Reklama

Omega-3 kyseliny: od posílení dětské imunity po prevenci stařecké demence

Omega-3 mastné kyseliny jsou významné pro správný vývoj plodu v těhotenství, ale i pro kojence a malé děti. U dospělých podporují paměť a soustředění, ve vyšším věku jejich dostatečný příjem snižuje riziko Alzheimerovy choroby.

Měli bychom na jejich dostatek tedy dbát po celý život. Podívejme se, o co se vlastně jedná a na co přišly nejnovější studie. 

 

Omega-3 mastné kyseliny patří mezi esenciální mastné kyseliny, lidské tělo si je však nedokáže vytvářet samo, a proto je musíme přijímat ve formě potravy. Ryby a rybí olej jsou jejich hlavními zdroji. Mezi nejvýznamnější omega-3 mastné kyseliny patří eikosapentaenová (EPA), dokosahexaenová (DHA) a alfalinolenová (ALA). Tyto látky jsou významnou součástí buněčných membrán a ovlivňují celou řadu biologických pochodů.

 

Reklama

Významné z hlediska imunity a obezity u dětí

O dostatečný příjem omega-3 mastných kyselin je třeba začít pečovat již v těhotenství - pozitivní vliv má na zdraví dítěte i matky. Příznivé účinky dostatečného příjmu DHA během těhotenství získaného stravou nebo jejími doplňky na kognitivní vývoj v dětství jsou známy z řady studií, podle jejichž výsledků zvyšuje u dětí imunitu a naopak snižuje riziko obezity v pozdějším věku. Taktéž v raném dětství je potřeba tento typ živin doplňovat.

 

Soustředění, učení, koncentrace

Mnohé studie také prokázaly, že dostatečné množství ryb v jídelníčku dospívajících i dospělých je spojeno s lepším kognitivním výkonem. Studie z loňského roku[1] se zaměřila na mladé lidi a vliv dostatečného příjmu rybího tuku bohatého na DHA a EPA. Podle výsledků studie dostatečné množství omega-3 mastných kyselin zvyšuje pozornost a snižuje psychickou únavu. Jiná studie[2] naznačuje, že dostatečné množství DHA zvyšuje průtok krve v mozku a tím také mentální výkon a snižuje dobu reakce.

 

Dostatečná výživa mozku ve vyšším věku

Někteří odborníci odhadují, že do roku 2030 se zvýší počet pacientů s demencí o 70 %. Tento jev již zaznamenáváme i u nás. Počet ambulantních pacientů s organickými poruchami se v posledních letech takřka zdvojnásobil.[3] Podle prof. MUDr. Jiřího Rabocha, DrSc. je třeba rozvoji mozkové degenerace především předcházet. Jako prevence slouží dostatečná a pravidelná fyzická aktivita, kognitivní trénink, dostatečný odpočinek a zdravá dieta.[4] Správná životospráva a vhodné doplňky stravy jsou základem pro předcházení Alzheimerovy nemoci a udržení mozku v dobré kondici do vysokého věku. Pro tělo a zejména mozek je vhodné zařadit do jídelníčku stravu bohatou právě na omega-3 kyseliny, ale i další vitamíny, například také v podobě doplňku stravy Acutil, který obsahuje jedinečnou kombinaci omega-3 kyselin, vitamínů a dalších látek podporujících kognitivní funkce a zdravé stárnutí mozku.

 


[1] Jackson PA, Deary ME Reay JL, Scholey AB, Kennedy DO. No effect of 12 weeks' supplementation with 1 g DHA-rich or EPA-rich fish oil on cognitive function or mood in healthy young adults aged 18-35 years. British Journal of Nutrition 2011;pp1-12. doi:10.1017/S000711451100403X.

[2] Jackson PA, Reay JL, Scholey AB, Kennedy DO. DHA-rich oil modulates the cerebral haemodynamic response to cognitive tasks in healthy young adults: a near IR pectroscopy pilot study. British Journal of Nutrition 2011;pp1-6. doi:10.1017/S0007114511004041.

