Reklama

Ochranný kožní film a jeho význam pro zdravou pokožku

Na povrchu kůže můžeme nalézt hydrolipidovou vrstvu, která se nazývá ochranný kožní film či první kožní bariéra. Je tvořena produkty mazových žláz, potních žláz i olupujícími a rozpadajícími se buňkami rohové vrstvy pokožky. Neporušený kožní plášť chrání kůži před nadměrným vysušováním, negativním působením zevních faktorů a před rozmnožením choroboplodných mikroorganismů. Co tuto ochrannou bariéru poškozuje a jak jste na tom vy se schopností opět tento kožní film obnovovat?

Kožní plášť reaguje zpravidla slabě kysele, což brání pomnožování choroboplodných zárodků. Hodnota kyselosti se udává mezi 4, 5 - 5, 5 pH, takže všechny kosmetické přípravky, které mají vyšší pH, mohou narušit ochrannou funkci kožního pláště. Týká se to především mýdel, což jsou alkalické (zásadité) soli mastných kyselin. Kyselost kůže se po umytí mýdlem mění do hodnot slabě alkalických. Existují však mechanismy, které vrací pH kůže k normálu. U zdravě fungující pokožky to trvá zhruba 2-4 hodiny. Pokud jsou regenerační schopnosti kůže narušeny, nedochází k vyrovnání pH kožního povrchu, což se může projevit sklonem k rozličným kožním infekcím.

K změně pH kožního filmu přispívá i velmi časté mytí vodou (neutrální pH vody je pro kyselý kožní plášť též látkou alkalizující).

Na druhou stranu se hodnoty pH kosmetických přípravků staly reklamním sloganem. Bohužel "pH neutral" ještě nezaručí, že se kosmetický přípravek bude chovat šetrně k našemu ochrannému kožnímu plášti.

V mnoha čistících, mycích či odličujících prostředcích se nacházejí totiž složky (detergenty, tenzidy, saponáty; alkohol..), které nadměrně odmašťují kožní povrch, čímž opět narušují kožní plášť. Detergenty se navíc absorbují do povrchu kůže, což brání obnově odmaštěním poškozeného ochranného pláště.

Reklama

Jaká je schopnost vaší kůže obnovovat pravidelně správné složení kožního pláště? Udělejte si jednoduchý test.
Umyjte si obličej mýdlem, důkladně opláchněte, osušte a chvíli počkejte.
Většinou po chvíli pocítíte nepříjemnou suchost kůže a budete mít chuť se namazat krémem.
Vydržte a zjistěte, jaký čas je potřebný k tomu, aby tento pocit ustoupil.
Normálně by se kožní maz měl začít regenerovat již po 10 minutách a do 60 minut se úplně upravit.
Pokud vám výroba vašeho vlastního hydratačního a promašťujícího "krému" bude trvat déle, třeba i několik hodin, je u vás regenerace ochranného pláště narušena. Bohužel to znamená větší sklon k infekcím a rychlejší stárnutí.

V následujícím článku se dočtete, co můžete učinit pro zlepšení regenerace kožního pláště.

Autor: mk

Reklama

Komentáře

Reklama