Reklama

Zelná polévka

jana (Út, 21. 10. 2014 - 21:10)

Příprava zelné...prosím zelná polévka má být Zdaravá???připravená z bujonu??? to snad ne!!!!

Radka (Po, 28. 6. 2010 - 19:06)

Nemáte prosím někdo recept...Příprava zelné (tukožroutské) polévky

ingredience - 1 hlávka bílého zelí, 2 ks zelené papriky (velké), 1 kg mrkve, 6 ks jarních cibulek (velkých), 1 ks celeru, 4 - 5 ks rajčat, 1 - 2 ks zeleninového bujónu v kostce.

příprava - všechny tyto ingredience očistíme, omyjeme a nakrájíme na drobné kousky. Do hrnce nalijeme přiměřené množství vody, do které zamícháme nakrájenou zeleninu a přivedeme k varu. Až se začne voda vařit, snížíme teplotu a vaříme zeleninu tak dlouho, až změkne. Nakonec přidáme kostky zeleninového bujónu, abychom dodali polévce lepší chuť.

Každý den tedy bude základním kamenem vašeho jídelníčku zelná polévka, kterou můžeme jíst v jakém chceme množství. Tuto polévku doplníme ještě dalším druhem jídla, jenž se bude každý den střídat v podobě dne ovocného, zeleninového, kombinovaného (ovoce + zelenina), drůbežího (včetně ryb), banánového, drůbežího se zeleninou a nakonec i rýžový den se zeleninou.

Pokud nechcete, aby se vám zelná polévka přejedla, můžete ji vařit i s drobnými úpravami:

* Zelná polévka dle asijského způsobu *

ingredience - 1 hlávka bílého zelí (cca 500g), 1ks květáku (cca 300g), 170 g mrkve, 1ks celeru, 300 g rajčat, 0,2 l rozmixovaných rajčat, 2ks papriky, 150g cibule, 2 stroužky česneku, 1ks pórku, kousek zázvoru, 2 polévkové lžíce oleje, 2 kostky zeleninového vývaru, 1 polévková lžíce drceného kmínu, drceného koriandru a kari, 2 ks bobkového listu a rozdrcených chilli papriček, 2 ks stonku citronely, 1 lžička sojové omáčky, 1,5 l vody.

příprava - ve větším hrnci na olivovém oleji osmahneme cibuli společně s pórkem. Okořeníme kmínem, kari kořením a přidáme česnek. Krátce podusíme. Přidáme zbytek nadrobno nakrájené zeleniny a zalijeme vodou, poté přidáme kostky zeleninového vývaru, bobkový list, koriandr, chilli a zázvor s citronelou. Polévku přivedeme k varu, potom snížíme teplotu a vaříme dokud nám zelenina nezměkne. Polévku dochutíme sojovou omáčkou.

* Zelná polévka dle středomořského způsobu *

ingredience - 1 hlávka bílého zelí (cca 500g), 1ks žluté a červené papriky, 1/4 kg mrkve, 3ks celeru, 3-4 ks rajčat, 1ks cibule (větší), 2 stroužky česneku a chilli papriček, 1/4 kg fazolek, 3ks ančoviček, trochu černých oliv (bez pecek), 4 polévkové lžíce olivového oleje, 2 polévkové lžíce balsamicového octa, 2 kostky zeleninového vývaru, 2ks výhonku bazalky a tymiánu, 1ks výhonku šalvěje, trochu mořské soli, olivová pasta, 50 g kaparů (necháme namočené přes noc, abychom je zbavili soli), 3ks ančoviček (rozmixujeme), 200g černých oliv (bez pecek nakrájíme nadrobno), 2 výhonky tymiánu, trochu olivového oleje, soli a černého pepře.

příprava - v předehřáté troubě nechte chvíli péct papriky tak, aby se dala dobře sloupnout slupka. Ve větším hrnci na olivovém oleji osmahneme cibuli společně s česnekem. Přidáme nadrobno nakrájenou zeleninu (mrkev, celer, fazolky a nakonec zelí). Okořeníme, zalijeme zeleninovým vývarem a necháme polévku přivést k varu. Do polévky přidáme nadrobno nasekané ančovičky, oloupaná a nadrobno nakrájená rajčata, papriku s olivami. Osolíme a dochutíme balsamikovým octem. Necháme chvíli povařit. Při podávání polévky můžeme navíc vmíchat trochu olivové pasty.

