Reklama

Zážitky z vojny

mamut (St, 10. 9. 2014 - 10:09)

> A pro nás jsou...Vy si dál sbírejte drobečky spadlé se stolu mocných, ale Vaše poklonkování Vám stejně nebude nic platné. Vy jste tím bohatým a mocným nikdy nebyl, nejste a ani nebudete. A na ty revoluce dříve nebo později zase dojde. Lidé si nenechají věčně kálet na hlavu. Vaše výklady dějin nemají s realitou nic společného. A to, že moje jednání zde označujete jako protispolečenské a zrádcovské ? Nazývejte si to jak chcete, proti realitě nic nezmůžete.

mamut (St, 10. 9. 2014 - 09:09)

Pokud kvůli Severní Koreji...Vás musí platit sám Obama. Jak už jsem uvedl, pan Goebbels by Vám mohl závidět. Ale ono to naštěstí podle Vašich zbožných přání takto nefunguje. Celý problém je v tom, že dolar přestává být světovou rezervní měnou. A USA se snaží udržet svou světovládu. Ale to se jim také přestává dařit. Západ začíná dojíždět na svou rozmařilost, lenost, zhýčkanost a neskutečné plýtvání. Do čela se derou mnohem dravější a výkonnější ekonomiky, než jsou ty západní. Krize kapitalismu ukazuje, že jde o systém, který se přežil. Držet nad vodou se ho zatím daří pomocí rozdmychávání vojenských konfliktů. Jenomže také může dojít k tomu, že se to vymkne z rukou. Příkladem jsou obě světové války. Také si ti "vládci světa" mysleli, že k nim nemůže dojít, nebo že vyhrajou. A jak dopadli ? A Evropa tančila valčík......

David (Út, 9. 9. 2014 - 14:09)

Jestli svrhne Kim Čong Una...> A pro nás jsou největší hrozbou naši vlastní nenažranci...

To je právě váš největší omyl. Historie nás již nesčetněkrát přesvědčila, že o lidi průměrné, bezvýznamné, slabé a chudé je nejlépe postaráno, pokud jim je dovoleno sklízet drobty ze stolu boháčů. Je to tvrdé, nicméně je to tak. Alternativou je návrat ke komunismu, který je v nejlepším případě rovností převážné většiny populace v mrzutostech a nedostatku, v tom horším případě pak rovností v hladovění.

Západní kapitál a jeho agresivní sebeprosazování po světě rozmanitými prostředky je nutno podporovat stejně, jako i nejslabší členové vlčí smečky jsou povinni podporovat své silné, mocné, a ano, mnohdy i brutální a nenažrané, vůdce.

Čím méně zdrojů vybude na Západ v globálním měřítku, tím více si budou muset chudí Západu utahovat svoje opasky, aby silným a bohatým bylo umožněno udržovat si luxusní životní styl, kterého se oni jistě nevzdají. Jakékoli myšlenky na nějakou alternativu á la další socialistické revoluce by byly pouhým zbožným přáním.

Proto též tvrzení o tom, že "největší nebezpečí jsou naši vlastní nenažranci" je vpodstatě kontraproduktivní, protispolečenské, ne-li přímo zrádcovské.

David (Út, 9. 9. 2014 - 14:09)

Pokud kvůli Severní Koreji či Číně dojde k velkému napětí na Dálném východě, vyvolá to nejistotu, která ochromí ekonomický růst v tomto regionu, a oslabí i výkonnost globální ekonomiky. A o nějakém odpálení jaderných raket ze Severní Koreje na kohokoli v dané oblasti ať již omylem, nebo třeba z pouhé zlomyslnosti nějakého vojína či majora, už vůbec nemluvě.

Pokud si ve východní Asii, nebo i jinde, začne Čína vytvářet impérium, a diktovat okolním zemím, s kým mohou obchodovat a čí investice mohou akceptovat, tak Západ o tamní přírodní i kapitálové zdroje a tamní pracovní sílu přijde, a nebude je moci nadále exploatovat.

