Novinka od Solgar: KOJI ŽELEZO 27 mg

Solgar Earth Source fermentované Koji železo je jiné…neboť poskytuje Ultimine – unikátní, patentovanou formu pomalu rozpustného železa.

PROČ SI VYBRAT PRODUKT EARTH SOURCE KOJI ŽELEZO?

  • Inovativní a patentovaný proces fermentace koji
  • Železo v podobě minerálů je transformováno na fermentovanou potravinu bohatou na železo, která je vysoce biologicky dostupná, snadno stravitelná a šetrná k žaludku
  • Ingredience je podpořena vědeckými studiemi na lidech

Solgar Earth Source fermentované Koji železo je jiné…neboť poskytuje Ultimine – unikátní, patentovanou formu pomalu rozpustného železa. Fermentované železo z Koji je vyrobeno přírodním procesem, kdy je železo vloženo do materiálu z Koji a železo se vsákne a uloží do kultury Koji. Pomocí této potravinové fermentace poskytuje Solgar Koji pomaleji vstřebatelnou formu železa, která je šetrná k žaludku.

EARTH SOURCE KOJI ŽELEZO

Látky obsahující železo podporují růst a vývoj a zajišťují optimální chod tělesných funkcí. Železo se nachází zejména v živočišných bílkovinách jako libová masa či mořské plody, ale v menším množství také v oříšcích, tofu či bílých fazolích. Železo napomáhá k výrobě hemoglobinu, což je červený pigment v červených krvinkách, který pomáhá přenášet v těle kyslík. Železo rovněž napomáhá nakopnutí těla a sportovci mohou potřebovat zvýšenou dávku železa, aby podpořili transport kyslíku do svalů pro delší fyzickou zátěž.

Každý z nás potřebuje železo, ale děti ve vývoji a pubertě, sportovci, těhotné a kojící žely, vegetariáni a vegani jsou všechno rizikové skupiny z hlediska nedostatečného příjmu železa ze stravy. Světová zdravotnická organizace odhaduje, že 1.62 miliard případů anémie ve světě jsou z důvodu nedostatku železa. Znepokojivý je fakt, že 49 % lidí, kteří byli dotazování na toto téma v Britském národním výzkumu o zdraví nevěděli, že nedostatek železa způsobuje anémii.

VÝZKUM/SLOŽENÍ

Fermentace Koji

Fermentace se používala skoro v každé civilizaci na každém kontinentu po dlouhá staletí pro výrobu lidem známých potravin jako sýry, jogurty, víno, pivo či sójová omáčka. Fermentace je přírodní proces, který pomáhá uchovávat potraviny, upravuje jejich příchuť a texturu a může dokonce přinést pozitivní zdravotní účinky. Některé fermentované potraviny mají vyšší nutriční hodnoty (obsah živin) v porovnání s jejich nefermentovanými ekvivalenty a mohou také v některých případech přinést do našich střev prospěšné bakterie.

Koji je tradiční fermentovací metoda a přístup ke stravě z hlediska minerálů, původem z Japonska. Fermentační proces začíná s kulturou koji (aspergillus oryzae) – výtrusy vyrostlé na vařené rýži. Tyto jsou poté posbírány a položeny na fermentovací médium, které je obohaceno o železo. Kultura koji přirozeně nasává železo, které se ukládá ve vakuolách. Na konci fermentačního procesu je o minerály obohacená kultura koji zahřáta pro deaktivaci biomasy a tím je vyrobeno práškové koji železo.

Studie na železem obohacené koji (Aspergillus oryzae)

Železem obohacené koji v produktu Solgar Earth Source Koji železo podporují klinické studie, které ukázaly, že je vysoce biologicky dostupné, pomalu rozpustné a šetrné k žaludku a systémům v lidském těle.

Validační studie u 16 zdravých dospělých žen (18-35 let) srovnávaly absorpci železa u železem obohacené koji se síranem železnatým pomocí stabilního izotopu a reakci na dávku železa po jeho orálním požití. Studie ukázala, že železem obohacené koji má srovnatelnou biologickou dostupnost jako FeSO4 (Obrázek 1).

