Reklama

Makrobiotika

Alena (So, 8. 10. 2005 - 14:10)

Coronere, ve větě, která končí "... ze samoobsluhy." se mně nějak vytratilo pokračování, které snad mělo znít "... hovoří za vše". Někdo mně zrovna vyrušil telefonem, tak mi tím zároveň přetrhl myšlenku.'

Alena (Ne, 2. 10. 2005 - 16:10)

Budeš se možná divit, ale existují v podstatě jen dva druhy rakoviny, které mohou mít tři základní příčiny vzniku. Posuzujeme-li příčinu vzniku z energetických hledisek jin a jang.Těmto přírodním faktům se musela přizpůsobit i klasická medicína, aby mohla vykázat vůbec nějaké výsledky.Nejběžnější dvě léčby rakoviny jsou ozařování (proces jin) a chemoterapie (proces jang), které mají opačnou energetickou působnost buď na vlastní druh rakoviny jin - jang, nebo potlačování dalších symptomů, provázejících onemocnění.Tohle všechno jde ovšem dělat i neinvazivním způsobem, což se leckde ve světě už děje. U nás se o tom nesmí zatím ani mluvit.'

Alena (Ne, 2. 10. 2005 - 16:10)

Coronere, díky za odkazy. Nějak se tím prokoušu, protože mě to profesně zajímá.Mám taky dojem, že by to s upozorňováním bylo na bačkoru, protože se do toho zapojilo prý asi 30 léčitelů. Dovedu si živě představit ten informační chaos, v jakém rodina žila. Mám už s tím své zkušenosti u případů, které nebyly vůbec medializovány. Úplně stačilo, když se zapojili ve víře dobré věci jen příbuzní. Pak to je prakticky bez šance.Úprava stravování by patrně nebyla vůbec pochopena, protože kanadské fotky s dortem, nějakým blívajzem na talíři, červeným džusem (malinovka, rajská...?), potom ta tebou zmíněná ze samoobsluhy.Jak jsem tak na to koukala, chudák holka také běhala dle pravidel současné módy s holým břichem, což je u leukémie totální průšvih. Dle jejího vyjádření se taky těšila na knedlíky, a že až se uzdraví, zajde s kamarádem do picerky. To je potom fakt těžké.Jen tak pro zajímavost se podívej na adresu http://www.haima.cz/.Pečlivě si to pročti. Opět zjistíš, že o nějakých změnách ve své životosprávě nepadne nikde ani slovo.'

coroner (So, 1. 10. 2005 - 15:10)

Článek byl původně snad na adrese http://doktorka.cz/run/redsys/zdravi/r-art.asp?id=2992.S ohledem na to, že kanadský zázrak se nekonal, byl článek vymazán.Lékaři asi nemají rádi, když jim "něco" přípomíná jejich neúspěchy.K dispozici je ještě pár posmutněle optimistických článků z doby, než Lucka odjela na léčení do Kanady, po jejím návratu,....pak už jen smutek.http://rovensko.cz/lucka/http://www.skalka.cz/milka/http://www.skalka.cz/milka/Cleneni/Lucka/Pametni_list.htmhttp://www.skalka.cz/milka/Cleneni/Lucka/Letak.htmhttp://www.blesk.cz/scripts/fulltxt.php?hledatstr=masarov%E1&x=87&y=6(odkaz na vícero článků v Blesku)http://zena.centrum.cz/rodicovstvi/clanek.phtml?id=4744Když jsem si teď některé články zatím jen letmo pročítal, tak je z toho člověku smutno.Netušil jsem, že její rodiče byli nakloněni i alternativním směrům léčby, když vzduchem létaly ty miliony, které si léčba vyžádá.Tady je vidět, že někdy je dobré v rámci informovanosti číst i Blesk.Záchrana byla nejspíše možná, ale po té mediální kampani by rodiče stejně neměli šanci se v problematice alternativ z orientovat.Když jsem ale četl, že Lucka pije při akutní leukémii speciálně sestavené bylinné čaje, tak se mně otvírala kudla v kapse.Ti léčitelé by potřebovali napráskat.Podívej se Aleno, také na fotky, kde je Lucka s nějakým jídlem.Snad nejstrašnější je ta z nějaké samošky, jak drží s usměvem v každé ruce krabici se stoprocentním džusem, nebo co to je.To je přesně jeden z těch sajrajtů, který leukémii způsobuje, nebo znemožňuje její léčení.'

