Reklama

tupozrakost

lapo (Út, 15. 1. 2008 - 23:01)

S tupozrakostí není žádný problém dostat řidičák se zpúsobilostí jako řidič amatér.
Dokonce se svou tupozrakostí mám i pilotní průkaz. Sice jen na glida,ale zelenou mám až na ultralight...

Jirka K. (Út, 15. 1. 2008 - 18:01)

Ivana: Udělat si řidičák jako řídič-amatér by neměl být problém. Člověk s touto vadou se akorát nemůže stát řidičem z povolání.

Jirka K. (Út, 15. 1. 2008 - 18:01)

Daniela: Myslím si, že by klapka synovi mohla pomoci,zvláště když šilhá. Raději to ale proberte to s lékařem.

Daniela Machylo (Pá, 11. 1. 2008 - 12:01)

Můj šestiletý syn mhouří často pravé oko, občas mu i ujíždí do strany, lékař navrhl brýle, -2 dioptrie. Syn je nosí cca již dva roky, zlepšilo se to, ale jen trochu, nepomohla by proti mhouření klapka? Děkuji

Jana Marelová (St, 9. 1. 2008 - 08:01)

Zajímalo by mě,jestli si mohu s tupozrakostí udělat řidičský průkaz? například jsem neprošla u vstupní prohlídky u ČD

Olga Palasová (Čt, 7. 2. 2008 - 14:02)

Dobrý den dcerce zjistili před měsícem tupozrakost jednoho oka.Jedno oko 5 druhé 6 dioptrií.Dcerce bude v březnu 8 let.Dřív jsme na to nepřišli,dcerka nikdy nešilhala,naměla časté záněty,zarudlé očí,nebolela ji hlava prostě nic ani v rodině pokud vím tato vada není.Dětská doktorka prohlídky strašně odbývala někdy oči ani nevyšetřila jen to všechno odfajfkovala.Dneska vidím jaká to byla chyba,že jsem ji u toho nechala ale čas nejde vrátit.Prosím můžete mi někdo napsat vlastní zkušenost s léčbou v tomto věku.O kolik by se mohli dcerce dioptrie snížit (tak orientačně).Lékařka nám nedává šance ale já tohle nějak nedokážu příjmout a chci doufat že nějaká šance je.

Petr Veselý, mg (Út, 18. 12. 2007 - 20:12)

Mohu Vás ubezpečit, že tupozrakost, neboli amblyopie není záležitost vrozená. Vyvíjí se ale na podkladě např. dioptrické oční vady a ta může mít dědičnou složku. Prevencí je tedy včasná kontrola zrakových funkcí.

.1181684975.119 (St, 12. 12. 2007 - 00:12)

Zdravím Vás,dnes jsem četla nový výtisk časopisu,který vydává VZP a je tam zajímavý článek o tupozrakosti.Nemám ho momentálně k dispozici,ale myslím,že tam byl kontakt na lékaře,který se tím zabývá.Ale o tom,jestli je to dědičné tam nepíšou.Zajímá mě to,tatínek mé dcerky je tupozraký,jeho maminka taky.Rozum mi říká,že je to asi náhoda,ale ráda bych znala názor odborníka.Jak píšou v tom článku,je důležité odhalit ji do 3 let,aby měla léčba nějaký výsledek.

Paja (Út, 11. 12. 2007 - 23:12)

Tupozrakost na levé oko mě zjistili už ve třech letech, nosila jsem také ten strašný okluzor a do čtrnácti brýle na dálku, které jsem díky pubertě a abych se líbila odložila,naučila jsem se bez nich žít, i když to pravé oko mi dává někdy najevo, že toho doostřování má dost. Teď ve třiatřiceti paradoxně potřebuji brýle na čtení, prý je to brzy. Zajímalo by mě, co mě bude s mojí tupozrakostí do budoucna čekat a jestli je dědičná??

Paja (Út, 11. 12. 2007 - 23:12)

Tupozrakost na levé oko mě zjistili už ve třech letech, nosila jsem také ten strašný okluzor a do čtrnácti brýle na dálku, které jsem díky pubertě a abych se líbila odložila,naučila jsem se bez nich žít, i když to pravé oko mi dává někdy najevo, že toho doostřování má dost. Teď ve třiatřiceti paradoxně potřebuji brýle na čtení, prý je to brzy. Zajímalo by mě, co mě bude s mojí tupozrakostí do budoucna čekat a jestli je dědičná??

Keli (Pá, 7. 12. 2007 - 10:12)

RE: Je mi 18 let, ttupozrakost mám na pravém oku už od malička, okluzor jsem nenosil jak jsem, nastala puberta a já se vybodnul i na brýle, v 17 letech jsem byl na oční prohlídce a paní doktorka mi řekla, že brýle stejně nosit už nemusím, že k ničemu nejsou, taky jsem si myslel že se mi oči zhorší, ale je to čímdál tím lepší, ohodně lepší než před pubertou, dokotrka mi pak vysvětlila že se to může v průběhu puberty buď zhoršit nebo zlepšit. Takže o "zázrak" se může jednat.