Pokud bude Rusku dovoleno si z Ukrajiny, vedle Krymu, ukrojit ještě kus Donbasu, tak o tamní zdroje Západ přijde, a nebude je moci exploatovat. Navíc si ještě Rusi možná pomyslí, že jim projde i agrese vůči baltským zemím, Polsku nebo Rumunsku. Proto je nutno zavčas trestat Rusko tvrdými sankcemi, aby se jeho ekonomika dostala nejen do stagnace, ale ještě i do recese.

Pokud jde o menší obchodní výměnu ČR s USA než s Německem, máte sice naprostou pravdu, nicméně ani Německo neleží ve vzduchoprázdnu, a i zdroje Německa sahají pouze tam, kam sahá politický a vojenský vliv celého Západu. Vedle obchodní výměny je třeba krom toho myslet i na kapitálové investice - a západní kapitál je vpravdě mezinárodní, z velké části vlastněný a kontrolovaný z USA. To se ostatně brzy projeví též v architektuře mezinárodní ekonomické integrace, neboť se chystá velmi významná integrační dohoda mezi USA a EU v oblasti vzájemného obchodu a investic.

mamut (Po, 8. 9. 2014 - 15:09)

> A co hrozby USA ? Jak...Náš export je nejvíce závislý na Německu. Obchod s USA je mizivý. Beru, že obchod je závislý na mezinárodní situaci. A zrovna sankce proti Rusku nás tlačí do pěkných sra...

mamut (Po, 8. 9. 2014 - 15:09)

> A co hrozby USA ? Jak...Jestli svrhne Kim Čong Una jeho vlastní aparát, tak před tím ho jaderné zbraně opravdu neochrání, zrovna tak, jako neochránily Stalina, nebo Beriju. V tom máte pravdu. Ale opravdu silně pochybuji o tom, že by Severní Korea chtěla anektovat Japonsko, nebo Jižní Koreu. Na to prostě nemá a dobře to ví. Chce si jen uchránit své. To samé Írán. Když vidí, jak dopadl Irák, Afghánistán aj., nezbývá mu bohužel nic jiného, má-li si udržet nějakou nezávislost. A pro nás jsou největší hrozbou naši vlastní nenažranci, nějaká Korea pro nás představuje minimum nebezpečí. To spíš přilévání oleje do ohně na Ukrajině může být osudové.

David (Po, 8. 9. 2014 - 14:09)

> A co hrozby USA ? Jak...Americkým spojencem je pochopitelně Jižní Korea.

David (Po, 8. 9. 2014 - 14:09)

A co hrozby USA ? Jak...> A co hrozby USA ? Jak eliminovat tyto ? Silně totiž pochybuji o tom, že třeba > Severní Korea by se opovážila napadnout USA. To by byla jejich sebevražda. A ať je Kim Čong Un líčen jakkoliv, rozhodně není takový fanatik, aby zlikvidoval sám sebe. Jeho jaderné zbraně jsou pro něj jenom pojistka, aby nedopadl jako Kaddáfí nebo Husajn.

Ať se vám to líbí, nebo ne, Česko je dnes součástí západního světa, a proto takové věci, jako dostatek práce, dostatek bydlení, dostatek pohonných hmot i dostatek jídla v Česku závisí na ekonomické i politické úspěšnosti západních mocností, zejména USA. Možná namítnete, že situace chudých lidí v Česku je v daných ohledech již nyní mizerná, nicméně já tvrdím, že dostane-li se Západ do vážných problémů, právě ti nejslabší budou biti nejvíce.

Postoje lidí jako jste vy jsou v nejlepším případě kontraproduktivní, v nejhorším přímo zrádcovské. Podobáte se mírovým aktivistům v Británii a Francii těsně před 2. světovou válkou, respektive "bojovníkům za mír" a příslušníkům různých "Frakcí rudé armády" či "Rudých brigád" na Západě za studené války. Tito lidé vykazovali vůči svým společnostem podobný stupeň loajality jako dnes vy vůči té vaší.

Jinak Kim Čong Un může bohatě zlikvidovat sám sebe i nezáměrně, podobně jako vámi zmiňovaný Kaddáfí či Saddám - jaderné zbraně ho nemusí ochránit, podobně jako nakonec neochránily ani Stalina, ani jeho pravděpodobného kata Beriju.