Alena (Pá, 30. 9. 2005 - 19:09)

Nemáš náhodou tušení, kam se na Doktorce poděl článek s diskuzí ohledně Lucky Masarové?Nějak to nemohu najít. Dík!'

Rob (St, 28. 9. 2005 - 23:09)

Rakovina je velice komplikovaná a složitá záležitost, co se týče vzniku, důvodů ap. Proto velmi obdivuji jedince, kteří jednou větou stanoví příčinu vzniku rakoviny.'

Emma (St, 28. 9. 2005 - 21:09)

Dekuji moc pekne za odpoved.JA se snazim jist makrobioticky,ale mam problem.Mivam chut na sladke,ale casteji mivam chut na pecivo a nevim co s tim:((.

coroner (Po, 26. 9. 2005 - 20:09)

Jarmilce se zatím nic nestalo, ale obávám se, že se jí vzdor železnému zdraví něco stane, až bude číst Leniččiny nové práce.Zázraky se sice dějí, ale tak nějak si nedokážu představit, jak by k nim v případě L.H.K. mohlo dojít. Aspoň dle toho, co jsem zatím od ní četl.Nicméně držím Lence palce, protože snad jedině přes takovéto populární osobnosti bude možné, aby někdo termín makrobiotika aspoň vůbec zaregistroval.Budu doufat, a to i v případě, že nová knížka bude mít název třeba Dieta pro vášnivé gigajedlíky...'

coroner (Po, 26. 9. 2005 - 19:09)

Když si přečteme pár knih, které se zabývají makrobiotikou, můžeme nabýt dojmu, že makrobiotik má jakýsi punc nesmrtelnosti.To je však zásadní omyl, protože i makrobiotický expert, který pod tlakem životních okolností, nebo špatného odhadu své konstituce a kondice, není stále ve střehu, se může velice snadno propracovat k osobní zdravotní katastrofě.Rakovina AK vyplynula z upřednostňování jangovějšího typu makrobiotiky, který praktikoval Ohsawa, jež byl jejím vzorem.U něj to ovšem mělo opodstatnění, což bylo dáno energetickou povahou jeho onemocnění - jin.Osobně se domnívám, že do značné míry se u AK na problému musel podílet i způsob jejího života, který přidával další jangové prvky v podobě velice aktivní činnosti na poli makrobiotiky (vedení kurzů, psaní knih).Makrobiotika totiž není zdaleka jen o jídle. Chtěnou nebo nechtěnou jangizaci nebo jinizaci svého organismu realizujeme řadou dalších životosprávných prvků, kam patří i povaha naší převažující denní činnosti - zaměstnání.Průchová píše, že manžel AK ji na tyto chyby upozorňoval, ale jak je všeobecně známo, jangové typy lidí si do toho, co dělají, nenechají moc kecat.Kromě toho AK měla už vrozenou výraznější jangovou konstituci, což bylo další mínus.Proto asi došlo k tomu, k čemu došlo.Závěrem snad jen poznámku, že kromě AK, doplatilo na špatně praktikovanou makrobiotiku několik dalších známých lidí z branže.To není žádné tajemství, jak se mylně domnívají třeba na http://www.ideon.cz/veg/modules/Forum/index.php?showtopic=526.Průchová tomu věnovala dosti pozornosti v jedné z jejich prací.Bohužel ne všechny knihy již lze dnes běžně zakoupit, proto asi ta domněnka, že své "hřbitovy" makrobiotici tají.Když sledujeme, že i expert se může seknout tak, že jej to stojí ve finále život, pro neexperty by to mělo být zároveň varováním, aby se drželi toho, co je praxí prověřeno.Takové ty denní chaotické kombinace makrobiotiky, dělené stravy, výživy dle krevních skupin atd. mohou jednoho dne přinést nemilé překvapení.I navzdory tomu, že jsme se do poslední chvíle relativně cítili fit.'

Emma (Po, 26. 9. 2005 - 17:09)

A proc chudak se ji necio stalo?Proc dostala Kushiho manzelka tu rakovinu?Muzes mi to prosim vysvetlit,dekuji.

coroner (Čt, 8. 9. 2005 - 17:09)

Tak jsem prolistoval novou knížku Lenky H.Kořínkové, která má název DIETA PRO VÁŠNIVÉ MEGAJEDLÍKY. V úvodu kapitoly 46. Lenka píše, že podrobně prostudovala práce manželů Diamondových a Dr. Hayeho.Po deseti letech své činnosti na poli dietologie se jejím učitelem stává Michio Kushi, jehož práce ji velice oslovily.V jejich knihách se mají v budoucnu objevit prvky makrobiotiky.Chudák paní inženýrka Průchová.Tak ošklivé stáří si opravdu - přes všechny výhrady k ní, které zde padly - nezasloužila.'

