Reklama

Mezi bezdomovci se covid nešíří

Mezi lidmi bez domova není větší virová nálož, než je tomu v běžné skupině obyvatel. Vyplývá to z průzkumu Armády spásy, která se zaměřuje na pomoc lidem bez přístřeší. Podle lékařky Armády spásy Andrey Pekárkové není důvod považovat lidi bez domova za nebezpečný rezervoár koronaviru.

Pandemie ale podle ní ukazuje potřebnost specializovaných ordinací pro lidi bez domova. Armáda spásy má takovou Ordinaci pro chudé v Ostravě.

V ostravské ordinaci od září provedli 1286 PCR testů, pozitivních bylo 124 vzorků, včetně klientů a zaměstnanců domovů se zvláštním režimem, kde byl hromadný výskyt covidu. V ordinaci také provedli 350 preventivních antigenních testů před ubytováním v azylových domech, pozitivní nebyl ani jeden. Ostravská ordinace poskytuje služby od ledna 2018 a nyní má v registru 1500 pacientů.

"V zařízeních Armády spásy od vypuknutí pandemie nebyl zaznamenán žádný masivní výskyt onemocnění covid-19. Pokud se někde nemoc objevila, jednalo se o jednotky nakažených," uvedl národní ředitel sociálních služeb Armády spásy Jan František Krupa. Zaměstnanci všech sociálních služeb podle něj denně sledují zdravotní stav klientů. Při příchodu na denní centrum každému měří teplotu, dezinfikují ruce a poskytují ochranu dýchacích cest. S příznaky covidu jsou klienti odkázáni k lékaři.

Podle Pekárkové se první nemocní v Česku rekrutovali z řad jiných sociálních skupin obyvatel, než jsou lidé bez domova. Za dobu první vlny bylo napříč republikou hlášeno v Armádě spásy jen několik případů koronaviru. Změna nastala až při druhé vlně, kdy se nemoc rozšířila do většiny skupin obyvatel. "Nejprve jsme zaznamenali výskyt u zaměstnanců sociálních služeb, kteří se většinou nakazili v rodině nebo jinde mimo zaměstnání. V zařízeních poskytujících celodenní ubytování došlo k několika přenosům od zaměstnance ke klientům. V domově se zvláštním režimem došlo v několika případech také k přenosu nákazy od klienta k zaměstnanci a k nakažení dvou zdravotníků při péči o pozitivní pacienty," uvedla.

Reklama

Podle Pekárkové je klíčové co nejvčasnější testování lidí s příznaky koronaviru a jejich okamžitá izolace. Ostravská ordinace může od září provádět odběry vzorků metodou PCR a poslední měsíce má i antigenní testy. "Odběry provádíme jednak přímo v ordinaci, dále vyjíždí terénní tým do okolních zařízení sociálních služeb, kromě Ostravy také do Havířova a Opavy," popsala. Izolace je v případě nakaženého člověka bez domova zajištěna v karanténním domě, který provozuje město Ostrava ve spolupráci s městskou policií. Pacient má zajištěnou stravu a další potřeby. V karanténním domě jsou rovněž lidé bez domova po kontaktu s nakaženými.

"Díky tomuto postupu nedochází k masivnímu výskytu mezi lidmi bez domova, kteří využívají sociální služby. U lidí bez přístřeší, kteří žijí osamělým způsobem života v provizorních přístřešcích a nenavštěvují sociální služby, nedochází k téměř žádnému výskytu covidu-19," zmínila Pekárková. Tito pacienti jsou někdy do ordinace přivezeni s horečkou, test jim ale vyjde většinou negativní, protože jde třeba o zánět v ráně.

Sčítání předloni na jaře ukázalo, že v Česku žilo celkem 21.300 lidí bez přístřeší a stálého bydlení, z nich 2600 dětí.

Armáda spásy provozuje denní centra, noclehárny či azylové domy. Služby se financují hlavně z dotací od státu, krajů a měst. Náklady se tak ale podle vedení nepokryjí, pomáhají sbírky a nocleženky.

Zdroj: ČTK

Reklama

Komentáře

Reklama