Reklama

Jóga znamená pohodový životní styl

Je pro vás jóga pořád pojmem spojeným se složitými pozicemi, do nichž (a natož z nich) je nadlidský výkon se dostat? Z tohoto omylu vás hned na podzim vyvede Škola fitness profesionálů FISAF.cz, která pořádá jógové workshopy jak pro lektory, tak pro veřejnost.

Vybírat si můžete ze Zdravotní jógy, Jógy pro těhotné či exoticky znějící Vinyasa jógy. Jedno je ale všem těmto kurzům společné: při cvičení jógy byste se měli vždy cítit dobře, odpočinout si, zjistit, že jóga je prospěšná pro každého, a vnímat její sebeléčebné účinky.

„Složité pozice a dlouhé výdrže už dnes nejsou to, pod čím bychom si měli jógu představovat. Cvičení jógy si čím dál víc lidí oblíbilo z toho důvodu, že její jednodušší varianty může cvičit skutečně každý, a velice oblíbené jsou v poslední době také kurzy zdravotní jógy nebo specializované kurzy – třeba pro těhotné,“ říká Jana Hubačová, manažerka Školy fitness profesionálů FISAF.cz, která pořádá kurzy pro současné i budoucí instruktory, ale také pro širokou veřejnost.

Největší zájem je u instruktorů o kurzy zdravotní jógy

„Poslední roky jsme zaznamenali velký zájem o kurzy jógy se zdravotním zaměřením, a to i u instruktorů, ať už těch budoucích nebo těch, kteří chtějí svou jógovou praxi zdokonalit,” potvrzuje Jana Hubačová s tím, že velmi oblíbený je zejména rekvalifikační 155hodinový kurz, který kombinuje teorii a praxi. Kurz Instruktor jógy se zaměřením na zdravotní aspekty má 9 částí, začíná v říjnu 2020 a končí zkouškou v březnu následujícího roku.

Reklama

„Studenty se snažíme provázet jógovou cestou přes vlastní vnímání a prožitek. V praktické části se zaměřujeme na prvky klasické jógy v kombinaci s jógovou terapií, vývojovou kineziologií a fyzioterapií. Učíme studenty techniky jógových pozic a jejich účinky na lidské tělo, dechové a relaxační techniky, i to, jak cvičit se specifickými skupinami klientů, jako jsou těhotné ženy, senioři či děti,“ upozorňuje vedoucí kurzu a zkušená lektorka jógy Lucie Rychetská.

Škola fitness profesionálů FISAF.cz spolupracuje s kapacitami ve svém oboru a nejinak je tomu i tady: Dynamické styly lekcí jógy a jejich strukturu přibližuje studentům známá lektorka jógy Markéta Makovská a v teoretické části kurzu se oblíbený lektor Jan Šorf zaměřuje na jógovou historii a filozofii – jeho přednášky jsou unikátním propojením „východního a západního pojetí“ jógy a nabízí také jedinečné postřehy z anatomie a fyziologie člověka v propojení s ajurvédou a jógou. „Velkým lákadlem pro studenty je i to, že se v kurzu zabýváme i očistnými technikami a bioenergetikou lidského těla,“ uzavírá Lucie Rychetská.

 

TIP Z PRAXE – cvik na rychlé uvolnění bolavého těla:

Aktivní pozice dítěte je jednoduchý a přitom tak efektní cvik z jógy, jímž si krásně protáhnete celý trup. Lucie Rychetská, lektorka ze Školy fitness profesionálů FISAF.cz, radí, jak na něj: „Přejděte do sedu na patách, dejte si kolena od sebe do široka (na šíři podložky), s výdechem pomalu uvolněte horní polovinu těla mezi stehna. Lehce stahujte kostrč k zemi tak, aby se vám bedra lehce vytáhla nahoru a v celé páteři vznikl oblouk. Dlaně a lokty tlačte lehce do země. Rozšiřujte své boky a ramena, vnímejte dlouhou páteř. Nadloktí tlačte lehce ven, aby vám v oblasti ramen a trapézů vznikl prostor.“

TZ

 

Reklama

Komentáře

Reklama