Zdravá lehká letní jídla: POLÉVKA Z PEČENÝCH RAJČAT, RÝŽOVÉ CHIPSY od Pavla Berkyho

Časová náročnost tohoto receptu je 40 min + sušení chipsů 50 minut.

 

Počet porcí: 4 porce

Ingredience:

Polévka

  • 1 kg rajčat

  • 4 mrkve

  • 2 stroužky česneku

  • 2 červené cibule

  • 50 g másla

  • 500 ml vývaru

  • 100 g čerstvé bazalky

  • 50 g zázvoru

  • voda

  • sůl

  • pepř

  • balsamicový ocet

  • olivový olej

Chipsy

  • 150 g rýže

  • voda

  • sůl

  • čerstvé bylinky a semínka dle chuti

  • rostlinný olej

Postup:

Rýžové chipsy

Rýži nasypeme do hrnce a zalijeme půl litrem vody. Osolíme a přivedeme k varu. Rýži vaříme klasickým způsobem do změknutí až rozvaření. Po uvaření by nám pořád měla zůstat v hrnci voda. Rýži scedíme a slitou vodu si odložíme. Následně uvařenou rýži přendáme do kuchyňského mixéru, přidáme asi 6 lžic vody ve které se rýže vařila a mixujeme až do kompaktní hmoty, která by měla připomínat lepkavou kaši. Jestli je kaše příliš hustá, můžeme přidat více vody a mixovat dál. Po rozmixování hmotu pomocí gumové stěrky rozetřeme na pečící papír na tloušťku přibližně 3 mm. Dáme do trouby vyhřáté na 80 stupňů a sušíme přibližně 40 - 50 min.

Po vysušení vytáhneme z trouby a necháme chvilku vychladnout. Kompaktní plát rýžového těsta nařežeme nebo natrháme na menší kousky a smažíme v rozehřátém oleji do křupava. Trvá to jen pár sekund. Po usmažení necháme chipsy okapat na papírovém ubrousku. Bylinky a semínka nasekáme nadrobno a posypeme jimi připravené chipsy.

Polévka

Rajčata překrojíme a dáme na plech. Pokapeme olivovým olejem, balsamicem a osolíme. Plech vložíme do vyhřáté trouby na 250 stupňů a pečeme přibližně 25 minut.

V hrnci rozpustíme máslo a přidáme očištěnou a nakrájenou cibuli spolu se zázvorem. Osmažíme a přidáme očištěnou nakrájenou mrkev spolu s česnekem. Zeleninu orestujeme a přidáme upečená rajčata spolu se šťávou, kterou při pečení rajčata pustila. Přidáme 500 ml zeleninového vývaru a asi 2 dcl vody. Osolíme a přivedeme k varu. Polévku vaříme až je mrkev zcela měkká. Poté polévku rozmixujeme ponorným mixérem. Odstavíme z ohně, ochutnáme a dochutíme solí, pepřem a chilli papričkou.

Polévku podáváme spolu s rýžovými chipsy a případně můžeme dochutit bylinkovým olejem.

Dobrou chuť!

 

Zdroj: www.pavelberky.com

 

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář
Zařazení na fórum: 

Přidat komentář

Reklama

Reklama