Reklama

Roztroušená skleróza

Andrea (Po, 17. 4. 2006 - 18:04)

Diky za odpoved, Sariku.
Mrzi me, ze jsem neabsolvovala vsechna vysetreni tehdy, kdyz jsem byla v nemocnici se zavratemi. Jenze tam mi rekli, ze je to periferni zalezitost a v podstate banalni, i kdyz neprijemne, onemocneni, az doktorka, co mi ukoncovala neschopenku se zminila o tom, ze je u me podezreni na RS, i kdyz nevelke. Pote, co jsem ji rekla, ze ma RS mamina sestra, zapsala si to a rekla mi, ze v pripade opakovani obtizi nebo pocitu brneni v nejake casti tela mam rozhodne prijit. Uz at to mam vsechno za sebou.

Mimochodem, to, co se v angictine jmenuje "phospenes" (zrakovy doprovod pri nahlych intenzivnich zvucich) se muze vyskytovat i nezavisle na RS? Vsimla jsem si uz pred par lety, ze kdyz je tma a nekde trena prasknou dvere, rozsviti se mi pred ocima.

Vsem RSkarum a jejich pribuznym preju dodatecne hezke Velikonoce a co nejvice chvil ulevy od nemoci.

šarik (Po, 17. 4. 2006 - 17:04)

Těžko to nějak specifikovat. Někdy je to stejné a někdy kolísavé, bráno celkově v délce ataky. U tebe však došlo ke zhoršení po námaze a to je za stabilizovaného stavu běžné, natož v atace.

Andrea (Po, 17. 4. 2006 - 13:04)

Sariku, dekuju za odpoved. Musi byt pri atae potize porad stejne, nebo mohou obtize kolisat? Nekdy mam s brnenim v obliceji potize minimalni, ale predevcirem, po dlesi prochazce, kdyz prisla unava, se to zhorsilo a temer jsem necitila kus rtu. od te doby je to zase horsi...

šarik (Po, 17. 4. 2006 - 13:04)

Délka ataky je u každého různá-od několika dní, přes několik neděl až po několik měsíců :-( pokud případně nepřejde do trvale progresívní fáze.

Andrea (Po, 17. 4. 2006 - 13:04)

Mohl by mi prosim nekdo rict, jak dlouho muze takova ataka trvat? Uz z toho obliceje zacinam byt trosku nervozni :/
Predem dekuji.

Věra (Po, 17. 4. 2006 - 13:04)

Já to vidím tak, že jsi to pochopil dobře. MR RS opravdu nemusí prokázat, i kdyby se tam něco objevilo, většinou čekají, co se bude dít dál. Tohle mohla být ataka, ještě se budeš nějaký čas zotavovat. Brát hořčík je v pořádku, teď zrovna nevím zda se vstřebává samotný, důležité jsou však vit.B. Nevím sice, co tě dávali ve špitále,možná by bylo dobré nechat si píchat Milgamu (vit.B), nebo užívat RA-VIT, to je sirup s rakytníkovým extraktem obohaceným kys. listovou a vit. B2,B6,B12.Normalizuje též hladiny homocysteinů. To se stává v současnosti dost aktuální, něco o tom najdeš na www.pacienti.cz Také je tam téma o Borelióze,(někdy podobné příznaky jako RS).
Nemáš rád ty chem. sv., já také ne, někdy to však bez nich nejde, ale neměli by je dávat zbytečně. Věříš-li že je možné získat informace z "jiných energií"otevři si www.brazda-s.cz Za 500 Kč ti zjistí diagnózu a chybějící vit. a minerály, popř. další věci, které potřebuješ. Víc nevím, co bych tě poradila. Rozdávám rady a sama svůj stav také nezvládám. Hlavně věř, že bude lépe.

šarik (Po, 17. 4. 2006 - 12:04)

To co zjistil psycholog je naprosto normální. Ono pokud je ti mizerně a otravují tě pičovinama, tak to mám taky v papírech, že jsem hypersensitivní a v přítomnosti debilů v bílém jsem taky nervní. MR opravdu nemusí odhalit cokoliv napoprvé. Je to jen vyšetřovací metoda, která má však nálepku od většiny vypatlaných doktorů, že je to zázrak. Podle nich je MR negativní=simuluješ. CO se týká likvoru, tak oni si objednají jen nějaké parametry k vyšetření a pak nic nezjistí. U tebe může jít např. o EB virózu, boreliózu a tak všelijak podobně. Zatím budeš muset počkat jak se to vyvrbí a vydupat si MR.

