Reklama

9 miliard korun z EU na školní psychology a speciální pedagogy

 Vlnu zájmu vzbudila ve školách možnost požádat o evropské dotace na posílení podpůrných pedagogických pozic. Na pomocné pedagogické pozice, jako jsou školní psychologové či speciální pedagogové, chce ministerstvo školství rozdělit devět miliard korun z EU. Za první týden předložilo projekty v hodnotě 31 milionů korun 35 mateřských a základních škol. Dalších 373 škol má podle ministerstva žádosti rozpracované. Podávat je školy budou moci do 28. dubna 2023.

Podle statistik ministerstva bylo loni v září v ČR 9587 mateřských a základních škol. V regionálním školství pracovalo 871 psychologů. Na jednoho psychologa v regionálním školství připadalo 1521 dětí ze školek a základních škol. Například počet žáků s poruchami chování se přitom v minulých pěti letech v základních školách zdvojnásobil.

Dotace na podpůrné pozice půjdou z nového Operačního programu Jan Amos Komenský (OP JAK), který naváže na předchozí program Výzkum, vývoj a vzdělávání. Školy mohou o peníze žádat pomocí zjednodušených formulářů, takzvaných šablon. Určené jsou pro mateřské, základní i základní umělecké školy, školní družiny a kluby, volnočasová střediska či pedagogicko-psychologické poradny. Podporu budou moci využít také na vzdělávání pracovníků škol či zavádění inovativních metod výuky. Novinkou bude možnost získat dotace i na dvojjazyčného asistenta, což by mohlo pomoct při výuce s dětmi válečných uprchlíků z Ukrajiny.

Pomocí podpory z evropských fondů chce ministerstvo v základních školách do konce roku 2024 otestovat model zavedení pozic pro školní psychology či speciální pedagogy. Každá základní škola s alespoň 180 žáky bude moci navýšit částku na svůj projekt navíc o peníze potřebné pro zaplacení těchto pozic. Školy s menším počtem žáků by měly získat podobnou podporu prostřednictvím poraden.

"Cílem ministerstva školství je zajistit od roku 2025 financování těchto pozic z prostředků státního rozpočtu, přičemž je stěžejní pilotovat a vyhodnocovat různé varianty poskytování těchto zásadních služeb," uvedl úřad.

Reklama

Evropská komise zatím formálně dotační program neschválila. Ministerstvo ovšem využilo možnosti dřívějšího vyhlášení výzvy k podávání žádostí o dotace, aby mohla pokračovat podpora škol z předchozího období. "Školy si tak udrží školní asistenty, školní psychology nebo školní speciální pedagogy, s kterými už nyní spolupracují," řekl ministr školství Petr Gazdík (STAN).

Pro dotazy škol k šablonám má ministerstvo k dispozici konzultační linku na telefonním čísle 234 814 777. V provozu každý všední den od 9:00 do 15:00. Posílat mohou také e-maily na adresu [email protected].

Obdobnou podporu z evropských dotací mohou získat také střední školy, konzervatoře, vyšší odborné školy, domovy mládeže a internáty. Žádat o dotace z programu Šablony SŠ a VOŠ I mohou od 30. května do 30. listopadu, v dispozici jsou pro ně dvě miliardy korun.

Zdroj: ČTK

Reklama

Komentáře

Jiřina (Út, 23. 8. 2022 - 01:08)
Řeknete mi někdo prosím, kde pro děti koupit kvalitní školní pomůcky? Penál, box na svačinu, sáček na tělocvik? Aktovku a tady ty věci, Ideálně kdyby jste měl někdo zkušenost s objednávkou z internetu.
Veronika (St, 24. 8. 2022 - 01:08)
Já jsem objednávala pro syna v podstatě vše co píšete z jednoho obchodu. Ten má však i pobočku v Praze, takže když jsem v Praze byla, tak jsem se tam zastavila.
Jiřina (Čt, 25. 8. 2022 - 19:08)
Ze kterého obchodu jste to kupovala prosím?
Veronika (Pá, 26. 8. 2022 - 01:08)
Podívejte se na věci do školy pro děti od české značky Baagl, mají hlavně aktovky perfektně vychytané a lehké v prázdném stavu.
Simona (So, 3. 9. 2022 - 16:09)
koukám, že psychologx by dnes potřebovaly i matky kvůli stresu nad školními pomůckami. Nechápu, že to musí řešit zde, kde je článek úplně o něčem jíném. Fakt je ten, že současné školství je zdrojem čím dál tím většího stresu a napětí, jak pro žáky, rodiče, tak i pro učitele.
Veronika (St, 14. 9. 2022 - 22:09)
jsem objednávala pro syna v podstatě vše co píšete z jednoho obchodu. Ten má však i pobočku v Praze, takže když jsem v Praze byla, tak jsem se
Cleer (Čt, 15. 9. 2022 - 05:09)
koukám, že psychologx by dnes potřebovaly i matky kvůli stresu nad školními pomůckami. Nechápu, že to musí řešit zde, kde je článek úplně o něčem jíném. Fakt je ten, že současné školství je zdrojem čím dál tím většího stresu a napětí, jak pro žáky, rodiče, tak i pro učitele.
Reklama