Reklama

V roce 2050 by mohlo umírat až 10 milionů lidí ročně díky rezistenci bakterií na antibiotika

Negativní fenomén posledních desetiletí představuje tzv. antibiotická rezistence, neboli stále větší odolnost bakterií na účinky antibiotik. Pokud by probíhal ve stejném tempu, bude mít v roce 2050 na svědomí až 10 milionů úmrtí ročně. Na vině je nesprávné nebo nadměrné užívání antibiotik. Proto u nás startuje projekt „Prevence antibiotické rezistence“, jehož cílem je šířit této problematice osvětu.

Navíc v listopadu probíhá Evropský antibiotický den (18. 11.) a Světový antibiotický týden (18. 11. - 24. 11.), jejichž ústředním tématem je právě antibiotická rezistence.

Navzdory tomu, že odolnost bakterií vůči antibiotikům představuje pro veřejné zdraví hlavní globální hrozbu, stále značná část společnosti se s tímto pojmem ještě nesetkala. To demonstrují také výsledky průzkumu agentury Engage Hill a REMMARK z července 2021 na vzorku 2000 respondentů reprezentativní populace České republiky 16 – 65 let. Prozrazuje, že o pojmu „antibiotická rezistence“ u nás neslyšela ani polovina dotazovaných (pouhých 43,5 %). V cílové skupině vysokoškoláků znají antibiotickou rezistenci 2 ze 3 (64,6 %).

„Průzkum jedině potvrzuje, jak je šíření osvěty náramně důležité. Lidé obecně často chybují z nevědomosti. Pokud konkrétně v našem případně netuší, že nějaká antibiotická rezistence vůbec existuje, pak nás nemůže překvapit, že nezachází s antibiotiky zodpovědně,“ upozorňuje docMUDrHelena ŽemličkováPh.D., vedoucí Národní referenční laboratoře pro antibiotika.

Nový projekt se pokusí šířit osvětu o antibiotické rezistenci mezi Čechy

Reklama

Ukazuje se, že stále ještě můžeme mít nepříznivou situaci relativně pod kontrolou. Výsledky osvětových kampaní totiž jednoznačně vypovídají, že mají smysl. V letech 2000-2007 probíhala jedna z nich ve Francii a během ní se skutečně radikálně snížil počet předepisovaných antibiotik o desítky procent.

V současné době u nás startuje projekt „Prevence antibiotické rezistence“, jehož realizátorem je Státní zdravotní ústav. Doufejme, že se nám podaří situaci změnit. Důležitým krokem je rozšířit mezi populaci povědomí o tom, jak správně antibiotika užívat a čeho se naopak vyvarovat. Pouze tak si ochráníme funkčnost „zázraku“ jménem antibiotika,“ dodává H. Žemličková.

Na naléhavost problému antibiotické rezistence poukazují i 2 světové iniciativy

Objasňovat lidem principy správného zacházení s antibiotiky a naopak se snažit vyvracet o nich dezinformace se i letos pokusí program Evropského antibiotického dne (EAAD) i Světového antibiotického týdne (WAAW). Nadbytečné a nesprávné užívání antibiotik ke vzniku a šíření rezistence jednoznačně přispívá. Proto bakterie na antibiotika přestávají reagovat, a tím se značně komplikuje léčba infekcí, což bohužel zvyšuje riziko šíření onemocnění i úmrtí. Jedná se tedy o téma, které je třeba neustále připomínat, aby si lidé uvědomili, že stále ještě mají tuto situaci ve svých rukách.

Zajímají vás fakta o antibiotické rezistenci? Zúčastněte se 18. 11. online přednášky

Evropský antibiotický den (EAAD) organizuje Evropské centrum pro kontrolu nemocí (ECDC). Poskytuje platformu a podporu jednotlivým národním kampaním o tom, jak svědomitě užívat antibiotika v EU/EHP. Koná se tradičně 18. 11. po celé Evropě. Kvůli pandemii bude letos EAAD probíhat v digitální formě včetně kampaní a spolupráce s „influencery“. K akci se vážou následující hashtagy: #EAAD, #AntibioticResistance, #Antibiotics a #KeepAntibioticsWorking.

