Reklama

Jak minimalizovat riziko opaření a popálení dětí

Většinu výjezdů záchranářů k popáleným či opařeným dětem spojuje nepozornost a podcenění situace. Z pohledu statistiky jsou největším nebezpečím káva a čaj, řekla  ČTK mluvčí středočeské záchranné služby Petra Effenbergerová.

V letoším roce šlo ve všech případech o kojence či batolata. "U tak malých dětí už je pět procent zasaženého povrchu těla vážné poškození zdraví," uvedla mluvčí.

Podle ní je několik základních pravidel prevence těchto úrazů:

- například zamezení přístupu dítěte ke kamnům, topení a podobně,

- kontrola teploty před každým koupáním, 

Reklama

- vaření na vzdálenějších plotýnkách sporáku, 

- umístění kabelu od varné konvice mimo dosah dítěte,

- zajištění ubrusu proti stažení,

 - nenosit  najednou  dítě a horký nápoj.

"Samozřejmě jsou situace, kterým nedokážete ani při maximální opatrnosti zabránit, ale velkému počtu úrazů se zabránit dá," doplnila Effenbergerová.

Při první pomoci při opaření je třeba svléknout oblečení nasáté vroucí tekutinou a poté místo chladit studenou, ale ne ledovou vodou.

Ve vážných případech je nutné navštívit lékaře nebo zavolat záchrannou službu na lince 155.

Zdroj: ČTK

Reklama

Komentáře

Radka (Čt, 20. 1. 2022 - 20:01)
Jakým způsobem se starat správně o opařeninu nejen u dětí?
Monika (Pá, 21. 1. 2022 - 10:01)
Kdyz byla dcerka mala, tak na sebe prevrhla rychlovarnou konvici a na zadech mela osklive popalene lozisko o velikosti petikoruny - prvni pomoc je vzdy chladit studenou vodou a pak je vhodne volat lekare, pokud je to rozsahlejsi oparenina. Ja mela pri ruce biostimulacni lampu, aloe vera gel, vitamin E, levandulovy etericky olej a pak jsem jeste dokoupila kolagen z ryb - hojeni bylo velmi rychle a uplne bez jizvy.
Lucie (Pá, 21. 1. 2022 - 15:01)
Pokud se stane, že se opaříte, tak je dobré dát opařené místo pod tekoucí vlažnou vodu, která vám trochu uleví od bolesti. Potom nechat místo osušit a rozhodně ničím nezalepovat. Já používám k ochraně popáleného místa hemacut sprej, který na ráně udělá ochranný průhledný film, který opařeninu chrání před vněšjím prostředím a hlavně před proniknutím infekce.
Radka (So, 22. 1. 2022 - 17:01)
Hemacut sprej mohu koupit kde? Objednáváte ho speciálně někde?
Lucie (Po, 24. 1. 2022 - 00:01)
Nikde ho speciálně objednávat nemusím, mají ho normálně v lékárně, kde jsem na něj také poprvé narazila, když jsem se celkem škaredě spálila žehličkou. Můžete se podívat i na stránky hemacut .cz, sprej se dá použít i na odřeniny nebo třeba řezná poranění. Celkově urychluje hojení.
Reklama