Reklama

Na komáří štípnutí bylinky, zelenina i jablečný ocet

Ideálním způsobem, jak předejít štípancům, je nenechat se poštípat vůbec. Když už se tak stane, tak hlavně štípanec neškrábejte a zkuste využít některý z recptů našich babiček.

Nejlepší prevencí je obrana

Jedním ze způsobů, jak se komárům a následným štípancům vyhnout, jsou různé repelenty. Nesčetné množství jich lze najít v drogeriích, vyzkoušet ale můžete domácí repelent, ve kterém nenajdete žádné chemikálie. Příprava je velmi jednoduchá, stačí smíchat tyto esenciální oleje: 30 kapek muškátu, 30 kapek citronely, 20 eukalyptu citronového, 20 kapek levandule a 10 kapek rozmarýnu. Do toho přidejte polévkovou lžíci vodky, půl hrnku vilínové vody a půl hrnku octa. Veškeré ingredience smíchejte do rozprašovače, přidejte vodu, promíchejte a můžete směle do boje proti komárům. Než repelent začnete používat, nezapomeňte ho vyzkoušet na malé ploše pokožky, abyste předešli případným alergickým reakcím. 

První pomoc z lékárny

Pokud jste přeci jen nějaký ten štípanec schytali, zkuste místo po štípnutí neškrabat, protože tím stoupá riziko infekce kůže a příležitost pro bakterie dostat se hlouběji do rány. Na kůži vám pak mohou zůstat nevzhledné jizvy, kterých se budete složitě zbavovat. Pokud štípanec úporně svědí nebo vám místo nepříjemně nateklo, je nejpohodlnějším a často také nejúčinnějším řešením návštěva lékárny. Přípravky k tomu určené obsahují látky, která by měly od nepříjemného svědění ulevit.  Mimo produktů z lékárny můžete vyzkoušet také různé rady našich babiček..

Reklama

Jablečný ocet jako dezinfekce

Skvělým pomocníkem proti štípancům od komárů je jablečný ocet. Nejenže zbaví otoku, ale také místo vpichu dostatečně vydezinfikuje. Stačí ho nanést na navlhčený kapesník nebo odličovací tampon a místo potřít. Pokud je štípanec větší a místo nateklejší, přidržte tampon s octem na postiženém místě minutu až dvě. Jestliže nemáte doma jablečný ocet, nezoufejte, podobnou službu udělá i obyčejný ocet, ten je ale o něco méně účinnější.

Kostky ledu aneb pomocná ruka imunitnímu systému

S komáry a jejich štípanci si dokážou poradit také kostky ledu. Chlad zbaví nejen nepříjemného svědění a následného otoku, ale zpomalí také šíření komářích slin v krevním oběhu, které jsou zodpovědné za podráždění pokožky. Pokud v mrazáku zrovna led nemáte, sáhněte po mražené zelenině.

Pomůže zelenina v podobě cibule a brambor

Cibule nebo brambory nechybí snad v žádné domácnosti. Kromě toho, že je můžete použít na vaření, si umí poradit také s komářím štípnutím. Použití je naprosto jednoduché, ukrojíte plátek cibule nebo brambory a přiložíte na místo vpichu. Převažte kapesníkem nebo obvazem a nechte asi půl hodiny působit. Ve chvíli, kdy svědění ustoupí, místo opláchněte vodou.

MK

Reklama

Komentáře

Martina (Ne, 14. 8. 2022 - 01:08)
Já jsem z komárů vždy úplně nemocná. Nesnáším, když ho někde slyším a naprosto nesnáším, když jsem od nich doštípaná. Dá se nějak zmírnit natečení a hlavně svědění?
Monika (Ne, 14. 8. 2022 - 16:08)
Já si vždy poštípání pomažu aloe vera gelem s tea tree - aloe zklidňuje a tea tree je protibakteriální.
Joj77 (Ne, 14. 8. 2022 - 23:08)
Ocet
Lenka (Po, 15. 8. 2022 - 01:08)
Když mě něco štípne, ať už je to komár, ovád, nebo vosa, tak se snažím to vždy co nejrychleji dezinfikovat. Ono to pak celkově o hodně míň nateče a ani to tolik nesvědí.
Martina (Út, 16. 8. 2022 - 01:08)
Takže používáte nějakou běžnou dezinfekci, díky které potom kousnutí nebo píchnutí tolik nesvědí?
Lenka (Čt, 18. 8. 2022 - 00:08)
Používám volně prodejný kožní sprej octenisept.cz , který seženete v lékárně. Mě to vždy pomohlo, takže jsem se naučila to používat pravidelně a jsem vždy dobře zásobená doma, na chatě i když jdeme třeba na výlet. Dá se používat i u těch nejmenších.
Reklama