Mrkev nejen pro zdravé oči - 5 chutných receptů

Mrkev v sobě ukrývá celou řadu blahodárných účinků pro lidský organismus. Podporuje imunitní systém, je přírodním lékem na průjem, posiluje srdce a cévy a pyšní se také antioxidačními účinky, bojuje proti zánětům a škodlivinám. Je součástí detoxikačních kúr, a jelikož obsahuje betakaroten, s chutí ji konzumují i lidé, kteří chtějí být krásně opálení. Tato látka totiž napomáhá bronzovému zbarvení pokožky. Když se řekne „mrkev“, většině lidí se ovšem vybaví souvislost se zdravým zrakem

. „Jez hodně mrkve, budeš mít zdravé oči,“ slýchávali jsme už od mateřské školky. A na každém šprochu je pravdy trochu! Mrkev je bohatá na vitamin A, který vyživuje sítnici. Nepřímo tak pomáhá kvalitnímu vnímání zrakového vjemu na sítnici. Podobnou službu poskytují i další zraková barviva (flavonoidy, zeaxantin a lutein nacházející se v zelené listové zelenině a kukuřici) nebo nenasycené Omega 3 mastné kyseliny v rybím oleji,“ vysvětluje doc. MUDr. Šárka Skorkovská, CSc., primářka Oční kliniky NeoVize Brno.

Jíst pouze mrkev nestačí...

Zrak je nejdůležitějším smyslovým orgánem, protože jím vnímáme až 80 % vjemů ze svého okolí. Zachovat si jeho ostrost je proto pro kvalitu života nezbytné! Mrkev sice jeho zdraví do jisté míry napomáhá, ovšem jen samotná konzumace této kořenové zeleniny nestačí. „Hodně lidí se mylně domnívá, že když budou jíst hodně mrkve, brýle nebudou potřebovat. Bohužel to však nefunguje tak, že když schroupete každý večer jednu nebo dvě mrkve, udržíte si ostrý zrak až do stáří,“ uvádí častý mýtus na pravou míru docentka Skorkovská. Dioptrickou vadu vám bohužel mrkev nevyléčí, i kdybyste ji jedli celý den. Kromě správné výživy je tu i řada dalších aspektů, které mají na váš zrak důležitý vliv: neprospívá mu například časté hledění na krátkou vzdálenost, zvláště pokud ostříte do elektronických zařízení jako je mobil, tablet či monitor. Během práce s počítačem dělejte přestávky! Důležité je také chránit zrak před úrazy (například ochrannými brýlemi při kutilských pracích či sportu) i škodlivým UV zářením (kvalitními slunečními brýlemi s ochrannou hodnotou UV 400). Alfou a omegou zdravých očí jsou ovšem pravidelné prohlídky u očního lékaře, který po vyšetření správně stanoví případnou korekci zraku, anebo může odhalit závažná oční onemocnění, jež jsou pro pacienty zpočátku bezpříznaková (např. zelený zákal).

Pětz dobro z mrkve pro zdravé oči!

Nevíte, co z mrkve v kuchyni vytvořit? Vyzkoušejte tyto mrkvové dobroty, které budete mít hotové za chviličku.

Mrkvové smoothie

Do mixéru dejte oloupané a na kolečka nakrájené 2 mrkve, 2 banány a 1 pomeranč. Nařeďte trochou vody, dle chuti můžete přidat také lžičku limetkové šťávy, skořici a případně dosladit trochou medu či třtinového cukru. Mixujte do krémové konzistence, přelijte do sklenice a dozdobte plátkem pomeranče.

Mrkvový salát

Na jemném struhadle nastrouhejte mrkev a jablko, přidejte dle chuti citronovou šťávu a med a nechte v chladu odstát. Můžete přidat také kostičky ananasu.

Mrkvová polévka

Nakrájejte 2 cibule na kostičky a dejte osmažit. Zalijte vodou, přidejte 4 mrkve nakrájené na kolečka či kostičky a 3 nakrájené brambory. Osolte a můžete dochutit bylinkovou směsí do polévek. Až bude zelenina měkká, rozmixujte do hustého krému. Na zjemnění přidejte smetanu a nechte prohřát. Podávejte ozdobené snítkami čerstvé petrželky.

Mrkvové jednohubky

Nejprve si připravte mrkvovou pomazánku. Nastrouhejte 2 mrkve, přidejte gervais či lučinu, stroužek prolisovaného česneku, přidejte trochu citronové šťávy, nasekanou pažitku a v případě potřeby nařeďte trochou mléka, aby měla výsledná pomazánka krémovou konzistenci. Lze rovněž v mixéru vytvořit jemný hladký krém. Pomazánku namažte na plátky pokrájeného rohlíku, které ozdobíte kolečkem mrkve či ředkvičky a zapíchnete ozdobné párátko.

Mrkvový dort

Budete potřebovat: Na krém: 50 g másla, 6 lžic cukru moučka, 75 g měkkého tvarohu, podle potřeby tuk na vymazání a mouku na vysypání. Na těsto: 50 g rozinek, 5 lžic slunečnicového oleje, 50 g strouhaného kokosu, 150 g hnědého cukru, 2 ks vejce, 200 g mrkve, 1 lžička mleté skořice, 1 lžička mletého muškátového oříšku, 100 g hladké mouky
Jak na to: Do misky dejte mrkev, olej, vejce, cukr a vymíchejte. Přidejte mouku, skořici, muškátový oříšek, kokos a rozinky. Vše smíchejte a nalijte do vymazané a vysypané formy. Pečte na 200 °C. Při pečení si nachystejte krém, který po vychladnutí dortu natřete nahoru. Krém připravíte utřením másla, tvarohu a moučkového cukru. Mrkvový dortík potřete krémem a zdobte podle vlastní fantazie skořicí, kakaem nebo barevnou rýží.

Co vše jíst pro zdraví očí?

  • vitamin A (mrkev, meloun, meruňky)
  • vitamin E (ořechy, obilné klíčky)
  • vitamin C (ovoce a zelenina)
  • nenasycené mastné kyseliny Omega 3 (ryby)
  • zinek (luštěniny, vaječný žloutek)
  • selen (tuňák, česnek)
  • karotenoidy lutein a zeaxantin nebo mezozeaxantin (listová zelenina a bobulovité ovocné plody).

MK

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář
Zařazení na fórum: 

Přidat komentář

Reklama

Reklama