* Zelná polévka dle severoafrického způsobu *

ingredience - 1 hlávka bílého zelí (cca 500g), kousek celeru, 4 ks ředkví, 4ks větších rajčat spaříme a oloupeme ze slupky , 2 ks paprik, 1 svazek jarních cibulek, 3 stroužky česneku, 4 ks artyčoku, 2 ks fenyklu, 2 ks chilli papriček, 1 ks citrónu a limetky (oloupeme kůru), 4 kostky zeleninového vývaru, trochu fenyklu, meduňky a nasekané petrželky, 4 polévkové lžíce olivového oleje, trochu mořské soli a černého pepře.

příprava - ve větším hrnci na olivovém oleji osmahneme všechnu zeleninu nakrájenou nadrobno společně s chilli papričkami a fenyklem. Osolíme a přidáme limetku nakrájenou také nadrobno. Zalijeme zeleninovým vývarem a necháme vařit při střední teplotě. Polévku dokořeníme podle chuti a můžeme ji odstavit z plotny. Při podávání polévky vmícháme vždy trochu citrónové kůry.

Návštěvník (Čt, 24. 1. 2008 - 22:01)

Organismus většiny lidí potřebuje detoxikovat.
Potřebujete odstranit z těla léty nahromaděné škodlivé látky, které vám poškozují nejrůznější orgány a tkáně, brání jejich správné funkci, a kterých se organismus běžným metabolismem nedokáže sám zbavit a které brání účinné léčbě i vstřebávání živin.
Pak teprve bude vaše tělo schopno přijímat odpovídající specifickou léčbu a také bude schopno přijímat a využít důležité živiny, které dnes váš trávicí trakt není schopen vůbec vstřebat, a tak odcházejí bez užitku z těla ven a škodliviny se naopak vstřebávají. Pak budete zdravější a budete mít víc energie.
Jak na to, vám poradí odborníci na: info (tečka) harmonie (zavináč) volny (tečka) cz.'

osvětářka (Čt, 24. 1. 2008 - 00:01)

DVD Hubněte s humorem a ne s tumorem
Ukázka na www.moudrasova.eu
díky'

Honza (Ne, 20. 1. 2008 - 19:01)

Ta šťáva se obtížně vyrábí v domacích podmínkách. Ale když se udělá salát se sýrového zelí, tak ta vláknina navíc tam nevadí a té štávy je tam dosti. Obsahuje kromě jiného přírodní síru - MSM. Je to důležité pro všechny buňky a hlavně klouby. Obvykle děláme salát ze čtvrtky hlávky pro dva lidí. K tomu 2-3 cibule, trochu pórku a někdy i ředkev. Dvě lžíce olivového nebo světlicového oleje případně špetka majoránky. Konzumovat zásadně před jídlem, čím více, tím lépe. některé recepty najdete na www.aloe-gel.cz'

Návštěvník (Pá, 18. 1. 2008 - 14:01)

vyskoušel někdo štávu ze zelenýho zelí.napiš o tom.'

Honza - aloe"a (St, 3. 10. 2007 - 13:10)

Určitě nebudeme jísti celý měsíc jen a jen zelňačku. To by se to pěkně "přejedlo".
Strava musí být pestrá a chutná. Nejlépe, když jsou dva u stolu

Pro Jeanette,
je zapotřebí pořádně číst, protože se v receptech píše o syrovém zelí.
Kysané má zase své specifika. Obojí je zdraví prospěšné.

Pro Lenku
Dieta na 7 dnů a jen s polévkou, která žere tuky ? Je to asi jen dobrý fór....
Znám Clean and Lean , ale je to celý systém a výsledky jsou tak za 30 dnů. Znám ale osobně lidí, kteří dokázali za 6 měsíců zhodit 28 kg. Měli ale celkem 128 kilo a těch 100 kilo byl cíl. Za dalších pár měsíců se to dostalo na 95 kilo, byla to již ale dřina a drží se to již tři roky. Ale změnil se životní styl ....'

Jeanette (Út, 2. 10. 2007 - 15:10)

A píšete tu o syrovém, nebo kysaném. To je údajně ještě zdravější.'

Návštěvník (Út, 2. 10. 2007 - 15:10)

Zelí je zdravé a má spoustu vitamínů a vlákniny,ale nic se nemá přehánět jeho nadužívání ve velkém může způsobit onemocnění štítné žlázy.'