Andrea (Po, 17. 4. 2006 - 12:04)

Chtela bych se zeptat, jak dlouho muze ataka trvat. Brneni v polovine obliceje nepreslo (uz ho mam cca 4. tyden, je to horsi po fyzicke namaze), trosku se mi trese prava ruka (ale to muze byt i proto, ze jsem zakopla a spadla na ni). Obcas mi cukaji prstyna stejne ruce a jednou jsem mela takove cukani v noze, cca dva dny, jako kdyby mi nekdo drazdil patricny nerv - to vsecno na jedne strane tela.
Jinak k tem ocim, zjistila jsem, ze ten problem, co mam, se jmenuje okularni dysmetrie.

Pavel (Po, 17. 4. 2006 - 11:04)

Pro Věru a Šarika: Došlo to u mě až tak daleko že jsem měl závratě a sotva jsem se doplazil do špitálu-strašná slabost v nohách. Teď jsem se po dvou týdnech vrátil- EMG, encefalograf, psycholog, počítačová tomografie, lumbální punkce...a pak kapačky. nic nezjistili a celou dobu do mě cpali ansilan a remood oboje antidepresiva-byl jsem nervní. Teď beru jen ten remood-mám to brát půl roku a postupně vysadit. Oni mi akorát zjistili že jsem hypersenzitivní. Teď po špitále jsem byl často unavený ale zlepšilo se to. Brnění přestalo-na týden, teď je to tu znovu. Za 2 týdny jdu na kontrolu- to brněni se mi rozhodně nelíbí(říkají že to může být nedostatkem hořčíku ale ten do sebe teď sypu pořád). MR mam doporučenou až kdyby se to nelepšilo-čekací doba asi 2 měsíce. Ohledně toho remoodu-jsem po něm klidnější ale nesnáším tyhle chemické svinstva-vedlejší účinky: cvakám zubama, někdy silně zkousnuté-křeč v puse, jindy třes rukou, trochu laxní přístup ke škole,zhoršená koncentrace, pořád zívám nebo mi projde celým tělem taková vlna co napne svaly a pak povolí že si mi skoro podlomí nohy. Dali mi to proto, že psycholog jim řekl že mám stavy úzkosti a deprese-je to pravda ale to neznamená že se budu otupovat a vymívat mozek práškama... Tohle nikam nevede nevím co dělat-ve škole skluz jak pra.. Leda vydržet do konce semestru a o prazdninách...co? Vždyť kromě rezonance mi dělali všechny testy a byly v poho. neumím si to vysvětlit... No jinak ty výpadky paměti třeba jsem psal zprávu z mobilu-odeslal, dal tel do kapsy a v tu chvili jsem nevedel jestli jsem ji poslal nebo ne. Za boha jsem si nemohl vzpomenout takze tak.Teď se ta paměť zkepšila. Jo a ještě tohle- ta MR tu RS nemusí odhalit na 100% že? A navíc jak jsem o té nemoci četl přichází v atakách. Je možné že jsem takovou atakou prošel a teď se to na nějakou dobu uklidnilo?

Andrea (Pá, 14. 4. 2006 - 15:04)

Radko, mne problemy zacaly uz asi pred nekolika lety, ale vybavuju si to az ted zpetne. Treba to zakopavani...to neni zalezitost posledni doby. Nestava se mi to zase tak casto, ale kdyz clovek obcas zakopne na rovine, tak mu to zacne pripadat divne.
Takze u tebe byla jedinym symptomem unava?

Radka (Pá, 14. 4. 2006 - 15:04)

Andreo, je mi 39 let. Taky se mi zdá, že ten pocit brnění se objevuje v souvislosti s únavou. Ráno jsem vždycky v pohodě a k večeru už začínám pociťovat bolest nohy, slabost v ruce atd. V kanceláři máme děsné horko a to mi taky nedělá vůbec dobře. Koncem týdne jsem vždycky úplně vyčerpaná. Než jsem se dozvěděla, že mám RS, jsem žádné takové problémy nepociťovala, jenom únavu, která mi na můj věk připadala nepřiměřená. Po jedné silné viróze, kdy mi silně brněla celá levá polovina hlavy a měla jsem pocit zalehnutí v uchu, už brnění zůstalo a přidala se ta levá ruka a noha. No nevím, jestli se to ještě někdy upraví úplně, nejspíš asi ne. Ale jsem optimista, snažím se brát RS s humorem a žít dál, jak jsem byla zvyklá. Fakt je, že někdy je únava silnější, tak odpočívám. Učím se poslouchat tělo, abych to někdy nepřehnala a nepřivodila si zbytečné problémy. Měj se hezky.

