Reklama

Kyselina listová v mouce jako prevence vrozených vad

Britská vláda rozhodla, že výrobci budou muset do bílé pšeničné mouky přidávat kyselinu listovou. Opatření podle listu The Times zavedl kabinet ve snaze snížit množství dětí, které se rodí s vrozenými vadami, jako je rozštěp páteře.

Británie se tak připojí k desítkám zemí včetně Austrálie, Nového Zélandu či Kanady, které již obohacují mouku kyselinou listovou. Ta pomáhá s vývojem nervových kanálů, z nichž se vyvíjí mozek a mícha.

Lékaři po tomto kroku dlouhodobě volali. Odborníci odhadují, že dostatečný příjem kyseliny listové v těhotenství může snížit riziko poškození míchy či mozku u dětí až o 70 procent. Kyselina listová se často bere jako potravinový doplněk, jinak se vyskytuje hlavně v zelenině, například ve špenátu, růžičkové kapustě či brokolici.

"Jen málo věcí je tak důležitých jako zdraví dětí a mouka obohacená o kyselinu listovou je rychlé a snadné řešení, jak přispět k jejich vývoji. Rodiče a rodiny získají větší klid a přispěje to ke zdraví dospělých po celé zemi," uvedl britský premiér Boris Johnson.

Do mouky se v Británii přidává vápník, železo, vitamín B3 a B1, což je opatření ustanovené nedlouho po konci druhé světové války.

Reklama

Podle britské vlády by nové nařízení nemělo představovat výraznou změnu pro místní výrobce mouky. Informaci o obohacení kyselinou listovou budou muset uvést na obalu.                ČTK

Reklama

Komentáře

Věrka (St, 6. 10. 2021 - 12:10)
NEMÁM SLOV. Co všecko ještě dovede lidstvo té Přírodě pokazit? Ta honba "vědců" a "zdravotníků" za mamonem je neskutečná. Nemůžu při jejich vzdělání uvěřit, že nevědí že ii my lidé jsme součástí Přírody a co dělají proti Přírodě, dělají proti celému lidstvu. Však podle toho taky ten svět vypadá a zkáza postupuje čím dál rychleji. Všecko je jim jedno, hlavně moc, prestiž a prachy, prachy, prachy.
děda75, dnes už 81 (St, 6. 10. 2021 - 17:10)
... a jestli dokonce naše Ministersvo zdravotnictví není někým upláceno za každý rok zpoždění ...
! (St, 6. 10. 2021 - 21:10)
Podle tvrzení mojí babičky (+1987) se za první světové války do mouky přidávaly dřevěné piliny. Nyní si za drahé peníze kupujeme vlákninu ve formě doplňku stravy.
Reklama