Reklama

přísady do potravin tzv. E a jejich účinek na tělo

Guy (Čt, 14. 6. 2012 - 22:06)

Tady je jeden dobrý pořad: http://www.ceskatelevize.cz/porady/10121359557-port/802-kontroverzni-ecka/video/

Zdena (Čt, 14. 6. 2012 - 17:06)

Doporučuji zakoupit knížku...Jano , prosím, kde se dá ta kniha sehnat ?

Zdena (Čt, 14. 6. 2012 - 17:06)

Prosím , kde se dá sehnat knížka , o které píše Jana ?

Karel (Út, 6. 2. 2007 - 20:02)

Máte někdo seznam těch "eček"?'

V. (St, 4. 1. 2006 - 10:01)

Jasně.'

JOHANZ (St, 4. 1. 2006 - 09:01)

MEZI EČKA PATŘÍ TAKE ČERVENÁ ŘEPA JAKO BARVIVO,ŠPENÁT TO MI NEMŮŽE UŠKODIT ALE MUSÍM TO ZNÁT'

JOHANZ (St, 4. 1. 2006 - 09:01)

VĚTŠINOU KUPUJEME JEDNY A TYTEŽ POTRAVINY.......CO MI UDĚLA KDYŽ SI PROSTUDUJI SLOŽENÍ A PODLE TOHO BUDU POTRAVINY KUPOVAT......K ČEMU JE MI JOGURT JEHOŽ PODSTATNÁ ČÁST JE NAHRAZENA MODIFIKOVANÝM ŠKROBEM.....NEBO SALÁM KDE MÍSTO MASA JSOU SAME SJRAJTY SPOJENE BARVIVY A KONZERVANTY ,KTERÝCH JE AŽ DESET..........TAK SI KUPUJI POLIČAN V KAUFLANDU KTERÝ MÁ JEN JEDNO E 250NAČ MI JE KOŘENÍ VE KTERÉM JE ZVÝRAZNOVAČ CHUTI GLUTAMAK SODNÝ A 60 PROCENT SOLI...A TAK BY SE DALO POKRAČOVAT...NAČ MI JE BARVENÁ ZMRZLINA PLNÁ BARVIV KDYZ RUSKA ZMRZLINA JE ČISTÝ SMETANOVÝ KRÉM...A BONBONY SLAVIE BEZ EČEK'

V. (Út, 3. 1. 2006 - 18:01)

:-)

Rall (Út, 3. 1. 2006 - 17:01)

Jasne, nechci zase, abyste me pochopili spatne. Urcite neni nejlepsi ladovat se denodenne chemii, ale podle me to mnoho lidi az prilis proziva.

V. (Út, 3. 1. 2006 - 14:01)

Jako sladidlo lze úpoužít med, sladěnku, kukuř. sirup, javorový sirup, suš. ovoce, ... cukr je určitě zdravější než chemicky vyrobená sladidla.Něco o aspartamu si můžete přečíst na stránkách:http://www.mwm.cz/Taky přeji pěkný den!'

V. (Út, 3. 1. 2006 - 13:01)

Taky názor. Každý ať si jí co chce.Jen nevím, proč jíst spoustu chemie, když se lze stravovat zdravěji. Když si jednou prostuduji složení výrobku, pak ho buď kupuji nebo nekupuji, nemusím to studovat pokaždé. Jen málokdy výrobce přidá do složení něco nového. Ale taky se to stává, třeba do pudinku kakaového ještě hnědé barvivo Hněd HT :-( Nechápu proč by maminky měly dávat dětem třeba bonbony s 10 hroznými éčkami, když si mohou vybrat bonbony bez éček nebo třeba jen s několika téměř neškodnými. Nebo domácí sušené ovoce místo bonbonů. Proč výrobci barví potraviny, když už jsou samy barevné, proč je častokrát barví těmi velmi škodlivými éčkami, když mohou použít jiné, přírodní? Asi jsme se jako spotřebitelé ještě moc neozvali. Já se tedy na éčka dívám, nevím, proč bychom měli jíst kilogramy éček ročně, ono se to totiž nastřádá.Jasně, že když člověk není alergik, tak mu semtam éčko, byť i to horší, neuškodí, ale proč se tím krmit neustále?Jezte si však co chcete, je to každého svobodná volba.'