Jakub, 20 let (Pá, 23. 11. 2007 - 09:11)

Rad bych take pripojil svuj pohled na vec: Tupozrakost mi byla doagnostikovana jiz v 5 letech, kdy jsem dostal bryle a nekolik dni jsem musel nosil zaslepku, ketrou jsem si vzdy strhl, nebot jsem videl jeste hure... Jak jsem starl, nabyval jsem presvedceni, ze bryle cloveku poradne nepomohou, ze oci se srovnaji samy. Dnes jsem byl po dvou letech u ocniho lekare, kteremu jsem priznal, ze bryle stejne nenosim a sdelil mu, ze bez bryli stejne vidim lepe (na leve oko jsem mel mit 1,5 D + 90 st cylindr a na prave oko 1D). Lekar me prohledl a sdelil mi ze jsem lehce dalekozraky a ze bryle nepotrebuji. Toto sdeleni predcilo ma ocekavani, protoze jsem si myslel, ze se mi oci proti memu presvedceni zhorsi. Timto nechci podavat zkreslujici informace ale rad bych vedel jestli je to mozne, nebo jestli se stal "zazrak"

Zdeněk P. (Pá, 2. 11. 2007 - 23:11)

Je smutné že se do této diskuze nezapojují hlavně lékaři ti by především měli pátrat po etilogii a hledat cesty jak pomoci.Mám stejně postiženého vnuka.Jiříčka a je mi líto,když jsem slyšel od sestry zdr. že se tímto problémem nikdo vlivný nezabývá, protože postižených je jen malé procento.Z pohledu postižených je to nehorázné .Páni doktoři kdo první se začne vážněji zabývat tímto problémem. Jsem přesvědčen,že tým odborníků jistě najde řešení.

Jirka K. (Út, 16. 10. 2007 - 17:10)

Ad Jirka-Lbc: Moje řeč. Mně moje lékařka zjistila tupozrakost levého oka až asi v devíti letech - zřejmě proto, že jsem nešilhal. Brýle jsem nosil už dříve, pak mi k tomu předepsala nošení okluzoru na pravém oku na dvě hodiny denně. Tím se to sice trochu srovnalo, ale dnes mám opět pocit, že více používám pravé (netupozraké)oko. Je mi 38 let.

jarmila (Út, 2. 10. 2007 - 13:10)

nasa 6.rocna dcera trpi silnou kratkozrakostov a tupozrakostov nosi okuliariky od 10.mesiacov okluzor nosi od 3.rokov.V sucastnej dobe ma na pravom ocku -20,cyl--3 a na lavom -17,cyl.-3 pricom na lavom ocku nosi okluzor.Chodime na ocne cvicenia ale zrak sa jej stale zhorsuje.Prosim Vas ak ma niekdo skusenosti popripade mate podobny problem ozvyte sa.Podla vyjadrenia MuDr.sa rastom zrak zhorsuje,krizova je udajne puberta.neviete do kolko dioptrii sadaju vyrobit minusove sosovky do okuliarov.

Jirka,Lbc, 26 l (Út, 2. 10. 2007 - 11:10)

Zdravím. jen bych chtěl přidat zkušenost do diskuze - doporučuji všem rodičům striktně a hlavně s přísností dodržovat celodenní zakrytí-zalepení silnějšího (netupozrakého :) oka. já sám, když jsem byl malý jsem často nošení "zalepených" brýlí nedodržoval, rodiče jsem většinou spracoval svým roztomilým modrookým kukučem..takže na mě ani moc netlačili,bohužel. časem je postižené oko čím dál tím více línější, a s určitým stupněm šilhání se musíte smířit. metoda je jednoduchá, ale musí se prostě na 100 procent dodržovat..několik hodin denně několikrát v týdnu opravdu nemá smysl.. takže buďte tvrdí na své caparty, jednou vám za to poděkují 8)

Monika (St, 26. 9. 2007 - 07:09)

Dcera začala ve dvou letech šilhat a z toho se údajně vyvinula tupozrakost. Nosila brýle i okluzor - zálepku, ale nezlepšovalo se to. O tom, že je tupozraká jsem se vlastně dozvěděla až po jejím vyšetření v nemocnici pod narkózou. Nato nám bylo doporučeno ortoptické cvičení. Ze začátku měla krvavé popraskané žilky v očích a asi 14 dní viděla hodně špatně, museli jsme ji vodit za ruku (s cvičením začala v 5 letech). Už po roce se jí výrazně zrak zlepšil, vymizel dioptrický rozdíl mezi očima. Teď chodí na cvičení třetím rokem. Okluzor měla prvně celý den, po tom roce jen půlden. O prázdninách se jí úhel trochu zhoršil, protože jsme denně oko nelepili (zlobilo jí to v tom horku a při koupání venku - dělaly se jí pod nálepkou červené fleky, natíkalo jí oko). Takže teď dostala "plasty" s cylindrem na 3 měsíce. Doufám, že se cvičením a poctivým lepením zase oko zlepší. Na ortoptice nám řekli, že oko pracuje hlavně v dětském věku do 9 let, pak je šance na zlepšení hodně malá. Obdivuju tedy nadšence v této diskusi, kteří se snaží a dělají všechno pro to, aby se jim tupozrakost zlepšila, i když ví, že mají malou šanci (nebo neví). Ale věřím tomu, že nějakou šanci mají a držím jim pěsti. Doporučuji radu z ortoptiky: denně si zapněte muziku na počítači a dívejte se do obrazců, které se na obrazovce mění. Nejlepší jsou ty typu spirály - dívat se máte asi 3-5 minut. Taky se doporučuje navlíkání korálků či kompletování drobných věcí. Tak hodně štěstí!

Návštěvník (Út, 25. 9. 2007 - 22:09)

aniž bych chtěla znevažovat toto téma,ale prosím,existuje i diagnoza tupomozkost?

Jirka K. (Út, 25. 9. 2007 - 18:09)

Katka: V dětství ano, později už je naděje malá, v dospělosti už prakticky ne.

Katka (So, 22. 9. 2007 - 10:09)

Dá se tupozrakost vyléčit?

Reklama

Přidat komentář