Reklama

Rodiče by včas měli s dětmi mluvit o nebezpečí sdílení intimních fotek

Méně než jeden ze tří rodičů se svým potomkem mluví o nebezpečí sdílení intimních fotografií v online komunikaci. Mnohým dětem se tak nedostane včas varování, které je tolik potřebné.

Sexuální zneužívání dětí má mnoho podob. Jednou z nich je i vylákání intimních fotografií při komunikaci online. Tyto fotky pak mohou být poskytnuty dalším lidem, pachatel však může také začít dítě dále vydírat. Pro rodiče by proto téma bezpečné komunikace na internetu mělo být důležité. Přesto nedávný výzkum neziskové organizace Thorn potvrdil, že mnoho rodičů se stále ostýchá mluvit se svými potomky o rizicích internetové komunikace a sdílení intimních fotografií.

Studie také ukázala, že mnozí rodiče se cítí nedostatečně připraveni se svými potomky toto téma otevřít. Výsledkem může být opožděná reakce ve chvíli, kdy se stane něco špatného. Práce navázala na předchozí výzkum analyzující zkušenosti mladých lidí, kteří intimní fotografie na internetu sdíleli.

Od rodičů chybí konkrétní příklady i přísnější názor ohledně toho, co je přijatelné

Rodiče mluví s dětmi o rizicích online světa jen obecně a vyhýbají se konkrétním příkladům. Právě ty by však mohly dětem pomoci uvědomit si, že je něco špatně. Ještě víc alarmující je však skutečnost, že 1 ze 4 rodičů pokládá za přijatelné, aby příjemce intimní fotky nebo videa tento obsah dál šířil tak, jak sám uzná za vhodné. Nutno podotknout že tento názor častěji zastávají muži (33 %) než ženy (16 %).

Reklama

Rodičům by také příliš nevadilo, kdyby jejich dítě sdílelo intimní fotky jiného dítěte. Celých 53 % z nich by dokonce mělo tendenci svalovat konečnou vinu na oběť samotnou – tedy na dítě, jehož fotky byly posílány dál bez jeho svolení.

Rodiče mají zkreslené představy o věku, kdy je riziko pro jejich děti relevantní

Rodiče se často domnívají, že jejich dětí se uvedené situace nemohou týkat – jsou přece ještě příliš mladé. Výzkum však poukázal na to, že právě tyto závěry jsou nebezpečným „uklidňováním“ sebe sama, zatímco realita je jiná. Děti totiž sdílejí intimní fotky dříve, než se rodiče domnívají. Zatímco rodiče o těchto záležitostech s potomky hovoří až ve věku 9 – 12 let, častěji však až ve 13 letech, bývá sdílení intimních fotek obvyklé už mezi devítiletými dětmi.

Před takovou krátkozrakostí varují odborníci. Naopak doporučují s dětmi o tématu otevřeně mluvit dříve, než vstoupí do puberty. Například sexuoložka MUDr. Petra Vrzáčková, Ph.D., FECSM, na toto téma uvádí v rozhovoru pro blog o zdravé sexualitě na Yoo.cz, že dětem je potřebné vštěpovat základní pravidlo mezilidská interakce: Komunikace a intimní kontakty by měly probíhat s oboustranným souhlasem. Ten není platný, dá-li jej kdokoliv mladší patnácti let. „Ideální by bylo, abychom získávali základy zdravých vztahů už v rodině, ve školce, na základní škole. Bohužel však některých rodinách nejsou děti brány jako samostatné osobnosti,” vysvětluje odbornice.  

Řešení? Lepší informovanost rodičů a odvaha

Ukazuje se tak, že klíčové je poskytnout rodičům a pedagogům nástroje, které jim pomohou s dětmi mluvit o zdravých online vztazích upřímně a bez předsudků. Ti, kdo o děti pečují, jsou koneckonců jejich hlavními ochránci a měli by jim umět včas pomoci.

