Reklama

Rakytník

Ivana Hornychov (So, 24. 10. 2009 - 17:10)

chci si udělat cokoliv z...Překvapuje mne že vám rakytník roste pomalu,Já ho koupila před dvěma lety,jako asi 40cm dlouhou větvičku a už je to více než dvoumetrový kež který již letos bohatě plodí.Bohužel ale nevím co mám za odrůdu.

Ivana Hornychov (So, 24. 10. 2009 - 17:10)

Rakytník...Prosím koli sušené drti používáte na šálet čaje?

Ivana Hornychov (So, 24. 10. 2009 - 17:10)

Dobrý den,zajímalo by mne,zda je rakytníkový olej vhodný jako podpora léčby crohnovy choroby,dcera mojí kamarádky touto chorobou trpí již od dětství a poslední možná léčba také selhala.Mohu jí olej z rakytníku doporučit?Bojím se aby jeho silné vlastnosti jí ještě nepřitížily.Čeká jí operace střev (perforace tenk.střeva,odstranění jeho části,pokud to píši správně)má ztluštěninu v přechodu z tenkého do tlustého,zeslabenou střevní stěnu,píšťele u pupku a konečníku,průjmy.Je jí devatenáct let a v devíti letech jí tato nemoc byla zjištěna.Děkuji za odpověď.

Hana Pátková (St, 21. 10. 2009 - 21:10)

Napište sem prosím nějaké...Rakytník rozmixuji,přepasíruji přes husté sítko a dám cukr,znovu rozmixuji.Na drť naleji převařenou vlažnou vodu. Nechám chvíli louhovat ,je to džus, kde dám cukr. Zústane drť, tu usuším na čaj. Je to vše ok .

Katka (Út, 22. 9. 2009 - 10:09)

Nějaké recepty na zpracování rakytníku jsem našla zde: http://www.apoteka.cz/site/index.php?i=Y0BAQGRldGFpbF9jbGFua3VAQEBpZEBAQDUzM0BAQHBhZ2VAQEA0N0BAQGNhdGVnb3J5QEBA

Zatím nemám vyzkoušené...., ale alespoň něco.

Hana (Po, 14. 9. 2009 - 11:09)

Napište sem prosím nějaké recepty na jeho zpracování. Co se dá vše dělat z plodů?

jindriska (Út, 21. 10. 2008 - 08:10)

Tak ještě jednou já. Byla jsem se podívat na rakytník a samec je poznat už teť. Má větvičky obsypavé pupeny. Samice tam mají buď oranžové plody, nebo jako u mne jsou zatím úplně čisté a holé. Mám roční proutky. Dostala jsem ale větve s rakytníkem a k tomu i dobrou radu. Tak ji přidávám. Kuličky jsou teť už dost přezrálé, tak že i měkké a nejdou od větvičky. Nastříhají se na malé větvičky, dají na dvě hodiny do mrazáku a jako zmrzlé jdou dolů krásně a i mlet to jde líp, leze jakási dřeň. Do štávy jsem přidala skořici a je moc dohrá.'

jindriska (Čt, 9. 10. 2008 - 00:10)

samec má najaře hodně pupenů (jestli to správně nazývám) ale během roku jako by zasychaly a naupak začínají nasrůstat zelené pupeny na samiččích rostlinách. Ty samčí usychají a samiččí se zvětšují a oranžoví. Prosím, kterým rokem začínají plodit a nějak je přihnojujete? Zalýváte ho nějak výazně? Děkuji za rady a pokud máte nějaké recepty na zpracování rakytníku i za ty předem děkuji'

Návštěvník (St, 8. 10. 2008 - 12:10)

Ahojte, Jindřiško, díky za rady, jsou fakt bezva, Šárko, mně uhynul jeden rakytník, jak poznám rostlinku zd je to samec či samička? Ta co zůstala, je za rok tak 70 cm vysoká. Děkuji za radu . Jana.'

šárka (St, 8. 10. 2008 - 10:10)

ahoj, já se divím, jak tady píšete, že vám roste rakytník pomalu, kdybych ho každý rok nestříhala, tak už má tak pět metrů, nyní teda má dva a každý rok ho mám obalený, a to bydlím v krkonoších! ale je pravda že je celý den na sluníčku:-)'

jindřiška (Út, 30. 9. 2008 - 11:09)

