Reklama

Desatero pro zdravé ledviny

Doporučení pro zdraví našich ledvin od Fresenius Medical Care, celosvětově největšího poskytovatele produktů a služeb pro pacienty s chronickým selháním ledvin, kterým trpí přibližně 3,7 miliony lidí na celém světě.

  1. Zakažte si kouření.
  2. Omezte konzumaci alkoholu a kofeinu.
  3. Udržujte svůj krevní tlak v normě.
  4. Kontrolujte pravidelně hladinu cukru v krvi.
  5. Kontrolujte hladinu cholesterolu v krvi a upravte svůj jídelníček (například zvyšte příjem zeleniny a vlákniny, vybírejte mléčné výrobky s nižším obsahem tuků)
  6. Pijte dostatek vody.
  7. Omezte příjem soli na 5 g/den (například eidam vyměňte za tvarohovou pomazánku)
  8. Udržujte si optimální hmotnost (snižte nebo omezte příjem masa, drůbeže, uzenin
    a zařaďte pravidelně zeleninu k obědu tak večeři, třikrát týdně zařadit odlehčené, zeleninové nebo vegetariánské večeře).
  9. Nestresujte se (najděte si techniky, jak se uvolnit a umět řešit stresové situace).
  10. Zařaďte pravidelnou pohybovou aktivitu (například ujděte 5 km/den nebo choďte pravidelně plavat).

Jaké tekutiny jsou pro naše ledviny vhodné? Neperlivá voda, voda z kohoutku, jemně perlivá voda, ovocné čaje, slabé černé čaje, zelené čaje, zeleninové šťávy, ale i polévky.

Jaké tekutiny jsou pro naše ledviny rizikovější? Minerální vody s obsahem sodíku, džusy, mošty, sirupy a šťávy, multivitaminové nápoje, energetické nápoje, alkoholické nápoje, ale i pravidelné užívání bylinných čajů.

Zvláště obezřetní by u dodržování optimálního pitného režimu měli být starší lidé. Těm často jejich vlastní tělo neřekne, že má tekutin nedostatek. Pocit žízně se u nich totiž mnohdy vůbec nedostavuje,“ upozorňuje MUDr. Lucie Zachařová, nefroložka a primářka dialyzačního střediska Fresenius NephroCare ve Vysokém Mýtě.

Potřebné množství tekutin je pro každé tělo jiné a záleží na mnoha faktorech. Existuje však obecný vzoreček pro výpočet optimálního denního příjmu tekutin: hmotnost v kg (ideální váha) x 0,035 = denní potřeba tekutin v litrech (například 70 kg x 0,035 = 2,45 litru/den)[1]. Je třeba ale zdůraznit, že se jedná o vzorec založený na tělesné hmotnosti, nikoli na fyzické aktivitě, teplotě prostředí nebo zdravotním stavu. Orientačně můžeme správné nastavení pitného režimu kontrolovat také na toaletě, kam bychom měli zavítat cca 5-8x denně, moč by měla být světle žlutá a bez zápachu.

Reklama
 

[1] 4Health – Pitný režim – optimální denní příjem tekutin, www.4health.cz

Reklama

Komentáře

Reklama