Reklama

Epidemiologové v USA sepsali prohlášení, jak ve světě postupovat, aby byla dosažena skupinová imunita nejohleduplnějším způsobem

4. října 2020  tři profesoři z prestižních amerických univerzit, epidemiologové a specialisté na infekční choroby sepsali v Great Barringtonu v USA prohlášení, jak by podle nich mělo být postupováno, aby boj proti nemoci Covid 19 páchal co nejméně škod na ekonomice, fyzickém i psychickém zdraví obyvatelstva. Prohlášení se nazývá Great Barrington Declaration.

Deklarace byla publikována na adrese https://gbdeclaration.org/ . Je přeložena do mnoha jazyků. Celý text v češtině je k přečtění na https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-czech/

Na adrese https://gbdeclaration.org/video/ je k shlednutí video z privátního summitu epidemiologů proti lockdownu a prohlášení vědců ke kolektivní imunitě.

Základem celé deklarace je cílená ochrana (Focused Protection) ohrožených skupin.

"Jako epidemiologové infekčních nemocí a vědci v oblasti veřejného zdraví máme vážné obavy ohledně škodlivých dopadů převládajících politik proti COVID-19 na fyzické a duševní zdraví a doporučujeme přístup, který nazýváme zacílená ochrana (Focused protection).

Reklama

Jak imunita celé populace roste, klesá nebezpečí nákazy pro všechny a chrání i ohrožené skupiny. Víme, že každá populace nakonec získá skupinovou imunitu – tedy že dosáhne bodu, kdy se šíření infekce zpomalí a stabilizuje. Získání kolektivní imunity se dá napomoci očkováním, ale vzniká po čase i bez vakcinace. Naším cílem by proto mělo být zabránit úmrtím a společenským škodám, dokud nedosáhneme skupinové imunity.

Nejohleduplnějším způsobem jak dosáhnout výhod skupinové imunity a přitom minimalizovat rizika spojená s jejím získáváním, je nechat ty, kdo čelí nejmenším rizikům, aby žili své životy zcela normálně a tím, jak se přirozeně nakazí, vytvářeli společnou imunitu pro všechny. Mezitím bychom se měli soustředit na to, abychom co nejlépe ochránili nejvíce ohrožené skupiny. Říkáme tomu cílená ochrana."

Celé znění a jak by měla cílená ochrana vypadat - viz. https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-czech/

4. října 2020 toto prohlášení sepsali a v Great Barringtonu ve Spojených státech podepsali:

Dr. Martin Kulldorff, profesor lékařství na Harvardské univerzity, biostatistik and epidemiolog se specializací na detekci a monitorování šíření infekcí a hodnocení bezpečnosti vakcín. - https://www.drugepi.org/team/martin-kulldorff

Dr. Sunetra Gupta, profesorka Oxfordské univerzity, epidemioložka se specializací na imunologii, vývoj vakcín a matematické modelování průběhu infekčních onemocnění.- https://www.oxfordmartin.ox.ac.uk/people/professor-sunetra-gupta/

Dr. Jay Bhattacharya, profesor Lékařské fakulty Stanfordské univerzity, všeobecný lékař, epidemiolog, ekonom zdraví a odborník na oblast veřejného zdraví se specializací na infekční onemocnění a zranitelné skupiny. - https://healthpolicy.fsi.stanford.edu/people/jay_bhattacharya

Od 4. října 2020 podepsalo toto prohlášení téměř čtvrt milionu lékařů a zástupců široké veřejnosti.