V Hradecké Bazalce prodává pan Cvrček 100% syrup, džem a džem DIa. Já teď dělala bezinky. Také vitamínová bomba. 1 kg obulek, 2 jablka nastrouhat, 15 dkg culku 1 lžička skořice, povařit, málo,a je džem, kerý nepoznáte od borůvek. Pokud chcete dětskou přesnídávku tak bezinky přepasírujte, jinak vše stejné a přdat 1 pudink vanilkový nebo borůvkový. Povařit, sterilizovat na 80 5 minut a vydrží do února určitě, možné ze všeho ovoce. Dětem to moc chutná. Cukru zase může být i víc, ale není to potřeba. Dobrou chuť. A ještě... pokud vám zbyde přepasírovaná hmota z bezinek, nechte ji uschnout a v zimě s meduňkou, nebo mátou máte bezva čaj. Dobrou chuť a zimu bez chřipek Jindra'

jindřiška (Út, 30. 9. 2008 - 11:09)

Lhota pod Lipčany je kousek od nás, já jsem od Hradce ze Svob. Dvorů. Rakytníky mám, ale maličké, letos jsem měla úrodu..jednu kuličku a tak teď přemýšlím, co z ní mám udělat.... Na trhu i v Bazalce prodávají z Lipčan lOO% šťávu, džem a džem pro DIA. Vše velmi dovré a ještě jedna rada. Bezinky /černý bez-plod) jsou podobně bezvadné a l kg kuliček bezinek, dvě jablka nastrouhat 15 dkg cukru a lžička skořice. Povříme a nepoznáte to od borůvek. Pokud byste cjtěli přesnídávky pro děti, přidejte 1 pudink vanilkový, nebo borůvkový. maličko, povařit a sterilizovat na 80 asi 5 minut a vydrží do února bez problémů. Cukr je možné i přidat ale děti ho i tak mají dost a tohle jim moc chutná.'

Návštěvník (Čt, 25. 9. 2008 - 16:09)

Jani děkuji, podívám se , jestli je i na netu, a nevíš, zda prodává i rykytníkový sirup, Děkuji.'

Jana (Čt, 25. 9. 2008 - 16:09)

Zkus kontaktovat ing. Pavla Cvrčka, Lhota pod Libčany 147, 5O3 27- koupila jsem od něj na trhu skvělou marmeládu a pěstují to ve velkém a vyrábějí různé produkty.'

Návštěvník (St, 24. 9. 2008 - 20:09)

Tak to jsi Jindři šikulka,a ty máš vypěstovaný rakytníK? Já jsem si koupila samičí a samčí a jedno mi uschlo, bohužel nevím, co to bylo .Takže veškerá snaha marná.'

Jindřiška (St, 24. 9. 2008 - 20:09)

Nevím, jestli tuhle rubriku ještě někdo čte ale, dělala jsem rakytníkovou šťávu a šťávu z červených jeřabin a z bezinek. Moc se povedly, vejvíc chutná ta z jeřabin a tak bude na zimu dost vitamínů. Dělala jsem to vždy ze 4 kg , 2O dkg fruktozy , 10 dkg cukru,jedné lžice kyseliny citronové a jak?Bobule jsem maličko povařila, jen asi 5 MINUT, pak propasírovala, to dá nejvíc práce,pak přidala cukr a kyselinu ještě překulila asi 2 minuty. Dala do skleniček a sperilisovala na 90 stupňů asi 5 minut. A je to. Pokud nešetříte cukrem, samozřejmě se může dát cukru,jak je libo. Babička dávala 5O dkg na kilo ovoce. Ale to je pro nás moc. Jindra'

jindřiška (Čt, 31. 7. 2008 - 17:07)

omlouvám se za hrubky, teď jsem si to po sobě přečetla a červenám se, asi vrátím vysvědčení'

jindřiška (Čt, 31. 7. 2008 - 17:07)

Šťáva, sirup i cokoliv jiného se dá koupis p prodejnách se zdravou výživou, např. v Bazalce v Hradci Králové. A vím že tam pro ni nepojedete, ale v Německu podél Usedomu je rakytník kultovní rostlina. Roste všude u moře a ve všech prodejnách se zdravou výživou tam mají vše představitelné z rakytníku od mýdla přez likéry, bombony, gumové medvídky. syrupy,sušenky atd....'

Věra (Po, 28. 7. 2008 - 15:07)

Nevíte někdo prosím , kde se dá sehnat 100% rakytníkový sirup nebo šťáva bez alkoholu?Díky.'

jindřiška (Ne, 27. 7. 2008 - 21:07)

chci si udělat cokoliv z rakytníku. Zasadila jsem keře, zjistila, ža rostou hrozně pomalu, v Bazalce jsou výrobky dost drahé a tak chci zjistit, kde koupit plody a s tím ostatním si nějak poradím, protože kdekoliv narazím na recepty z rakytníku, pisatelé plavmo přejdou na něco úplně jiného. Proč? Ja to tabu?'

Reklama

Přidat komentář