Reklama

Roztroušená skleróza

jitka (Po, 10. 4. 2006 - 13:04)

diky za odpoved,
mela jsem i EMG.taky v poradku.ja slabost rukou a nohou nepocituju.sportuju,v sobotu jsem tvrde makala v lese.citila jsem se dobre.je mozny, ze bych RS mela i kdyz ty nalezy byly v poradku.unavena se necitim.v patek me vysetrovala neurolozka.a taky rikala, ze na me nic nevidi.je mozny, ze doktori neco poznaji uz z klinickyho vysetreni.ted mi trosku jakoby mrtvi ruka.ja jsem uz z toho vseho taky dost vynervovana.tahne se to uz pres dva roky.diky.jitka

šarik (Po, 10. 4. 2006 - 13:04)

Oko tě klidně může bolet i od krční páteře. Ano, RS může mít i čistě míšní formu bez postižení mozku. S tou míchou jsem měl na mysli jiná onemocnění než RS. Problémem neurologie je to, že příznaků je jen pár, ale mohou být způsobeny desítkami možných příčin. Proto se dělá x vyšetření až se holt doktor strefí, pokud si předtím na základě zkušeností nevytypuje okruh o co by mohlo jít. Proto těžko na netu typovat o co jde.

Kiki (Po, 10. 4. 2006 - 13:04)

Díky za odpověď, Šariku.
Jo, ještě jsem zapoměla dodat, že mě bolí často oko. Když nemám na mozku žádná ložiska, je možné, abych měla něco s míchou?

šarik (Po, 10. 4. 2006 - 13:04)

kiki: RS můžeš mít i když dosavadní vyšetření zatím nic neprokázala. Nicméně tu také není zmínka o EMG. Může to být pouze onemocnění periferních nervů, jsou-li jediné příznaky na nohách (míchu bych přešetřil v této souvislosti pro jistotu také). Můžeš zkusit podobnou kůru jako jitka.

šarik (Po, 10. 4. 2006 - 12:04)

Jitka:takto těžko říct: pokud ty závratě mají přímou souvislost s menses, tak zde bych uvažoval o problémech s regulací krevního tlaku a to by mohlo souviset i s bolestí očí. Pokud vyšetření zatím nic neprokázaly (chybí mi EMG ruky a nohy) a to včetně toho, že by potíže mohly být kořenového původu, bude se muset počkat, co se z toho vyklube. Pokud bys chtěla něco zkusit sama, tak si kup hořčík, vitamin E, a nech si napíchat 10 ks Milgammy 2-3x týdně. Touto kůrou nic nezkazíš.

Kiki (Po, 10. 4. 2006 - 12:04)

Ahoj všichni,
je super, že existuje tento chat, aspoň se vás můžu zeptat na váš názor: Měla jsem podezření na RS a tak jsem byla v RS centru, kde mě pan doktor poslal na MR mozku, EEG a EP. EEG a EP mám v normě. Na MR mozku se žádná ložiska neojevila - jsem prý v pořádku a RS nemám. Poslední dobou mě však skoro neustále brní noha a mám slabost v dolních končetinách. Můžu mít RS i když mám negativní nález na MR mozku? Děkuji za odpvěď!

jitka (Po, 10. 4. 2006 - 10:04)

ahoj sariku,
prosim te o radu.ja jsem zacala pred dvouma roky mit zavrate.ty se cas od casu opakuji, vzdy pred menses.taky me bolivaji oci, ale zrak zhorseny nemam.neustale me boli prava nohy na zadni strane a nekdy prava ruka.ta me ted i trosku jakoby mrtvela, i me trocsku brni konecky prstu.ale slabsi ty koncetiny nemam.taky me nekdy svedi oblicej, krk, ruka i trup.vysetreni MRI, LP. EVOK POT. v poradku.dekuji.jitka

Andrea (Pá, 7. 4. 2006 - 22:04)

Sariku, ja na to tupozrake oko silham, skoro porad. Je proste lenive.:)

Spis by me zajimalo, co si kdo mysli o tech ocnich problemech, co mam ted (jak jsem rikala, strasne spatne se to vysvetluje).
Mozna jsem hypochondr, ale kdyz tak vzpominam, kolikrat jsem upadla na rovine, aniz bych o neco zakopla...vzdycky jsem se tomu smala a rikala, ze jsem nesika...ale to asi taky neni uplne normalni jev :/

šarik (Pá, 7. 4. 2006 - 22:04)

U vest. neu. mělo být uděláno na ORL vyšetření vest. aparátu, aby se vyloučil nystagmus z poruchy tohoto aparátu. A dekompenzace nystagmu při oční vadě (tupozrakosti) je podle mě blbost, když máš i jiné příznaky. Kromě toho znám hafo tupozrakých a za celý život neměli žádný nystagmus. Diplopie se pozná. Ty to se svojí poruchou nevidíš, ale zvenku by bylo podle polohy oka vidět, že III. nebo VI. mozkový nerv nestíhá.

