Reklama

Pokles hladiny estrogenu může souviset s horším průběhem onemocnění COVID 19

Ženám po menopauze hrozí horší průběh nemoci covid-19. Zvýšené riziko komplikací se týká i mužů v andropauze. Podle vědců je právě nedostatek estrogenu také příčinou, proč se muži potýkají s vážnějším průběhem nemoci covid-19 častěji než ženy.

Proč lidé v přechodu častěji trpí horečkami, dušností či delší ztrátou čichu? A jak se proti těmto rizikům chránit? To ve svém komentáři vysvětluje renomovaný gynekolog a sexuolog MUDr. Pavel Turčan.

Nedávno publikovaný průzkum londýnské King’s College ukázal, že vyšší hladina estrogenu může představovat ochranu proti projevům nemoci covid-19. Studie totiž zjistila, že u žen po menopauze, která s sebou nese pokles hladiny ženského pohlavního hormonu, hrozí vyšší riziko vzniku závažných komplikací při nákaze koronavirem. Ženy v klimakteriu tak častěji trpí vysokými horečkami, ztrátou čichu, přetrvávajícím kašlem, případně jejich stav vyžaduje kyslíkovou léčbu v nemocnici. Podle vědců je právě nedostatek estrogenu také příčinou, proč se muži potýkají s vážnějším průběhem nemoci covid-19 častěji než ženy.

Pro muže i ženy v přechodu je nákaza koronavirem rizikovější i kvůli dalším faktorům, které se s menopauzou či andropauzou pojí. Jde zejména o zvýšené riziko mrtvice, infarktu či cukrovky 2. typu a nárůst váhy. Proto by lidé, kteří na sobě pozorují příznaky přechodu, měli zvláště v této době dbát o svoje zdraví a upravit životní styl.

Pohyb by se měl stát rutinou

Reklama

Abyste chránili své tělo a udrželi si zdraví, je třeba o sebe pečovat a změnit své každodenní návyky. Do stravy je nezbytné zařadit zeleninu, ořechy, luštěninu a ovoce. Strava by měla být pravidelná a po menších dávkách. Organismu mužů a žen v přechodu může podpořit i užívání doplňků stravy, které přispívají k udržení hladiny hormonů v těle.

Pro udržení nebo dosažení zdravé tělesné hmotnosti doporučuji zajistit si každý den dostatek pohybu. V období pandemie je přirozeně těžší udělat si ze cvičení každodenní rutinu, ale zároveň o to důležitější. Vhodná je například svižná chůze, jízda na kole nebo pilates. S motivací mohou pomoci online cvičení s přáteli či lektorem.

Spát ideálně 7 hodin

Přechod a nerovnováha hormonů rovněž způsobuje potíže s usínáním a spánkem. Mnohé studie prokázaly, že dostatečný spánek ovlivňuje hormonální hladinu v těle a příznivě působí také na metabolismus. Proto může jeho nedostatek skutečně ovlivnit vaši schopnost zhubnout nebo si udržet váhu, a to zejména v přechodu. Optimálně bychom si měli dopřát sedm hodin spánku denně. Díky tomu posílíme i psychiku a budeme lépe zvládat stres. Pandemie a s ní spojená omezení přinášejí právě velkou míru stresu. Tato nepohoda může rovněž oslabovat imunitní systém a zvyšovat riziko kardiovaskulárních onemocnění. Proto by se muži i ženy v přechodu měli snažit stresové situace omezit a dbát na správnou životosprávu, a tak přímo posilovat své zdraví.

Autor komentáře: Gynekolog a sexuolog MUDr. Pavel Turčan, poradce firmy Vegall Pharma

Reklama

Komentáře

Reklama