Pokud jde navíc o severokorejský jaderný arzenál, ten může selhat tisíci způsoby vinou bezpočtu lidských i technických faktorů, podobně jako k tomu několikrát málem došlo na sovětské i americké straně za studené války.

A okolo Severní Koreje jsou jak američtí spojenci Japonsko, Severní Korea či Tchajwan, tak i Čína a Rusko. Všechny tyto země, i další země v regionu, může severokorejský jaderný arzenál vážně poškodit. Severní Korea též může (a opravdu se o to snaží) proliferovat své jaderné technologie i jinam do světa, jako například právě do Íránu.

Tím vším je Severní Korea významnou hrozbou pro Západ, a tedy i pro Českou republiku. A ne, že ne.

mamut (Po, 8. 9. 2014 - 13:09)

> Jistě - bezpečnostní...A co hrozby USA ? Jak eliminovat tyto ? Silně totiž pochybuji o tom, že třeba Severní Korea by se opovážila napadnout USA. To by byla jejich sebevražda. A ať je Kim Čong Un líčen jakkoliv, rozhodně není takový fanatik, aby zlikvidoval sám sebe. Jeho jaderné zbraně jsou pro něj jenom pojistka, aby nedopadl jako Kaddáfí nebo Husajn.

mamut (Po, 8. 9. 2014 - 13:09)

> Jistě - bezpečnostní...Proč by zrovna jen USA měly být světovým hegemonem ? Ostatní státy mají také právo na svou nezávislou vlastní existenci. A mají-li navíc finance jako Čína, tak nevím, proč by si nemohly hájit své vlastní zájmy ve své blízkosti. Jenomže problémem je výkonnost ekonomik. USA začínají dojíždět na svou vojenskou přítomnost téměř ve všech regionech. A to něco stojí. Dolar začíná ztrácet pozici světové a rezervní měny. A bude ji ztrácet čím dál víc. Proto to harašení zbraněmi, proto stálé hledání nepřítele. USA neberou do úvahy jinou mentalitu, než je ta jejich. A na to dojedou.

mamut (Po, 8. 9. 2014 - 13:09)

Anální alpinismus provozuje...Pan Goebbels by se mohl od Vás učit. Vůbec se nedivím Zemanovi, že nevěří informacím NATO. Podobná "fakta" o ZHN v Iráku stála za jeho rozvratem, to samé se událo v Lybii, Afghánistánu atd. A i kdyby Rusko separatisty podporovalo (jako že je podporuje), tak je to v jeho vlasním zájmu. Celé se to totiž odehrává na jeho hranicích. A chtěl bych vidět USA, jak by reagovaly, kdyby se třeba část Mexika chtěla připojit k nim, nebo kdyby se na Kubě znovu objevily ruské rakety.

David (Ne, 7. 9. 2014 - 15:09)

Už jsem to tu několikrát...> Jistě - bezpečnostní hrozby stále existují. Musíme se také ptát, kdo za nimi stojí. Je to nadnárodní zbrojařský kapitál a pak skupiny různých fanatiků.

A co státy a národní zbrojařský kapitál - například Čína a její zbrojovky? Už dnes se s americkými spojenci na Dálném východě škaredě přetahuje o různé ostrovy. Vše nasvědčuje tomu, že v dohledné době to bude jen horší a horší.

> Státy jako Írán a Severní Koreu nepovažuji za nějak zvlášť nebezpečné. Nemají patřičný odstrašující potenciál. Spíš jenom pouští bubáky, aby se do nich nikdo nenavážel.

Severní Korea má prokazatelně jaderné zbraně, zatímco Írán, pokud je ještě nemá, je velmi blízko k jejich zkonstruování. Jaderné zbraně jsou velký problém - způsobily by velkou paseku v celých velkých světových regionech, dokonce i kdyby vybuchly pouze v Severní Koreji a Íránu.

