Reklama

Premiant v očkování Portugalsko se vrací do stavu nouze

Portugalsko se 1. prosince  vrátilo do stavu nouze, který se vláda rozhodla vyhlásit kvůli rostoucímu počtu případů koronavirové infekce v zemi.  Desetimilionové Portugalsko, jež patří mezi premianty v očkování proti covidu-19, také zpřísnilo kontroly při vstupu do země. Test musí mít i očkovaní turisté.

V Portugalsku má dokončené očkování proti covidu-19 téměř 87 procent obyvatel, což patří k nejvyšším údajům v Evropské unii a na světě. Vláda se zaměřila na přeočkování seniorů a lidí z rizikových skupin. Chce, aby do konce roku pětina obyvatel dostala třetí dávku.

V Portugalsku po několika měsících znovu začal platit stav nouze, což přineslo zpřísnění některých pravidel. Při vstupu do vnitřních prostorů restaurací, kaváren, hotelů, posiloven či na některé kulturní a sportovní akce je nutné se prokázat covidovým certifikátem. Ten je vystavený očkovaným, lidem, kteří se uzdravili z nemoci covid-19 či měli negativní test.

Od prosince se také zpřísnila pravidla pro vstup do země. Negativním testem se musí prokázat i lidé, kteří jsou naočkovaní proti covidu-19. Podle agentury EFE na pozemní hranici se Španělskem jsou namátkové kontroly a na letišti v Lisabonu několik desítek lidí dnes dostalo pokutu, že přiletěli do země bez testu. Pokutu dostanou i letecké společnosti, které cestující bez testu přepravily.

Podle agentury AFP vláda nová opatření přijala také kvůli obavě, že se zopakuje situace ze začátku letošního roku, kdy zemi zasáhla silná vlna pandemie. Proto počítá po vánočních svátcích, v prvním lednovém týdnu, s povinnou prací z domova, prodlouženými školními prázdninami i uzávěrou barů. Na konci ledna se v Portugalsku uskuteční předčasné parlamentní volby.

Reklama

Počet nakažených se v Portugalsku už několik týdnů zvyšuje.