Reklama

Komentáře

Věrka (Út, 13. 10. 2020 - 17:10)
Přesto, že je to z Ameriky, zdá se to mít logiku. Oproti do nebe volajícím zmatkům Prymulovým a spol.
(St, 14. 10. 2020 - 17:10)
Zmatky píšeš akorát ty a asi se ti líbí stovky tisíc mrtvých ve světě jsi chudák.
! (St, 14. 10. 2020 - 08:10)
Zajímavé je, že letos s nevyskytl ani jeden případ klasické chřipky. Kde jsou? Asi jsou součástí "statistik s covidem". Celkový počet zemřelých (na cokoliv) se oproti loňskému roku taky nijak významně nezvýšil.
D (St, 14. 10. 2020 - 11:10)
Česká republiko, má rodná vlasti!! Včerejší projev plk. MUDr. Primuly, ministra zdravotnictví, se zařadí k osudovým okamžikům Tvých mladých státních dějin!! Vážná byla slova, pronesená v tomto historickém projevu, a vážná byla i jeho choreografie, se skupinkou rouškami opatřených, významně stojících bílých mužů, jistě to blíže nespecifikovaných významných funkcionářů, v pozadí interiérové scény s ministrem! S jen malou nadsázkou řečeno, nastala hodina bídy, smutku, odříkání, hodina to primulovské diktatury!! Tváří tvář tragické realitě nového koronaviru, strašlivé to přírodní pohromy, je však nutno se tomuto ministrovi, na jehož místě dnes jistě nechce nikdo jiný být, plně podřídit, podřídit!! Jistě se prohloubí hlad, bída, nezaměstnanost, buzerace a nesvoboda, a i sama Smrt si vybere svoji další krutou daň na Tvé populaci!! Česká republiko, dobrý den!!
! (St, 14. 10. 2020 - 11:10)
Na projevu ministra Prymuly mě zarazila jedna věc - mluvil jakoby za sebe (v 1. osobě jednotného čísla), nikoli za celou vládu: přikazuji, nařizuji, žádám o spolupráci. omlouvám se atd. Asi je to relikt z doby, kdy byl ještě opravdový plukovník a byl zvyklý velet svým podřízeným.
D (St, 14. 10. 2020 - 13:10)
Ano, ano!! Prymula k tomu přistupuje, jsa si vědom svých obrovských ministerských pravomocí, a s přihlédnutím k vojenskému principu nedílné velitelské pravomoci, který je mu tak důvěrně znám! To jenom podtrhuje vážnost situace dnešní České republiky!!
zdenda (St, 14. 10. 2020 - 17:10)
Prymula je proti tobě osobnost a odborník, tak nepiš kraviny.
Věrka (Čt, 15. 10. 2020 - 20:10)
Já jsem četla Prymulův životopis. Vysokoškoláci chodili na vojnu jenom na rok, a to ani nebyla vojna, protože si to odkroutili v kancelářích. Hodnosti dostávali podle vzdělání. PRYMULA nikdy žádnou vojenskou školu neměl, nikdy žádnému vojsku nevelel, plukovníka dostal automaticky, "pracoval" vždycky jenom u papírů v kancelářích. To vlezdořiťkové sedají na zadek před slovem "plukovník" v souvislosti s Prymulou. JE TO OBYČEJNÝ UMĚLE VYTVOŘENÝ KULT OSOBNOSTI, ten Prymula. Ten člověk mě nepřesvědčil, že něčemu rozumí, že něco umí, že by bylo na něho v něčem spolehnutí. Jeho slovo nemá žádnou váhu. Mluví, co mu slina na jazyk přinese. OSLAVUJÍ HO PRO NIC A ZA NIC, asi na ty vlezdoriťky na každého něco ví. Jinak si to neumím vysvětlit. Ten člověk nemá špetku charakteru. Sám za sebe nikdy nic nedokázal. Jenom se sobě rovnými nadělat obrovské škody jiným - viz Hradec Králové... Kam se pohne, musí mít za sebou spousty stejných divadelních ŠAŠKŮ. Radši coronu než Prymulu. S tzv. "coronou" si poradíme, jako na jaře, pak SE OBJEVIL PRYMULA a je zle víc a víc.
D (Čt, 15. 10. 2020 - 20:10)
Vzhledem k současné situaci Republiky je váš názor více než tragický.
! (Ne, 18. 10. 2020 - 20:10)
Věrko, jako absolventi VŠ jsme sice chodili na vojnu na 1 rok, ale med to nebyl. Nadřízení na nás vyžadovali povinnosti jako od důstojníků, ale pravomoci jsme měli jako mužstvo. Navíc nám lampasáci v ničem nepomohli, protože nám záviděli, že jdeme za rok domů, kdežto oni jsou tzv. furťáci (minimálně na 10 let). To jen na vysvětlení. Pokud jde o Prymulu, nevím jak se k hodnosti plk. dostal. Každopádně trpí megalománií a jeho funkce ministra mu dala skvělou příležitost seberealizace. Doufám, že se nedočkáme nošení plynových masek a života v protiatomových krytech.
D (Ne, 18. 10. 2020 - 21:10)
Obyvatelé ČR, podobně jako obyvatelé mnoha jiných zemí světa, se v souvislosti s covidem dočkají ještě řady nepříjemností. Není to jednoduchá situace. Covid má relativně velmi vysokou morbiditu (tj. počet mrtvých na počet nakažených), a u mnohých přeživších navíc zanechává dlouhodobé i trvalé následky. Covid přestává dělat větší problémy jen tehdy, když se udržuje jeho prevalence v nízkých cifrách. Míru reprodukce (tj. číslo R), a tím i prevalenci, dnes ale stále nelze podstatně redukovat bez drakonických opatření. Zejména pak v méně disciplinovaných zemích s populistickými vládami, kde efektivně nefunguje testování a trasování, a vyzvané osoby nejsou ochotny striktně dodržovat své nařízené karantény. Jako je bohužel například právě ČR. Proto zde bude i nadále zdravotnictví zahlcené covidem, v nejbližších měsících bude vykázána nadúmrtnost populace v řádu minimálně tisíců nadbytečných úmrtí, a současně bude platit plno zákazů. Lidé tak budou trpět spoustou stresů, depresí, nepohody, a v mnoha případech i bídou a nedostatkem.