Aby se jaderná hrozba z těchto zemí co nejlépe eliminovala, je třeba v okolí udržovat americké vojenské základny, letadlové lodě a atomové ponorky, a budovat efektivní protiraketové systémy. A to vše stojí spoustu finančních, materiálních i lidských zdrojů.

David (Ne, 7. 9. 2014 - 15:09)

O našich národních...Anální alpinismus provozuje Zeman. Aby uspokojil své staré ruské chlebodárce, na summitu NATO zpochybňuje i ten každému zjevný fakt, že na Ukrajině jsou ruské ozbrojené síly. Rovněž se staví proti tomu, aby byly na Rusko uvaleny sankce, a zdůvodňuje to tím, že je Rusko "naším spojencem proti islámskému extrémismu". Jako kdyby Západ riskoval, že protiruské sankce přimějí Putina, aby sponzoroval čečenské "černé vdovy".

Obecně však nevím, co tou vámi kýženou "nezávislou politikou" České republiky vlastně myslíte. To chcete, aby vláda vyhnala zahraniční investory, země vystoupila z NATO a EU, a společnost se vrátila někam na úroveň husitského patnáctého století?

mamut (Ne, 7. 9. 2014 - 13:09)

Máte částečně pravdu,...O našich národních vůdcích si myslím své. Přestože jsme malou zemí, neměli bychom provozovat anální alpinismus. Ať už vlevo, nebo vpravo. Měli bychom se snažit pokud možno o nezávislou politiku. Vím, že v současné době globalizace je to velmi obtížné, ale když se chce, jde to.

mamut (Ne, 7. 9. 2014 - 13:09)

> Pak by je to volání po...Už jsem to tu několikrát napsal - každá akce má svou reakci. Bohužel, funguje to i v politice. Jistě - bezpečnostní hrozby stále existují. Musíme se také ptát, kdo za nimi stojí. Je to nadnárodní zbrojařský kapitál a pak skupiny různých fanatiků. Bohužel - lidstvo je asi nepoučitelné a stále opakuje stejné chyby, jen v trošku jiných kulisách a variantách. Jenomže si neuvědomuje, že i z malé jiskřičky může vzniknout velký požár, který uhasne, až když stráví všechny své zdroje hoření. Státy jako Írán a Severní Koreu nepovažuji za nějak zvlášť nebezpečné. Nemají patřičný odstrašující potenciál. Spíš jenom pouští bubáky, aby se do nich nikdo nenavážel.

David (So, 6. 9. 2014 - 23:09)

Jinak se všem omlouvám za...> Pak by je to volání po zbrojení a věčné rozeštvávání lidí přešlo.

Asi by se podle vás měli chovat třeba jako Briti ještě těsně před válkou s Hitlerem. Místo na své vyzbrojování myslet naopak na odzbrojení v Evropě.

Jako kdyby v současném světě neexistovaly žádné dlouhodobé ani krátkodobé bezpečnostní hrozby. Jako kdyby se jistý eurasijský státník, jehož země má velký jaderný arsenál, nechoval jako děcko, kterému rozšlapali bábovičku. Jako kdyby tu nebyli brutální islámští extrémisté schopní dělat krvavý bordel i v Evropě a Americe, jako kdyby tu nebyla Čína, Írán či Severní Korea.

David (So, 6. 9. 2014 - 22:09)

Máte pravdu - v Lybii je...Máte částečně pravdu, nicméně kvalitní státníci, politici, nebo dokonce i důstojníci a generálové s politickými ambicemi, by měli vidět svou zemi, její světový region i globální scénu v patřičných souvislostech.

Měli by třeba zohlednit, že existují nějaké velmoci či mezinárodní kapitál, a že tyto velmoci a tento kapitál mají nějaké svoje specifické zájmy, náhledy na svět či nátlakové prostředky, jichž mohou využívat podle svého uvážení ke svému reálnému či domnělému prospěchu.

Národní vůdci by též měli používat svůj mozek v politice vnitřní. Jde-li jim o dlouhodobou prosperitu, měli by dělat více, než pouze korumpovat svůj lid nějakými lehce nabytými a dočasnými zdroji bohatství.

