Reklama

Část lékařů si přeje vznik nové lékařské komory

Lékaři, kteří podepsali Deklaraci lékařů mají pocit, že kredit lékařského stavu byl v poslední době značně poškozen vystupováním vedení ČLK, zejména jejím prezidentem dr. Kubkem.

Vedení ČLK v čele s dr. Kubkem vystupuje, jako by mělo podporu většiny z téměř 52 000 lékařů organizovaných komorou. Ve skutečnosti tomu tak ale není. Lékaři jsou členy komory, protože to mají nařízeno zákonem, jinak by z ní většina z nich vystoupila. O tom také svědčí extrémně malá aktivní podpora a účast lékařů na okresních či obvodních volebních shromážděních ČLK. Ta byla v roce 2015 v průměru 3–5 % všech členů a od té doby nestoupla. Síla mandátu předsednictva ČLK je nižší než 4 % z celkového počtu, což znamená přibližně 2 000 lékařů.

Česká lékařská komora v čele s dr. Kubkem nemá morální oprávnění mluvit za lékaře, natož jménem lékařů vyvíjet jakýkoliv tlak na politiky ohledně povinného očkování.

Bylo by velmi žádoucí znovu pozvednout úroveň zástupců lékařského stavu a případně i vážne hovořit o možnosti vzniku jiné lékařské komory a ukončit tak monopol ČLK. K tomu je však zapotřebí skutečně aktivní spojování rozumných a slušných lékařů napříč celou Českou republikou.

V rámci Deklarace lékařů lékaři chtějí  podpořit vznik oblastních lékařských uskupení (na úrovni okresů či krajů) a hledají proto oblastní koordinátory, na které by poté mohli směrovat lékaře z těchto oblastí. Zatím vznikly takové skupiny v Hradci Králové a Pardubicích.

Reklama

Toto aktivní spojování může být pro budoucnost lékařského stavu velmi důležité. Lékaři jsou vyzýváni k možnosti aktivní spolupráce.

Od 22. 1. budou probíhat demonstrace v českých městech (22. 1. Mladá Boleslav, Tábor, Most, Ostrov, Hradec Králové, Klatovy, 23. 1. Strakonice, Poděbrady, Trutnov, 26. 1. Cheb, 29. 1. Kladno, Mariánské Lázně, Děčín, Vyškov u Brna, Opava, Liberec, 30. 1. Břeclav) – Na všech těchto místech by bylo dobré, pokud by vystoupil i někdo za lékaře. 

Na 27. 1. 2022 je naplánována 1. Československá konference covid-19  https://covidkon.cz

30. ledna v 15:00 proběhne demonstrace na Václavském náměstí, kde vystoupí lékaři, právníci a zástupci povinným očkováním dotčených skupin (pořádá Úl svobody).

Zdroje a kontakty:

Václav Hrabák - deklaracelekaru.cz - 603 743 049

 

Reklama

Komentáře

Jarda (St, 19. 1. 2022 - 22:01)
Ponekud se nam to tu posledni dobou zvrhava v antivaxerskou agitku, nezda se Vam?
Luděk (So, 22. 1. 2022 - 12:01)
Web doktorka. cz je už dávno antivaxerskou agitkou. Když si přečtete, které profesní skupiny ho založily, nedivíte se. Pochybuji, že se na článcích nějaký doktor podílí. Jedině pokud bereme za lékaře homeopaty, maséry nebo léčitele.
Sayer (Po, 24. 1. 2022 - 07:01)
Az nebudou vakciny vyrabet firmy s minulosti zatizenou milionovymi pokutami za manipulaci se studiemi, az budou verejne zverejnovany smlouvy o nakupu vakcin, az se budou zcela racionalne probirat pomery prinosu a vedlejsich ucinku, az se nebude lhat pri reklamnich kampanich, az se prestane utocit na lidi s jinymi nazory, az se zrusi diskriminace, pak se zacnu zamyslet nad vakcinaci. Vypada to, ze toho se vsak brzo nedockame.
Martin (Čt, 20. 1. 2022 - 08:01)
Nezdá. Konečně se probudili.
no (So, 22. 1. 2022 - 14:01)
členství v lékařský komoře, nechápu smysl. Ale že je špatný vedení, dobrá, ale kdo to vedení volil? Svého času jí šéfoval David Rath, který tu komoru pojal jako lékařský odborový kluk, kde byl v čele dříve. Pokračoval v tomtéž, ale pod hlavičkou organizace co má ze zákona pevně daný status. Proč ta komora vůbec je, proč ji nezruší? Ne stačí k provozování praxe vystudovat medicínu a mít atestaci? Na odbornou úroveň dbají atestační komise, kliniky a lékařské fakulty. Spory s pacienty stejně řeší soud, ten zavolá znalce, nikoli názor komory.
Návštěvník (So, 22. 1. 2022 - 16:01)
Kdo má díru do řiti, tak založil nějakou komoru - autodopravci, popeláři, uklízečky, asistentky veřejných toalet apod. V čele komory pak zpravidla stojí její president.
to (So, 22. 1. 2022 - 18:01)
mi nevadí, ať jsou spolky a komory, třeba spolek králikářů, zahrádkářů nebo holubářů či rybářů. Vadí mi třeba "průmyslová komora", což je spolek majitelů firem, v čele je exbolševik Dlouhý. Tváří se jak reprezentanti průmyslu, kdyby to bylo sdružení nějakých firem, je mi to fuk. Ale tváří se jak oficiální organizace, tj. jako by měli napojení na státní správu. U doktorů mi nevadí odborové kluby, když to mají v názvu. Vadí mi, že bez členství v komoře nejde dělat praxi lékaře. A tu komoru neřídí stát, ale lékaři sami. Asi jako u rybářů, kdo není členem, nesmí chytat ryby. Prostě odlišit spolky, sdružení a dobrovolné organizace od státem povinných organizací, kde ovšem ten stát to bude řídit. Jako žádná samospráva nejmenuje doktory nebo nedává atestace, ale státem schválená fakulta, v systému státem dozorovaného školství, případně atestační komise, kde to je pod fakultami, na které stát jaksi dohlíží.
Reklama