U železem obohacené koji byla rovněž ukázána pomalá rozpustnost. Soukromá studie, která toto porovnávala s FeSO4 ukázala, že železo se železem obohacené koji je uvolňováno do tělesného oběhu pomaleji aniž by způsobovala produkci vysoce reaktivního volného železa (Obrázek 2). Navíc, nasycení železem se jeví mnohem větší u FeSO4 v porovnání s železem obohacenou koji, což svědčí o nízkém „návalu“ železa v lidském těle u železem obohacené koji (Obrázek 3). Železem obohacené koji tak zachovává stabilní hladinu železa v těle, aniž by byla spojována s oxidativním stresem, asociovaným s reaktivním volným železem. Díky tomuto je tak železem obohacené koji šetrné k lidskému tělu.

Jednou z překážek k efektivnímu zvládání nedostatku železa pomocí suplementace Fe je gastrointestinální nevolnost, což vede k nedodržování suplementace. Ve validační studii bylo zjištěno, že u železem obohacené koji došlo k lepšímu dodržování suplementace a méně vedlejším účinkům ve formě nevolnosti ve srovnání s FeSO4 a placebem (Obrázek 4).

 

KLÍČOVÉ ZDRAVOTNÍ BENEFITY:

  • Dodává energii a snižuje únavu a vyčerpání
  • Přispívá k tvorbě hemoglobinu a červených krvinek
  • Podporuje vnímání a aktivní poznávání
  • Podporuje imunitní obranu

 

Solgar Koji železo 27 mg můžete koupit na: https://www.001shop.cz/solgar-koji-iron-27-mg-30-cps/

 

REFERENCE:

1. Reddy MB, Armah SM, Stewart JW, O’Brien KO. Iron Absorption from Iron-enriched Aspergillus oryzae is Similar to Ferrous
Sulfate in Healthy Female Subjects. Curr Dev Nutr. January 2018. doi:10.1093/cdn/nzy004.
2. Bries A, Wang C, Wels B, et al. Assessment of Gastrointestinal Symptoms and Non-transferrin Bound Iron After Oral Ferrous
Sulfate and Iron-enriched Aspergillus Oryzae Supplementation in Women (P24-039-19). Curr Dev Nutr. 2019; 3(Supplement_1).
doi:10.1093/cdn/nzz044.p24-039-19.
3. Abbaspour N, Hurrell R, Kelishadi R. Review on iron and its importance for human health. J Res Med Sci. 2014; 19(2):164-174.
4. Hinton PS. Iron and the endurance athlete. Appl Physiol Nutr Metab. 2014; 39(9):1012-1018. doi:10.1139/apnm-2014-0147.
5. Pedlar CR, Brugnara C, Bruinvels G, Burden R. Iron balance and iron supplementation for the female athlete: A practical
approach. Eur J Sport Sci. 2018; 18(2):295-305. doi:10.1080/17461391.2017.1416178.
6. De Benoist B, Mclean E. Worldwide Prevalence of Anaemia 1993-2005 Who Global Database on Anaemia.; 2008.
7. HFMA “Health of the Nation” Survey results - HTC Health. https://htc.co.uk/hfma-survey-2019/. Accessed February 28, 2020.
8. Marco ML, Heeney D, Binda S, et al. Health benefits of fermented foods: microbiota and beyond. Curr Opin Biotechnol.
2017;44:94-102. doi:10.1016/j.copbio.2016.11.010.
9. Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to iron and formation of red blood cells and haemoglobin (ID
374, 2889), oxygen transport (ID 255), contribution to normal energy-yielding metabolism (ID 255), reduction of tiredness and
fatigue (ID 255, 374, 2889), biotransformation of xenobiotic substances (ID 258), and “activity of heart, liver and muscles” (ID
397) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006. EFSA J. 2010; 8(10). doi:10.2903/j.efsa.2010.1740.
10. Scientific Opinion on the substantiation of a health claim related to iron and contribution to normal formation of haemoglobin
and red blood cells pursuant to Article 14 of Regulation (EC) No 1924/2006. EFSA J. 2014; 12(1). doi:10.2903/j.efsa.2014.3515.
11. Scientific Opinion on the substantiation of a health claim related to iron and contribution to normal cognitive development
pursuant to Article 14 of Regulation (EC) No 1924/2006. EFSA J. 2013; 11(7). doi:10.2903/j.efsa.2013.3335.
12. Iron and contribution to the normal function of the immune system: evaluation of a health claim pursuant to Article 14 of
Regulation (EC) No 1924/2006. EFSA J. 2016; 14(7). doi:10.2903/j.efsa.2016.4548.

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář
Zařazení na fórum: 

Komentáře (1)

  • Obrázek uživatele !
    ! (anonym)

    Já také neužívám samotné železo, pouze jeho sloučeniny.

    Lis 20, 2021

Přidat komentář

Reklama

Reklama