Rall (Út, 3. 1. 2006 - 12:01)

Je neuvěřitelné, jak se spousta lidí až paranoidni zajímá o obsah konzervantů,. přidaných barviv, zvýrazňovačů chuti, apod. Tyto látky jsou de facto v každé potravině, a většinou v množství opravdu nezbytně nutným. Pokud tedy člověk nekonzumuje "kila čisté chemie" denně, nějaké obavy jsou opravdu doslova trapné. A ohledně otázky náhradních sladidel se raději zamyslete, jaký je cukr (sacharóza), ale vlastně jakýkoli jednoduchý cukr, svinstvo. Ano, pořád lepší trochu chemie, než si zadělávat metabolismus přeslazenými potravinami, které můžou fičet rovnou do tuků. A nejvíc hotovej jsem z matek, které v prodejně horlivě čtou, co všechno ta daná potravina obsuje za aditiva, a vůbec je nezajímají nutriční hodnoty (obsah sacharidů, bílkovin a tuků), které jsou rozhodně mnohem podstatnější. To je asi tak vše, tak se loučím s přáním hezkého dne:-)'

VAROVANI !!! (Út, 9. 11. 2004 - 03:11)

Pred nedavnem zacala skupina neznamych "studentu" nazyvajicich se BSP psat na vsechna diskuzni fora pod ruznymi jmeny. Vzbuzuji u lidi soucit dojemnymi pribehy (coby priklad na zvraceni si prectete celou rubriku "masturbace mentalne postizenych"), pricemz vse je vymyslene a z lidi, snazicich se zde nekomu pomoci nebo nekoho podporit si jen delaji legraci a maji svuj bodovy system, kdo na co z poctivych duverivcu skoci a necha se napalit.NEVERTE UZ NICEMU, CO ZDE KDO PISE - DOKTORKA JE TED JEDEN VELKY PODVOD ZA UCELEM ZABAVY NEKOLIKA BLBCU A BUDETE JIM JEN PRO LEGRACI!! NENECHTE SE NAPALIT A POSLETE TOTO VAROVANI DAL SITI!!!

Tomáš (Po, 8. 11. 2004 - 18:11)

Je velice důležité sledovat na všech potravinách obsah "E" ,některé jsou jen neškodná barviva,jiné však způsobují mimo jiné těžké alegie.Omezením a vyřazením rizikových Eček,výrazně snížíte,případně zcela odstraníte alergické reakce na některé potraviny,ovoce atd..Pozor hlavně u dětí je velmi důležité vybírat přírodní potraviny pokud možno s min.konzervačních látek.Např.dětmi tolik oblíbení "gumoví medvídci" apod..obsahují chem.látky,které nemají s přirozenou stravou nic společného a mohou způsobovat vážná onemocnění,snížení imunity atd..Koho by tato problematika zajímala blíže,nechť se ozve na email,zašlu Vám podrobný seznam rizikových Eček a kde se vyskytují,budu se ho snažit umístit i na net. '

To je fuk (Pá, 2. 7. 2004 - 12:07)

Omlouvám se za špatné vyjádření mého postupu a tedy pro upřesnění - jím zdravě, vyhýbám se éčkům (jak to jen jde - to pro ty, kteří by mě chtěli vyčinit, že zbavit se éček nelze) a ještě držím půsty. Myslím, že víc udělat nemohu a protože tento postup dodržuji už dávno, jsem O.K.'

moribundus (Pá, 2. 7. 2004 - 07:07)

