Reklama

schizofrenie!

Pavel (So, 12. 1. 2008 - 11:01)

Jarčo,je to tak jak píšete.I já mám podobnou zkušenost.Po prvním zaléčení jsem vysadil léky a nemoc se vrátila.Dopadl jsem jako Vaše dcerka.Od té doby uteklo hodně času a já jsem měl možnost nad vším přemýšlet.Chci se Vás ale zeptat.Než Vaše dcerka onemocněla pychozou určitě bylo období, kdy v důsledku nějaké vnější zátěže, trpěla neurozou,nebo ne?Zkušenosti,navyky z tohoto období hrají velkou roli i při snižování léků.Zkuste popsat to období než onemocněla psychozou.Proč jste to tehdy spolu neřešily.?

Pavel (Pá, 11. 1. 2008 - 17:01)

Verčo,mohu jenom potvdit.Vysazovat léky jenom proto,že nemám v tu chvíli žádné prolémy,je skutečně riziko.Je potřeba mít nejen náhled na nemoc,že tedy jsem nemocný ,ale uvědomit si,které myšlenky,přání,nesplněné touhy nemoc spouštěly.Bez tohoto si myslím dojde ve 100% k relapsu.

Návštěvník (Pá, 11. 1. 2008 - 15:01)

Pokud jste, Verčo, brala Zyprexu, pak se divím, že jste nejen tak brzo léky vysadila, protože ze své rodiny vidím, jak velice je to nebezpečné. Navíc se tyto léky mají vysazovat velmi postupně, pomalu. Zyprexa má úplně nejméně vedlejších účinků, ale jeden, kterého se určitě nejvíce bojí děvčata - provokuje chuť k jídlu a vydržet dá velice moc přemáhání. Být Vámi, změnila bych psychiatra - pokud totiž budete bez léků, může se situace opakovat a daleko s horšími konci.. Věřte, že pak i nějaké kilo navíc byste obětovala. Vím to, neboť jsem matkou pětadvacetileté dcerky, která myslela též, že již je zaléčená, lékař pomalu odebíral léky, pak chodila pravidelně na kontrolu - a pak najednou něco spustilo další ataku nemoci - a ona vyskočila z podkroví. Naštěstí chodí, ale má další trvalé komplikace a invalidní důchod. Postupně po léčení se jí vybavilo, že před atakou měla již nepříjemné sny, ale v obavě, aby zas nemusela brát léky, to svému lékaři neřekla. Tak je to na Vás, Verčo! Situace v léčbě této nemoci udělala obrovský skok,a jenom lidi, kteří nemají potuchy, kolik druhů a typů je a co to vše obnáší, házejí každého, kdo se nějakým způsobem léčí, přes palubu. Přeji Vám hodně síly! Jarča

Pavel (St, 9. 1. 2008 - 06:01)

Verčo,napište jakou léčbu,ale konkrétně, Váš syn na psych.klinice prodělal,kromě toho ,že bral léky,které ho uspaly s tím,že přestal přemýšlet .Samozřejmě,že po vysazení léků,kdy zase začal o všem uvažovat a rozebírat téma,které ho na kliniku přivedlo došlo ke vzplkanutí nemoci.Napište proč si myslíte,že by k návratu nemoci dojít nemělo.Děkuji.Přeji hodně štěstí Vám i synovi v novém roce.

verča (St, 9. 1. 2008 - 00:01)

Můj syn před 4 lety prodělal léčení na psych. klinice s diag.paranoidní schizofrenie.Do září 2007 užíval léky,psychiatrička mu je vysadila a před vánici se stav zhoršil,je na klinice ve špatném psych,stavu.

Verča (Pá, 4. 1. 2008 - 13:01)

Léky mi vysadila doktorka. Právě se taky divím, že tak brzo, protože na netu jsem četla, že se musí brát rok až dva. Žádné příznaky nemám, jen zlé sny, v kterých znova prožívám psychózu. Dokonce se cítím lépe než před psychózou. Před ní jsem měla sociální fóbii, kterou už nemám. Měla jsem shizofrenii se zrakovými a hlasovými halucinacemi, pokusila jsem se i o sebevraždu.

Petr (Pá, 4. 1. 2008 - 13:01)

to mohla být i "jen" přepracovanost s příznaky psychózy

Luděk (Pá, 4. 1. 2008 - 00:01)

Ahoj Verčo, já taky "mám" (nebo "měl jsem"?)schizofrenii. Říká se, že asi třetina nemocných se udzraví úplně, tj. že se jim neopakuje ataka. Většinou ale berou delší dobu léky, často trvale. Já jsem měl jednu ataku před čtyřmi lety a léky beru stále, i když jsem si (bez vědomí doktorky) trochu snížil dávku. V podstatě beru minimální udržovací dávku. Většině těch "uzdravených" přetrvávají určité příznaky - jako třeba horší odolnost vůči stresu, střídání nálad, horší spánek atd. Zdá se mi docela brzo, vysadit léky po půl roce. To ti vysadil doktor, nebo ty sama? Měla jsi "klasickou" schizofrenii, s bludy, hlasy apod.?

Verča (Čt, 3. 1. 2008 - 18:01)

Znáte někoho, kdo "měl" schizofrenii? Měla jsem totiž před rokem a pul psychozu, diagnosa - schizofrenie. Pul roku brala Zyprexu. A nyní neberu zadne leky a schizofrenii nemam. Jde mi o to, jaka je pravdepodobnost, ze se nemoc vrati?

Verča (Čt, 3. 1. 2008 - 18:01)

Ahoj Báro,
takové sny mám taky často. Ale u mě se už tato nemoc projevila. Loni na podzim jsem mela hroznou psychozu. Dostavala jsem se z toho pul roku. Ted jsem v pohode, akorat zustaly ty sny...