Ačkoli rozhovory o online bezpečnosti a riziku sdílení intimních fotek mohou být nepříjemné, 4 z 5 dotazovaných rodičů se shodli na tom, že by jim pomohlo následující:

  • Vědět, že ostatní rodiče o tomto tématu s dětmi diskutují
  • Lépe znát technologické platformy, které jejich děti používají
  • Více informací o tom, že sdílení intimních fotografií a videí online je na vzestupu

ČTK

 

 

Reklama

Komentáře

Radka (Ne, 25. 9. 2022 - 11:09)
Kamarádky dcera bohužel zažila, že jí spolužáci posílali v 7.třídě své přirození.
Bohouš (Ne, 25. 9. 2022 - 13:09)
Když mi bylo sedmnáct let, tak mě jedna holka fotila nahýho. Podařilo se jí zachytit i ejakulaci v detailu. Chtěla to na památku, ale přišla na to její matka. Ta to poslala mé matce, která se pak chlubila kdekomu, jak pěkného má syna. Měl jsem pěknou ostudu.
Vilém (Po, 3. 10. 2022 - 12:10)
To je hodně hustý. A je tvoje mamka normální? Jaký s ní máš nyní vztah? No ona i ta reakce matky přítelkyně není úplně košer. Možná nakonec matky udělají úplně největší trapasY.
Bohouš (Po, 3. 10. 2022 - 12:10)
Nemyslím si, že je to normální. Já bych to svým dětem neudělal. Jak mi bylo osmnáct let, tak jsem se od ní odstěhoval a brzy se oženil. Ty fotky dostala od ní i moje nastávající, ale nechala si to vysvětlit. Matka mne nenávidí.
Vilém (Pá, 14. 10. 2022 - 18:10)
Opravdu nestandartní matka
Návštěvník (Ne, 25. 9. 2022 - 16:09)
Hnusný
Karel (Po, 3. 10. 2022 - 12:10)
Mě by třeba zajímalo, jestli by utrpěl nějakou újmu třeba 12 letý kluk, kdyby viděl vyfocené přirození své spolužačky?
Návštěvník (Po, 3. 10. 2022 - 13:10)
Dnes mají děti, které chtějí, přístup k pornu a tak dobře ví jak pohlaví vypadají a co se s nimi dělá. Přirození spolužačky by informovaného kluka asi příliš nepřekvapilo. U kluků je toho vidět víc a většinu holek to zajímá. Taková zvědavost patří k životu. My jsme tolik infotmací neměli a tak jsme si museli hrát na doktora a měli jsme to zajímavější.
Vlasta (Pá, 14. 10. 2022 - 18:10)
Já jsem se synem mluvila, ale on už fota svého pohlaví spolužačkám odeslal. Viděla jsem ho v jeho počítači na vlastní oči.
Karel (Po, 17. 10. 2022 - 15:10)
Já jsem se narodil v sedmdesátých letech, takže logicky žádný internet v té době nebyl. Možná měl otec někde schované pornofotky, ale po těch jsem nepátral. Takže jsme si jako děti hráli na doktory. Mnohokrát jsme chodili kluci s holkama společně na záchod a tam jsme si navzájem ukazovali přirození. Dost často jsme před sebou i čůrali. Nikdo to neřešil. Pamatuji si, že jsme si asi ve třetí třídě u nás doma hráli se spolužačkou na doktora. Já jsem přinesl fonendoskop a přiložil jsem jí ho na buchtičku, jako, že budu poslouchat. Dodnes si pamatuji, jak se smála a ječela, že jí to studí.
Renata (Čt, 20. 10. 2022 - 15:10)
Ani si nechci představit, co by se dnes dělo, kdyby děti při této činnosti přistihli nějací přecitlivělí rodiče. Možná, že právě ta reakce rodičů by v dětech vyvolala celoživotní trauma.
Karel (Čt, 20. 10. 2022 - 17:10)
No právě. Pokud by ti rodiče ty děti za to třeba mlátili, ta v lepším případě by jim nadosmrti zůstaly na krku, protože by neuměly navázat normální vztah. V horším případě by se z nich stali agresoři a násilníci, kteří by přepadávali ženské v parku. Dětská sexualita je přirozená, a pokud je dobrovolná, pomáhá formovat osobnost. Já měl rodiče tolerantní, tak snad po téhle stránce ze mne vyrostl normální člověk.
Návštěvník (Čt, 20. 10. 2022 - 18:10)
My jsme Karle žili a ti dnešní mladí se jen dívají a ze života málo mají.
Renata (Čt, 20. 10. 2022 - 19:10)
Ono ještě horší než výprask (myslím, že tito přecitlivělí rodiče by děti nemlátili), by bylo nějaké výchovné domlouvání, řešení s druhými rodiči, učiteli či nedejbože se sociálkou. Dnes člověk někdy zasne, co rodiče považují třeba za šiknu a co začnou řešit a udělají dítěti ještě větší trauma a ostudu. Hrát si na doktory, zkoumat druhé pohlaví je v určitém věku zcela běžné a pokud do toho dítě není nuceno protisvé vůli, tak na tom není co k řešení a nejlepší pro všehcny je, když do toho rodiče nezasahují a dělají, že o ničem neví.