Je-li to možné, neměli by ani ničit či poškozovat soukromé vlastnictví, ani jiná formální práva a svobody. Měli by se snažit, aby kapitál a talentovaní lidé nejenže neprchali ze země, ale ještě naopak do země přicházeli ze zahraničí. Měli by usilovat o to, aby jejich byrokracie nebyla příliš zkorumpovaná a zbytečně neotravovala život nejen velkým investorům, ale dokonce ani drobným a středním podnikatelům a živnostníkům.

A lidi talentované, podnikavé, silné a bohaté by měli chránit nejen před vlastní byrokracií, ale i před různými politickými či náboženskmi extrémisty, ať již jakéhokoli ražení.

Pokud aspoň něco z výše uvedeného zohlední a uskuteční, mají naději, že založí pro svoji zemi dlouhodobou prosperitu.

Pokud z toho nedělají prakticky nic, ale spíše jen pravý opak, prosazují se jen naprosto bezkoncepční politikou cukru a biče doma i v zahraničí, kde se navíc zaplétají do teroristických aktivit proti významným mocnostem, zasévají pouze vítr, aby dříve či později sami i se svými zeměmi sklízeli ničivou bouři.

mamut (So, 6. 9. 2014 - 22:09)

Máte pravdu - v Lybii je...Jinak se všem omlouvám za úplné vyjetí z původního tématu diskuse. Ale těm, kteří dnes nejvíc řinčí zbraněmi (ministři s modrou knížkou a spol.), bych dopřál takový krásný přijímač (ne zrovna válku, kterou jsem zažil jako kluk - tu bych nepřál ani svému největšímu nepříteli) nebo cvičení v zimě. Pak by je to volání po zbrojení a věčné rozeštvávání lidí přešlo.

mamut (So, 6. 9. 2014 - 22:09)

> Tím pozitivním...Máte pravdu - v Lybii je opravdu neskutečný bordel. Ale kdo za to může ? Kaddáfí se "provinil" tím, že zrušil kontrakt na výstavbu jaderné elektrárny, kterou měly stavět francouzské firmy zhruba za 4,5 miliardy EUR. Začal jednat s Čínou. Dále půjčoval Itálii, která neměla čím splácet. No a konečně jako vždy tu byla ropa, o kterou měli zájem i Číňani. Ti byli ochotni i více zaplatit. Navíc zisky z prodeje ropy nekončily někde v zahraničí, jak bývalo dříve zvykem, ale šly ve prospěch lybijského lidu formou štědrých dotací např. do školství, zdravotnictví aj. No a to už byl docela nebezpečný precedens. Co kdyby ostatní africké země chtěly totéž ? Proto státy NATO daly Kaddáfího na černou listinu. Nic mu nepomohlo štědré odškodnění obětí teroristického útoku na letadlo v Lockerbie. Takže se pod rouškou "demokracie" vyzbrojily znepřátelené klany a pak už se jen čekalo na příležitost tvrdě zasáhnout ve jménu míru. A kdo chce psa bít, vždycky si hůl najde.

David (So, 6. 9. 2014 - 21:09)

Kdyby Chile nemělo tak...> Kdyby Chile nemělo tak obrovské přírodní bohatství, určitě by nedošlo k odstranění Aliendeho, který jej chtěl využít ku prospěchu všeho lidu.

To je ovšem otázka. Amerika je supervelmocí imperialistickou, a vměšuje se i do vnitřních záležitostí zemí méně bohatých než Chile a s méně levicovými vládami, než byla ta Allendeho. A za studené války to platilo dvojnásob - dneska má Amerika na salámu spoustu věcí, ve kterých by se dříve mocně angažovala.

Na druhou stranu, pokud jde o Libyi, je asi též možné se s úspěchem domnívat, že kdyby se tam nenašlo na přelomu padesátých a šedesátých let hodně ropy, a země tím velmi nezbohatla, mezi mladými libyjskými důstojníky by možná nebyl tak velký apetit po moci a po osnování státního puče k jejímu uchvácení.

I to je ale jen hypotéza. Někteří lidé stojí o uchvácení moci i v zemích chudých...

Reklama

Přidat komentář