Proč je vám stále zima?

Někteří lidé se nemohou zahřát, ať dělají, co dělají. Je jim zima i při běžné teplotě. Proč tomu tak je? Jaké zdravotní stavy či nemoci mohou být příčinou?

Snížená funkce štítné žlázy a zpomalený metabolismus

Příznakem snížené funkce štítné žlázy bývá zimomřivost, studené končetiny, únava, přibývání na váze, snížené libido, lámavé nehty, padání vlasů, otoky, nízký krevní tlak…

Příčinou může být zánět štítné žlázy, porucha hypofýzy, porucha střevního mikrobiomu či nedostatek jódu.

Důležité je kompletní vyšetření u endokrinologa a správná léčba. V případě nedostatku jódu stačí zařadit do stravy iodizovanou sůl či mořské řasy – např. kelp.

 

Chudokrevnost

Chudokrevnost se projevuje únavou, zimomřivostí, bledostí kůže i sliznic. Příčin chudokrevnosti může být opět mnoho – od nedostatku železa přes skryté krvácení až po poruchy červených krvinek a onemocnění krve.

 

Oslabená funkce ledvin

Podle čínské medicíny ledviny chrání naši vnitřní energii a zahřívají tělo na provozní teplotu. Oslabené ledviny poznáme podle kruhů pod očima, otoků, šumění v uších, častých strachů, předčasného šedivění a špatného stavu kostí a kloubů. Tonizovat ledviny můžeme stravou – fazole, houby, miso, datle, skořice, kurkuma, zázvor či potravinovými doplňky – ashwagandha, mumio, cordyceps, reischi – shiitake -maitake, včelí pyl…

 

Nedostatečné tukové zásoby – anorexie

Tuková tkáň se podílí na termogenezi a udržování tepla v organismu. U velmi hubených jedinců může být se zahřátím organismu problém, protože nepřijímají dostatek potravy a nemají dostatečné tukové zásoby.

 

Nedostatečný krevní oběh a prokrvení tkání

Příčiny nedostatečného prokrvení mohou být v srdci i v cévách. Mezi stimulanty krevního oběhu patří především kajenský pepř a jinan dvoulaločný -ginkgo biloba.

 

Konzumace ochlazující stravy

V zimě byste se měli vyhnout především konzumaci ochlazujících mléčných výrobků jako jsou např. zmrzliny, jogurty, tropického ovoce, listové zeleniny, bílého vína, mátového a zeleného čaje či bezinkové šťávy a do jídel přidávat zahřívající koření – skořice, zázvor, kurkuma, hřebíček , majoránka, tymián, česnek, pepř, muškátový oříšek, kajenský pepř,  rozmarýn.

 

Infekční onemocnění

Pokud váš organismus bojuje s choroboplodnými zárodky, začne zvyšovat vnitřní teplotu a vy pociťujete dočasně velkou zimnici.

MK

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář
Zařazení na fórum: 

Komentáře (4)

  • Obrázek uživatele Jarka
    Jarka (anonym)

    Mně je stále zima, protože mám sedavé zaměstnání a nemám moc času na přestávky s cvičením. Sedět při 18 stupních je řehole.

    Lis 24, 2022
  • Obrázek uživatele Ivana
    Ivana (anonym)

    Pamatuji, že když jsem před 3 roky darovala krev, tak že mi pak zima byla - začala jsem užívat železo a multivitamín a hodně rychle se vše vrátilo do normálu. Nyní již vždy užívám doplňky, když daruji krev - nejdůležitější je železo, kyselina listová, B12 - to je potřeba pro zdravou tvorbu červených krvinek.

    Lis 25, 2022
  • Obrázek uživatele Klára
    Klára (anonym)

    Já užívám mořské řasy kelp jako zdroj minerálů a jódu a musím říct, že to docela pomáhá. Málo solim a tak jsem se bála, že bych mohla mít nedostatek jódu.

    Lis 26, 2022
  • Obrázek uživatele Jarmila
    Jarmila (anonym)

    Celou zimu piji zázvorový čaj, kafe se skořicí, pečené čaje s kořením...

    Pro 03, 2022

Přidat komentář

Reklama

Reklama