Reklama

Jak bojovat s bacily i bez léků?

Nachlazení, rýma, kašel, bolesti v krku či viróza se v zimě vyhýbá jen málokomu. Oproti létu do našeho organismu pronikne trojnásobek virů, které v případě oslabené imunity rychle rozpoutají nemoc. Boj s „bacily“ často zvládnete i bez lékařů, a dokonce i bez běžných léků, které někdy přirozené procesy léčby brzdí.

Zkuste si naordinovat zábaly, čaje i podpůrný jídelníček.

Zimu si s nemocemi, především s těmi respiračními, odjakživa spojujeme více než teplé měsíce. Není to ale proto, že by snad během léta počet virů kolem nás poklesl. I v teplých měsících je „bacilů“ pořád stejně, jen mají zhoršené podmínky. Zimní období je pro jejich útoky na naše zdraví naopak ideální. Trávíme více času v interiérech, kde je suchý a teplý vzduch, který dráždí sliznice – naši první linii obrany. Sliznice se oslabují dále také prudkými změnami teplot při přechodu z vytopených vnitřních prostor do venkovního mrazu. Oproti létu tak přes oslabené sliznice pronikne do našeho organismu až třikrát více virů.

Značně rizikové je s ohledem na propuknutí nachlazení, rým, viróz nebo chřipek i období vánočních svátků a konce roku. Lidé se nejen více setkávají, ale zejména bohatě hodují, a to hlavně sladké, smažené a tučné jídlo. „Sváteční dopřávání si méně zdravého jídla může významně snížit naši obranyschopnost. Drtivá část buněk našeho imunitního systému totiž sídlí ve střevech, kde je důležité udržovat správné, zdravé prostředí. Je-li prostředí v našich střevech narušeno, nejen, že se může dostavit řada zažívacích potíží, ale významně je ovlivněno i fungování naší imunity,“ vysvětluje celostní lékař MUDr. Bohumil Ždichynec. Pokud tedy se začátkem ledna cítíte, že na vás „něco leze“, může to být i důsledek přemíry vánočního cukroví a dalších dobrot.

Bojujte s nemocí teplem. Pomohou osvědčené zábaly

Reklama

S běžným nachlazením, kašlem, virózou či rýmou nemusíte hned nutně spěchat k lékaři a zvládnete je i sami. Důležité je podpořit svou imunitu a dát tělu prostor vypořádat se s „bacilem“ samo. Základem je odpočívat, aby mělo tělo k tomuto boji dostatek energie. Udržujte se v teple, prohřáté tělo si totiž s viry lépe poradí. Je vědecky prokázáno, že vyšší teplota těla efektivněji viry zabíjí, což zpomaluje jejich replikaci. Výborným pomocníkem jsou také lokální obklady, velice účinný je Priessnitzův obklad, který pomůže při bolesti v krku, kašli, rýmě či zánětech průdušek, hrtanu nebo hltanu.

Principem obkladu je prohřát postižené místo, kde se vlivem tepla roztáhnou cévy. Díky tomu sem proudí více krve, která s sebou nese bílé krvinky – hlavní bojovou sílu naší imunity. „Priessnitzův obklad si připravíte i sami doma. Potřebujete bavlněnou látku, kterou namočíte ve studené vodě a vyždímáte. U dospělých může být podle jejich stavu voda i opravdu studená, u dětí si raději hlídejte teplotu kolem 22 stupňů. Mokrou látku přiložte na místo, překryjte mikrotenovým sáčkem a omotejte suchým bavlněným šátkem. Ponechejte zábal na místě zhruba dvě hodiny, u dětí půl hodiny, a pak sundejte a před další aplikací počkejte alespoň tři hodiny. Pro ještě snazší přípravu obkladu si můžete koupit i již předpřipravené zábaly, u kterých stačí namočit vyjímatelnou vnitřní vložku,“ dává tip Magda Jandová z obchodu Astoreo.cz.

