Reklama

Pečení bez lepku

Celiaci si běžnou mouku s lepkem jednoduše dovolit nemohou. Pro jiné je eliminace lepku jednou z cest k pestřejšímu jídelníčku. Pokud se do této skupiny řadíte i vy, vězte, že pečiva se vzdávat nemusíte. Naopak se vám otevírají široké možnosti pro experimentování v kuchyni. Péct totiž můžete i z mouky rýžové nebo pohankové, díky kterým můžete obsah lepku ve svém jídelníčku snížit na minimum.

Lepek je při pečení vítaným pomocníkem a zdravým jedincům, kteří netrpí celiakií ani zvýšenou citlivostí na lepek ve stravě, nijak neškodí. Avšak v rámci snahy o vyvážený jídelníček může něco nového vyzkoušet každý z nás. A přesně k tomu se hodí například rýžové nebo pohankové mouky, ze kterých vykouzlíte řadu zajímavých jídel.

Pečení bez lepku? Jde to!

Lepek je pro cukrářské řemeslo velmi cennou složkou obilovin, která se stará o správnou soudržnost a pružnost těsta. Už jeho druhý název gluten je odvozen od vlastnosti, kterou těstu dodává – lepivost. Jedná se o směs bílkovin, která se přirozeně vyskytuje v řadě nejběžněji používaných obilovin, kterými jsou například pšenice, špalda, žito nebo oves. Avšak dnes už nejen zkušený pekař, ale i amatérský nadšenec ví, že péct je možné z nejrůznějších surovin. Na pultech obchodů navíc najdeme nepřeberné množství různých druhů mouk, proč tedy zůstávat jen u klasické pšeničné a žitné.

Pokud hledáte nové zajímavé chutě a suroviny, kterými byste obohatili svůj jídelníček, vyzkoušejte mouky z pohanky nebo rýže. Ani jedna ze zmíněných nepatří mezi typicky české suroviny pro pečení, ale o to více prostoru pro experiment a nevšední pečicí a cukrářské zážitky nabízí. Pokud se pustíte do pečení z mouky, která je bez lepku nebo obsahuje jen jeho stopové množství, mějte na paměti, že těsto se bude chovat trochu jinak.

Reklama

„Například při pečení z rýžové mouky bývá těsto tužší, než jsme zvyklí u jiných těst a není možné ho vylít na plech nebo do formy. Odlišnou strukturu má moučník z rýžové mouky i po upečení, ale rozhodně nabídne novou chuť,“ říká Daniel Perner, který ve svém mlýně mele i rýžovou mouku.

Typickým jídlem z pohankové mouky jsou francouzské slané palačinky galettes. S vajíčkem a zeleninou či kvalitní šunkou se snadno stanou součástí běžného jídelníčku celé rodiny. Pohanka je navíc velmi zdravá – kromě řady cenných vitamínů obsahuje i rutin, který zvyšuje pružnost krevních cév.

Na rýžové mouce si pochutnáte i v asijské kuchyni. Nejen oblíbené rýžové nudle, ale také fantastické koláčky mochi s fazolovou pastou nebo sheng jian bao knedlíčky. To vše si můžete uvařit doma.

Stejně tak ale můžete i tyto mouky používat k běžnému pečení. Pokud s pohankovou nebo rýžovou moukou začínáte a chcete si je nejdříve vyzkoušet, můžete začít s jejich přimícháním do mouky, na kterou jste zvyklí, nebo vyzkoušejte nějaký z receptů upravených přímo na míru danému typu mouky.
 

V kuchyni se inspirujte naším receptem na podzimní makový koláč z pohankové mouky:

INGREDIENCE:

Na piškot:

  • 5 vajíček
  • 350 g cukru krupice
  • 150 g pohankové celozrnné hladké mouky Pernerka
  • 200 g mletého máku
  • 250 g smetany ke šlehání
  • 150 g oleje
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 prášek do pečiva bez lepku

 

Na polevu:

  • 250 g cukru moučka
  • 60 g citronové šťávy

 

POSTUP:

Na piškot vyšleháme vejce a cukr do husté pěny, přidáme smetanu a olej, lehce vmícháme zbylé ingredience. Vylejeme do vyššího plechu vymazaného olejem a vysypaného moukou. Dobře rozetřeme a pečeme při 170 °C asi 25-30 minut. Na ještě vlažný piškot rozetřeme polevu, kterou jsme připravili pečlivým vymícháním cukru a šťávy. Posypeme květy chrpy a necháme vychladnout.

TIP – Pohanková celozrnná hladká Pernerka

Upečte si oblíbený dezert trochu jinak. Vyzkoušejte místo běžné pšeničné mouku pohankovou. 

Pusťte se do pečení s pohankovou celozrnnou moukou. Díky pečlivému namletí nahladko se vám s ní bude pracovat stejně dobře jako s běžnou pšeničnou moukou. Během procesu mletí nedochází k poškozování škrobového zrna, díky čemuž má Pernerka výborné pečící vlastnosti.

MK

Reklama

Komentáře

Reklama