Reklama

Čím nezapíjet léky

Víte, že některé nápoje mohou v kombinaci s léky změnit jejich účinky či vyvolat zdravotní problémy? Určitě vás napadne, že není vhodné léky kobinovat s alkoholem, ale ve skutečnosti existuje ještě dalších pět skupin nápojů, kterým byste se měli při zapíjení léků vyhnout.

Alkoholické nápoje

Zapíjení léků alkoholem je hrou o život. I malé množství alkoholu totiž může výrazně změnit působení řady léků. Na to by se mělo myslet především u léčby nervových onemocnění, včetně deprese a nespavosti, u antibiotik, antialergik a léků na ředění krve. Jejich účinek může být alkoholem zcela nepředvídatelně zvýšen. Nežádoucí účinky vzájemného působení alkoholu a nervových léčiv jsou zřejmě nejčastější příčinou úmrtí či přijetí do nemocnice ze všech lékových a potravinových interakcí. Mezi sto nejčastěji předepisovanými léky je přibližně polovina těch, které obsahují látky reagující s alkoholem. Alkoholem by se proto léky neměly zapíjet nikdy a alkohol by se téměř u všech, ne-li u všech léků neměl vůbec konzumovat.

Mléčné nápoje

Vápník v mléce a mléčných produktech (jogurty, sýry) snižuje vstřebávání některých antibiotik, konkrétně tetracyklinů, které by neměly být zapíjeny mlékem zcela určitě. Ani u ostatních léků ale není zapíjení mlékem optimálním řešením. Mléko umocňuje i účinek některých projímadel, což může mít pro postižené osoby závažné, i když spíše společenské, následky.

Reklama

Ovocné džusy

Spousta lidí pije grapefruitový džus při snídani, což je i nejčastější doba pro užívání léků. Jenže grapefruitový džus blokuje přeměnu celé řady důležitých léků v játrech, a tak zvyšuje jejich účinnost. Může zvýšit účinnost léků proti vysokému krevnímu tlaku, na snížení cholesterolu, některých léků užívaných při psychiatrických onemocněních, ženských hormonů v tabletové formě (estrogenů), hormonální antikoncepce, léků proti alergiím, léků podávaným po transplantaci orgánů a mnoha dalších. Ostatní džusy včetně citrusových tento účinek nemají.

Ani pomerančový džus by však neměl být konzumován s léky proti žaludeční kyselosti (antacidy), které obsahují hliník, protože zvyšuje jeho vstřebávání do těla, což není vhodné. Zároveň snižuje účinek antibiotik, neboť zvyšuje kyselost žaludečních šťáv, které pak antibiotika více rozkládají.

Na druhou stranu džusy obsahující vitamin C, tedy kyselinu askorbovou (pomerančový, grapefruitový) zvyšují vstřebávání preparátů železa, zabraňujících anemii (chudokrevnosti) a následnému nedostatečnému okysličování tkání. V tomto případě je tedy naopak vhodné preparáty těmito džusy zapíjet, aby se zvýšil jejich účinek. Například grapefruitový džus je u některých drahých léků doporučován úmyslně, aby se zvýšila jejich účinnost a stačily jejich menší dávky. Tento postup však patří výhradně do rukou lékařů.

Kofeinové nápoje

U některých léků by měla panovat značná ostražitost, pokud jsou zapíjeny nápoji obsahujícími kofein. Klasickým příkladem je káva a některé druhy tmavých čajů nebo kolové nápoje. Tyto nápoje mohou výrazně zvyšovat účinek léků zvaných theofyliny. Jde o léky poměrně často užívané při chronických zánětech průdušek i při plicním astmatu. Setkání uvedených nápojů a léků může mít za následek zvýšenou nervozitu, třes, nespavost, bolesti hlavy, bušení srdce a výraznou celkovou nevolnost. U pacientů, kteří pijí více než 6 šálků kávy denně, může užívání těchto léků způsobit vážné zdravotní problémy, i když nejsou zapíjeny přímo kávou. Ovocné čaje tento efekt nemají.

Třezalkový čaj

Třezalkový čaj někteří lidé popíjejí pro jeho uklidňující účinky. Může však výrazně snížit účinek řady léků včetně hormonální antikoncepce u žen. 

Sycené nápoje s bublinkami

Není vhodné zapíjet léky sycenými nápoji (například sodovkou), protože mohou zvýšit kyselost žaludečních šťáv a vést ke znehodnocení řady léků ještě před jejich vstřebáním.

Bezpečný způsob zapíjení léků

Zapíjejte léky nejméně 200 ml tekutin – čistou chladnou vodou nebo vodou minerální. V případě vysoce mineralizovaných vod je třeba dát pozor na vyšší obsah soli, který by mohl snížit účinek léků proti vysokému krevnímu tlaku, případně by mohl bránit úspěšné léčbě srdečního selhání. Naopak, je-li v minerální vodě hořčík, případně draslík, jde o velice příznivé faktory, které mohou léčbu vysokého krevního tlaku i srdečního selhání vhodně doplňovat. Určité močopudné léky, používané při léčbě srdečního selhání, totiž mohou hladiny těchto minerálů nebezpečně snižovat.

Autor: Doc. MUDr. Jan Piťha, CSc. Interní klinika 2. LF UK a FN Motol, Laboratoř pro výzkum aterosklerózy IKEM,  Fórum zdravé výživy

 

 

Reklama

Komentáře

Nakobyl (Pá, 11. 1. 2019 - 11:01)
Kdysi jsem četl ve skriptech farmacie,že malé množství alkoholu zvyšuje účinek léku. Od té doby zapíjím léky pivem nebo malou slivovicí.
Monika (Pá, 11. 1. 2019 - 12:01)
Ano zvyšuje a to může právě být problém. Léky mohou účinkovat příliš - např. léky na ředění krve mohou velmi krev naředit a zvýšit krvácivost, což může způsobit problém např. při poranění, lékařském zákroku... Též mohou být zvýšeny i nežádoucí negativní účinky léků. Určitě byste neměl léky alkoholem zapíjet.
Palo (Ne, 13. 1. 2019 - 21:01)
Máme kapitalismus, čím větší pi..vina, tím víc na to lidi letí, bo to je tak jednoduché, kurde začněte přemýšlet i když nekradete... a bud´te št´astní
ShabbaTot-Jahoda (St, 6. 2. 2019 - 11:02)
čím nezapíjet léky? Alkoholem a s tím mám já jahoda od nedávna asi natotal ultrum,neb krom Maninil mě doktor nasadil před nedávnem i Stadamet a ten se s jakýmkoli alkoholem ale fakt nemusí.....Prostě to již nějde a ono co....?...Jde to dál a nic se neděje a jde to i bez chlastu...akorát bych teda ale fakt rád věděl co mám dělat s těma desítkama L kořala ve špajze a podvalu ze sadu vypálené...asi bude existovat nějaká malinkatá...ale opravdu malinkatytá vyjímečka že jako někdy...občas...tak jednou za pár měsíců bych mohl okoštovat této mé ohnivé vody...uvidí se,teda letos přes zimu to ještě jde,ale jak je léto a griluje se a opéká pod širou oblohou,tak to mě honí mlsná,asi ze zeptám doktora jak a za jakých okolností a jak často se může,přece nebudu abstiment!
Reklama