Dopřejte tělu výživu a tekutiny

Domácí léčbu můžete podpořit i vhodnou stravou a hojným pitným režimem. Dopřejte si vydatná jídla, která ale nezatíží trávicí soustavu. Osvědčenou klasikou jsou hutné drůbeží vývary, důležitý je také příjem proteinů a vitamínů z ovoce. Imunitu podpoří i česnek nebo zázvor. Bolavý krk můžete zklidnit lžičkou medu, protáhnout ucpaný nos pomůže chilli paprička. Průduškový kašel zmírníte „oblíbenou“ cibulovou šťávou. Podporu najdete i v bylinkových čajích. Šípkový čaj vám dodá celou řadu vitamínů, jitrocelový nebo mateřídouškový působí příznivě na zahleněné průdušky. Divizna, hluchavka nebo sléz naopak podpoří tvorbu hlenu při suchém kašli. K nejpoužívanějším bylinkám pro celkovou podporu při nachlazení nebo virózách patří černý bez, imunitu zase celkově posílí echinacea.

Zkuste vynechat léky

Pokud se chcete uzdravit rychleji, zkuste vynechat i některé léky – třeba ty potlačující horečku, kašel nebo tvorbu hlenu. „Možná to leckoho překvapí, ale například taková horečka není ve skutečnosti symptomem nemoci, ale součástí boje našeho těla s nemocí. Jak již bylo zmíněno, vyšší teplota znesnadňuje množení virů a průběh nemoci může zkrátit. Při kašlání a kýchání se zase náhlými a prudkými výtlaky vzduchu vytlačují viry ven z dýchacího ústrojí. Viry se z organismu dostávají pryč i smrkáním, tělo se zároveň tímto způsobem čistí od ‚padlých bojovníků‘, tedy bílých krvinek,“ popisuje MUDr. Bohumil Ždichynec. Když tedy tyto přirozené procesy neutlumíte léky a jednoduše je „přetrpíte“, je šance, že se z nemoci dostanete rychleji.

MK

Reklama

Komentáře

Katka (So, 15. 1. 2022 - 11:01)
Za život jsem prodělala hodně viróz s vysokými horčkami. Vždy se mi osvědčilo ležet v posteli, vůbec nic nědělat - žádná televize, mobil. pít čaje, jíst max. kuličky hroznového vína či nějakou polévku, pokud vám jí má kdo udělat. Tělo se s tím vždy vypořádalo. Byl to pro mne vždy takový restart. Ale je moi čtyřicet. Třeba pro šedesátníky s poruchou štítné žlázy či srdečními problémy, nemocnými ledvinami může být vysoká horečka nebezpečná a je jí vhodné držet na přiměřené výši.
M. (Po, 24. 1. 2022 - 11:01)
Na začáktu infekce opravdu půst může hodně pomoci. Pokud je infekce dlouhodobá a organismus je již vyčerpaný, je vhodné zařazovat vývary, miso polévky, dle chuti ovoce, zeleninu...
Diana (So, 15. 1. 2022 - 20:01)
chce to hodně vitaminu, ovoce, mineralu, čisté vody a k tomu klidně i nějaký potravinový doplněk na podporu imunity
! (Po, 24. 1. 2022 - 11:01)
"Bacily" tvoří jen malý zlomek patogenních mikroorganismů (jako jsou bakterie, viry, plísně, kvasinky atd.).
Jitka (Po, 24. 1. 2022 - 14:01)
bakterie, viry, plísně, kvasinky - tomu se přece souhrne rika bacily nebo patogenni mikroorganismy
! (Po, 24. 1. 2022 - 22:01)
Bacily jsou obecné označení pro tyčinkovité bakterie. Jde tedy o specifický druh patogenních mikroorganismů. Považuji však za zbytečné se dále zabývat taxonomií a soustředit se na problém.
Reklama