Hubert (Po, 24. 10. 2022 - 13:10)
Kdo si to nevyzkousi v puberte, tak se to s nim tahne zrejme do pozdejsiho veku. Tuhle se na toto tema bavili lidi na twitteru a na to, ze od muzu dostavaji fotky prirozeni, si tam stezovalo celkem hodne zen ruzneho veku.
Gi (Po, 24. 10. 2022 - 14:10)
Ne všechny ženy pohoršují mužská přirození. Moje kamarádka mi ukazovala fota penisů svých milenců i s rozměry. Byla hrdá na to, co se do ní vešlo.
Karel (Po, 24. 10. 2022 - 13:10)
No já mám pocit, že je to také tím, že dnešní mladí se osobně asi příliš nestýkají a nemají ani potřebu se osobně stýkat. Oni komunikují přes internet a stačí jim to. Na osobní seznámení jsou asi líní. A zůstane nejspíš jen u toho posílání těch nahých fotek. Mě je 45 let, takže v době mého mládí tyhle možnosti nebyly. Když jsem chtěl holku, musel jsem se osobně snažit, aby si mne všimla a něčím pozitivním jí zaujmout. A to samozřejmě stálo čas, námahu a peníze. Ale když se to povedlo, tak to stálo za to. A kdyby se mi v dnešní době stalo, že by mi nějaká kamarádka přiměřeného věku poslala své nahé fotky, určitě bych se s ní chtěl brzy vidět, protože by to pro mne znamenalo příslib sexu.
Jana (Po, 24. 10. 2022 - 16:10)
Také bych řekla, že dnes chlapci a mladí muži vynakládají mnohem menší úsilí dívku zaujmout. Jakmile je jednou dívka odmítne, tak se stahují. To dřív bylo zcela běžné, že dívky dělaly nedobitné, i když měly zájem a chlapci se museli snažit a být vytrvalí a nápadití. No možná je to i kvůli různým aktivitatám typu "metoo" a pod.
Karel (Po, 24. 10. 2022 - 17:10)
No já si myslím, že je to určitě kvůli aktivitám typu mee too a podobně. Když holka kluka odmítne, tak on se raději stáhne, protože má strach, že ho ta holka obviní ze znásilnění. Vždyť je toho plný internet. No a ti bojácnější to nezkusí ani napoprvé, protože mají ještě větší strach. A teď si představte, že by třeba osmnáctiletý chodil se sedmnáctiletou. Jí najednou rupne v bedně a udá ho, že jí znásilnil. No a kluk má najednou na krku znásilnění dítěte. A za to je až deset let. To se pak nedivím, že se ti kluci nijak k holkám nehrnou. Raději si ptáka vyhoní u porna. Vyjde to nastejno a je to bezpečnější.
Jana (Po, 24. 10. 2022 - 17:10)
Máte pravdu, až na to, že znásilnění dítěte je snad jen do 15 let. S 15-letými již může být sexuální styk, jen nesmíte být třeba jejich učitel nebo v nějak nadřazeném postavení. Za mého mládí mělo plno patnácek vztah třeba s jednadvacetiletým.
Gi (Po, 24. 10. 2022 - 18:10)
Nestrádal jsem. Zaučen starší partnerkou, která byla stále k dispozici, jsem s holkama chodil, dokud si o to samy neřekly. Když to bylo na prvním rande měla to, ale pak jsem si jí moc nevážil, protože romantika a postupné toužení bylo mnohem zajímavější.
Karel (Po, 24. 10. 2022 - 18:10)
No ono asi došlo k posunu. Protože Dominik Feri spal s nějakou sedmnáctiletou holkou, ona si to potom rozmyslela a udala ho za znásilnění. No a teď je stíhán mimo jiné za znásilnění dítěte. To znamená, že za dítě se považuje každá osoba, která nedovršila osmnáct let. V tom případě by ale měli zvýšit hranici legální soulože na osmnáct let.
Návštěvník (Po, 24. 10. 2022 - 18:10)
To jsou paradoxy naší legislativy, ale kde není žalobce, není soudce. Když je někdo "provařená hlava", je napaditelnější víc, než buran, kterej krmí dobytek. Za mých mladých let se šukalo a věk se moc nebral v úvahu, ale to byli nezajímaví, obyčejní pachatelé.
Karel (St, 26. 10. 2022 - 14:10)
No, právě. A pan Feri provařená hlava je. A ještě ke všemu z té "správné" progresivistické stáje. On byl z těch, kteří hnutí Mee Too podporovali. Tak dopadl podle hesla kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá.
Reklama