Lenka (Po, 1. 10. 2007 - 21:10)

Honzo, díky za zprávu. Souhlasím se vším, co píšeš. Musím říct, že když jsem začínala s tou polévkou, tak mě pobolívalo v krku. Pár talířů a přešlo to :-) Nicméně nějaká tukožroutská polévka na mě vůbec nefunguje. Po pěti dnech (tukožroutská dieta trvá 7 dní) nemám dole ani deko. Jak to tak pozoruji, jsem asi jediná...'

Honza - aloe"a (Ne, 30. 9. 2007 - 17:09)

Překvapují mne záporné reakce okolo zelné polévky, kterou znali již staří řekové jako léčivou potravinu. Dnes je dokázáno, že zelí je silně antikarcinogenní. A pomáhá zvednout úroveň imunitního systému. A pokud jej konzumujeme jako sýrový salát před jídlem, tak i kila jdou dolů. Ale o tom je více na www.aloe-gel.cz

Existují stovky receptů na to, aby "zelňačka" byla dobrá a léčivá. Osvědčuje se recept :
na rozpuštěném másle mírně osmahnout 2-3 nakrájené cibule a utřený nebo namačkaný česnek. Když to zesklovatí, přidáme na jemno nakrájené hlávkové zelí Obvykle jedno kilo) a za stálého míchání podusíme. Pak zalijeme vodou a uvedeme do varu a na mírném ohni vaříme asi 30 minut. Pak vmícháme podle chuti na jemno nakrájenou slaninu, rýži, osolíme, opepříme a dovaříme do změknutí rýže. Podáváme s celozrným tmavým chlebem

Můžeme také vložit extra uvařené brambory místo rýže, kmín , majoránku, a dochutíme několika lžícemi smetany. na talíři ještě posypeme nasekanou pažitkou, nebo jemně nasekanými listy petržele.

Zelňačka petří do kategorie léčivých potravin, protože obsahují mnoho minerálů, stopových prvků na příklad MSM ( přírodní síra), vlákniny, a mnoho fytolátek.
Je to vhodné na zažívací problémy počínaje žaludkem, dvanacterníkem, střevy, ale také KVO, ischemii, arteriemi, při diabetu a osteoporoze a také při obezitě. Zelí v jakékoliv formě je prospěšné. Ideální je sýrové zelí, kde 20 deka má 100% celodenní dávky vitaminu C, 50 % kyseliny listové, a dostaek vápníku, fosforu, dráslíku, hořčíku a železa. Neobsahuje vitamin E, B12 a A a neobsahuje skoro žádné tuky, proto je vhodné pro nadváhu a KVO'

Lenka (So, 29. 9. 2007 - 13:09)

Ahojky, chodí sem ještě někdo? Zrovna držím tukožroutskou dietu a jsem úplně v pohodě, plná energie a ta polévka mi moc chutná. Vážně to není nic drastického, navíc nejíte jen tu polévku, každý den je k ní i něco jiného - ovoce, zelenina, maso, rýže, mléko...'

Verča (Út, 14. 8. 2007 - 22:08)

No, já začala, dneska, ale asi ji mám uvařenou špatně, protože mi chutná!!!:-)
Dala jsem tam 3cibule, Papriku, rajčata, půl hlávky zelí,i bujon..'

Krcmova.T (Po, 25. 6. 2007 - 14:06)

fujjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj to je hnujjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj

Krcmova.T (Po, 25. 6. 2007 - 14:06)

fuj jak si oni muzete povidat

Gabinka (Út, 12. 6. 2007 - 15:06)

Do teto polevky sem dala jen zeleninu, co mi chutna- tzn. hlavkove zeli, rajcata, paprika a porek...cibule a mrkev(varene) jsou mi odporne...a zhubla sem 10 kg a nenabrala to...Zkombinuj to s poradnym cvicenim a pri cviceni ber L-Carnitin 2000 a budes stihlounka;-)

jaja (Út, 12. 6. 2007 - 11:06)

Potřebovala bych zhubnout tak 20 kg, máte někdo vyzkoušenou dobrou dietu a pohyb na delší dobu?'

pragmatik (Út, 16. 1. 2007 - 14:01)

S ricinovým olejem to jde i bez vaření a hned...'

jana (Út, 16. 1. 2007 - 10:01)

na sádle zpěnit kupu cibule a na kostičky angl slaninu. česnek asi 5 str.nasekej na jemno .kys.zelí, pokrájej a příhod na cibuli.zalej vývarem.až je zelí měkké hod tam kefír.......pak tři dny sereš a kila jdou dolů....'

Návštěvník (Pá, 24. 11. 2006 - 10:11)

Johanzi, denne to jist nemusis a obcas si pochutnej...

Reklama

Přidat komentář