Graf vývoje nákaz v Portugalsku naleznete zde

Graf vývoje úmrtí na Covid-19 v Portugalsku naleznete zde

Zdroj: ČTK

Reklama

Komentáře

Návštěvník (Po, 6. 12. 2021 - 08:12)
Nechcete se přejmenovat na homeopat.cz nebo léčitel.cz?
Poslední dobou vidím jen zprávy, které by očkování mohli znevěrohodnit.
Proč neuvedete také to B u zprávy z Portugalska?
Ano, je tam velký nárůst nakažených, ale proti nám třetinový a zemřelých tak desetina našich počtů při poměru proočkovanosti cca 90 : 60 %.
Tom (Po, 6. 12. 2021 - 09:12)
Graf sledující počty nakažených i úmrtí je v článku uveden a každý snad vidí, že celou dobu mají čísla jinde než my. Počty se různě mění a doufejme, že nyní stoupající tendence začne brzo zase klesat a budou mít opravdu menší vlnu než my. Je lepší sledovat celý graf než vytrhnout jedno období. Nyní jim to tam stoupá, třeba to bude za týden zas klesat. Obecně ale v Portugalsku měli menší počet úmrtí než u nás - zejména v minulém roce. Roli hrají zřejmě i jiné faktory než jen vakcinace. Jinak chcete říct, že publikované pravdivé zprávy mohou očkování znevěrohodnit? Dle mého to znevěrohodňuje právě různé zatajování a účelové překrucování jako např., že o Portugalsku se mluvilo do doby než jim to tam začalo růst a nyní je ticho po pěšině. Spíš mne v článku zaujalo, jak se hned začínají chránit a i po očkovaných turistech vyžadovat testování, což u nás je nepopulární, protože reklamní kampaň nebyla postavena na zdravotních výhodách, ale především na výhodách netestování, volného pohybu všude ... Též jsou zajímavé ty home office po vánocích, protože i před pandemií docházelo k zvýšené zátěži na nemocnice a tak to v období pandemie má svou logiku.
Návštěvník (Po, 6. 12. 2021 - 10:12)
Žádné zatajování nikdo nechce. Od zdravotnického portálu bych očekával odborné články a např. vyvracení dezinformací, které teď opravdu hodně poškodily ČR, a to jak nadprůměrným počtem úmrtí a přeplněnými nemocnicemi s následnými zdravotními komplikacemi z odkládané péče a mnohamiliardovými škodami hospodářství a zadlužením na generace.
Místo toho nám zdravotnický portál nabízí soupisy vedlejších účinků vakcinace, ale bez informace, že to jsou jen podezření a obvykle se potvrdí jen zlomek z toho. A teď nadpis, jak v Portugalsku rostou čísla nakažených i přes proočkovanost. Máte pravdu, že je tam ten graf s počty zemřelých,ale bez komentáře. A chcete, abych ocenil, že tam ten graf vůbec nechali? To je málo. Zatím se chovají spíš jako dezinformační portál.
Abil (Út, 7. 12. 2021 - 07:12)
Porad se pise jak moc je na tom Ceska republika spatne. V poctu ' nakazenych' i zemrelych. Kdyz sledujete zverejnene pocty delsi dobu, tak vidite stoupajici a klesajici tendenci stejnou jako u nas, dokonce s podobnym poctem pozitivne testovanych. U umrti zalezi na tom, koho vseho do teto skupiny zaradi. Pro srovnani treba polovicni Irsko ma pri velice spatne zdravotni peci tretinovy pocet zemrelych. A i tam mnoho lidi nedodrzuje narizeni. A pocet nakazenych stoupal stejne jako jinde i pres velice tvrda omezeni, kdy bylo mozne jit ven jen na 2km, nebylo mozne se dostat do jineho okresu a bylo zruseno spojeni s jinymi zememi, az na par letadel denne. Ti, kteri sem prileteli, museli zustat ve statni karantene v hotelu. Pritom denni prirustek pozitivnich za cely letosni rok neklesl pod 270.
Laura (Út, 7. 12. 2021 - 10:12)
Každý vidí dezinformace někde jinde. Pro mne je dezinformace hlavně reklamní kampaň o tečce za koronavirem. Očkovaní mohou dále virus přenášet. I když některé studie tvrdí, že virus přenáší méně, tak tím, že mohou kamkoliv volně chodit - i na hromadné akce, tak virus šíří a v podstatě mohou nakazit více lidí než neočkovaní, kteří na žádné společenské či sportovní akce nemohou. Viz. např. poslední informace z proočkovaného Norska, kde se již 100 ze 120 většinou naočkovaných návštěvníku klubu nakazila novou variantou viru a akce byla označena za superpřenašečskou akci - https://www.walesonline.co.uk/news/world-news/omicron-super-spreader-party-norway-22368868
Markéta (Út, 7. 12. 2021 - 12:12)
Ještě horší situace než v Portugalsku je v 77% proočkovaném Dánsku - tam mají letos již rekordy v počtech nakažených a i v počtu úmrtí jsou na tom o trochu hůře než loni. Nutno však říct, že celkově jsou na tom mnohem lépe než my (loni i letos), což ale asi nebude dáno proočkovaností. Čím to je dáno se asi nedozvíme, když jediné co řešíme, je vakcína.
Magda (Út, 7. 12. 2021 - 12:12)
Tipla bych celkovy lepsi zdravoni stav populace - severska otuzilost, jizda na kole, ne tolik lidi s nadvahou. A mozna taky lepsi vladni komunikace pravidel a nevyvolavani neustaleho desu strasenim mrazaky v ulicich.
M. (St, 8. 12. 2021 - 10:12)
Já bych ještě řekla, že roli hraje i hladina vitamínu D. Je prokázáno, že kdo ji má nízkou, má vyšší riziko těžkoho průběhu covidu. Portugalsko i Dánsko jsou přímořské státy, kde je jistě vyšší konzumace ryb než u nás. Navíc v Portugalsku i mnohem déle svítí slunce.
Martin (Čt, 16. 12. 2021 - 14:12)
a je tam i vyšší vlhkost, při které se viry méně šíří. Přímořské oblasti či ostrovní státy na tom dle mého budou vždy lépe než středozemní státy.
! (Út, 7. 12. 2021 - 22:12)
O nás také nějaký Bureš rozhlašoval po světě, že jsme "best in covid", a stačila trocha statistiky a všechno bylo jinak.
Návštěvník (Út, 7. 12. 2021 - 22:12)
Zajímalo by mě, o čem by média publikovala, kdyby nebyl vynalezen kovid. Ten tvoří podle mého odhadu 90% zpráv. Kdyby ho nebylo, asi by se publikovala pouze prázdná místa.
Reklama