Alena (Út, 30. 8. 2005 - 13:08)

Asi to zde dříve už možná někdo vzpomenul, proto jen pro zopakování: tofu sýry se nesmí konzumovat v úpravách na sladko.To je dáno právě jeho expanzivní energií, která by se přídavkem cukru ještě umocnila na neúnosnou míru.V řadě receptů se úprava na sladko (a ještě ve vychlazeném stavu) z neznalosti energetické problematiky působení tohoto výrobku doporučuje.To se netýká uzeného tofu, ale chuťově neutrální varianty natural.Uzené tofu si bude někdo asi těžko sladit.Hanča, aspoň si myslím, že to byla ona, tady též vzpomenula, že na kurzu jim bylo řečeno, že tofu by se rovněž nemělo používat v zimě.Toto doporučení se nemusí brát sice tak striktně, což bude záležet asi též na kondici strávníka, ale s ohledem na ochlazovací efekt tofu by se jeho příjem měl v zimě omezit dost výrazně.'

Alena (Út, 30. 8. 2005 - 11:08)

Předmět: 50 lekaru bude NEZAMESTNANYCH Autor: Pavel Datum: 25.8. 2005 21:47:03 Me by osobne zajimalo, jaky ma vliv uzene tofu na stravu podle MB. Myslim nic moc i kdyz obchodni sit to doporucuje a chvali. S makrobiotikou zacinam a prosil bych o odbornou a profesionalni odpoved. Proc ano ci ne.Proti použití uzeného tofu nelze mít v podstatě námitek (je-li používáno příležitostně), protože představuje určité zpestření mb jídelníčku.U všech vyráběných sýrů tofu je třeba brát v potaz jejich relativně extrémní expanzivní energii, která vyžaduje, aby sýr prošel tepelnou úpravou - byl podáván horký - osmažený, v polévce a podobně.Extrémní expanzivní energie se dále sráží např. použitím sojové omáčky, kterou se plátky tofu potírají.Uzené tofu má uzením částečně už potlačenu expanzivní energii, což nás však nesmí svádět k jeho konzumaci ve studeném stavu, snad jen s výjimkou opravdu horkých letních dnů, kdy jej lze použít nastrouhaný třeba na salát.S uměřeným použitím jsou někdy problémy, protože chutná velice dobře, tak nás to někdy svádí ke zblajznutí celé kostky.'

coroner (Po, 29. 8. 2005 - 18:08)

Dnes jsem se po delší době zase podíval do knihkupectví Dobry Bednářové v Celetné ulici (Praha).Pokud ještě někdo shání makrobiotickou kuchařku: Jak jste klamáni - mnohem víc než jen makrobiotická kuchařka / Jarmila Průchová, tak ji tam po dlouhé době opět mají včetně dalších titulů, které vyšly v poslední době.Je to v prvním patře - ve druhé místnosti - hned v koutě za dveřmi vpravo.'

coroner (Ne, 21. 8. 2005 - 18:08)

Tím zajímavým čtením pro vegetariány jsem pochopitelně nemyslel makrobiotiku, ale vegetariánství, o kterém tam je také řeč.Viz zmíněný odkaz http://zabava.idnes.cz/vikend.asp?r=vikend&c=1999M164V01C'

coroner (Ne, 21. 8. 2005 - 18:08)

Tedy aspoň předpokládám, že to je určeno pro zasmání, když se článěk nalézá v rubrice iDNES.cz ZÁBAVA.Sice se jedná o trochu starší záležitost (1999), ale legrace není nikdy dost.http://zabava.idnes.cz/vikend.asp?r=vikend&c=1999M164V01CCo napsaly o makrobiotice Marie Maurerová a Markéta Klocová.Bylo použito citací Emila Gintera, který se v Ústavu preventivní a klinické medicíny v Bratislavě zabývá ÚLOHOU VÝŽIVY V PREVENCI CHOROB (!!!).Ani makrobiotika není to pravéNanejvýš opatrně je potřeba přistupovat k makrobiotické výživě. I v makrobiotice existují různé směry. Její důslední propagátoři však odmítají například ovoce a zeleninu s vysokým obsahem vody a požadují dokonce omezení přísunu tekutin, což je velmi nerozumné přinejmenším kvůli prevenci ledvinových onemocnění. Podle japonského zakladatele makrobiotiky George Oshawy je nejdokonalejší výživa taková, která neobsahuje nic jiného než obiloviny a celozrnné produkty. '

coroner (Pá, 15. 7. 2005 - 17:07)