Kdo se chce dozvědět více, může se registrovat na webu ESCAIDE. V rámci EAAD bude právě 18. 11. od 10:00 do 11:30 SEČ probíhat online přednáška na téma: „Ani v době COVID-19 nezapomínejme na antibiotickou rezistenci. Zachovejme společně účinnost antibiotik.“ Akce je bezplatná a můžete se dozvědět nejnovější a především relevantní informace o antibiotické rezistenci od největších kapacit svého oboru.

 

Šiřme povědomí, zastavme rezistenci

Světový antibiotický týden (WAAW), jenž začíná současně s Evropským antibiotickým dnem (18. 11.) a končí 24. 11., zaštiťují hned 3 organizace – Světová zdravotnická organizace (WHO), Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) a Světová organizace pro zdraví zvířat (OIE). Tématem letošní iniciativy je „Šiřme povědomí, zastavme rezistenci“. Zastřešujícím sloganem není nic jiného než „Antibiotika – zacházejme s nimi opatrně“.

Kampaň WAAW 2021 vyzývá zúčastněné včetně zákonodárců, poskytovatelů zdravotní péče a širokou veřejnost, aby se sami pokusili šířit povědomí o tom, co se pod pojmem antibiotická rezistence skrývá. K zastavení tohoto negativního trendu může dopomoci naprosto každý. Je třeba jenom komunikovat s okolím a sdílet s ním třeba svůj příběh.

Podpoříte boj proti antibiotické rezistenci modrou barvou?

V rámci Světového antibiotického týdne proběhne „barevná“ kampaň nazvaná „Go blue“, čímž se téma více vizuálně zviditelní. Světle modrá barva symbolizuje naději a také představuje spolupráci různých odvětví pro řešení této celosvětové zdravotní hrozby. Zapojit se můžete i vy tím, když během 18. 11. - 24. 11. kamkoliv vnesete modrou barvu ať už fyzicky, nebo do online prostředí.

Realizátorem projektu Prevence antibiotické rezistence je Státní zdravotní ústav. Projekt Prevence antibiotické rezistence (ZD-PDP2-001) byl podpořen grantem z Fondů EHP 2014–2021 z programu Zdraví. www.eeagrants.cz

 

Reklama

Komentáře

Ivka (Út, 16. 11. 2021 - 11:11)
no však je lidí na Zemi až moc, tak se to nějak musí vyřešit, Války nebo rezistentní bakterie, nebo sterilizace žen u národů co mají až příliš moc dětí, a nejsou schopni počet dětí omezit, jako třeba to udělala Čína, na 1 pro rodinu, něco se prostě bude muset udělat, planeta už tak lidi skoro neuživí
Věrka (Út, 16. 11. 2021 - 13:11)
Covidmagoři dělají všecko pro to, aby tady tolik lidí ani nebylo! Nevytrhnou to ani vaše zbytečné potravinové doplňky. Uzel má na svědomí masivní ničení plodnosti už od děvčátka + tím rozvoj jejich prostituce bez zábran a bez obav, kolega zdatně v zaučování sekunduje - aspoň ten za to dostal od hradního nestydy vyznamenání. Uzlík se asi málo snažil.
Návštěvník (Út, 16. 11. 2021 - 18:11)
Mně žádné léky nepomáhají už teď.
Turf (So, 20. 11. 2021 - 17:11)
Ol
Okirio (Po, 22. 11. 2021 - 11:11)
dobrý byznys,to jo
Tibor (Út, 7. 12. 2021 - 12:12)
naduzivana antibiotika, vakciny - jednoducha reseni, ktera se mohou z dlouhodobeho hlediska lidstvu vymstit
Reklama