D (St, 14. 10. 2020 - 11:10)
Ano ano, jedná se o Prymulu! Za nesprávné i se celému národu bezvýhradně omlouvám!!
Tom (St, 14. 10. 2020 - 12:10)
...ti blíže nespecifikovaní významní funkcionářů byli ředitelé fakultních nemocnic.
karel (St, 14. 10. 2020 - 17:10)
Neoblbuj lidi, pokud chceš chcípat někde před přeplněným špitálem tak se vzpamatuj, podívej se do světa , nemá to se svobodou vůbec nic společného.
Návštěvník (Čt, 15. 10. 2020 - 21:10)
Přesně tak. Tihleti "obhájci svobod" by si zasloužili chcípnout před přeplněným špitálem. Strčte si tu svobodu do prdele, vy sobecký svině!!! Vy si myslíte, že vy zrovna těžce neonemocníte a co ostatní, to je vám úplně jedno. Jste zmetci zdegenerovaný!
Věrka (Čt, 15. 10. 2020 - 19:10)
Pokud vím, tak Prymula měl "promluvit k národu" v pondělí večer. Nepromluví, protože se prý ještě nedohodli. Promluví prý ve středu. Tak jsem byla zvědavá, co nám tento voják-(chachacha(-plukovník poví rozumného teď. To mi přece nesmí ujít! Musím dobře poslouchat, co nesmím (tedy spíš ještě smím), dělat, protože při případném porušení rozkazu na tak vysoké pokuty nemám. Ve středu jsem byla u telky ve střehu už brzo navečer, abych tu slávu nepropásla. A - NIC!!! On, ten....ZMATKAŘ...prý mluvil k národu v úterý! Blbec. Kdyby tento "plukovník" měl rozhodnout o něčem ve válce, tak je prohraná natotata a naši kluci-vojáčci jsou po smrti. TOTO dostane vyznamenání????? ZA CO, pane prezidente ZA CO????? Že je to kámoš? Zklamal jste mne na 100%, a já jsem Vám tak věřila! A fandila, pane prezidente! Adam Vojtěch, kdyby byl haj...jak je Prymula, tak se nebude stačit smíchy popadat za břicho, co ten "plukovník-lékař-epidemiolog" pořád vyvádí! Jenže ono to je k pláči, jak ten kult osobnosti PRYMULA si s námi zahrává. ANO, PRYMULA, ne "vláda", protože na tohoto si netroufne ani BABIŠ. Všichni si dovolovali jenom na Vojtěcha, že "není lékař", že je mladý a slušný. Tak teď to máme. PRYMULU. Co nás mohlo potkat horšího?! Kam se hrabe coron na Prymulu.
! (St, 14. 10. 2020 - 16:10)
To jsme to dopracovali. Prymula nám velí jako vojínům a Bureš zase řídí stát jako (svoji) firmu.
zdenda (St, 14. 10. 2020 - 17:10)
a co jsi dokázal ty?
zdenda (St, 14. 10. 2020 - 17:10)
a co jsi dokázal ty?
Sara (Ne, 18. 10. 2020 - 19:10)
chce to něco na posílení imunity , nějaké probiotika a vitamín C, D
D (Po, 19. 10. 2020 - 06:10)
Ano. Hodně utrpení čeká obyvatele České republiky. Staré, diabetiky, zdravotníky... Ty, co přicházejí o práci, o živnosti, živobytí... Dlouhodobě nemocné, vězně, bezdomovce... I studenty totálně nasazené do koviďáren!
D (Po, 19. 10. 2020 - 07:10)
I když vojáci nebo totálně nasazení studenti vlastně netrpí. Ti se jen nadšeně připravují pro boj, nebo s láskou slouží své rodné vlasti či nějaké Říši, která tu rodnou vlast před někým chrání...
Petr (Po, 19. 10. 2020 - 07:10)
K čemu nám bude plošné testování? K tomu, abych s dozvěděl, že včera jsem byl negativní a dnes už možná mám koronavirus?
D (Po, 19. 10. 2020 - 09:10)
Pokud budete, pozitivně otestován, nadále chodit mezi lidi, a ostatní vaši pozitivně otestovaní spoluobčané též, tak naprosto k ničemu.
! (Čt, 29. 10. 2020 - 09:10)
A pokud budu otestován NEGATIVNĚ, znamená to, že jsem zdráv? Co když jsem se včera nakazil a na testu se to zatím neprojevilo? Můžu jít do karantény, ale tam můžu jít i bez testu. Smysl testování mně uniká, snad jen, že si na tom pár papalášů pěkně namastí kapsu.
Lucie (St, 28. 10. 2020 - 14:10)
dobrá imunita je základ všeho. Bez dobre imunity by se na nas lepily všechny nemoci. Proto si pravidelne na naturevia kupuji vitaminy pro sebe a svoji rodinu
Návštěvník (St, 28. 10. 2020 - 16:10)
Pro některé šmejdy je Covid šance jak zbohatnout prodejem zázračných potravních doplňků. Lidi tak zaplatí tisíce za globule s rozdrcenou trávou :-(((((
Ft (Po, 8. 11. 2021 - 12:11)
Ke i
Mary (Po, 8. 11. 2021 - 16:11)
???
Vurulián (Po, 15. 11. 2021 - 15:11)
Aby něco
Vurulián (So, 20. 11. 2021 - 10:11)
Tady to zhaslo
Reklama