Půsty patřily tradičně mezi léčebné metody, pokud to tedy někomu vyhovuje, tak proč ne.Ovšem tím, že několikrát během roku držíme půst delší dobu, si zároveň přiznáváme, že v naší životosprávě vědomě něco děláme špatně.Logičtější by tedy spíše bylo, abychom se stravovali způsobem, kdy půsty nebudou nutné.To se dá při současném nebývalém rozvoji prodejen zdravé výživy celkem snadno realizovat.Klasická strava s obilno-zelenino-luštěninovým základem je toto schopna zajistit.Jedinou překážkou snad může být nějaké exponovanější zaměstnání, ale jinak by tomu nemělo nic bránit.V případě půstu si musíme také uvědomit, že ze sebe dostaneme pouze škodliviny z relativně nedávne doby.U řady nevhodných potravin, které pravidelně konzumujeme, trvá vylučování i několik let.Předpokladem půstu také nejspíše bude, abychom měli v pořádku vylučovací orgány, jinak se můžeme propracovat k nějaké formě autointoxikace.'

To je fuk (Čt, 1. 7. 2004 - 14:07)

Já držím půsty dlouhodobě několikrát do roka třítýdenní, aby se tělo vyčistilo a když to někde řeknu, všichni si klepou na čelo, že je to proti zdravému rozumu a hazard se životem. Přesto jsem O.K. Tahle debata směřuje k tomu, že by teda člověk neměl jíst nic, protože ten, kdo se snaží omezit Éčka je blbec (podle jiných), protože se nechává jen obalamutit výrobci. Ale ten, kdo si čistí tělo půstem je taky blbec, prtože to taky není správně. Ono je asi nejlepší dělat si to podle svého a nic nikomu nevysvětlovat. Nebo snad jde o to, kdo koho trumfne svými pádnějšími argumenty? Promiňte, jestli špatně chápu smysl, zařaďte mě klidně do kolonky blbec.'

moribunda (Čt, 1. 7. 2004 - 13:07)

Také ovšem neplatí, že každá látka označená kódem E je automaticky škodlivina. Naprostá většina z nich jsou látky zela neškodné, a mnohé z nich jsou přírodního původu.'

moribundus (Čt, 1. 7. 2004 - 09:07)

K "coronerově" příspěvku bych snad jen ještě poznamenal, že i konzumace potravin bez Éček, na prvním článku řetězce - což jsou ty, které neprošly zpracovatelským průmyslem - se musí řídit určitými pravidly, jinak nemáme v dlouhodobém horizontu šanci.Rovněž konzumace BIO potravin, které obdržely příslušný certifikát, ještě nezaručuje, že zůstaneme zdraví.Všechno je to o energetickém působení potravin, o kterém většina lidí - ani dietologů - nemá sebemenší tušení.Každá potravina v sobě nese určitý energetický otisk, který je tvořen kombinací energie dostředivé a odstředivé.Denní dávka energií, které prostřednictvím potravy vyživují naše orgány, by se měla co nejvíce přiblížovat poměru 1:7 (dostředivá : odstředivé).Tomuto poměru se lze přiblížit právě vhodnou skladbou průmyslově nezpracovaných potravin, které mají ještě určitou záruku energetické nechaotičnosti, kterou do výrobku např. zanášejí i zde zmiňovaná Éčka.U těchto přírodních potravin tedy můžeme lépe odhadovat podíly jednotlivých energií. Existují na to "diagnostické" tabulky a v prodeji se občas objeví i nějaká kuchařka, která obsahuje recepty, jež jsou založeny právě na energetických principech.Nezbývá mi, než příspěvek zakončit jako coroner, že to je už o jiném životním stylu. Ne trochu, ale moc!Tento styl se bohužel do dnešní doby moc nehodí...'

j. (St, 30. 6. 2004 - 20:06)

Charlie, myslela jsem samozřejmě, že zpracování biopotravin musí být podle zákona o ekologickém zemědělství. Je kontrolováno kontrolní organizací Kontrola ekologického zemědělství o.p.s. Používání těch nejhorších éček, žel, je povoleno zákonem. Je tedy povoleno zákonem ničení zdraví našich dětí ...Ale to jen těmi pozemskými zákony. Zodpovědnost čeká na každého z nás.'

Reklama

Přidat komentář