryla potřebu vitamínů.Jo ten vit.B jím ve formě pivovarských kvasnic,manžel mi to nosí z hospody,kde máme pivovar.

věra (Út, 4. 4. 2006 - 14:04)

Pro Katku.při kontrole na psychiatrii jsem říkala doktorce,že dost často brečím, že to ale není lítost, ale vyloženě zoufalství k vůli bolestem.Tak mi předepsala ten Apo-Moclob. Ten jsem jí po rozhození slinivky vrátila a domluvily jsme se, že když mi to popadne, vezmu si neurol. já si myslím, že se to může užívat dlouhodobě, užívala jsem antidepresiva od roku 2000, nejdříve deprex pak seropram, cipralex má být údajně nejlepší, obsahuje nějakou molekulu navíc.
Pro Jolanu. Syntetické vitamíny b-komplex není vhodné užívat dlouhodobě, lepší je třeba Pangamin. Já ho kombinuji s Vitatabs Multi B od FIN CLUBU.Mají také tzv.Piimaxi, já užívám směs vápník, hořčík, křemík, bór, vit D. Samotný vit A také není vhodný, doporučuje se betakaroten. Já nyní začala užívat od firmy KLAS Klíčkový olej s vit A,C,E. Hlavní funkcí vit.E je jeho antioxidativní působení při látkové výměně.

Reklama

Přidat komentář