[3] Jiří Raboch. Kognitivní funkce, stárnutí a stravovací návyky in Česká a Slovenská psychiatrie: http://www.cspsychiatr.cz/detail.php?stat=37

[4] tamtéž

Reklama

Komentáře

Petr (Po, 12. 11. 2012 - 10:11)
Nejen Omega 3 ale i kombinace s koenzymem, zvláště, když jste na statinech na snížení cholesterolu, doporučuji všem novou CoOmegu - výrobce nevím, ale snad v lékárně budou vědět, oproti Omega prim má vyšší obsah koenzymu, stejný Omega 3 a je levnější !
Kateřina (Pá, 30. 11. 2012 - 17:11)
Tohle jsem si všechno pozjišťovala a rozhodla jsem se koupit a užívat ProMimi DHA od Elasti-q. Obsahuje právě DHA a taky vitamín D. Jsem moc ráda, že ho užívám. Tobolky se mi dobře polykají, jsou malé a navíc není ani drahý tak jako jiné.
Zdenka (Čt, 6. 12. 2012 - 14:12)
Ahojky, dneska jsem na www.zlekarny.cz nakupovala vitaminky pro těhotnou kamarádku. Kdyby měl někdo zájem, mají tam teď 30% slevu na ProMimi DHA a při nákupu produktů pro těhulky nad 599 poštovné zadara:-)

o3nmk (St, 6. 11. 2013 - 11:11)
Kašel přes noc zmizel!
Večer začala má 5-ti letá vnučka Viki hodně kašlat. Nasadila jsem produkty OKG ve zvýšených dávkách - OK Alfu+ (po 20 - 30 min. 3 polévkové lžíce, 5x po sobě) a Factor Base Kids (po cca 20 min. 1 bonbónek). Ráno už po kašlíku nebyla téměř ani památka, ale nechala jsem ji pro jistotu ze školky doma. Děkuji za úžasné produkty, které takhle rychle a úžasně pomáhají!
Ivona Ch., Borek u Děčína

Moje dětí se drží! :-)
Mé děti (3 a 7 let) byly často nemocné, ale už 3 měsíce užívají produkty OKG - Factor Base, OK Omega-3 Complete nebo OK Alfa+. Začaly chodit do školy a školky, kde je hodně dětí v tomhle čase nemocných, ale moje dětí se drží! Dokonce nechytly od tatínka angínu, což se dřív nestávalo. :-) A tatínkovi jsme teď nasadili taky OKG produkty, protože nevěřil, že fungují a já je užívám taky - na lepší trávení Emulips Forte. Děkuji, že existujete a budeme i nadále věrní OKG!
Andrea H., Praha

VELMI ŠPATNÁ IMUNITA
Moje dcerka byla neustále nemocná. Okolo 1 roku se objevil ekzém, mykózy, přidaly se dýchací potíže - bronchitidy, laryngitidy, záněty průdušek. Do toho začala mít opakované angíny. Během půl roku měla 4x antibiotika! Byla jsem z toho hodně nešťastná. Začala jsem dávat dceři Factor Base a OK Alfu+. Problémy se začaly rychle lepšit, laryngitidy od té doby neměla vůbec, ekzém skoro zmizel. Pak se objevil, v té době nový produkt, Factor Base Kids. A letos na jaře řádila ve školce nějaká silná viróza a onemocnělo naráz spoustu dětí - ve třídě zůstalo pouze 6 dětí z 24 a naše malá Adélka byla mezi těmi zdravými! To nikdy dříve neexistovalo, vždy onemocněla mezi prvními. Díky za tak úžasné produkty a velké díky, že už nemusím do dcery cpát antibiotika a další léky!
Marcela P., Stařeč
Jo (St, 6. 11. 2013 - 15:11)
Já a moje mamka užíváme...aha, tak to úmrtí otce vysvětluje, proč ses zbláznila a sereš se s tím ksindlem na všechna témata.
Nejdřív pochovej otce a poté zkus zase chudákům krást z kapes peníze, šmejde.
Doporučuji kni… (Ne, 28. 12. 2014 - 19:12)