Petr (Čt, 3. 1. 2008 - 11:01)

nebo použij tento:

http://psychiatrie.zbynekmlcoch.cz/psychotest.htm

tamten je placený :-)

Petr (Čt, 3. 1. 2008 - 11:01)

Ahoj Dano, nevím úplně přesně, jak se k Tvému dopisu postavit, nejsem odborník. Se svojí nemocí a bolestmi hlavy zkušenosti mám, jednalo se o pocit, který nejde popsat asi nijak jinak, než že "člověk má v hlavě špendlíky". Co se týče dvou osobností a mýty s tím spojenými: schizofrenik nemá dvě osobnosti, onen rozštěp osobnosti je hodně starý termín z dob, kdy schizofrenie nebyla ještě dobře prozkoumána. V praxi, u mě je např. normální velká náladovost, kdy mám večer úplně jiné názory než ráno, možná to trochu připomíná dvě osobnosti, nevím, ale o rozštěp se nejedná. Dále u schizofreniků existuje často tzv. ambivalence (tedy existence více protichůdných postojů současně - chci a nechci něco zároveň). Ambivalentní člověk už střídající osobnosti někdy připomíná. Chceš-li, zkus si na stránkách http://www.psychotesty.kvalitne.cz/psychotest/ udělat test na tendence k psychickým onemocněním, poznamenej si odpovědi k otázkám a v tom horším případně ukaž svému lékaři. Zdravím a přeji hodně štěstí

Raddhika (So, 29. 12. 2007 - 23:12)

Jen se desim kdo si precte tento blabol. Vas pritel je predevsim nezodpovedny fetak a az potom schizofrenik. Schizofrenici nesmi pit vubec zadny alkohol, prasky musi jist pravidelne. Nazor typu zavirat schizofreniky nekam mimo lidi je velmi pomyleny. Sama mam pritele schizofrenika, ale je ke sve nemoci zodpovedny a vse je vporadku. Schizofrenie je siroky pojem a lze sem schovat kde co, je plno typu schyzofrenie. Ovsem to co zde popisujete je, jak uz jsem zminila, naprosto nezodpovedne chovani takze nehazejte vsechny do stejneho pytle a hlavne ne z fetakama to je zase o jinem problemu.

Luděk (So, 29. 12. 2007 - 22:12)

Ahoj Báro, to bude spíš nějaká neuróza - může to být třeba následek nějakého traumatu nebo nevyřešených problémů - spíš případ pro psychologa/-terapeuta.

BÁRA (So, 29. 12. 2007 - 21:12)

AHOJ,MÁM ASI TAKY PROBLÉM,SNAD UŽ MILIONKRÁT SE MI STALO ŽE JSEM USNULA A ZDÁLIY SE MI ŠÍLENÉ SNY,VŠICHNI MI CHTĚLI UBLÍŽIT A NAVÍC JSEM CÍTILA ŽE KOLEM MÉ POSTELE NĚKDO CHODÍ,NĚKDO KDO MI CHCE HROZNĚ UBLÍŽIT A JÁ NEMŮŽU OTEVŘÍT OČI,NEMŮŽU SE BRÁNIT.JE TO HRŮZA,UŽ SE SKORO BOJÍM USÍNAT.MÁ TO NĚCO SPOLEČNÉHO S TOUTO NEMOCÍ?PORADTE PROSÍM.

Dana (Pá, 28. 12. 2007 - 18:12)

Petře,zaujal mě Tvůj článek.Jsi fakt dobrý a mám na tebe prosbu.Zajímalo by mě,jaké jsi měl příznaky této nemoci.Já jsem taky v péči psychiatra už 4 rok,měla jsem spoustu antidepresiv ,ale nic nezabralo,prostě to na moje stavy nefunguje.Byla jsem u 3 psychiatrů a každý mně řekl,že o schizofrenii nejde,já ale přes den lítám mezi jakoby dvěma osobnostmi.Hodně se mi objevuje minulost,cítím se jako bych tam byla,to co jsem kdysi prožila,jakoby se vracelo,pak se najdu a jsem v přítomném čase,vůbec se mi to nelíbí.V těchto stavech jsem jak mimo mísu,taky v noci se probudím a kolikrát nevím,kde jsem,vše se mi vymaže a jsem zmatená.Měl jsi taky bolesti hlavy,pnutí,někdy mám hlavu jak kámen,nehnu s kůží na hlavě a v tuto chvíli se mi ztrácí osobnost. Moc by mě zajímalo,jak se to projevovalo u Tebe,já si třeba v duchu mluvím,v noci po probuzení jako by mně mysl vymýšlela představy,no je to na po..Co se u Tebe projrvovalo.Díky Dana

filipa (St, 26. 12. 2007 - 18:12)

zdenko, napsala jsem ti e-mail.

Petr (Po, 24. 12. 2007 - 12:12)

Na našem oboru byly Zdeno všechny materiály v nejhorším dostupné v elektronické podobě a šlo si je vytisknout, to už je ale (myslím si) standard dnes všude. Sťastné a veselé Tobě i ostatním

Zdena (So, 22. 12. 2007 - 17:12)

Děkuji Petře,
mám ještě dotaz.Jaké je to na VŠB s učebnicemi a skripty?Syn má ke všemu dysgrafii.Nestíhá zapsat přednášky .
Zdena

Petr (Pá, 21. 12. 2007 - 12:12)

Možná jsem ještě málo zdůraznil, že si člověk musí získat pozitivní přístup k povinnostem, chodit na přednášky, cvičení, ( Bůh Tě to v kostele nenaučí.:-) )nerezignovat, ani po nevydařené zkoušce. Ahoj

Reklama

Přidat komentář