Reklama

Menopauza – návaly, sex a močový měchýř

Na otázky odpovídá MUDr. Radka Gregorová, gynekoložka z Lékařského Domu na Praze 7

Jsou návaly horka součástí menopauzy každé ženy?

Ne každá žena musí prožívat menopauzu se všemi příznaky, které ji doprovázejí. Mnoha ženám se návaly horka vyhnou, jen jim vymizí menstruace a poznají nedostatek estrogenů až za mnoho let (horší kvalita kůže, vysušení sliznic, řídnutí kostí).

 

Je ztráta zájmu o sex obvyklým z doprovodných projevů? Čím je to způsobené?

Reklama

Ztráta libida patří mezi obvyklé projevy menopauzy. Děje se tak na základě poklesu hladiny ženských pohlavních hormonů. Často se tak děje i v kombinaci s dyskomfortem, který žena při styku pociťuje. Poševní sliznice se ztenčuje, hůře se zvlhčuje a mnoho žen má při pohlavním styku nepříjemné až bolestivé pocity.

 

Je normální mít v menopauze problémy s močovým měchýřem?

Problémy s močovým měchýřem souvisí s nedostatkem estrogenů po přechodu. Ústí močové trubice je v těsném kontaktu s poševním sliznicí, která je v období menopauzy ztenčená, náchylná k poranění  a infekci. Proto ženy po přechodu mohou mít problémy s močením. Přispět k tomu může i pánevní dno, které neplní svoji funkci tak dobře jako dříve. Existuje řada volně dostupných přípravků zvlhčujících sliznici na podkladě kyseliny hyaluronové nebo doplňků stravy zklidňující dráždivý močový měchýř.

 

Jak zjistit, jestli jsou naše problémy opravdu spojené s menopauzou? Pomůže domácí test?

Při pozitivním domácím testu na menopauzu je určitě vhodné navštívit gynekologa, který provede hormonální profil.

 

 

 

 

Reklama

Komentáře

Jaroslava (Po, 29. 3. 2021 - 19:03)
až ted počas nemopauzy si užasně užívame sex a dokonce jsem se odhodlala ke koupi intimních hraček z ekondomy. Škoda, že jsem je neobjevila dřív
Maria671 (So, 15. 7. 2023 - 08:07)
Nejlepší přípravek na menopauzu - https://nplink.net/gg0iru91 som spokojná, zmiernili sa mi dosť "návaly" pri menopauze odporúčam.Je aj cena prijateľná.
Reklama