Andrea (Pá, 7. 4. 2006 - 22:04)

Sariku dekuju za odpoved.
Moje diagnoza znela "vestibularni neuritida, pripadne dekompenzace nystagmu 1. stupne pri kombinovane ocni vade" (jsem na jedno oko tupozraka, takze se u me nepozna ani pripadna diplopie). Az o tyden pozdeji jsem se dozvedela o podezreni na RS.
A co si myslis o tech ocich?

šarik (Pá, 7. 4. 2006 - 21:04)

Nemůže. Podstata je ta, že optický nerv vlasně není klasický nerv jako ostatní mozkové (a jiné) nervy, ale svým složením se blíží mozkové tkáni. Je to v podstatě výběžek mozku. Proto může být postižen atakou RS v kterémkoliv místě svého průběhu. Kdežto ostatní mozkové nervy jen ve svých jádrech.

Andrea (Pá, 7. 4. 2006 - 21:04)

Rozhodla jsem se, ze na vysetreni co nejdriv pujdu. Jeste bych se chtela zeptat mate nekdo nejake potize s ocima, krom dvojiteho videni nebo opticke neuritidy? Ja s ocima problem mam, hlavne v obdobi menstruace (cemuz moc nerozumim), neodkazu to popsat, proste mi "blbnou" - treba pri pohybu hlavy nebo oci mam pocit, jako kdybych nejakm uprela oci a az s malym zpozdenim si uvedomila, kam se divam...tezko se to popisuje.
Dale bych se jeste chtela zeptat k te vestibularni neuritide, kterou mi diagnostikovali pri prvnich zavratich: nemuze se zanetlive lozisko vytvorit na prislusnem nervu, obdobne jako kdyz je pri ON postizen zrakovy nerv? Tj, nemuze se ataka pri postizeni casti 8. nervu projevit jako vestibularni neuritida?
Dekuji predem za odpovedi, vsem preju silu a co nejmene trapeni s nemoci.

Dana (Pá, 7. 4. 2006 - 13:04)

Mam bolesti oci divne mravenceni rukou a leva casti obliceje.LP vysla ngativni.MR vysla s nespecifikovanym nalezem.Boli mne hlava a tak bych se chtela zaptat jedna se o RS nebo ji muhu vyloucit

šarik (Čt, 6. 4. 2006 - 21:04)

Zajímavý článek: http://www.ereska.cz/rs/otazky_vyzkumu.html

zuzana (Čt, 6. 4. 2006 - 19:04)

gloglo mohl bys se semnuu spojit na adrese 43agnas"seznam.sz dekuji predem

gloglo (Čt, 6. 4. 2006 - 17:04)

Ahoj Zuzy RS je záhadná nemoc, při limbální punkci nebo Magnetické Rezonanci se nemusí nic objevit nebo prokázat, vešinou ale jedno vyjde- nebo pomocné evokované potenciály, nezoufej jsi v dobrých rukou. :-)

zuzana (Čt, 6. 4. 2006 - 15:04)

chtela jsem se zeptat,byla jsem prijata do nemocnice.Bylo mi hodne divne mravencili mi ruce atocila se mi hlava.Prijali mne a rekli ze jsem pry jsem docasne ochrnula na levou stranu,tet uz tyhle potize jsou relativne lepsi.Vsechny priznaky pry odpovidali RS.Ale LP vysla negativne nevim co mi je a tak bych se chtela poradit dekuji za odpoved na e-mailu 43agnas

zuzana (Čt, 6. 4. 2006 - 14:04)

chtela bych se zeptat,byla jsem hospitalizovana vnemocnici.Bylo mi hodne divne brneli mne ruce a tocila se mi hlava citila jsem se jak na kolotoci.Prijali mne a pri jsem castecne ochrnula na levou stranu.Vsechny priznaky pry odpovidaji rozstrousene skleroze.Ale LP vysla negativne nevim co mi je a tak bych chtela poradit

megi (Čt, 6. 4. 2006 - 14:04)

no jak říkám,já to měla přesně tak a nedávala jsem tomu žádný význam,ještě jsem začala víc cvičit,jezdit na kole,výšlapy do hor...atd..až jsem se odrovnala.

Andrea (Čt, 6. 4. 2006 - 13:04)

to brneni v prave polovine obliceje a mirnou slabost v prave ruce a noze mam az tak posledni tri tydny. Ale vzpominam si, ze uz v lete jsem s tim oblicejem mela tytez potize. Neni to uplne brneni, spis takovy zvlastni pocit, jakoby mravenceni a svedeni zaroven, nebo jen jako kdyby se mi oblicej probiral z lokalni anestezie a uz byl jen malilinko uspany.

Reklama

Přidat komentář