Je to docela zajímavé čtení i z hlediska případného procvičení odpovědí na otázky, s kterými se můžeme setkat při vysvětlování makrobiotiky někomu, kdo v tom nemá úplně jasno. http://www.ideon.cz/veg/modules/Forum/index.php?showtopic=526&st=0'

Lydie (Po, 11. 7. 2005 - 18:07)

To určitě ne, ale propříště už si dám pozor na to hupnout do makrobiotiky "zrazu naráz" rovnýma nohama. To přechodné období má svůj smysl...'

Hanča (Po, 11. 7. 2005 - 16:07)

Lydie,myslim si,ze klic je skutecne v tom instruktorovi.Podle me je pani inzenyrka prilis jangova,direktorska,proto jeji podani makrobiotiky nemusi kazdemu vyhovovat(ja osobne se na jeji kurz neodvazuju jet,protoze si na dovolene chci odpocinout a ne se stresovat).V dnesni dobe uz je ale makrobiotickych instruktoru pomerne hodne a pusobi po cele CR.Ja si zrovna ted uzivam MB kurz u Litovle a nemuzu si ho vynachvalit.Je to jenom pro 6-7 lidi,s individualni diagnostikou ucastniku,vcera jsme napr. trenovali zazvorove obklady,panuje tu pohoda a skvela nalada,muzu jenom doporucit :-) Kvuli jedne stazene zenske prece nezanevreme na makrobiotiku,ne?

Lydie (Po, 11. 7. 2005 - 10:07)

Děkuji coronerovi za zajímavé připomínky a uvedení některých souvislostí. Nevím, zda má smysl zde do detailu rozebírat svůj jídelníček, neb by v tom případě bylo nejspíš nutné podrobněji popsat i předchozí zdravotní stav atd. atd.. Domnívám se však, že u mě slinivka trpěla dlouhodobější konzumací sladkostí, množství ovocných šťáv a podobných věcí, tedy v souhrnu nadbytkem jinu ve stravě, kterým jsem v určitých obdobích svého života kompenzovala dost stresující rodinné prostředí (se kterým jako dítě na ZŠ či SŠ něco můžete udělat jen v omezené míře), a také náročná škola. Proto byl můj pozdější MB jídelníček posunut spíše do lehkého jangu. Já osobně si myslím, že kamenem úrazu bylo opravdu příliš mnoho stresu, pečlivosti, snahy vše přesně dodržet při přípravě stravy, čímž toho jangu už bylo opravdu moc. Na závěr: myslím si, že MB je zvláště dnes velmi potřebná, přemýšlím ale nad tím, zda je v podobě, v jaké je MB specialisty propagována, vůbec realizovatelná. Znám vážné pokusy některých rodin přejít na tento způsob života se vším všudy: manželka se dběma dětmi zůstala doma, aby se mohla plně věnovat přípravě stravy, pěstování zeleniny, péči o domácnost bez určitých spotřebičů, manžel chodil do práce. Po půl roce to vzdali, protože zjistili, že ani s nejlepší snahou a vůlí s manželovým platem prostě nevystačí. Také si nemyslím že model, kdy žena MB specialistka žije se svým již dávno dospělým synem v chalupě na horách a zcela se věnuje jen tomuto oboru, je pro většinu populace realizovatelný a hlavně chtěný způsob života. Pro mě osobně je to v tuto chvíli aktuální úkol - skloubit stravování a životní styl vůbec se svou prací, kterou dlám s láskou a se svým partnerem, přáteli atd...Ještě poslední poznámka: coroner někde psal, že i MB specialisté jsou omylní a že pokud chápeme principy a řídíme se jimi, může nám být jedno, co říká Průchová nebo Zerzán se Strnadelovou. To je jistě pravda, bohužel začátečník většinou sice pochopí základní principy MB, má ale problém s těmi detaily jako kolik rýže, kolik vody, kolik soli, (co když venku prší, čeho mám dát víc??) a má-li navíc zdravotní problémy, což většina má, tak ještě navíc přemýšlí, jak jim svůj talíř správně přizpůsobit... Potom logicky tu pomoc zkušenějšího potřebuje. Průšvih je, že někteří zkušení jsou už tak zamakrobiotikovaní, že nevidí neslyší a normální život nestíhají sledovat.'

Reklama

Přidat komentář