Přiznání bývalého ředitele velké farmaceutické společnosti

John Virapen - Nežádoucí účinek: SMRT "Podplatil jsem jednoho švédského profesora, abych urychlil registraci léku Prozac ve Švédsku," říká John Virapen. Tato kniha vypráví pravdivý příběh o korupci, podplácení a podvodech. Napsal ji bývalý ředitel farmaceutického koncernu Eli Lilly & Company Dr. John Virapen, který zná interní praktiky a postupy používané ve farmaceutických gigantech. Za 35 let svého mezinárodního působení odpovídal za marketing několika léčiv. Všechna měla nežádoucí účinky. John Virapen šel s pravdou ven a předkládá vám knihu plnou malých tajemství, o kterých jste se vlastně nikdy neměli dozvědět.
http://gnosis9.net/obchod/?john-virapen,257
Denda (Čt, 25. 2. 2021 - 19:02)
Chci začít užívat doplněk s omega-3 mastnými kyselinami, ale mám strach z těžkých kovů, které bývají v rybím tuku, dá se sehnat něco, u čeho budu znát původ ryb?
Tomáš (St, 9. 6. 2021 - 13:06)
Solgar poskytuje omega 3 kyseliny z malých ryb ze studených vod oceánu - sardinek a ančoviček. Vždy probíhají přísné testy na těžké kovy. Viz. - https://www.solgar.com/products/omega-3-fish-oil-concentrate-softgels/. Zakoupit je můžete na 001shop, cz v 30, 60, 120-ti kapslovém balení. Podobně rybí olej pro děti od firmy G and G má jako zdroj omega 3 kyselin peruánské ančovičky a je též kontrolován na těžké kovy - https://www.001shop.cz/rybi-olej-pro-deti-children-s-fish-oil-120-cps/
! (St, 9. 6. 2021 - 21:06)
Je to lék na všecko, hlavně to všichni hodně kupujte, ať na tom co nejvíc vyděláme.
Uve (Čt, 10. 6. 2021 - 05:06)
Souhlas
Návštěvník (Čt, 10. 6. 2021 - 05:06)
Souhlas
Lenka (Ne, 27. 6. 2021 - 22:06)
omega 3 v kombinaci s vitaminem D je pro dětské tělo hotová zázrak . Doporučuji dávát malým dětem.
Dara (St, 28. 7. 2021 - 20:07)
vitamin D beru , protože jsem po covidu a ted v lete taky, protože je to dobre pro moje(naše) tělo. Je dobrý i na posílení imunity
Tereza (Po, 2. 8. 2021 - 19:08)
vitamin D a omega 3 jsou super vitamíny na rekonvalescenci po covidu
Návštěvník (Út, 3. 8. 2021 - 14:08)
Předávkování omuga-3 může urychlit průběh rakoviny prostaty.
Nina (So, 25. 9. 2021 - 15:09)
jsou dobré k činnosti srdce a správnému fungování mozku.Taky je užívám
Jitka (Pá, 30. 12. 2022 - 09:12)
Moje máme už trochu stařeckou demencí trpí. Díky tomu se nám začala trochu plést a zapomínat. Proto jsem ji koupila pod stromeček šikovnou pomůcku, a to sos tlačítko pro seniory od smartomat .cz Je to perfektní, může si kdykoliv zavolat pomoc a já se naopak můžu kdykoliv podívat, kde ji zrovna mám.
petracookee (St, 6. 11. 2013 - 14:11)
Já a moje mamka užíváme Omega 3 complete, upravuje cholesterol, velmi dobře odbourává stres a mně opravdu energeticky nastartovala. Před třemi dny mi zemřel náhle tatínek a asi nebaštit Omegu 3 complete, tenhle nervový nápor a spoustu zařizování, bych jen tak nezvládla. A to ještě pracuji.
Obsahuje ještě koenzym Q10 a lykopen, je výbornou prevencí proti rakovině prostaty, děložního čípku a slinivky.
Omega je skvělá i pro diabetiky, upravuje cukr!
Pokud máte nějaké dotazy, ráda si s Vámi popovídám: Petra Kanková, [email protected]
marienka34 (Pá, 16. 11. 2012 - 15:11)
Omega 3 jsou fajn, málo známé je, že dobrý je třeba i rakytníkový olej. Já na imunitu používám i léčivé houby, jsou dostání v lékárně v kapslích, jmenuje se to Houbové kvarteto, nebo tak nějak.
Diana (Ne, 22. 11. 2020 - 15:11)
naše telo potrebuje všechny vitaminy. U mně jsou nejlepší na posílení imunity probiotika
Reklama