Andrea (Pá, 14. 4. 2006 - 13:04)

Ahoj Radko,
ja neberu leky zadne (prome antidepresiv a rivotrilu na stabilizaci nalady). Teprve me cekaji vsechna mozna vysetreni.
Moje problemy mi zacinaji pripadat tak trochu chronicke, je to stehovave brneni v prave polovine obliceje, bolest kolem oka (hodne mirna), nemam to porad, ale objevuje se to kazdy den. Porad mam pocit, ze mam pravou polovinu tela nejakou slabsi, ale to je mozna subjektivni pocit.Taky me ta prava polovina tela poboliva.
Taky jsem zatim nezjistila, na cem to zavisi, ale to brneni se objevuje spis az odpoledne, takze mozna s unavou, tezko rict. S unavou taky prichazi potize s ocima...kdyz se chci podivat do nejakeho bodu, tak ho vzdycky jakoby minu a musim to tak trochu dohledat...tezko se to popisuje.
uzu se zeptat, kolik ti je let?

pro míšu (Pá, 14. 4. 2006 - 13:04)

Já také přeji všem požehnané velikonoce gloglo
:-)

Radka (Pá, 14. 4. 2006 - 13:04)

Andreo, teď jsem četla starší příspěvky a pochopila jsem, že ty ještě nevíš, jestli máš RS. Já ji mám diagnostikovanou asi 3 měsíce a jak už jsem napsala, příznaky shodné jako ty.

Radka (Pá, 14. 4. 2006 - 13:04)

Ahoj Andreo, naprosto přesně jsi popsala moje pocity, jen je mám v levé půlce obličeje a brní mi pravá ruka a noha. Jsem docela ráda, že jsem narazila na někoho, kdo je na tom stejně. Občas mě bolí noha natolik, že si musím lehnout a ono to přejde. I to brnění v obličeji je někdy menší, někdy větší, kolem celého oka a tak. Ještě nemám vysledováno, na čem to závisí. Jaké bereš léky a co ti pomáhá? Budu ráda, když se mi ozveš. Radka

mike (Út, 11. 4. 2006 - 12:04)

Andreo byl jsem jen u psycholozky,pul dne jsem vyplnoval (pro mne nesmyslne dotazniky,obrazky apod)..k psychiatrovi uz jsem nesel.Vim,ze psychika hraje dulezitou roli,ale u me jsem presvedcen na sto %,ze jde o neco jineho.Mej se.

Andrea (Út, 11. 4. 2006 - 09:04)

Ahoj Mike,
ja potize s mluvenim nemam, i kdyz se obcas prebreptnu. Spis mam problem pri vybavovani slov. Vzdycky jsem hodne cetla, mam dobrou slovni zasobu a nikdy jsem nemela potize s vyjadrovanim, proto mi to pripada podivne.

Zjistila jsem jeste (a to se tebe jakozto muze netyka), ze se moje problemy zhorsuji s blizici se mentruaci. To mam taky nejvetsi potize s ocima a nejvic placu.

Na vysetreni se chystam za par tydnu.

Byl jsi nakonec u nejakeho toho psychiatra?

Taky preju hodne sil, nejen tobe, ale i ostatnim. Jsem rada, ze si mam kde popovidat o svych potizich, moje okoli si po castych stiznostech mysli, ze prehanim...

mike (Út, 11. 4. 2006 - 07:04)

Andreo,asi ti nijak neporadim,jen ti pisu,ze mam podobne problemy,nejen s ocima.Vic jak rok uz mam nejen nystagmus,ale i podobne pocity jako ty,pri zmene pohledu chvili trva,nez oko jakoby zaostri.Jinak dale ztrata rovnovahy,spatna chuze,slabsi prava pulka tela,leva zase pro zmenu porucha algickeho a termickeho citi (nepoznam teplo a chlad),potize s mluvenim,atd.Vsechna vysetreni uz mam za sebou (MR,LP,EP,VEP apod),nikde nic.Moje neurolozka se me elegantne zbavila,protoze vycitila moji nechut chodit po psychiatrech a toho se chytla.Takze stale nevim,co se mnou je,chodim nastesti do prace (bez auta ale neudelam skoro krok).Tak musime dal bojovat,treba budes mit vic stesti a brzo se ti to zlepsi.Mej se.

pro jitku (Út, 11. 4. 2006 - 00:04)

myslím že kdyby se uvažovalo o rs, byla by jsi unavená. Zvláště po práci v lese, postižené nervové spoje by nestihaly. :-) gloglo

DAGMAR (Po, 10. 4. 2006 - 14:04)

Dobry den chtela bych se zeptan někoho kdo mi muže pomoc v patraní zda se muže jednat o RS.MR vyšle nespecificky.LP negativne.Boli mne hlava hodně za očina brni nebo spis mravenčí mi levá ruka a noha.Jsem už uplně bezmocná.dekuji

Reklama

Přidat komentář